Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Breaking News

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Ναντίνα: Το παραδεισένιο μπαμπού με τους κόκκινους καρπούς

H ναντίνα είναι ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το όμορφο φύλλωμα και τους διακοσμητικούς καρπούς του.Αν και είναι...
Περισσότερα
Ναντίνα: Το παραδεισένιο μπαμπού με τους κόκκινους καρπούς

Εισπνοή βαλσαμικών ατμών.

Σε όλες τις ασθένειες της αναπνευστικής οδού, η εισπνοή βαλσαμικών ατμών* είναι μια πραγματική θεραπεία. Θα τις συναντήσουμε μέχρι και...
Περισσότερα
Εισπνοή βαλσαμικών ατμών.

Κατασκευή και ιδέες για μικρά κοτέτσια

Απόφαση Υ1β/2000 ΦΕΚ 343Β/1995

Άρθρο 15 : Οικόσιτα ζώα και πτηνά

1. Σε κατοικημένους τόπους, με πληθυσμό μέχρι 5.000 κατοίκων (συνοικισμοί, χωριά, κωμοπόλεις), με εξαίρεση εκείνους που είναι τουριστικοί χώροι ή παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον, ή στις παρυφές πόλεων, με πληθυσμό πάνω από 5.000 κατοίκους, χαρακτηριζομένων ως γεωργοκτηνοτροφικών, επιτρέπεται η χωρίς άδεια διατήρηση εύλογου αριθμού οικοσίτων ζώων ή και πτηνών ανάλογα με τις τοπικές γεωργοκτηνοτροφικές ή αστικές συνθήκες, που επικρατούν στους κατοικημένους αυτούς τόπους και της πυκνότητας των κατοικιών, εφόσον τα ζώα ή τα πτηνά αυτά διατηρούνται σε κατάλληλες πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

2. Οι ανωτέρω πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, θα πληρούν τους επιβαλλόμενους όρους υγιεινής και προστασίας του περιβάλλοντος, οι οποίοι προβλέπονται από τα εδάφια (1) έως (8) της υποπαραγράφου δ’ της παρ. 1 του άρθρου 10 της παρούσας και θα βρίσκονται, πλησιέστερα προς την κατοικία του ιδιοκτήτη τους, από κάθε άλλη νόμιμη κατοικία ή κατάστημα.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η ανωτέρω δυνατότητα, τότε, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να διατηρεί τα οικόσιτα ζώα του σε πτηνο-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, που θα βρίσκονται μακρυά από την κατοικία του, αλλά σε απόσταση τουλάχιστον (30) μέτρα από κάθε άλλη νόμιμη κατοικία ή κατάστημα ή εργαστήριο ή βιοτεχνία και με την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται ομοίως οι ανωτέρω αναφερόμενοι όροι υγιεινής και προστασίας του περιβάλλοντος.

3. Τον μέγιστο αριθμό των οικόσιτων ζώων ή πτηνών, κατ’ είδος που μπορεί να διατηρεί κάθε οικογένεια, σύμφωνα με την παρ. 1 του παρόντος άρθρου και υπό τις περιγραφόμενες στην προηγούμενη παράγραφο προϋποθέσεις και όρους, καθορίζει με απόφασή του ο οικείος Νομάρχης, για κάθε πόλη, κωμόπολη, χωριό ή οικισμό και όχι χωριστά για κάθε περίπτωση, αφού λάβει υπόψη τους, εισήγηση της Α/θμιας Επιτροπής ελέγχου σταυλισμού και επιχειρήσεων επεξεργασίας ζωικών προϊόντων.

Αυτό το πρακτικό και ευρύχωρο κοτέτσι διαθέτει άπλετο χώρο για τα πουλερικά σας, ενώ θα τα προστατεύει αποτελεσματικά από τους θηρευτές.
 
Το ατσάλινο κοτέτσι διαθέτει οροφή που αντιστέκεται στο νερό, είναι στιβαρό και ανθεκτικό και θα ταιριάξει εξαιρετικά στον κήπο σας! Διαθέτει μία πόρτα με μάνταλα, η οποία ανοίγει εύκολα και μπορεί να κλειδωθεί. Επιπλέον, χάρις στο συρματόπλεγμα, θα μπορείτε να παρακολουθείτε τα ζώα σας, αποφεύγοντας απροσδόκητα ατυχήματα. Αυτό το προϊόν απαιτεί συναρμολόγηση.
Προδιαγραφές
Χρώμα: Ασημί
Υλικό: Γαλβανισμένος χάλυβας
Συνολικές διαστάσεις: 6 x 2 x 2 μ. (Π x Β x Υ)
Προϊόν κατάλληλο για κοτόπουλα, κότες, πάπιες, χήνες κλπ.
Με οροφή που αντιστέκεται στο νερό
Αυτό το ευρύχωρο κοτέτσι είναι η τέλεια επιλογή για να ταΐζετε τα κοτόπουλά σας και να τα διατηρείτε άνετα και ασφαλή.
Εκτός από τον ελεύθερο χώρο με τον ανοιχτό πάτο, το κοτέτσι διαθέτει προστατευμένους χώρους κουρνιάσματος και μία φωλιά. Η οροφή της φωλιάς μπορεί να ανοίξει για τη συλλογή αυγών. Το σιδερένιο πλέγμα προστατεύει τα κοτόπουλα από αλεπούδες και άλλα αρπακτικά, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την είσοδο του καθαρού αέρα. Το επάνω επίπεδο είναι προσβάσιμο μέσω δύο αντιολισθητικών ραμπών και διαθέτει αφαιρούμενο δίσκο για εύκολο καθαρισμό. Οι πόρτες μπορούν να ασφαλίσουν από την έξω πλευρά με μάνταλα.
Κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας ξύλο πεύκου, το κοτέτσι είναι στιβαρό και ανθεκτικό. Το πράσινο, αδιάβροχο ύφασμα στις σκεπές παρέχει στεγανότητα, δημιουργώντας έναν ζεστό και άνετο χώρο κουρνιάσματος στο εσωτερικό του κοτετσιού.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Χρώμα: Καφέ
Διαστάσεις: 295 x 163 x 170 εκ. (Μ x Π x Υ)
Υλικό: Σκελετός από μασίφ ξύλο πεύκου με φινίρισμα βαφής + πλέγμα από σίδηρο με ηλεκτροστατική βαφή πούδρας
Σκεπή καλυμμένη με πράσινο αδιάβροχο ύφασμα
Με μία φωλιά
Με 2 αντιολισθητικές ράμπες για πρόσβαση στο επάνω επίπεδο
Με έναν επικαλυμμένο δίσκο που ανοίγει προς τα έξω
Με αντίσταση στις καιρικές συνθήκες
Εύκολη συναρμολόγηση
Προϊόν κατάλληλο για κότες
Εσωτερικές διαστάσεις: 278 x 152/116 x 166 εκ. (Π x Β x Υ)

4 Ιδέες για να Φτιάξεις το δικό σου κοτέτσι από παλέτες!

Το να έχεις τις δικές σου κότες στο σπίτι, σημαίνει ότι ελέγχεις το πώς ζουν και πώς τρέφονται. Σαν αποτέλεσμα, μπορείς με μεγαλύτερη ασφάλεια να καταναλώσεις τα αυγά τους, ή και το κρέας. Φυσικά, αυτό είναι πολύ σημαντικό για την υγεία σου και την υγεία της οικογένειας σου, οπότε έχεις κάθε δίκιο να το επιδιώκεις. Το πρόβλημα είναι, πως οι κότες χρειάζονται και τον κατάλληλο χώρο για να αναπτυχθούν, να μεγαλώσουν. Ένας απλός και σχετικά οικονομικός τρόπος να τους παρέχεις στέγη, είναι το κοτέτσι από παλέτες και κοτετσόσυρμα.

Οι ξύλινες παλέτες είναι αντικείμενα καθημερινής χρήσης, τα οποία μπορείς να βρεις ακόμα και δωρεάν, από καταστήματα που δεν τις χρειάζονται πια. Επίσης, μπορείς να αγοράσεις μερικές παλέτες πολύ οικονομικά, από καταστήματα με εργαλεία και δομικά υλικά. Αλλά και το κοτετσόσυρμα, ή πλέγμα περίφραξης γαλβανιζέ, μπορεί να βρεθεί σε τέτοιου είδους καταστήματα, όπως και σε χρωματοπωλεία. Αν έχεις αυτά τα δύο υλικά, αλλά και μπόλικα καρφιά και σφυρί, αρκεί η καλή θέληση για να φτιάξεις το βασικό σκελετό από ένα κοτέτσι από παλέτες.

Εμείς είμαστε εδώ, για να σου προτείνουμε ιδέες για το πώς να φτιάξεις ένα λειτουργικό κοτέτσι και να σου δώσουμε έμπνευση για το έργο σου.

Φτιάξε το δικό σου κοτέτσι από παλέτες με 4 Ιδέες!

#1 Κοτέτσι από σανίδες παλέτας

Χρειάζεται αρκετή υπομονή για να δημιουργήσεις ένα κοτέτσι, μόνο από σανίδες. Φυσικά, αν τελικά το φτιάξεις, είναι πολύ ασφαλές για τις κότες σου, καθώς δε μένει χώρος για να μπουν αρπακτικά ζώα. Είναι πολύ σημαντικό οι κότες να είναι προστατευμένες από άλλα ζώα, αλλά και από τη βροχή και τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα. Αυτό πετυχαίνεις, επενδύοντας σε ένα κοτέτσι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από παλέτες. Για τη στεγανοποίηση της οροφής, μπορείς να καρφώσεις ένα μεγάλο κομμάτι λαμαρίνας, ή άλλου υλικού που εμποδίζει εντελώς το νερό της βροχής να μπει στο κοτέτσι.

Για να χτίσεις το κοτέτσι από παλέτες, χωρίς τη βοήθεια του σύρματος, θα χρειαστείς μερικές ολόκληρες παλέτες για να γίνουν οι γωνίες, οι τοίχοι και το ταβάνι στο κοτέτσι. Όμως, όπως γνωρίζεις, οι σανίδες στις παλέτες έχουν κενά μεταξύ τους. Τα κενά αυτά πρέπει να καλυφθούν, αν θέλεις να έχεις πλήρη προστασία. Για το σκοπό αυτό, χρειάζεσαι και μερικές σανίδες για να καρφώσεις ανάμεσα. Επίσης, μπορείς να προμηθευτείς περισσότερες παλέτες από όσες χρειάζεσαι. Από αυτές, μπορείς να ξε- καρφώσεις τις σανίδες τους και να τις επενδύσεις πάνω στο κοτέτσι.

#2 Κοτέτσι διάτρητο- Καλοκαιρινό

Οι κότες, όπως και τα περισσότερα είδη ζώων, αγαπούν την ηλιοφάνεια και χαίρονται τη λιακάδα. Ταυτόχρονα, χρειάζονται μια σχετική έκθεση στον ήλιο για λόγους καλύτερης υγείας. Έτσι, είναι καλό το κοτέτσι σου να έχει και έναν ανοιχτό χώρο, όπου οι κότες μπορούν να κάθονται όταν ο καιρός είναι καλός. Με άλλα λόγια, σου προτείνουμε να χτίσεις με σανίδες ένα ερμητικά κλειστό κοτέτσι για να προφυλάσσεις τις κότες, αλλά να το περιβάλεις με ένα κομμάτι περιφραγμένο με κοτετσόσυρμα. Το κοτετσόσυρμα λέγεται αλλιώς και πλέγμα περίφραξης γαλβανιζέ και έχει σχετικά μικρό κόστος.

Στα καταστήματα με είδη σπιτιού και δομικά υλικά, μπορείς να βρεις σύρμα περίπου από 1,5 ευρώ το μέτρο, έτσι ώστε να καλύψεις όσο χώρο χρειάζεσαι. Μπορείς να στερεώσεις το σύρμα πάνω στα καφάσια από τις παλέτες, καρφώνοντας τα. Προσπάθησε να μην αφήσεις καθόλου κενά ανάμεσα στο ξύλο της παλέτας και το σύρμα. Δε θα ήθελες να δραπετεύσει καμία κότα, όταν δεν προσέχεις. Και φυσικά, είναι καλό οι τρύπες του σύρματος να είναι πολύ μικρές, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να μπει στο κοτέτσι άλλο ζώο. Θυμήσου, πως ο μόνος λόγος που κάνεις περίφραξη με πλέγμα στο κοτέτσι από παλέτες, είναι για να χαίρονται τη λιακάδα οι κότες σου.

#3 Τροχήλατο κοτέτσι για μεταφορές

Αν υπάρχει λόγος να μετακινείς τις κότες σου από μέρος σε μέρος, τότε χρειάζεσαι ένα κοτέτσι σε λογική που αντιστοιχεί στο δικό μας τροχόσπιτο. Το ανθρώπινο τροχόσπιτο χρησιμεύει στο να διαμένουμε εκεί, όταν βρισκόμαστε μακριά από το κανονικό μας σπίτι. Ομοίως, το τροχήλατο κοτέτσι από παλέτες είναι ένα μέρος για να μένουν οι κότες, όταν θέλεις να τις μετακινείς, για οποιονδήποτε λόγο. Για να είναι λειτουργικό το τροχήλατο κοτέτσι, είναι σημαντικό να έχει σχετικά μικρό μέγεθος και βάρος. Θα είναι ένα σπίτι που χωράει λίγες μόνο κότες, αλλά μπορείς εύκολα να το μεταφέρεις όπου θέλεις.

Και το κοτέτσι αυτό, όπως και τα προηγούμενα, μπορεί να φτιαχτεί πολύ οικονομικά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις σανίδες από παλέτες, ολόκληρες παλέτες και σύρμα, φροντίζοντας η κατασκευή να παραμείνει ελαφριά, αλλά και ευάερη για τις κότες σου. Φυσικά, θα πρέπει να ενσωματώσεις και ρόδες στο κατάλληλο μέγεθος, ώστε να υποστηρίζουν το κοτέτσι από παλέτες. Δεν είναι η πιο εύκολη κατασκευή που υπάρχει και σίγουρα χρειάζεται χρόνο και πολλές προσπάθειες. Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει, γιατί θα έχεις ένα πολύ πρακτικό κοτέτσι που πηγαίνει, όπου πηγαίνεις εσύ.

#4 Κοτέτσι πάνω σε βάση

Ο πιο υγιεινός τρόπος για να φτιάξεις ένα κοτέτσι από παλέτες, αλλά και από άλλα υλικά, είναι να το χτίσεις πιο ψηλά από το χώμα. Όταν αφήνεις μια απόσταση μεταξύ της γης και του δαπέδου του κοτετσιού, αυτό έρχεται σε επαφή με λιγότερους μικροοργανισμούς και λιγότερη βρωμιά. Καθαρίζεται πιο εύκολα και σαν πρόσθετο πλεονέκτημα, φαίνεται πολύ πιο κομψό. Ωστόσο, θα είμαστε ειλικρινείς μαζί σου, είναι πολύ δύσκολο για έναν αρχάριο σε τέτοιου είδους κατασκευές να φτιάξει κοτέτσι πάνω σε βάση.

Πρέπει να στηρίξεις το κοτέτσι από παλέτες πάνω σε γερά ξύλα, τα οποία αντέχουν το βάρος του κτίσματος, αλλά και των κοτόπουλων που θα ζουν εκεί. Συνεπώς, δεν αρκούν οι απλές σανίδες από παλέτες, χρειάζεσαι πιο γερά ξύλα, τουλάχιστον για τη βάση και το στήριγμα. Οι τοίχοι και η οροφή του κοτετσιού μπορούν να φτιαχτούν από κοινές παλέτες, αυτό δεν αλλάζει. Έπειτα, μπορείς να φτιάξεις μια πλατφόρμα από σανίδες παλέτας. Έτσι, θα κατεβαίνουν οι κότες από το κοτέτσι και να χαίρονται τον ήλιο σε ένα περιφραγμένο κομμάτι από πλέγμα.

4 απαραίτητα πράγματα που πρέπει να έχει το κοτέτσι από παλέτες!

Ταΐστρες & Ποτίστρες

Αν σου περισσεύουν λίγες σανίδες από παλέτες, μπορείς εύκολα να φτιάξεις ταΐστρες για τις κότες σου. Θα χρειαστεί να τις καρφώσεις  μεταξύ τους, φτιάχνοντας στενόμακρα δοχεία. Τα δοχεία αυτά θα έχουν μεγάλη αντοχή και πρακτική χρήση. Όσο για τις ποτίστρες, θα σου προτείναμε κάποια δοχεία που καθαρίζονται πολύ εύκολα. Είναι σημαντικό να διατηρείται καθαρό το νερό που πίνουν οι κότες σου, για λόγους υγιεινής.

Κουρνιάστρες

Οι κουρνιάστρες είναι το μέρος, όπου συνηθίζουν να κοιμούνται οι κότες. Πρόκειται για λεπτά ξύλα, τα οποία είναι τοποθετημένα σε ύψωμα πάνω από το έδαφος, ιδανικά γύρω στους 50 πόντους. Μπορείς να φτιάξεις κουρνιάστρες από σανίδες παλέτας για τις κότες σου, στερεώνοντας τις σε ύψωμα, στο εσωτερικό του κοτετσιού.

Φωλιές

Οι κότες αναζητούν ένα προφυλαγμένο μέρος για να γεννήσουν τα αυγά τους. Το μέρος αυτό είναι η φωλιά, ένα σημείο στο βάθος του κοτετσιού. Εκεί, συνηθίζεται να στρώνουμε φλούδες ξύλου και άλλα μαλακά αντικείμενα, ώστε οι κότες που ετοιμάζονται να γεννήσουν να νιώθουν άνετα. Επίσης, είναι καλό και οι φωλιές να απέχουν λίγο από το έδαφος, έτσι ώστε να μην είναι τόσο κοντά στις κότες, σε σημείο που να κινδυνεύουν να σπάσουν και να φάνε τα αυγά.

Οροφή

Θα ήταν κρίμα να κάνεις τον κόπο να φτιάξεις ένα ολόκληρο κοτέτσι από παλέτες, αλλά να μην το ασφαλίσεις από τη βροχή. Βάλε ένα μεγάλο κομμάτι λαμαρίνας, ή άλλο στεγανό υλικό στην οροφή του κοτετσιού. Έτσι, θα προστατεύσεις τις κότες σου από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα. Όσο καλύτερη η υγεία τους, τόσο περισσότερα οφέλη θα απολαύσεις από την εκτροφή τους!

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείς να δεις έναν ενδεικτικό τρόπο για να φτιάξεις ένα λειτουργικό κοτέτσι από παλέτες:

Χειροποίητα κοτέτσια, πατέντες και αυτοσχέδιες ταίστρες!

Το κοτέτσι στην αυλή σας είναι ένας παραγωγικός χώρος. Καθημερινά σας προσφέρει αυγά και κρέας και χρειάζεται την προσοχή και τη φροντίδα σας. Γι’ αυτό, το κοτέτσι σας και ο εξοπλισμός του πρέπει να είναι σωστά φτιαγμένα ώστε να σας διευκολύνουν, αλλά και να μην προκαλούν στρες στα πουλιά.

Ένα κοτέτσι μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Το ίδιο και ο εξοπλισμός του. Είναι θέμα προτιμήσεων, είναι θέμα χώρου, είναι θέμα διαθέσιμων υλικών, τελικά είναι οικονομικό θέμα. Συγκεντρώσαμε σ’ αυτό το εικονογραφημένο άρθρο μας αρκετούς τύπους κοτετσιών και χειροποίητου εξοπλισμού που μπορούν να σας δώσουν ιδέες για το πώς να κατασκευάσετε το κοτέτσι σας και τον εξοπλισμό του. Αυτό που προσέξαμε ιδιαίτερα σ’ αυτές τις ιδέες είναι να κατασκευάζονται εύκολα και να κοστίζουν φτηνά.

Ένα παλιού τύπου κλασικό κοτέτσι. Μπορεί να γίνει από ξύλο και η στέγη από λαμαρίνα ή άλλο διαθέσιμο υλικό. Διαθέτει πόρτα για ανθρώπους και πορτάκι για τις κότες. Ολόκληρο το εμπρός μέρος είναι ανοιχτό και καλύπτεται από κοτετσόσυρμα. Οι διαστάσεις του μπορεί να είναι 2,5–3,0 μ. Χ 1,5–2,0 μ. Το ύψος του μπορεί να φτάνει τα 2,0 μ. Στο διάγραμμα της κάτοψης φαίνεται πως οι φωλιές τοποθετούνται στο πιο προφυλαγμένο μέρος.

Ένα αυτόματο πορτάκι για τις κότες. Το πλαίσιο τοποθετείται πάνω στο κοτετσόσυρμα. Το πορτάκι, που έχει μεντεσέ μόνο στο πάνω μέρος, είναι κομμένο κυκλικά στη μέση για να βλέπει η κότα πού πάει. Όταν το πουλί σπρώξει με το σώμα του, το πορτάκι ανοίγει και μετά πέφτει και κλείνει. Οι κότες έτσι μπορούν να μπουν στο κοτέτσι, αλλά δεν μπορούν να βγουν.

Μια διαφορετική λύση για αυτόματο πορτάκι φαίνεται στο σχήμα δεξιά. Το πλαίσιο είναι αρκετά μεγαλύτερο από το πορτάκι για να μπορεί να βλέπει η κότα πού πάει. Το πορτάκι έχει αναρτηθεί με μεγαλύτερη απόσταση στον επάνω μεντεσέ απ’ ό,τι στον κάτω κι έτσι ανοίγει όταν η κότα σπρώχνει και κλείνει αυτόματα όταν το πουλί περάσει μέσα στο κοτέτσι.

Η Ρολλς-Ρόυς των κοτετσιών. Ένα κομψό, “αεράτο” κοτέτσι φτιαγμένο από μαραγκό, που προσφέρει τη “μεγάλη ζωή” στις κότες σας. Διαθέτει πόρτα και πορτάκι, εντελώς κλειστό χώρο με τις κούρνιες, εξωτερικές φωλιές με καπάκι για την εύκολη συλλογή των αυγών, ακόμα και ράμπα για να ανεβαίνουν στις κούρνιες οι κότες! Προστατεύεται εξωτερικά από χοντρό πλέγμα και μπορεί να συρθεί (προσεκτικά και λίγο, όμως) στο γρασίδι για να μη λερώνεται το ίδιο σημείο. Αν η δαπάνη της κατασκευής του δεν σας απασχολεί, να μια ιδέα που αξίζει να σκεφθείτε. Αλλά εδώ που τα λέμε, γιατί να μπείτε στον κόπο; Καλύτερα να αγοράζετε τα αυγά – πιο φτηνά θα σας κοστίζουν!

Τροχήλατο μεταφερόμενο κοτέτσι για λίγες κότες. Αν έχετε μεγάλη έκταση για κότες ελεύθερης βοσκής, να μια λύση για να κουρνιάζουν τη νύχτα. Γίνεται εύκολα από δύο τετράγωνα πλαίσια και δύο τριγωνικά. Το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από πλέγμα (το κοτετσόσυρμα κάνει μια χαρά), ενώ το πίσω μέρος είναι από λαμαρίνα ή ξύλο και δημιουργεί ένα κλειστό χώρο για κούρνια και φωλιά. Τα τριγωνικά πλαίσια ανοίγουν σαν πόρτες για τη φροντίδα των πουλερικών και τη συλλογή των αυγών. Μεταφέρεται εύκολα, ακόμα και κάθε μέρα, ώστε τα πουλιά να έχουν φρέσκο γρασίδι ή χώμα για σκάλισμα και να μη λερώνεται το ίδιο σημείο.

Ένα άνετο κοτέτσι φτιαγμένο εκ των ενόντων. Το βασικό στοιχείο του είναι ένα ξύλινο κουτί με παράθυρα που περιλαμβάνει τις κούρνιες και τις φωλιές. Οι κότες ανεβαίνουν εκεί από ξύλινη ράμπα. Η ανοιχτή αυλή έχει σχηματιστεί από μακριά, ακατέργαστα κλαδιά δέντρων και κοτετσόσυρμα. Από καιρού σε καιρό, το έδαφος καλύπτεται με άχυρα. Αυτή η λύση δείχνει πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα ασφαλές και λειτουργικό κοτέτσι με ελάχιστα έξοδα, αξιοποιώντας τα υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας.

Πώς να μην ανεβαίνουν παράσιτα και ζωύφια στις κούρνιες. Μια λύση είναι αυτή που δείχνουμε εδώ. Η κούρνια Γ (συνήθως ένα καδρονάκι 5 Χ 8 εκ.) ακουμπάει σ’ ένα στήριγμα Α από χοντρό σύρμα, το οποίο στηρίζεται με μεταλλικές θηλιές Β στον τοίχο, και ακινητοποιείται με μια μεγάλη βίδα Δ που φτάνει μέχρι τον τοίχο. Η κούρνια βγαίνει εύκολα για καθαρισμό και απολύμανση.

Μια απλή προστατευμένη χειροποίητη ποτίστρα. Η κατασκευή γίνεται εύκολα από ξύλο και πηχάκια που αφήνουν το κεφάλι και τον λαιμό της κότας να φτάσει στο νερό, αλλά εμποδίζουν το υπόλοιπο σώμα να πλησιάσει. Έτσι το νερό μένει καθαρό στο ταψάκι ή το μπολ. Η προστατευμένη ποτίστρα τοποθετείται σε ένα άνοιγμα στον φράχτη ή το κοτετσόσυρμα και η αλλαγή του νερού γίνεται απ’ έξω από το κοτέτσι.

Μια πολύ καλή ποτίστρα για το κοτέτσι μπορεί να γίνει με ένα μπουκάλι και ένα μπολάκι. Χρειάζεται μια κατασκευή από ξύλο, όπως δείχνει το σχέδιο, για να στηρίζεται με ασφάλεια το μπουκάλι. ‘Όταν το νερό λιγοστέψει πολύ στο μπολάκι, περνάει λίγος αέρας στο μπουκάλι και κατεβαίνει λίγο νερό. Μια άλλη πολύ καλή λύση είναι ένα πλαστικό μπουκάλι 2–3 λίτρων που το τοποθετούμε όρθιο μέσα σε ένα ταψάκι. Έχουμε ανοίξει μια τρύπα με διάμετρο ένα περίπου εκατοστό κοντά στον πάτο του μπουκαλιού και σε ύψος μικρότερο από το ύψος των τειχωμάτων του ταψιού. Το καπάκι του μπουκαλιού πρέπει να κλείνει αεροστεγώς. Για να το γεμίσουμε, κλείνουμε με το δάχτυλό μας την τρύπα και τοποθετούμε το μπουκάλι μέσα στο ταψάκι. Όταν απομακρύνουμε το δάχτυλό μας, το ταψάκι γεμίζει με νερό έως ένα σημείο και μετά σταματάει.

Κλασική χειροποίητη ταΐστρα κοτετσιού για σπόρους.

Κατασκευάζεται από ξύλο ή μοριοσανίδα και επιτρέπει στους σπόρους (π.χ. καλαμπόκι) να κατεβαίνουν σιγά σιγά.Παρόμοια ταΐστρα, αλλά πολύ πιο οικονομική, είναι αυτή που φαίνεται στο σχέδιο δεξιά. Οι σπόροι που τινάζονται από το ράμφος της κότας και κανονικά θα έπεφταν στο έδαφος τώρα πέφτουν στο κάτω μέρος της ταΐστρας και διασώζονται. Μια άλλη ταΐστρα που μπορεί να γίνει ανέξοδα φαίνεται στη φωτογραφία κάτω. Κατασκευάζεται από ένα πλαστικό κουβά με καπάκι στον οποίο ανοίγουμε αρκετές μεγάλες τρύπες στο κατώτατο σημείο των πλευρικών τειχωμάτων. Ο κάδος-ταΐστρα τοποθετείται σε ένα ταψάκι ή πιάτο γλάστρας με λίγο μεγαλύτερη διάμετρο. Όσο λιγοστεύει η τροφή στο ταψάκι, τόσο κατεβαίνει καινούργια μέσα από τον κουβά.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα κατηγορία ταϊστρών, που χωράνε πολλή τροφή και δεν χρειάζονται συχνό γέμισμα, είναι οι σωληνωτές. Μπορούν να γίνουν με τον παλιό καλό τρόπο από μπουρί σόμπας ή με τον καινούργιο τρόπο από σκληρό πλαστικό σωλήνα. Στο σχέδιο αριστερά μπορείτε να δείτε πώς γίνεται μια ταΐστρα από μπουρί, η οποία μπορεί να κρεμαστεί από την οροφή ή από μια κατασκευή σαν αυτή που φαίνεται στο σχέδιο. Το σχέδιο δίνει επίσης τις διαστάσεις της κατασκευής. Το μπουρί έχει διάμετρο γύρω στα 15 εκατοστά. Η φωτογραφία δεξιά δείχνει πώς μπορεί να γίνει μιας ταΐστρα από σκληρό πλαστικό σωλήνα, ο οποίος προσαρτάται σε ένα βαθύ δίσκο και κρεμιέται από το ταβάνι.

Κάτι που οπωσδήποτε θα χρειαστεί το κοτέτσι σας είναι οι φωλιές. Πρέπει να προσφέρουν ασφάλεια και απομόνωση στις κότες σας για να γεννούν χωρίς στρες. Το παραπάνω σχέδιο δείχνει πώς να κατασκευάσετε ένα σετ πέντε φωλιών από ξύλο, κόντρα πλακέ ή μοριοσανίδα. Το δάπεδο των φωλιών γεμίζεται με άχυρο. Αν οι πέντε φωλιές είναι πολλές για το κοτέτσι σας, αφαιρέστε από το σχέδιο μία ή περισσότερες. Κάθε φωλιά έχει πλάτος περίπου 30 εκατοστά.

Οι καλά κατασκευασμένες φωλιές κάνουν τα πουλιά πιο παραγωγικό. Οι φωλιές πρέπει να τοποθετούνται στο πιο απομονωμένο σημείο του κοτετσιού, να ελέγχονται καθημερινά και να συλλέγονται καθημερινά τα αυγά.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

TIP

Πώς να διατηρούμε τα αυγά πάντοτε φρέσκα?

Είναι πολύ γνωστό ότι τα φρέσκα αυγά πωλούνται πάντοτε σε διπλάσια τιμή. Εκτός αυτού, είναι εποχή που γεμίζει ο κόσμος με αυγά και είναι πάμφθηνα, είναι δε πάλι εποχή που γίνονται σπάνια και η τιμή τους υψώνεται πολύ. Γι’ αυτό πρέπει να καταφύγουμε σε μέθοδο, με την οποία να έχουμε πάντοτε φρέσκα αυγά.

Για να διατηρήσουμε τα αυγά φρέσκα, το πρώτο και κύριο είναι να τα έχουμε σε μέρος που να μη τα προσβάλλει η υγρασία, η ζέστη και η παγωνιά. Επίσης τα πειράζει το τράνταγμα των αμαξών και όταν είναι ανάγκη να τα μεταφέρουμε σε μακρινό μέρος, πρέπει να τα περιτυλίγουμε καλά. Τα πειράζει πολύ η ατμόσφαιρα.

Για να έχουμε λοιπόν φρέσκα αυγά, πρέπει, έκτος των άλλων, να τα έχουμε προφυλαγμένα και από τον ατμοσφαιρικό αέρα. Για να επιτύχουμε σε αυτό μεταχειριζόμαστε πολλούς τρόπους.

  • Πρώτος τρόπος

Τα βουτάμε λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό, μετά τα αποσύρουμε αμέσως. Τον τρόπο αυτό μεταχειριζόμαστε για να σχηματισθεί κάτω από την μεμβράνη του φλοιού ψιλό στρώμα από ασπράδι πηγμένο, οπότε είναι εντελώς αδύνατο να εισέρθει ατμοσφαιρικός αέρας.

  • Δεύτερος Τρόπος

Έτερος τρόπος είναι να αλείφουμε τα αυγά γύρω-γύρω, όλο τον φλοιό τους, με λιπαρές ουσίας ή με διάφορα βερνίκια (ΟΧΙ μανό !!!).

  • Τρίτος  τρόπος

Ο επόμενος τρόπος είναι καταλληλότερος των άλλων όταν έχουμε για φύλαγμα πολλά αυγά. Θέτουμε τα αυγά μέσα σε δοχεία κατασκευασμένα από αμμόχωμα τα οποία γεμίζουμε με ασβεστόνερο.

  • Τέταρτος Τρόπος

θέτουμε τα αυγά πλαγιαστά, μέσα σε στρώματα από ψιλοκομμένο άχυρο.

  • Πέμπτος Τρόπος

Θέτουμε αυτά ομοίως μέσα σε πριονίδια (ταλάσι).

  • Έκτος Τρόπος

Θέτουμε αυτά ομοίως μέσα σε στάχτη.

About admin

Check Also

Ηλιακή ξήρανση – Ηλιακοί ξηραντές -Γίνε Αυτάρκης

Ηλιακή ενέργεια (γενικά)Υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες που μπορούν να δεσμεύσουν την ηλιακή ακτινοβολία και να την …

Κατασκευή κλούβας για ορτύκια

Ένα υπέροχο βίντεο που παρουσιάζει την κατασκευή μίας κλούβας με χώρισμα στη μέση, απόλυτα λειτουργική …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.