Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Breaking News

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Φτιάξτε εύκολα μόνοι σας ένα φυσικό ζιζανιοκτόνο

Αγριόχορτο θεωρείται οποιοδήποτε φυτό φυτρώνει σε σημείο όπου δεν το επιθυμούμε! Ακόμη και το γκαζόν μπορεί θεωρείται ενοχλητικό αγριόχορτο όταν εισβάλλει στους διαδρόμους ή περιπλέκεται στα φυτά των παρτεριών. Κάθε φορά που σκαλίζετε το χώμα για να τα ξεχορταριάσετε δίνεται την ευκαιρία να αναπτυχθούν τα άγρια! Αυτό βασίζεται στο φυσιολογικό φαινόμενο της φυσικής επιλογής. Οι ισχυροί υπερτερούν. Τα αγριόχορτα επιβιώνουν παντού!

Φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων αγριόχορτων (ζιζάνια) στον κήπο

Επιβιώνουν ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες όπως στην έλλειψη νερού, φωτός και θρεπτικών συστατικών. Αυτό το καταφέρνουν γιατί μπορούν και επωφελούνται ακόμη και απ’ αυτές τις συνθήκες.

Πολλά ζιζάνια του κήπου, όπως η κύπερη, η οξαλίδα, η μολόχα, ο βέλιουρας και η αγριάδα, φυτρώνουν ανάμεσα στις καλλιέργειες και μας δημιουργούν σημαντικά προβλήματα. Υπάρχουν διάφορα χημικά σκευάσματα με υψηλή δραστικότητα για να ξεράνουμε τα ζιζάνια. Τα φυσικά ζιζανιοκτόνα δεν είναι τόσο ισχυρά, είναι πιο φιλικά για τον κήπο μας και μπορούν να φέρουν αξιόλογα αποτέλεσματα. Ας δουμε λοιπόν, με ποιους φυσικούς τρόπους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα, χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον και την υγεία μας. – Πηγή: www.mistikakipou.gr

Πως να ξεφορτωθείτε τα αγριόχορτα

Τα αγριόχορτα στον κήπο, στις γλάστρες και στις ζαρντινιέρες δεν τα θέλει κανείς και δεν ωφελούν τα φυτά μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να χρησιμοποιήσετε χημικά προϊόντα τα οποία είναι βλαβερά και για την υγεία μας και για το περιβάλλον.Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα αγριόχορτα αποτελεσματικά με προϊόντα που υπάρχουν σε κάθε σπίτι!

  • Ξύδι – Το ξύδι για να είναι αποτελεσματικό θα χρειαστεί να το ρίξετε στα αγριόχορτα πάνω από μια φορά. Συνιστώ να το χρησιμοποιήσετε μόνο αν ο καιρός δεν είναι βροχερός και υπάρχει ηλιοφάνεια ώστε να δράσει.
  • Καλαμποκάλευρο – Αν έχετε φυτέψει σπόρους και δεν θέλετε να φυτρώσουν αγριόχορτα θα πρέπει να περιμένετε να αναπτυχθούν και μετά να το ρίξετε. Αν ρίξετε το καλαμποκάλευρο πάνω από τους σπόρους, αυτό θα τους εμποδίσει να αναπτυχθούν. Το καλαμποκάλευρο όχι μόνο θα εμποδίσει τα αγριόχορτα να φυτρώσουν, αλλά θα προσελκύσει και ωφέλιμα σκουλήκια που αρέσκονται σε αυτό και θα μαλακώσουν το χώμα γύρω από τα φυτά, κάτι το οποίο είναι αρκετά ωφέλιμο για τα φυτά.
  • Καυτό νερό – Ο πιο απλός τρόπος για να ξεφορτωθείτε τα αγριόχορτα. Θα πρέπει να προσέξετε όμως να μην ρίξετε καθόλου στα φυτά σας, και κυρίως να μην καείτε!
  • Αλάτι – Εδώ θα χρειαστεί προσοχή καθώς το αλάτι δηλητηριάζει το έδαφος οπότε καλό είναι να αποφεύγεται να το ρίχνετε δίπλα σε φυτά. Και εφόσον είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί ρίξτε το πολύ μια κουταλιά. Το αλάτι είναι καλό για αγριόχορτα που φυτρώνουν ανάμεσα σε χαραμάδες, πλάκες, πλακάκια κλπ. Μπορεί να καταστρέψει όλες τις κακές ρίζες και μύκητες.

Στη αγορά κυκλοφορούν αρκετά ζιζανιοκτόνα. Μπορεί να έχουν επιλεκτική δράση (είτε σε πλατύφυλλα ή αγρωστώδη)  ή μπορεί να έχουν και καθολική δράση. Τα πιο πολλά από τα ζιζανιοκτόνα έχουν την ίδια δραστική ουσία, τη γλυφοσάτη (Glyphosate), η οποία σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να συνδέεται με διάφορες επιπλοκές στη υγεία μας, αν δεν έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Όμως, ειδικά αν δεν θέλετε να κάνετε επιλεκτική ζιζανιοκτονία,  δεν είναι ανάγκη να αγοράσετε χημικό ζιζανιοκτόνο. Μπορείτε να φτιάξετε ένα φυσικό ζιζανιοκτόνο πολύ εύκολα.

Υλικά

  • 1 κιλό λευκό ξύδι
  • 1 κούπα αλάτι
  • 2 κουταλιές υγρό πιάτων

Διαδικασία

Απλώς ανακατεύουμε τα υλικά και τα βάζουμε σε μία ψεκαστήρα και ψεκάζουμε τα ζιζάνια που θέλουμε. Οι αναλογίες εξαρτώνται από το είδος των φυτών και πόσο γρήγορα θέλετε να έχετε αποτέλεσμα.

vinegar-768948_960_720Επειδή και το ξύδι και το αλάτι είναι πολύ οικονομικά υλικά (το ξύδι κοστίζει 1-1.5 ευρώ το κιλό και το αλάτι μπορείτε να το βρείτε ακόμα και με 0.30 λεπτά το κιλό) μπορείτε να βάλετε πολύ πιο μεγάλη αναλογία για πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Αν δεν έχουμε λευκό ξύδι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι ξύδι έχουμε.

Είναι κατάλληλο για μέρη που δεν θέλουμε να ξαναβγούν ζιζάνια (πχ πλακοστρώσεις). Και το ξύδι και το αλάτι είναι φυσικοί εχθροί των φυτών. Δηλαδή και ψεκασμός μόνο με αλάτι θα έχει αποτελέσματα, αλλά και μόνο με ξύδι θα έχει πάλι αποτέλεσμα.

5-3-3-1-lake-eganu
αποτελέσματα από την αλάτωση του εδάφους

Ο συνδυασμός όμως και των δύο μαζί, έχει καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα. Βέβαια το αλάτι έχει το βασικό μειονέκτημα ότι προκαλεί αλάτωση του εδάφους.

Όταν το έδαφος έχει αρκετό αλάτι, τα πιο πολλά φυτά δεν μπορούν να καλλιεργηθούν σε αυτό. Γιαυτό στα αρχαία χρόνια η αλάτωση γόνιμων εδαφών ήταν ένα είδος τιμωρίας για πολλούς πολιτισμούς. Και για τον ίδιο λόγο, όταν γίνεται κατάσβεση μιας πυρκαγιάς με εναέρια μέσα, το σημείο που γίνονται οι πτώσεις νερού από εναέρια πυροσβεστικά μέσα, αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα βλάστησης για κάποιο διάστημα.

Για περισσότερα σχετικά με το θέμα της αλάτωσης του εδάφους, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Tip

Το αλάτι σε μεγάλες ποσότητες μπορείτε να «ξεράνει» εύκολα ακόμα και ένα μεγάλο δέντρο. Έτσι αν για κάποιο λόγο (όχι φυσικά γιατί είναι του γείτονα και σας κρύβει τη θέα), θέλετε να ξεράνετε ένα μεγάλο δέντρο πριν το κόψετε, μπορείτε να αγοράσετε μια 10 κιλη σακούλα με αλάτι και να τη ρίξετε στις ρίζες του. Μέσα σε λίγες εβδομάδες θα έχει ξεραθεί εντελώς.

Έτσι αν στο μέρος που θα ραντίσουμε με το φυσικό ζιζανιοκτόνο, θέλουμε να καλλιεργήσουμε κάτι αργότερα, μπορούμε να ραντίσουμε μόνο με ξύδι χωρίς το αλάτι ή να ραντίσουμε με πολύ καυτό νερό (και αυτό έχει καλά αποτελέσματα)

Πλεονεκτήματα

  • Είναι φυσικό και δεν περιέχει επικίνδυνα χημικά
  • Είναι αρκετά πιο οικονομικό
  • Έχει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα

Μειονεκτήματα

  • Έχει καθολική δράση, δηλαδή θα καταστρέψει όποιο φυτό ψεκάσουμε
  • Επειδή περιέχει αλάτι, το έδαφος θα υποστεί αλάτωση και θα είναι πιο αφιλόξενο για κάθε είδους φυτό μετέπειτα.

About admin

Check Also

Καολίνης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και τις καλλιέργειες

Ο καολίνης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα οικολογικά υλικά που χρησιμοποιείται στη συμβατική και …

Γιατί κολλάνε τα φύλλα των φυτών

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται κάτι σαν κόλλα πάνω στα φύλλα ενός φυτού και κατά πόσο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.