Κυριακή , Νοέμβριος 16 2025
Breaking News

Πετούνια, φροντίδες στον κήπο και στη γλάστρα

Πετούνια, φροντίδες στον κήπο και στη γλάστρα Η πετούνια είναι πολύ κοινό ποώδες καλλωπιστικό φυτό που κερδίζουν αμέσως το ενδιαφέρον...
Περισσότερα
Πετούνια, φροντίδες στον κήπο και στη γλάστρα

Φυτά του κήπου που βοηθούν τις μέλισσες να επιβιώσουν

Κήπος φιλικός στις μέλισσες Το πρόβλημα της μείωσης του πληθυσμού των μελισσών αλλά και οι συνέπειές του είναι πλέον γνωστά....
Περισσότερα
Φυτά του κήπου που βοηθούν τις μέλισσες να επιβιώσουν

Πόσο θα ζήσει το φυτό που σας έφεραν στα γεννητούρια;ΑνθούριοΓαρδένιαΓκουσμάνιαΑζαλέαΟρχιδέαΚαλαγχόη

Πόσο θα ζήσει το φυτό που σας έφεραν στα γεννητούρια; Κηπολόγιο / Αφήστε ένα σχόλιο Στο σημερινό επεισόδιο θα ασχοληθούμε...
Περισσότερα
Πόσο θα ζήσει το φυτό που σας έφεραν στα γεννητούρια;ΑνθούριοΓαρδένιαΓκουσμάνιαΑζαλέαΟρχιδέαΚαλαγχόη

Ανανέωση μεγάλων φυτών σε ρετιρέΥλικά και νέες γλάστρεςΗ διαδικασία βήμα – βήμαΤι υπέροχο αποτέλεσμα

Ανανέωση μεγάλων φυτών σε ρετιρέ Κηπολόγιο / Αφήστε ένα σχόλιο Με πήρε τις προάλλες τηλέφωνο ο Γρηγόρης και μου λέει...
Περισσότερα
Ανανέωση μεγάλων φυτών σε ρετιρέΥλικά και νέες γλάστρεςΗ διαδικασία βήμα – βήμαΤι υπέροχο αποτέλεσμα

Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα: Το νέο “εργαλείο” για την αναγνώριση ζιζανίων στο ρύζιΚάντε εγγραφή στο newsletter

Η αναγνώριση των ζιζανίων αποτελεί κρίσιμο βήμα για την επιτυχημένη διαχείριση των ορυζοκαλλιεργειών. Σήμερα, η τεχνολογία των Τεχνητών Νευρωνικών Δικτύων...
Περισσότερα
Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα: Το νέο “εργαλείο” για την αναγνώριση ζιζανίων στο ρύζιΚάντε εγγραφή στο newsletter

Εναέρια υποβοήθηση επικονίασης με dronesΚάντε εγγραφή στο newsletter

Πολλές δενδροκομικές καλλιέργειες παρουσιάζουν προβλήματα καρπόδεσης από κακή γονιμοποίηση λόγω δυσμενών περιβαλλοντικών συνθηκών, που δημιουργούνται και εντείνονται κατ’ έτος από...
Περισσότερα
Εναέρια υποβοήθηση επικονίασης με dronesΚάντε εγγραφή στο newsletter

Τι μας συμβουλεύουν τα βότανα ; – Εχεις κάτι να μας πεις για την κανέλα;

…ναι βέβαια – και είναι μια γυναικεία, αποκλειστικά, υπόθεση:  “η κανέλα μειώνει και την ένταση της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας”  …αυτό το...
Περισσότερα
Τι μας συμβουλεύουν τα βότανα ; – Εχεις κάτι να μας πεις για την κανέλα;

Πώς να Φτιάξετε Φυσικό Αντιβιοτικό με Σκόρδο, Μέλι και Λεμόνι

Αναλυτικός Οδηγός Γνωρίζατε ότι το σκόρδο μέλι λεμόνι αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς συνδυασμούς της φύσης; Έρευνες έχουν δείξει...
Περισσότερα
Πώς να Φτιάξετε Φυσικό Αντιβιοτικό με Σκόρδο, Μέλι και Λεμόνι

Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο εγκέφαλός μας έχει τη δύναμη να μας κάνει σωματικά πιο δυνατούς!

…κάθε αναπαράσταση μιας κίνησης αφυπνίζει σε κάποιο βαθμό, την πραγματική κίνηση… Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο...
Περισσότερα
Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο εγκέφαλός μας έχει τη δύναμη να μας κάνει σωματικά πιο δυνατούς!

ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Το φυτό/βότανο της αναγέννησης και της ανάστασης, το σύμβολο της αντοχής και της αναγέννησης της φύσης. Στις πιο σκληρές ερήμους,...
Περισσότερα
ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας μπορούν να θεωρηθούν εθιστικές ουσίες με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια

Οι συγγραφείς αμερικανικής μελέτης, με επικεφαλής την Ashley N. Gearhardt, PhD, ψυχολόγο από το Πανεπιστήμιο που εδρεύει στην πόλη Ann Arbor της πολιτείας  του Michigan, γράφουν ότι η ικανότητα των τροφίμων υψηλής επεξεργασίας  να παρέχουν γρήγορα υψηλές δόσεις εξευγενισμένων υδατανθράκων ή και λιπαρών φαίνεται να είναι το κλειδί για τον εθισμό που προκαλούν. Έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας μπορούν να θεωρηθούν εθιστικές ουσίες με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια”. Εν τω μεταξύ, άλλα δεδομένα, που αναφέρθηκαν από τους ερευνητές στο συνέδριο Diabetes Professional Care (DPC) 2022 που έγινε το Νοέμβριο στο Λονδίνο, προσθέτουν επίσης υποστήριξη στην κλινική αναγνώριση του εθισμού στα τρόφιμα. Η κλινική ψυχολόγος Jen Unwin, PhD, από το Southport του Ηνωμένου Βασιλείου, έδειξε ότι ένα τρίμηνο διαδικτυακό πρόγραμμα διατροφής χαμηλών υδατανθράκων σε συνδυασμό με ψυχοεκπαιδευτική υποστήριξη, μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα εθισμού στα τρόφιμα σε μια ποικίλη ομάδα ατόμων, τα οποία δεν ήταν όλα υπέρβαρα ή είχαν παχυσαρκία. Η Jen Unwin δήλωσε ότι τα νέα δεδομένα της, αντιπροσωπεύουν τον πρώτο ευρείας κλίμακας κλινικό έλεγχο του είδους του, εκτός από μια προηγούμενη αναφορά τριών ασθενών με εθισμό στο φαγητό, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς με κετογονική δίαιτα. “Ο εθισμός στα τρόφιμα εξηγεί πολλά από αυτά που βλέπουμε στην κλινική πρακτική, όπου οι ευφυείς άνθρωποι καταλαβαίνουν αυτά που τους λέμε για τη φυσιολογία που σχετίζεται με μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και την ακολουθούν για λίγο, αλλά στη συνέχεια υποτροπιάζουν”, δήλωσε η Unwin, εξηγώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει περίπου το 20% των ασθενών της που θεωρείται ότι έχουν εθισμό στα τρόφιμα. Εν τω μεταξύ, οι συγγραφείς της αμερικανικής μελέτης, με επικεφαλής την Ashley N. Gearhardt, PhD, ψυχολόγο από το Πανεπιστήμιο που εδρεύει στην πόλη Ann Arbor της πολιτείας  του Michigan,, γράφουν ότι “η ικανότητα των τροφίμων υψηλής επεξεργασίας να παρέχουν γρήγορα υψηλές δόσεις εξευγενισμένων υδατανθράκων ή/και λιπαρών φαίνεται να είναι το κλειδί για τη δυνατότητα εθισμού τους. Έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας μπορούν να θεωρηθούν εθιστικές ουσίες με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια”. Υποστηρίζουν ότι  μπορούν να αποφευχθούν πολλοί θάνατοι από μια διατροφή στην οποία κυριαρχούν τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας και η οποία είναι συγκρίσιμη με εκείνη των προϊόντων καπνού και ως εκ τούτου, όπως και η Jen Unwin, οι συγγραφείς επιδιώκουν την κλινική αναγνώριση και ένα πιο επίσημο πρωτόκολλο για τη διαχείριση του εθισμού στα τρόφιμα. “Η κατανόηση του κατά πόσον ο εθισμός συμβάλλει στην πρόσληψη όλο και περισσότερων τροφίμων υψηλής επεξεργασίας, μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες, καθώς η προκαταρκτική έρευνα διαπιστώνει ότι οι συμπεριφορικές και φαρμακολογικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στους εθιστικούς μηχανισμούς μπορούν να μειώσουν την καταναγκαστική πρόσληψη τροφίμων υψηλής επεξεργασίας”, αναφέρουν Η μελέτη με επικεφαλής την Ashley N. Gearhardt, δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα στο περιοδικό Addiction, ενώ η μελέτη με επικεφαλής την Jen Unwin δημοσιεύθηκε επίσης πρόσφατα στο Frontiers in Psychiatry. Κριτήρια εθισμού παρόμοια με του καπνού Τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας μπορούν να συσχετιστούν με έναν διατροφικό φαινότυπο “που αντανακλά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του εθισμού”, λένε η Ashley N. Gearhardt και οι συν-συγγραφείς- συνήθως απώλεια ελέγχου της πρόσληψης, έντονη επιθυμία, αδυναμία μείωσης και συνεχής χρήση παρά τις αρνητικές συνέπειες. Η μελέτη: https://www.medscape.com/viewarticle/984600?src=wnl_tp10_daily_221128_MSCPEDIT&uac=101389ST&impID=4922362 μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

The post Τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας μπορούν να θεωρηθούν εθιστικές ουσίες με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

ο-“θάμνος-της-ανάστασης”-που-φέρει-την-επιστημονική-ονομασία-myrothamnus-flabellifolius

ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Το φυτό/βότανο της αναγέννησης και της ανάστασης, το σύμβολο της αντοχής και της αναγέννησης της …

Τα-πολύτιμα-καρύδια-–-Μια-χούφτα-ξηροί-καρποί-την-ημέρα-μειώνει-τον-κίνδυνο-εμφάνισης-μιας-ευρείας-γκάμας-ασθενειών

Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Όλοι οι ξηροί καρποί υποστηρίζουν μια διατροφή που προάγει την υγεία μας, αλλά διαφέρουν ως …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.