Κυριακή , 21 Ιουλίου 2024
Breaking News

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της ορτανσίας

Όσοι έχουμε ορτανσίες, κατά καιρούς έχουμε παρατηρήσει ορισμένα φύλλα να χάνουν το πράσινο χρώμα τους και να κιτρινίζουν.Αρχικά, πρέπει να...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της ορτανσίας

Ορχιδέα δενδρόβιουμ: Μια εντυπωσιακή ορχιδέα εσωτερικού χώρου

Οι ανήκουν σε μία μεγάλη οικογένεια φυτών (Orchidaceae) με χιλιάδες γένη και είδη που ξεχωρίζουν για τα εντυπωσιακά σχήματα και...
Περισσότερα
Ορχιδέα δενδρόβιουμ: Μια εντυπωσιακή ορχιδέα εσωτερικού χώρου

Alzheimer και βότανα

Alzheimer Το Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που πλήττει σχεδόν αποκλειστικά την τρίτη ηλικία, αλλά παρόλο που πολλοί το πιστεύουν,...
Περισσότερα
Alzheimer και βότανα

6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Τα έντομα στον λαχανόκηπο αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς δημιουργούν σοβαρές ζημιές στο φύλλωμα των κηπευτικών, στην ανθοφορία και στην...
Περισσότερα
6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Ξεράθηκε η τριανταφυλλιά; Γιατί εμφανίζουν κίτρινα φύλλα οι τριανταφυλλιές;Αν η μας εμφανίζει σημάδια στα φύλλα, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα! Και ναι, τα...
Περισσότερα
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  ὅτῳ δὲ τρόπῳ καὶ ἐξ...
Περισσότερα
…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea millefolium. Αν παρατηρήσουμε ή ερευνήσουμε...
Περισσότερα
Αχιλλέα

Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της “εντροπίας” Είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός...
Περισσότερα
Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι, που εδώ περπατώ με...
Περισσότερα
Περιπατητικός διαλογισμός

Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Το ραπανάκι είναι ο ταξιδευτής του χρόνου και του τόπου. Θα το συναντήσουμε εκεί στο 2500 π.χ  στην Κίνα, θα το βρούμε μεταγενέστερα στην Αίγυπτο και μετά στους αρχαίους Έλληνες και στους Ρωμαίους, σαν εδώδιμο ορεκτικό! Και μετά, πολύ μετά, κάπου εκεί στο 1500μ.χ στο Μεξικό αλλά και στην Γερμανία και στην Αγγλία. Στην παραδοσιακή ιατρική της Βρετανίας θα βρούμε το ραπανάκι να χορηγείται για τα δερματικά και εντερικά προβλήματα, αλλά και για τις πέτρες στα νεφρά. Βέβαια ο πρώτος διδάξας ήταν ο Θεόφραστος*, ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος, ο οποίος το συνιστούσε ως ορεκτικό, αντιβηχικό, για την υδρωπικία, το ερυσιπέλας, τη αρθρίτιδα, αλλά και για τις ηπατικές παθήσεις τις πέτρες στα νεφρά, τις πέτρες στη χολή. *Από τα έργα του μεγάλου σοφού σήμερα σώζονται κυρίως αποσπάσματα, αλλά και ορισμένα πλήρη κείμενα, μεταξύ αυτών τα –  οι Περὶ φυτῶν ἱστορίαι/9 βιβλία, τα Περὶ φυτῶν αἰτιῶν/6 βιβλία, τα οποία αποτελούν μάλλον τα πρώτα συγγράμματα στον τομέα της Βοτανικής, από την εποχή της αρχαιότητας ώς τον Μεσαίωνα. – botanologia.gr Το κόκκινο ραπανάκι/Raphanus sativus ανήκει στην οικογένεια Brassicaceae. Οι ρίζες είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα μέρη του, αλλά και τα φύλλα και οι καρποί του μπορούν να καταναλωθούν. Σε όλο τον κόσμο σήμερα τρώγονται ωμά σε σαλάτες, σε smoothies, αλλά και σε σούπες!!! Ράφανος ο ήμερος/Raphanus sativus L. Και όπως όλα τα λαχανικά – botanologia.gr –  που έχουν κρυμμένα μέσα τους πολύτιμα για την υγεία μας φυτοθρεπτικά συστατικά, έτσι  μέσα στο ραπανάκι θα βρούμε κρυμμένες βιταμίνες όπως η βιταμίνη C/17.2 mg 19.11% η βιταμίνη βιταμίνη Β9 ή φολικό οξύ/29 µg 7.25%, η βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη/0.045 mg  3.46% η βιταμίνη Β5 ή παντοθενικό οξύ/0.191 mg 3.82% βιταμίνης Β6 ή πυριδοξίνη/0.082 mg 6.31% μέταλλα όπως ασβέστιο, Ca/29 mg 2,90% σίδηρο, Fe/0,39 mg 4,88% μαγνήσιο, Mg/12 mg 2,86% φώσφορο, P/23 mg 3,29% κάλιο, Κ/270 mg 5,74% νάτριο, Na/45 mg 3,00% ψευδάργυρος, Zn/0,32 mg 2,91% χαλκό, Cu/0,058 mg 6,44% μαγγάνιο, Mn/0,08 mg 3,48% σελήνιο, Se/0,7 μg 1,27% ιώδιο,      I/7 µg 4.67% φυτικές ίνες και πιο περίεργα και πιο άγνωστα στους περισσότερους όπως οι ανθοκυανίνες, ισχυρότατα αντιοξειδωτικά. – botanologia.gr Φυσικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά Οι ανθοκυανιδίνες που υπάρχουν στις ποικιλίες του κόκκινου και του ροζ ραπανιού είναι η pelargonidin και η delphinidin https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21535648/ Οι Glucosinolates, καθώς και τα παράγωγά τους,  isothiocyanates, έχουν πολύ σημαντική επίδραση στη γεύση και τη γεύση του ραπανιού https://bmcgenomics.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2164-14-836 Οι isothiocyanates είναι χαρακτηριστικές ενώσεις της πικάντικης γεύσης λαχανικών της οικογένειας Brassicaceae. Όσο νεότερο είναι το ραπανάκι, τόσο λιγότερο πικάντικο είναι. Τα ραπανάκια είναι σφιχτά όταν είναι άγουρα, αλλά με τον καιρό γίνονται λιγότερο ζουμερά, τραγανά και πιο ελαστικά . Αυτές οι αλλαγές στην υφή οφείλονται σε αλλαγές στα κυτταρικά τοιχώματα όπως η αυξημένη περιεκτικότητα σε xylan και lignin και η αλλοιωμένη δομή pectin – https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jafc.6b03693?cookieSet=1 Συνθετικά χαρακτηριστικά – εκτός από μακροθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα Τα φύτρα του ραπανιού περιέχουν σημαντικές συγκεντρώσεις από glucosinolates, isothiocyanates και phenolic compounds, όπως και η ρίζα του, αλλά σε υψηλότερες αναλογίες –  Μεταξύ των glucosinolates που υπάρχουν στο ραπανάκι, τα 4 κύρια είναι η dehydroerucine, σε πλειοψηφία, η glucoraphenin, η glucobrassicin και η  glucoerucine – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24176362/ Οι glucosinolates και οι isothiocyanates έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και δράσεις https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30445746/ Το ραπανάκι περιέχει flavonoids – flavanones, flavanols και anthocyanins –  και phenolic acids, που τους χαρίζουν αντιοξειδωτική και προστατευτική δράση – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30067118/ Οι polyphenols που προσδιορίζονται στο ραπανάκι είναι η catechin, που υπάρχει κυρίως στη ρίζα του, η (-)-epicatechin και το ferulic acid – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21548630/ Βρέθηκαν επίσης δεκαέξι anthocyanins, μερικές από τις οποίες υπήρχαν σε acetylated μορφή με κλάσματα coumaroyl, malonoyl, feruoyl και caffeoyl fractions. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στην αύξηση της αντίστασης του οργανισμού μας σε ασθένειες, στη βελτίωση της κινητικότητας του γαστρεντερικού μας συστήματος, στην αύξηση της όρεξης, στην υποστήριξη της πέψης, στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό μας, στην προστασία από τον καρκίνο, στην ανακούφιση από τα συμπτώματα των ασθενειών  του εντέρου, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η νόσος του Crohn. στην καταπολέμηση του μύκητα Candida albicans  στην προστασία από τον διαβήτη  – οι ερευνητές επισημαίνουν πως η κατανάλωση ραπανιών είναι ευεργετική για τα άτομα με διαβήτη, επειδή επιβραδύνουν την απορρόφηση του σακχάρου και μειώνουν το γλυκαιμικό φορτίο που προκαλείται από το άμυλο μετά το γεύμα. Επίσης τα ραπανάκια -. αντιμετωπίζουν τις διαταραχές και συντελούν στη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, οι διουρητικές τους δράσεις αυξάνουν την παραγωγή ούρων, ο χυμός τους αντιμετωπίζει τη φλεγμονή και το αίσθημα καύσου κατά την ούρηση και καθαρίζουν τα νεφρά και τα προστατεύουν από τις πέτρες, όπως και τη χολή μας. -. αντιμετωπίζουν τη λεύκη – τα ραπανάκια έχουν αντικαρκινογόνες και αποτοξινωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην αντιμετώπιση της λεύκης, στις δε παραδοσιακές θεραπείες πολτοποιούσαν τους σπόρους του, τους εμπότιζαν με χυμό από φρέσκο τζίντζερ και τους εφάρμοζαν στα λευκά μπαλώματα. -. αντιμετωπίζουν τη δυσκοιλιότητα -. συντελούν στην ισορροπία της αρτηριακής πίεσης – τα ραπανάκια είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου, το οποίο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνοντας τη ροή του αίματος. Και εμείς τι κάνουμε για να επωφελιθούμε από το ραπανάκι; Μα ειδικά το χειμώνα που είναι η εποχή του*, το εντάσσουμε σχεδόν καθημερινά στη διατροφή μας, είναι πανεύκολο!!! Και μία επισήμανση Όσο μεγαλώνει ο βολβός τόσο τα διατροφικά στοιχεία από αυτόν περνούν στα φύλλα, τα οποία πολλές φορές τα πετάμε – εάν λοιπόν θέλουμε να απολαύσουμε τα διατροφικά οφέλη στο μέγιστο από τα ραπανάκια μας, πρέπει να τα καταναλώνουμε, όπως και όλους τους βολβούς από τους οποίους δεν τρώμε τα φύλλα, όσο το δυνατόν πιο μικρούς σε μέγεθος, γιατί όπως καταλαβαίνουμε, πολλές φυτοθρεπτικές ουσίες περνάνε στα φύλλα, τα οποία πετάμε!!! Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr μελέτες, έρευνες, αναφορές https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224421003058 https://www.mdpi.com/2072-6643/9/9/1014 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6412475/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21714734/ Radishes, raw. Radish (Raphanus sativus) and diabetes. A healthy approach to dietary fats: understanding the science and taking action to reduce consumer confusion Vitamin C: Fact sheet for health professionals. Anthocyanins in cardiovascular disease. Flavonoids: An overview. The health benefits of dietary fiber: Beyond the usual suspects of type 2 diabetes mellitus, cardiovascular disease and colon cancer. Cruciferous vegetables and cancer…

The post Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας. appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

theophrastus-bombastus-von-hohenheim,-ο-διαπρεπής-γιατρός-και-πρωτοπόρος-της-τοξικολογίας,-γνωστός-ως-Παράκελσος

Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

Όλα όσα χρειάζεται ο άνθρωπος για την υγεία του και για τη θεραπεία του έχουν …

τα-παιδιά-που-βιώνουν επισιτιστική-ανασφάλεια-είναι-πιθανό-να-εμφανίσουν-αρνητικά-αποτελέσματα-στην-υγεία-τους-αργότερα-στη-ζωή-τους.

τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

Το να βάζουν τρία γεύματα την ημέρα στο τραπέζι ήταν ένας αγώνας για εκατομμύρια ανθρώπους …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.