Τρίτη , 10 Ιουνίου 2025
Breaking News

Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

Η φαρυγγίτιδα είναι φλεγμονή του φάρυγγα και συχνά συνοδεύεται από πόνο στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση και βραχνάδα. Την φαρυγγίτιδα...
Περισσότερα
Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Εκτίμηση και φροντίδα- συναισθήματα δυνατά, μεταμορφωτικά! Αναζωογονούν το σώμα μας φυσικά και μας βοηθούν να αποκτήσουμε βαθύτερη επίγνωση και νοημοσύνη....
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο ευφυής άνθρωπος δεν είναι αυτός που ενστερνίζεται/πιστεύει τις τάδε απόψεις, αλλά αυτός που έχει βάσιμους λόγους για αυτό που...
Περισσότερα
Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Αντιμετώπιση για την πεταλούδα του γερανιού

Τι είναι αυτό που καταστρέφει τα γεράνια; Κάποιο σκουλήκι, ένα έντομο, κάποια κάμπια ή μία πεταλούδα;Το παραδοσιακά αποτελεί ένα από...
Περισσότερα
Αντιμετώπιση για την πεταλούδα του γερανιού

Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Αν παρατηρούμε τα φυτά και τα λουλούδια που έχουμε σε γλάστρες να υποφέρουν και να ξεραίνονται, χωρίς να βρίσκουμε τον...
Περισσότερα
Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Φόρμιο: Ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Το φόρμιο είναι ένας τροπικός καλλωπιστικός θάμνος με εντυπωσιακά φύλλα που μπορεί να διακοσμήσει κήπους, βεράντες και αυλές. Με καταγωγή...
Περισσότερα
Φόρμιο: Ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Τα βότανα και μεις οι άνθρωποι – μια μακροχρόνια σχέση αγάπης

Η χρήση βοτάνων για ιατρικούς σκοπούς είναι μία από τις παλαιότερες μορφές υγειονομικής περίθαλψης στον πλανήτη μας! Σε όλο τον...
Περισσότερα
Τα βότανα και μεις οι άνθρωποι – μια μακροχρόνια σχέση αγάπης

Ρουέλια: Η μεξικάνικη πετούνια

Η ρουέλια είναι ένας χαμηλός αειθαλής θάμνος, ιδιαίτερα δημοφιλής για τα χαρακτηριστικά εντυπωσιακά μωβ λουλούδια του.Με καταγωγή από το Μεξικό,...
Περισσότερα
Ρουέλια: Η μεξικάνικη πετούνια

Ράμνος: Ένα φυτό για πυκνό φράχτη

Εξαιρετικά ανθεκτικό, αποτελεί το ιδανικό φυτό για δημιουργία πυκνού φράχτη στον κήπο μας. Και το όνομα του; Ράμνος!Γνωστός και ως...
Περισσότερα
Ράμνος: Ένα φυτό για πυκνό φράχτη

Ψευδοπιπεριά: Ένα εντυπωσιακό δέντρο για σκια

Η ψευδοπιπεριά είναι ένα ψηλό καλλωπιστικό στον κήπο μας.Γνωστή και ως πιπερόδεντρο ή βραζιλιάνικο πιπέρι, η ψευδοπιπεριά (Schinus molle) κατάγεται...
Περισσότερα
Ψευδοπιπεριά: Ένα εντυπωσιακό δέντρο για σκια

Συνταγές και μυστικά παρασκευής σαπουνιών

  • 1 κιλό ελαιόλαδο
  • 300 ml αποσταγμένο νερό
  • 130 γραμμάρια καυστική σόδα (NAOH)
  • Παρασκευή βασικής συνταγής σαπουνιού με ψυχρή μέθοδο
    Ζυγίζουμε το νερό και την καυστική σόδα.
    Σε καλά αεριζόμενο μέρος και σε ανοξείδωτο μόνο σκεύος, ρίχνουμε πάντα πρώτα το νερό και μετά σιγά σιγά την καυστική σόδα με προσοχή. Ανακατεύουμε σιγά σιγά να διαλυθεί εντελώς η καυστική σόδα και μένουμε μακριά από τους ατμούς.
    Το δοχείο θα ανεβάσει μεγάλη θερμοκρασία και το υγρό θα είναι καυστικό.
    Περιμένουμε μέχρι η θερμοκρασία του νερού με την καυστική σόδα πέσει μέχρι τους 40 βαθμούς ελέγχοντας συχνά.
    Ταυτόχρονα θερμαίνουμε λίγο και το λάδι μας στους 40 βαθμούς.
    Ρίχνουμε σιγά σιγά το διάλυμα του νερού με την καυστική σόδα στο λάδι μας, ανακατεύοντας συνέχεια.
    Για να γίνει γρήγορα η δουλειά μας χρησιμοποιούμε ένα μηχανικό μέσο μπλέντερ ράβδου χειρός…Τιμή σαπωνοποίησης
    Η τιμή σαπωνοποίησης είναι η ποσότητα καυστικής σόδας που απαιτείτε για να μετατρέψει 1 γραμμάριο λιπαρής ουσίας σε σαπούνι.

    Δηλαδή 1 γραμμάριο ελαιόλαδου θέλει 0,135 γραμμάρια καυστικής σόδας
    Τα 1.000 γραμμάρια (1 κιλό) θέλουν 135 γραμμάρια καυστικής σόδαςΔείκτες σαπωνοποίησης φυτικών ελαίων

  • Ελαιόλαδο: 0.134
  • Πυρηνόλαδο: 0.134
  • Αραβοσιτέλαιο: 0.135
  • Ηλιέλαιο: 0.134
  • Βαμβακέλαιο: 0.137
  • Λινέλαιο: 0.135
  • Σησαμέλαιο: 0.135
  • Καστορέλαιο: 0.127
  • Αμυγδαλέλαιο: 0.137
  • Σιτέλαιο: 0.135
  • Μελισσοκερί: 0.069
  • Δείκτες σαπωνοποίησης ζωικών ελαίων

  • Λίπος χοιρινό: 0.138
  • Λίπος βοδινό: 0.140
  • Λίπος κατσικίσιο: 0.139
  • Γιατί χρησιμοποιούμε υπερλίπανσηΤο σαπούνι μας θα πρέπει να έχει ph από 7-10. Σαπούνι που έχει ph πάνω από 10 ίσως ερεθίσει το δέρμα. Εάν έχουμε μεγαλύτερο ph ίσως έχουμε περίσσεια καυστικής σόδας που δεν σαπωνοποιήθηκε σωστά.
    Τα στερεά σαπούνια με 0% ποσοστό υπερλίπανσης ίσως είναι υπερβολικά αλκαλικά και ερεθίσουν το δέρμα σας και επιπλέον είναι καυστικά. Για αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε συνήθως ένα ποσοστό υπερλίπανσης στα στερεά σαπούνια 5% τουλάχιστον.
    Στην πράξη θα βάλουμε λιγότερη καυστική σόδα για να μην γίνει σαπούνι όλο το λάδι μας αλλά να περισσέψει ένα 5%.
    Αυτή η υπερίπανση, που στην ουσία είναι ένα 5% ποσοστό λαδιού μέσα στο σαπούνι μας, μπορεί να γίνει και την στιγμή παρασκευής του σαπουνιού, όταν το μείγμα παρουσιάζει ίχνη σαπωνοποίησης, με την προσθήκη ελαίων.Συμβουλές για κατασκευή σαπουνιών
    Καλύτερη εποχή για παρασκευή σαπουνιών είναι το φθινόπωρο ή η άνοιξη.
    Η υγρασία του χώρου ωρίμανσης και αποθήκευσης θα πρέπει να είναι χαμηλή.
    Τα αιθέρια έλαια μπαίνουν για άρωμα την στιγμή παρασκευής του σαπουνιού κατά το τέλος, όταν το μείγμα παρουσιάζει ίχνη σαπωνοποίησης, σε ποσοστό 2% του λαδιού που χρησιμοποιούμε, δηλ. για ένα κιλό λαδιού (1.000 γραμμάρια) θέλουμε 20 ml αιθέριου ελαίου.Το σαπούνι από λάδι ελιάς δεν αφρίζει πάρα πολύ. Πολλοί θεωρούν ότι ο αφρός είναι αυτός που καθαρίζει αλλά δεν είναι το καθαριστικό μέσο αυτό, η δουλειά του σαπουνιού είναι να δεσμεύει τα μόρια της βρώμας που έχει το σώμα και να τα αφαιρεί, αυτή είναι η δουλειά του. Ο αφρός είναι μια ιδιότητα των σαπουνιών, αλλά για τα σύγχρονα σαπούνια πρόκειται μάλλον για ένα εφέ… Αναλογιστήκατε ποτέ γιατί τα απορρυπαντικά του πλυντηρίου δεν κάνουν αφρό.
    Το σαπουνόλαδο λοιπόν δεν βγάζει πολύ αφρό. Αν θέλουμε καλά ντε και σώνει θα το βοηθήσουμε εμείς. Υπάρχουν φυσικοί αφριστικοί παράγοντες όπως είναι η ζάχαρη. Αν θέλεις παραπάνω αφρό βάζεις λίγη ζάχαρη λιωμένη σε νερό.
    Βάζεις αντί για ελαιόλαδο, λάδι από κοκκοφοίνικα και έχεις πολύ αφρό.

    About admin

    Check Also

    Καλλυντικά: Φυσικές συνταγές με αλάτι

    Στις περισσότερες συνταγές προτιμώ το αγνό θαλασσινό αλάτι, το οποίο προκύπτει μόλις εξατμιστεί το θαλασσινό …

    Πως να φτιάξετε το δικό σας άρωμα

    Για να φτιάξετε φυσικά αρώματα, θα χρειαστείτε ποικιλία αιθέριων ελαίων, οινόπνευμα, και λάδια-βάσεις, σταγονόμετρα, μπουκάλια, …

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.