Πέμπτη , 21 Σεπτεμβρίου 2023
Breaking News

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Τι συμβαίνει όταν ο βασιλικός εμφανίζει ;Ο βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα που συναντάμε σε κάθε αυλή και μπαλκόνι...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Υπάρχουν που βοηθούν τα φυτά όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και κάποια άλλα που δημιουργούν προβλήματα.Την περίοδο του καλοκαιριού, τα...
Περισσότερα
Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Στύφνος ή Αγριοντοματιά, ένα αγριόχορτο που τρώγεται

Ο στύφνος είναι ένα αγριόχορτο που συναντάμε σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, ανάμεσα στα φυτά του λαχανόκηπου, αλλά και στην ύπαιθρο.Γνωστός επίσης...
Περισσότερα
Στύφνος ή Αγριοντοματιά, ένα αγριόχορτο που τρώγεται

Φτιάξτε εύκολα μόνοι σας ένα φυσικό ζιζανιοκτόνο

Αγριόχορτο θεωρείται οποιοδήποτε φυτό φυτρώνει σε σημείο όπου δεν το επιθυμούμε! Ακόμη και το γκαζόν μπορεί θεωρείται ενοχλητικό αγριόχορτο όταν εισβάλλει στους διαδρόμους ή περιπλέκεται στα φυτά των παρτεριών. Κάθε φορά που σκαλίζετε το χώμα για να τα ξεχορταριάσετε δίνεται την ευκαιρία να αναπτυχθούν τα άγρια! Αυτό βασίζεται στο φυσιολογικό φαινόμενο της φυσικής επιλογής. Οι ισχυροί υπερτερούν. Τα αγριόχορτα επιβιώνουν παντού!

Φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων αγριόχορτων (ζιζάνια) στον κήπο

Επιβιώνουν ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες όπως στην έλλειψη νερού, φωτός και θρεπτικών συστατικών. Αυτό το καταφέρνουν γιατί μπορούν και επωφελούνται ακόμη και απ’ αυτές τις συνθήκες.

Πολλά ζιζάνια του κήπου, όπως η κύπερη, η οξαλίδα, η μολόχα, ο βέλιουρας και η αγριάδα, φυτρώνουν ανάμεσα στις καλλιέργειες και μας δημιουργούν σημαντικά προβλήματα. Υπάρχουν διάφορα χημικά σκευάσματα με υψηλή δραστικότητα για να ξεράνουμε τα ζιζάνια. Τα φυσικά ζιζανιοκτόνα δεν είναι τόσο ισχυρά, είναι πιο φιλικά για τον κήπο μας και μπορούν να φέρουν αξιόλογα αποτέλεσματα. Ας δουμε λοιπόν, με ποιους φυσικούς τρόπους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα, χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον και την υγεία μας. – Πηγή: www.mistikakipou.gr

Πως να ξεφορτωθείτε τα αγριόχορτα

Τα αγριόχορτα στον κήπο, στις γλάστρες και στις ζαρντινιέρες δεν τα θέλει κανείς και δεν ωφελούν τα φυτά μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να χρησιμοποιήσετε χημικά προϊόντα τα οποία είναι βλαβερά και για την υγεία μας και για το περιβάλλον.Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα αγριόχορτα αποτελεσματικά με προϊόντα που υπάρχουν σε κάθε σπίτι!

 • Ξύδι – Το ξύδι για να είναι αποτελεσματικό θα χρειαστεί να το ρίξετε στα αγριόχορτα πάνω από μια φορά. Συνιστώ να το χρησιμοποιήσετε μόνο αν ο καιρός δεν είναι βροχερός και υπάρχει ηλιοφάνεια ώστε να δράσει.
 • Καλαμποκάλευρο – Αν έχετε φυτέψει σπόρους και δεν θέλετε να φυτρώσουν αγριόχορτα θα πρέπει να περιμένετε να αναπτυχθούν και μετά να το ρίξετε. Αν ρίξετε το καλαμποκάλευρο πάνω από τους σπόρους, αυτό θα τους εμποδίσει να αναπτυχθούν. Το καλαμποκάλευρο όχι μόνο θα εμποδίσει τα αγριόχορτα να φυτρώσουν, αλλά θα προσελκύσει και ωφέλιμα σκουλήκια που αρέσκονται σε αυτό και θα μαλακώσουν το χώμα γύρω από τα φυτά, κάτι το οποίο είναι αρκετά ωφέλιμο για τα φυτά.
 • Καυτό νερό – Ο πιο απλός τρόπος για να ξεφορτωθείτε τα αγριόχορτα. Θα πρέπει να προσέξετε όμως να μην ρίξετε καθόλου στα φυτά σας, και κυρίως να μην καείτε!
 • Αλάτι – Εδώ θα χρειαστεί προσοχή καθώς το αλάτι δηλητηριάζει το έδαφος οπότε καλό είναι να αποφεύγεται να το ρίχνετε δίπλα σε φυτά. Και εφόσον είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί ρίξτε το πολύ μια κουταλιά. Το αλάτι είναι καλό για αγριόχορτα που φυτρώνουν ανάμεσα σε χαραμάδες, πλάκες, πλακάκια κλπ. Μπορεί να καταστρέψει όλες τις κακές ρίζες και μύκητες.

Στη αγορά κυκλοφορούν αρκετά ζιζανιοκτόνα. Μπορεί να έχουν επιλεκτική δράση (είτε σε πλατύφυλλα ή αγρωστώδη)  ή μπορεί να έχουν και καθολική δράση. Τα πιο πολλά από τα ζιζανιοκτόνα έχουν την ίδια δραστική ουσία, τη γλυφοσάτη (Glyphosate), η οποία σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να συνδέεται με διάφορες επιπλοκές στη υγεία μας, αν δεν έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Όμως, ειδικά αν δεν θέλετε να κάνετε επιλεκτική ζιζανιοκτονία,  δεν είναι ανάγκη να αγοράσετε χημικό ζιζανιοκτόνο. Μπορείτε να φτιάξετε ένα φυσικό ζιζανιοκτόνο πολύ εύκολα.

Υλικά

 • 1 κιλό λευκό ξύδι
 • 1 κούπα αλάτι
 • 2 κουταλιές υγρό πιάτων

Διαδικασία

Απλώς ανακατεύουμε τα υλικά και τα βάζουμε σε μία ψεκαστήρα και ψεκάζουμε τα ζιζάνια που θέλουμε. Οι αναλογίες εξαρτώνται από το είδος των φυτών και πόσο γρήγορα θέλετε να έχετε αποτέλεσμα.

vinegar-768948_960_720Επειδή και το ξύδι και το αλάτι είναι πολύ οικονομικά υλικά (το ξύδι κοστίζει 1-1.5 ευρώ το κιλό και το αλάτι μπορείτε να το βρείτε ακόμα και με 0.30 λεπτά το κιλό) μπορείτε να βάλετε πολύ πιο μεγάλη αναλογία για πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Αν δεν έχουμε λευκό ξύδι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι ξύδι έχουμε.

Είναι κατάλληλο για μέρη που δεν θέλουμε να ξαναβγούν ζιζάνια (πχ πλακοστρώσεις). Και το ξύδι και το αλάτι είναι φυσικοί εχθροί των φυτών. Δηλαδή και ψεκασμός μόνο με αλάτι θα έχει αποτελέσματα, αλλά και μόνο με ξύδι θα έχει πάλι αποτέλεσμα.

5-3-3-1-lake-eganu
αποτελέσματα από την αλάτωση του εδάφους

Ο συνδυασμός όμως και των δύο μαζί, έχει καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα. Βέβαια το αλάτι έχει το βασικό μειονέκτημα ότι προκαλεί αλάτωση του εδάφους.

Όταν το έδαφος έχει αρκετό αλάτι, τα πιο πολλά φυτά δεν μπορούν να καλλιεργηθούν σε αυτό. Γιαυτό στα αρχαία χρόνια η αλάτωση γόνιμων εδαφών ήταν ένα είδος τιμωρίας για πολλούς πολιτισμούς. Και για τον ίδιο λόγο, όταν γίνεται κατάσβεση μιας πυρκαγιάς με εναέρια μέσα, το σημείο που γίνονται οι πτώσεις νερού από εναέρια πυροσβεστικά μέσα, αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα βλάστησης για κάποιο διάστημα.

Για περισσότερα σχετικά με το θέμα της αλάτωσης του εδάφους, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Tip

Το αλάτι σε μεγάλες ποσότητες μπορείτε να «ξεράνει» εύκολα ακόμα και ένα μεγάλο δέντρο. Έτσι αν για κάποιο λόγο (όχι φυσικά γιατί είναι του γείτονα και σας κρύβει τη θέα), θέλετε να ξεράνετε ένα μεγάλο δέντρο πριν το κόψετε, μπορείτε να αγοράσετε μια 10 κιλη σακούλα με αλάτι και να τη ρίξετε στις ρίζες του. Μέσα σε λίγες εβδομάδες θα έχει ξεραθεί εντελώς.

Έτσι αν στο μέρος που θα ραντίσουμε με το φυσικό ζιζανιοκτόνο, θέλουμε να καλλιεργήσουμε κάτι αργότερα, μπορούμε να ραντίσουμε μόνο με ξύδι χωρίς το αλάτι ή να ραντίσουμε με πολύ καυτό νερό (και αυτό έχει καλά αποτελέσματα)

Πλεονεκτήματα

 • Είναι φυσικό και δεν περιέχει επικίνδυνα χημικά
 • Είναι αρκετά πιο οικονομικό
 • Έχει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα

Μειονεκτήματα

 • Έχει καθολική δράση, δηλαδή θα καταστρέψει όποιο φυτό ψεκάσουμε
 • Επειδή περιέχει αλάτι, το έδαφος θα υποστεί αλάτωση και θα είναι πιο αφιλόξενο για κάθε είδους φυτό μετέπειτα.

About admin

Check Also

Γιατί κολλάνε τα φύλλα των φυτών

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται κάτι σαν κόλλα πάνω στα φύλλα ενός φυτού και κατά πόσο …

Ο εμβολιασμός των καρποφόρων δένδρων ~ Επιστροφή στη φύση

Ο εμβολιασμός των καρποφόρων δένδρων ~ Επιστροφή στη φύση

Της Αναστασίας Γραμματέα, γεωπόνου Η πρακτική του εμβολιασμού είναι πολύ διαδεδομένη ακριβώς επειδή επιτυγχάνονται με αυτήν πολλά και σημαντικά αποτελέσματα. Ειδικότερα: Διατηρουνται ποικιλίες που δεν αναπαράγονται με σπόρο δηλαδή αναπαραγωγή κλωνων που συνήθως δεν ενδείκνυται γαι πολλαπλασιασμό με άλλες μεθοδους Αντιμετώπιση ασθενειών, η αρχή έγινε με το αμπέλι για την αντιμετώπιση της φυλλοξήρας Προσαρμογή ενός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.