Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Breaking News

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Τα μυστικά για την καλλιέργεια της μανταρινιάς

Μανταρινιά, ένα από τα πιο αγαπημένα που λατρεύουμε για τους νόστιμους και ζουμερούς καρπούς της, τα μανταρίνια. Οι καρποί της μανταρινιάς τρώγονται φρέσκοι, χρησιμοποιούνται σε χυμούς, στη δημιουργία δροσιστικών ποτών και στην παρασκευή γλυκών του κουταλιού.

Η καλλιέργεια της μανταρινιάς είναι αρκετά διαδεδομένη στον ελληνικό χώρο, ιδιαίτερα σε νότιες περιοχές της χώρας, όπως και τα άλλα εσπεριδοειδή δέντρα, η , η και η .

Τα μανταρίνια θεωρούνται καρποί με σημαντική διατροφική αξία, καθώς αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών.

Μπορούμε να φυτέψουμε μανταρινιά στον κήπο μας, στο χωράφι, ακόμα και σε γλάστρα στο μπαλκόνι για να το διακοσμήσουμε και να δώσουμε μία ξεχωριστή νότα με το καταπράσινο φύλλωμα, την πλούσια λευκή ανθοφορία και τους γυαλιστερούς πορτοκαλί καρπούς της μανταρινιάς.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποιες είναι οι βασικές ποικιλίες μανταρινιάς που φυτεύονται στη χώρα μας, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την φροντίδα και την καλλιέργεια της μανταρινιάς ώστε να απολαύσουμε πλούσια παραγωγή μανταρινιών.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μανταρινιάς, πρώιμες και όψιμες, μικρόκαρπες και μεγαλόκαρπες, με καρπούς με σπόρια (κουκούτσια) ή χωρίς, που μπορούμε να επιλέξουμε.

Η μανταρινιά, όπως και τα περισσότερα εσπεριδοειδή, ευδοκιμεί σε μέση σύστασης εδάφη που διαθέτουν καλή γονιμότητα και ικανοποιητική αποστράγγιση. Αν και η μανταρινιά είναι το πιο ανθεκτικό σε ψύχος από τα εσπεριδοειδή, ο καρπός της, λόγω του μικρού μεγέθους και του λεπτού φλοιού είναι πιο ευαίσθητος.

Οι δυνατοί βοριάδες, το χαλάζι και το χιόνι προκαλούν καταστροφές στη βλάστηση και στην παραγωγή των καρπών της μανταρινιάς. Αντίθετα, οι καρποί της μανταρινιάς είναι πιο ανθεκτικοί σε υψηλές θερμοκρασίες αν και όταν είναι άμεσα εκτεθειμένοι στον ήλιο ίσως εμφανίσουν ηλιεγκαύματα.

Φυτεύουμε τις μανταρινιές σε αποστάσεις 4-5 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης και 4 μέτρα μεταξύ των θέσεων φύτευσης. Πυκνότερες φυτεύσεις της μανταρινιάς είναι καλό να αποφεύγονται καθώς συντελούν σε μειωμένη ηλιοφάνεια, κακό αερισμό του φυλλώματος και υποβάθμιση της παραγωγής.

Κατάλληλη εποχή για την φύτευση της μανταρινιάς είναι μέσα στην άνοιξη αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα και στις αρχές του φθινοπώρου. Αποφεύγουμε τη φύτευση της μανταρινιάς την περίοδο του χειμώνα αλλά και μέσα στο καλοκαίρι όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

Η μανταρινιά μπορεί να καλλιεργηθεί εύκολα σε γλάστρα στο μπαλκόνι, στην αυλή και τη βεράντα μας όπως άλλωστε κάνουμε και τα άλλα αγαπημένα εσπεριδοειδή δέντρα, στην , στην και στην .

Βέβαια, η φύτευση της μανταρινιάς σε γλάστρα κυρίως για καλλωπιστικούς σκοπούς για το καταπράσινο φύλλωμα που έρχεται σε αντίθεση με το πορτοκαλί χρώμα των μανταρινιών και όχι για τη συγκομιδή των καρπών που είναι σίγουρα πολύ περιορισμένη.

Για τη φύτευση της μανταρινιάς στη γλάστρα, προτιμούμε ηλιόλουστο σημείο με νότιο προσανατολισμό, αρκετά προφυλαγμένο από τους ανέμους, και ειδικά τους βοριάδες που μπορούν να προκαλέσουν σημαντική πτώση φύλλων και καρπών.

, αρκετά μεγάλη, με βάθος και διάμετρο τουλάχιστον 40-50 εκατοστών, τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση του νερού, και τη γεμίζουμε με γενικής χρήσης ή ειδικό φυτόχωμα για .

Ποτίζουμε συχνά τις μανταρινιές καθώς ευδοκιμούν σε δροσερό περιβάλλον και χρειάζονται εδαφική υγρασία. Ειδικά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, η μανταρινιά χρειάζεται συχνό πότισμα, κάθε 2-3 μέρες, ενώ την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ποτίζουμε μια φορά τη βδομάδα.

Προσέχουμε και εξασφαλίζουμε καλό πότισμα για τα νεαρά δενδρύλλια μανταρινιάς για να αναπτύξουν πλούσιο ριζικό σύστημα. Κατάλληλο σύστημα ποτίσματος, είναι το σύστημα με σταγόνες που εξασφαλίζει αποτελεσματικό πότισμα, εξοικονόμηση νερού και μειωμένη ανάπτυξη αγριόχορτων (ζιζανίων).

Για πλούσια παραγωγή στην καλλιέργεια της μανταρινιάς πραγματοποιούμε αρχικά δύο λιπάνσεις κατά την καλλιεργητική περίοδο, μία στις αρχές της άνοιξης και μία στις αρχές του καλοκαιριού με πλήρες βιολογικό λίπασμα που περιέχει , και .

Για να ενισχύσουμε την παραγωγή μας με ζουμερά και νόστιμα μανταρινιά, κάνουμε μια τρίτη λίπανση στις αρχές του φθινόπωρου με βιολογικό λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο.

Η καλλιέργεια της μανταρινιάς είναι ευαίσθητη σε έλλειψη θρεπτικών στοιχείων όπως ο , ο και το , γι’ αυτό είναι αρκετές φορές αναγκαίο να κάνουμε συμπληρωματικά ψεκασμούς με κατάλληλα την περίοδο της άνοιξης.

Τα σημαντικότερα έντομα που προσβάλλουν τις μανταρινιές είναι η , η , η κόκκινη ψώρα, η μύγα της Μεσογείου, καθώς και ο που κάνει ζημιά στα νεαρά φύλλα της μανταρινιάς.

Για να τα αντιμετωπίσουμε, χρησιμοποιούμε όπως ο , η και τα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Στις μανταρινιές όπως και στα υπόλοιπα εσπεριδοειδή συναντάμε έκκριση κόλλας που οφείλεται στον μύκητα φυτόφθορα (Phytopthora) που εκδηλώνεται στην βάση του κορμού του δέντρου και στις ρίζες. Για την , αλείφουμε τον κορμό του δέντρου μέχρι ένα μέτρο με βορδιγάλιο πολτό και φροντίζουμε να μην έρχεται σε επαφή με το νερό ποτίσματος.

Κλαδεύουμε τις μανταρινιές, από τις αρχές της άνοιξης που τελειώνουν οι παγωνιές του χειμώνα μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, σε κάθε περίπτωση, μετά το τέλος της καρποφορίας της. Ο ακριβής χρόνος κλαδέματος εξαρτάται από την ποικιλία της μανταρινιάς καθώς και από τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Κλαδεύουμε κάθε χρόνο ελαφρά τις μανταρινιές διατηρώντας τα δέντρα σε κυπελλοειδές σχήμα και σε σχετικά χαμηλό ύψος για να γίνεται πιο εύκολα η συγκομιδή.

Απομακρύνουμε τους αδύνατους βλαστούς, κλαδιά που μπλέκονται μεταξύ τους καθώς και τους λαίμαργους, χοντρούς κατακόρυφους βλαστούς που βρίσκονται στο εσωτερικό του φυλλώματος ώστε να εξασφαλίζουμε καλό αερισμό και φωτισμό.

Παράλληλα, αφαιρούμε την πλάγια χαμηλή βλάστηση (ποδιές) που έχει εξασθενήσει για να δυναμώσουμε την ανάπτυξη της υπόλοιπης βλάστησης που θα μας δώσει καλύτερη καρποφορία.

Η μανταρινιά μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο, με μοσχεύματα και με μπόλιασμα ώστε να δημιουργήσουμε καινούρια δέντρα μανταρινιάς από τις αγαπημένες μας ποικιλίες. Παρακάτω, περιγράφουμε συνοπτικά τους κυριότερους τρόπους πολλαπλασιασμού της μανταρινιάς.

Τα κυριότερα προβλήματα που συναντάμε στην καλλιέργεια της μανταρινιάς είναι το κιτρίνισμα, η πτώση και το καρούλιασμα των φύλλων, το σκάσιμο και οι κηλίδες στους καρπούς, καθώς και το μαύρισμα των φύλλων και των καρπών. Παρακάτω, περιγράφουμε τα συμπτώματα των προβλημάτων στις μανταρινιές για να τα αναγνωρίζουμε έγκαιρα και να τα αντιμετωπίζουμε.

Το κιτρίνισμα και η πτώση των φύλλων της μανταρινιάς μπορεί να εμφανιστεί σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας, σε συνθήκες ξηρασίας αλλά και λόγω ανεπαρκούς λίπανσης και έλλειψης θρεπτικών στοιχείων όπως , , και .

Τα φύλλα της μανταρινιάς παρουσιάζουν στρίψιμο και καρούλιασμα όταν έχουν προσβληθεί από το έντομο της και του που προκαλούν αυτά τα χαρακτηριστικά συμπτώματα στην τρυφερή βλάστηση της μανταρινιάς.

Tα μανταρίνια είναι ευαίσθητα σε σκασίματα και εμφάνιση κηλίδων στον φλοιό των καρπών λόγω απότομων μεταβολών θερμοκρασίας και υγρασίας. Για να το αντιμετωπίσουμε, κάνουμε σταθερά ποτίσματα και ψεκάζουμε το φύλλωμα και τους καρπούς με για να αυξήσουμε τη σταθερότητα του φλοιού.

Τα φύλλων της μανταρινιάς και οι καρποί της εμφανίζουν μαυρίσματα λόγω του μύκητα της καπνιάς που αναπτύσσεται πάνω σε μελιτώματα εντόμων που προσβάλλουν τη μανταρινιά όπως η , ο , η , και ο . Για την ς, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα χαλκού και θερινού πολτού.

Η πτώση μανταρινιών είναι συχνό φαινόμενο που μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη νερού τους καλοκαιρινούς μήνες, ή σε υπερβολική λίπανση με λίπασμα αζώτου. Επίσης, τα μανταρίνια μπορεί να πέφτουν λόγω έντονης παγωνιάς και χαλάζι καθώς και σε προσβολή από το έντομο της μύγας της Μεσογείου.

About admin

Check Also

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Κλάδεμα της αχλαδιάς Ένα από τα μυστικά για επιτυχία στην καλλιέργεια της αχλαδιάς βρίσκεται στο …

Συκιά | tsougrana.eu

Συκιά

Λατινική ονομασία: Ficus carica Οικογένεια: Moreaceae Περιγραφή Ανήκει στα φυλλοβόλα δέντρα. Τα φύλλα της είναι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.