Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Breaking News

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Ναντίνα: Το παραδεισένιο μπαμπού με τους κόκκινους καρπούς

H ναντίνα είναι ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το όμορφο φύλλωμα και τους διακοσμητικούς καρπούς του.Αν και είναι...
Περισσότερα
Ναντίνα: Το παραδεισένιο μπαμπού με τους κόκκινους καρπούς

Εισπνοή βαλσαμικών ατμών.

Σε όλες τις ασθένειες της αναπνευστικής οδού, η εισπνοή βαλσαμικών ατμών* είναι μια πραγματική θεραπεία. Θα τις συναντήσουμε μέχρι και...
Περισσότερα
Εισπνοή βαλσαμικών ατμών.

Τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας μπορούν να θεωρηθούν εθιστικές ουσίες με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια

Οι συγγραφείς αμερικανικής μελέτης, με επικεφαλής την Ashley N. Gearhardt, PhD, ψυχολόγο από το Πανεπιστήμιο που εδρεύει στην πόλη Ann Arbor της πολιτείας  του Michigan, γράφουν ότι η ικανότητα των τροφίμων υψηλής επεξεργασίας  να παρέχουν γρήγορα υψηλές δόσεις εξευγενισμένων υδατανθράκων ή και λιπαρών φαίνεται να είναι το κλειδί για τον εθισμό που προκαλούν. Έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας μπορούν να θεωρηθούν εθιστικές ουσίες με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια”. Εν τω μεταξύ, άλλα δεδομένα, που αναφέρθηκαν από τους ερευνητές στο συνέδριο Diabetes Professional Care (DPC) 2022 που έγινε το Νοέμβριο στο Λονδίνο, προσθέτουν επίσης υποστήριξη στην κλινική αναγνώριση του εθισμού στα τρόφιμα. Η κλινική ψυχολόγος Jen Unwin, PhD, από το Southport του Ηνωμένου Βασιλείου, έδειξε ότι ένα τρίμηνο διαδικτυακό πρόγραμμα διατροφής χαμηλών υδατανθράκων σε συνδυασμό με ψυχοεκπαιδευτική υποστήριξη, μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα εθισμού στα τρόφιμα σε μια ποικίλη ομάδα ατόμων, τα οποία δεν ήταν όλα υπέρβαρα ή είχαν παχυσαρκία. Η Jen Unwin δήλωσε ότι τα νέα δεδομένα της, αντιπροσωπεύουν τον πρώτο ευρείας κλίμακας κλινικό έλεγχο του είδους του, εκτός από μια προηγούμενη αναφορά τριών ασθενών με εθισμό στο φαγητό, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς με κετογονική δίαιτα. “Ο εθισμός στα τρόφιμα εξηγεί πολλά από αυτά που βλέπουμε στην κλινική πρακτική, όπου οι ευφυείς άνθρωποι καταλαβαίνουν αυτά που τους λέμε για τη φυσιολογία που σχετίζεται με μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και την ακολουθούν για λίγο, αλλά στη συνέχεια υποτροπιάζουν”, δήλωσε η Unwin, εξηγώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει περίπου το 20% των ασθενών της που θεωρείται ότι έχουν εθισμό στα τρόφιμα. Εν τω μεταξύ, οι συγγραφείς της αμερικανικής μελέτης, με επικεφαλής την Ashley N. Gearhardt, PhD, ψυχολόγο από το Πανεπιστήμιο που εδρεύει στην πόλη Ann Arbor της πολιτείας  του Michigan,, γράφουν ότι “η ικανότητα των τροφίμων υψηλής επεξεργασίας να παρέχουν γρήγορα υψηλές δόσεις εξευγενισμένων υδατανθράκων ή/και λιπαρών φαίνεται να είναι το κλειδί για τη δυνατότητα εθισμού τους. Έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας μπορούν να θεωρηθούν εθιστικές ουσίες με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια”. Υποστηρίζουν ότι  μπορούν να αποφευχθούν πολλοί θάνατοι από μια διατροφή στην οποία κυριαρχούν τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας και η οποία είναι συγκρίσιμη με εκείνη των προϊόντων καπνού και ως εκ τούτου, όπως και η Jen Unwin, οι συγγραφείς επιδιώκουν την κλινική αναγνώριση και ένα πιο επίσημο πρωτόκολλο για τη διαχείριση του εθισμού στα τρόφιμα. “Η κατανόηση του κατά πόσον ο εθισμός συμβάλλει στην πρόσληψη όλο και περισσότερων τροφίμων υψηλής επεξεργασίας, μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες, καθώς η προκαταρκτική έρευνα διαπιστώνει ότι οι συμπεριφορικές και φαρμακολογικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στους εθιστικούς μηχανισμούς μπορούν να μειώσουν την καταναγκαστική πρόσληψη τροφίμων υψηλής επεξεργασίας”, αναφέρουν Η μελέτη με επικεφαλής την Ashley N. Gearhardt, δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα στο περιοδικό Addiction, ενώ η μελέτη με επικεφαλής την Jen Unwin δημοσιεύθηκε επίσης πρόσφατα στο Frontiers in Psychiatry. Κριτήρια εθισμού παρόμοια με του καπνού Τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας μπορούν να συσχετιστούν με έναν διατροφικό φαινότυπο “που αντανακλά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του εθισμού”, λένε η Ashley N. Gearhardt και οι συν-συγγραφείς- συνήθως απώλεια ελέγχου της πρόσληψης, έντονη επιθυμία, αδυναμία μείωσης και συνεχής χρήση παρά τις αρνητικές συνέπειες. Η μελέτη: https://www.medscape.com/viewarticle/984600?src=wnl_tp10_daily_221128_MSCPEDIT&uac=101389ST&impID=4922362 μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

The post Τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας μπορούν να θεωρηθούν εθιστικές ουσίες με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

αστικοί-μύθοι-και-βιοσυντονισμός…διαφορετική-θέαση…

αστικοί μύθοι και βιοσυντονισμός…διαφορετική θέαση…

Ήταν κάποτε ένας μαθητής κάποιου αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, που ο δάσκαλός του, του επέβαλε επί …

Σπιτικό-ζεστό-ρόφημα-για-προστασία-και-ενέργεια-τις-μέρες-του-χειμώνα

Σπιτικό ζεστό ρόφημα για προστασία και ενέργεια τις μέρες του χειμώνα

Η βρογχίτιδα είναι φλεγμονή των βρόγχων. Τα συμπτώματά της διαρκούν αρκετές μέρες έως εβδομάδες που …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.