Τρίτη , 18 Ιουνίου 2024
Breaking News

Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Ξεράθηκε η τριανταφυλλιά; Γιατί εμφανίζουν κίτρινα φύλλα οι τριανταφυλλιές;Αν η μας εμφανίζει σημάδια στα φύλλα, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα! Και ναι, τα...
Περισσότερα
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  ὅτῳ δὲ τρόπῳ καὶ ἐξ...
Περισσότερα
…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea millefolium. Αν παρατηρήσουμε ή ερευνήσουμε...
Περισσότερα
Αχιλλέα

Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της “εντροπίας” Είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός...
Περισσότερα
Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι, που εδώ περπατώ με...
Περισσότερα
Περιπατητικός διαλογισμός

Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

Όλα όσα χρειάζεται ο άνθρωπος για την υγεία του και για τη θεραπεία του έχουν προβλεφθεί από τον Θεό και...
Περισσότερα
Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

Το να βάζουν τρία γεύματα την ημέρα στο τραπέζι ήταν ένας αγώνας για εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ το χρόνο που...
Περισσότερα
τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

όταν με ρώτησαν πως αναζωoγονούμε το μυαλό μας σε 5′ λεπτά, είπα πως ο dr. Win Wenger έχει πει…

Ο dr. Win Wenger ήταν πρωτοπόρος στους τομείς της δημιουργικότητας και της δημιουργικής μεθόδου, της επιταχυνόμενης μάθησης, της ανάπτυξης του...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν πως αναζωoγονούμε το μυαλό μας σε 5′ λεπτά, είπα πως ο dr. Win Wenger έχει πει…

Sudarshan Kriya -μια ισχυρή αλλά απλή τεχνική ρυθμικής αναπνοής που ενσωματώνει συγκεκριμένους φυσικούς ρυθμούς της αναπνοής, εναρμονίζοντας το σώμα, το νου και τα συναισθήματα.

Η Sudarshan Kriya είναι μια ισχυρή αλλά απλή τεχνική ρυθμικής αναπνοής που ενσωματώνει συγκεκριμένους φυσικούς ρυθμούς της αναπνοής, εναρμονίζοντας το σώμα...
Περισσότερα
Sudarshan Kriya -μια ισχυρή αλλά απλή τεχνική ρυθμικής αναπνοής που ενσωματώνει συγκεκριμένους φυσικούς ρυθμούς της αναπνοής, εναρμονίζοντας το σώμα, το νου και τα συναισθήματα.

10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες

Όσοι ασχολούμαστε με την κηπουρική και τη γεωργία, γνωρίζουμε ότι σε κάθε καλλιέργεια υπάρχουν έντομα που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στα φύλλα, στα άνθη, στους βλαστούς και στους καρπούς των φυτών. Από τα και τα μέχρι τα , η παρουσία βλαβερών εντόμων προκαλεί σημαντικές ζημιές στα φυτά. Πολύ διαδεμένα έντομα του κήπου είναι η , η και ο που προσβάλλουν μεγάλο αριθμό φυτών, ο στα , καθώς επίσης οι και οι κάμπιες. Για την αντιμετώπιση των εντόμων που καταστρέφουν φυτά που έχουμε στον κήπο και σε στο μπαλκόνι, χρησιμοποιούμε οικολογικά εντομοκτόνα, τα οποία είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον. Σε αντίθεση με τα χημικά εντομοκτόνα που είναι τοξικά για το περιβάλλον, τα φυσικά εντομοκτόνα δε δημιουργούν πρόβλημα στις μέλισσες, είναι ακίνδυνα για κατοικίδια που έχουμε στο σπίτι. Επιπλέον, τα φυσικά εντομοκτόνα δε βλάπτουν τα ωφέλιμα έντομα του κήπου, όπως οι , και τους επιτρέπουν να συνεχίσουν τη δράση τους προστατεύοντας τα φυτά μας.

Τα φυσικά και οικολογικά εντομοκτόνα που χρησιμοποιούμε στον κήπο και σε καλλιέργειες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Αρχικά, στα βιολογικά εντομοκτόνα που προηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα και είναι εγκεκριμένα για χρήση σε βιολογική καλλιέργεια, όπως ο , η , τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων, ο θερινός πολτός και ο . Επίσης, υπάρχουν τα σπιτικά εντομοκτόνα που φτιάχνουμε αξιοποιώντας φυσικά υλικά από την κουζίνα ή τον κήπο μας όπως το , η , η , το και η . Ας δούμε αναλυτικά τι χρήσεις έχουν τα φυσικά εντομοκτόνα στον κήπο και σε καλλιέργειες, από ποια έντομα μας προστατεύουν και με ποιον τρόπο τα χρησιμοποιούμε για να προστατέψουμε τα φυτά μας.

Τα εγκεκριμένα βιολογικά εντομοκτόνα είναι εμπορικά σκευάσματα με σταθερή σύσταση και συγκεκριμένες προδιαγραφές για την εφαρμογή τους, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά στις οδηγίες που αναγράφονται λεπτομερώς στην ετικέτα τους. Τα συγκεκριμένα εντομοκτόνα έχουν το πλεονέκτημα ότι προσφέρουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση εντόμων σε σχέση με τα σπιτικά εντομοκτόνα, ειδικά όταν υπάρχει έντονη προσβολή και απαιτείται θεραπευτική δράση του σκευάσματος.

Ο βάκιλος Θουριγγίας, με επιστημονική ονομασία Bacillus thuringiensis, είναι ένα βακτήριο που συναντάμε στο έδαφος και αποτελεί φυσικό εχθρό ορισμένων σημαντικών εντόμων στη γεωργία. Χρησιμοποιείται αποτελεσματικά για τη βιολογική σε διάφορα λαχανικά, όπως στην , στην και στην . Επίσης, ο βάκιλος Θουριγγίας χρησιμοποιείται για την βιολογική καταπολέμηση της κάμπιας της , καθώς και της φθοριμαίας, του εντόμου που προσβάλλει τις αποθηκευμένες πατάτες. Ο βάκιλλος Θουριγγίας αποτελεί οικολογική λύση και για την , για τον πυρηνοτρήτη της ελιάς, καθώς και σε κάμπιες που προσβάλλουν βερικοκιές, ροδακινιές, δαμασκηνιές και κερασιές. Επιπλέον, ο βάκιλος Θουριγγίας δρα αποτελεσματικά στην , της και σε άλλα καλλωπιστικά φυτά, καθώς και σε προληπτικό επίπεδο στην κάμπια που προσβάλλει το γκαζόν.

Τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων είναι οικολογικό εντομοκτόνο με σύνθεση παρόμοια με το κοινό σαπούνι και χρησιμοποιείται για την , για την , για την και την . Το βιολογικό σκεύασμα αλάτων καλίου λιπαρών οξέων μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καλλιέργειες λαχανικών, καρποφόρων δέντρων και καλλωπιστικών φυτών, έχει σχετικά εκλεκτική δράση ως προς τα έντομα, στα οποία προκαλούν αφυδάτωση και σταδιακή θανάτωση. Αν και συνήθως δεν συνδυάζεται με άλλα βιολογικά εντομοκτότα, τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων έχουν το πλεονέκτημα ότι σε καλλιέργειες λαχανικών και καρποφόρων δέντρων η συγκομιδή των καρπών μπορεί να γίνει άμεσα μετά την τελευταία επέμβαση.

Το πύρεθρο, γνωστό και ως φυσική πυρεθρίνη, είναι μία φυσική ουσία που αποτελεί πρώτη ύλη για βιολογικά εντομοκτόνα, φυτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούμε για την προστασία των φυτών από έντομα. Η φυσική πυρεθρίνη κυκλοφορεί στο εμπόριο ως υγρό σκεύασμα που διαλύεται για να ψεκαστεί πάνω στα κηπευτικά φυτά, όπως σε και σε , καθώς επίσης σε καλλωπιστικά και εξωτερικού χώρου όπως για πάραδειγμα στην για την προστασία από κάμπιες. Η φυσική πυρεθρίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση διαφόρων εντόμων όπως ο αλευρώδης, ο θρίπας, η τούτα της ντομάτας, ο δορυφόρος της πατάτας και η μελίγκρα. Για προληπτική εντομοαπωθητική δράση, το φυσικό πύρεθρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρότερες συγκεντρώσεις σε συνδυασμό με διάφορα όπως κανέλας, γαρύφαλου και λεβάντας.

Ο θερινός πολτός είναι ένα οικολογικό εντομοκτόνο με βάση το παραφινέλαιο, εγκεκριμένο για χρήση σε βιολογικές καλλιέργειες κηπευτικών, καρποφόρων δέντρων και καλλωπιστικών φυτών. Ο θερινός πολτός χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της μελίγκρας, της κάμπιας λεπιδοπτέρων, της ψώρας (κοκκοειδή), της βαμβακάδας, του αλευρώδη και του φυλλοκνίστη. Έχει πιο αποτελεσματική δράση σε νεαρά έντομα, καθώς δημιουργεί μία λεπτή στρώση που τα καλύπτει και τους δημιουργεί ασφυξία. Αποφεύγουμε τη χρήση του θερινού πολτού σε θερμοκρασίες πάνω από 30°C για τον κίνδυνο πρόκλησης εγκαυμάτων, καθώς και σε φυτά που έχουν μείνει απότιστα γιατί θα στρεσαριστούν αρκετά και θα εμφανίσουν τοξικότητα στο φύλλωμα.

O καολίνης είναι ένα ορυκτό της αργίλου, που τα τελευταία χρόνια βρίσκει εκτεταμένη εφαρμογή στην οικολογική και βιολογική γεωργία για την προστασία των φυτών. Η κολλοειδής σκόνη του καολίνη, όταν ψεκαστεί στη φυλλική επιφάνεια των φυτών δημιουργεί μία λεπτή άσπρη μεμβράνη που λειτουργεί απωθητικά στους εντομολογικούς εχθρούς, τόσο για τη σίτιση όσο και για την εναπόθεση των αυγών τους. Επίσης, ο καολίνης προστατεύει τη φυλλική επιφάνεια των φυτών από το θερμικό στρες των ζεστών καλοκαιρινών μηνών και τους καρπούς από ηλιεγκαύματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αρκετές καλλιέργειες φυτών για την προστασία από εντομολογικούς εχθρούς και για την αποφυγή ηλιεγκαυμάτων στους καρπούς και στο φύλλωμα κατά την θερινή περίοδο. Ο καολίνης έχει έγκριση εφαρμογής για το , για τον θρίπα στο αμπέλι και για την ψύλλα στην αχλαδιά.

Τα σπιτικά εντομοκτόνα έχουν χαμηλό κόστος, είναι άμεσα διαθέσιμα και προσφέρονται περισσότερο για προληπτική δράση ή για αρχικές προσβολές ενάντια στα έντομα που προσβάλλουν τα φυτά του μπαλκονιού και του κήπου μας. Επειδή τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιούμε κάθε φορά μπορεί να μην έχουν σταθερή σύσταση, είναι χρήσιμο σε πρώτο στάδιο να κάνουμε μία δοκιμαστική εφαρμογή σε λίγα φυτά. Μετά από 2-3 μέρες και εφόσον δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, κάνουμε καθολική εφαρμογή σε περισσότερα φυτά για προστασία από τα έντομα.

Το πράσινο σαπούνι είναι παραδοσιακά το πιο διαδεδομένο φυσικό υλικό που χρησιμοποιείται σε ερασιτεχνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση διαφόρων εντόμων όπως της μελίγκρας και του αλευρώδη στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας. Πρέπει να σημειώσουμε πως το πράσινο σαπούνι έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όταν χρησιμοποιείται σε προληπτικό επίπεδο και δεν είναι τόσο δραστικό σε θεραπευτικό επίπεδο όταν δηλαδή παρουσιάζονται έντονες προσβολές από έντομα στα στα φυτά μας.

Εφαρμογή: Αναμιγνύουμε 1 κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) τριμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα (5ml) σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε τα φύτά μας τόσο στην κάτω όσο και στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Για μεγαλύτερη προστασία, επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή του φυσικού εντομοκτόνου προληπτικά κάθε βδομάδα.

Το πιπέρι καγιέν μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο φυσικό υλικό για να προστατέψουμε με φυσικούς τρόπους τα φυτά μας από κάμπιες. Συγκεκριμένα, το σκόνισμα των των φυτών με πιπέρι καγιέν μπορεί να αντιμετωπίσει την προσβολή από κάμπιες σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια, καθώς και σε καλλωπιστικά φυτά όπως χρυσάνθεμα και τριανταφυλλιές, αλλά και σε αρωματικά φυτά όπως δεντρολίβανο και λεβάντα.

Εφαρμογή: Ανακατεύουμε καλά 300 γραμμάρια αλεύρι και 80 γραμμάρια πιπέρι καγιέν σε ένα μικρό μπολ και στη συνέχεια με ένα τούλι ή χρησιμοποιώντας ένα καλσόν, σκονίζουμε τα φύλλα των φυτών, ώστε το μίγμα μας να παραμείνει πάνω στο φύλλωμα των φυτών. Η εφαρμογή προτιμάμε να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες, καθώς η υγρασία πάνω στα φυτά βοηθάει στην καλύτερη προσκόλληση του μίγματος στα φύλλα. Επαναλάμβάνουμε την εφαρμογή μετά από 2 βδομάδες. Αποφεύγουμε την εφαρμογή σε μέρες που έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, μεγαλύτερες των 30°C για να αποφύγουμε τη δημιουργία εγκαυμάτων στα φυτά.

Το εκχύλισμα από φυτό τσουκνίδας, γνωστό και ως τσουκνιδόζουμο, έχει εντομοαπωθητικές ιδιότήτες και χρησιμοποιείται ως οικολογικό εντομοκτόνο για την αντιμετώπιση διαφόρων εντόμων όπως της μελίγκρας, του αλευρώδη και του θρίπα.

Εφαρμογή: Βάζουμε 20 γραμμάρια αποξηραμένης τσουκνίδας σε ένα λίτρο νερό και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για μία ημέρα και στη συνέχεια ψεκάζουμε τα φυτά. Στο διάλυμα ψεκασμού τσουκνίδας, μπορούμε να προσθέσουμε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλλας, για να αυξηθεί η εντομοαπωθητική δράση του διαλύματος. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό με το εκχύλισμα τσουκνίδας κάθε 10 μέρες.

Η στάχτη από καύση ξύλων που δεν είναι εμποτισμένα με χημικά αποτελεί ένα πολύτιμο φυσικό υλικό για την προστασία από έντομα. Μπορούμε να σκονίσουμε με στάχτη βρεγμένα φυτά για απώθηση εντόμων, όπως η μελίγκρα, καθώς και για να . Η επάλειψη σε κορμούς καρποφόρων δέντρων όπως της λεμονιάς, της πορτοκαλιάς, της ελιάς και της μανταρινιάς με πολτό στάχτης, προσφέρει προστασία από έντομα και ασθένειες, καθώς και από τις δυνατές ακτίνες του ήλιου κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Μία ακόμη παραδοσιακή χρήση της στάχτης, είναι για την φύλαξη σπόρων από τις αγαπημένες μας ποικιλίες. Τοποθετούμε τους σπόρους σε κάποιο βαζάκι και στη συνέχεια τους καλύπτουμε με στρώμα από στάχτη για να τους προστατεύσουμε από έντομα κατά την αποθήκευση.

Το σκόρδο, το κρεμμύδι και η καυτερή πιπεριά περιέχουν εντομοαπωθητικές ουσίες και μπορούν να αξιοποιηθούν για την προστασία των λαχανικών και των καρποφόρων δέντρων από διάφορα έντομα όπως τη μελίγκρα, τον αλευρώδη, τον θρίπα, τις βρωμούσες και τον τετράνυχο.

Εφαρμογή: Βάζουμε 10 γραμμάρια σκόρδο, 20 γραμμάρια κρεμμύδι, 10 γραμμάρια καυτερή πιπεριά, μαζί με 1 κουταλάκι γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι και 100 γραμμάρια νερό σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν. Αραιώνουμε το μίγμα σε ένα λίτρο νερό και το αφήνουμε για 24 ώρες. Στη συνέχεια, αφού σουρώσoυμε το διάλυμα, ψεκάζουμε τα φυτά μας. Για αποτελεσματική προστασία από επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή κάθε δύο εβδομάδες, κατά το σούρουπο, σε θερμοκρασίες κάτω των 30°C.

Μια ενδιάμεση κατηγορία από τα βιολογικά και τα σπιτικά εντομοκτόνα είναι οι ερασιτεχνικές συσκευασίες εντομοκτόνων που περιέχουν διαλυμένα διάφορα οικολογικά εντομοκτόνα (πχ. φυσική πυρεθρίνη) μέσα σε ένα μικρό ψεκαστηράκι συνήθως μισού λίτρου. Οι συγκεκριμένες συσκευασίες προσφέρονται για άμεση χρήση και αποτελούν ιδανική λύση για την προστασία μικρού αριθμού φυτών του μπαλκονιού μας ή του κήπου μας από έντομα.

About admin

Check Also

Θερινός πολτός, τι είναι και πώς χρησιμοποιείται στα φυτά

Ο θερινός πολτός είναι ένα που χρησιμοποιείται για την προστασία των φυτών από επιβλαβή έντομα. …

Παγίδες εντόμων με κόλλα για προστασία στον κήπο

Τι είναι οι χρωμοπαγίδες που πολλοί καλλιεργητές κρεμάνε ανάμεσα στα φυτά; Πρόκειται για πλαστικές παγίδες, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.