Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Breaking News

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Ναντίνα: Το παραδεισένιο μπαμπού με τους κόκκινους καρπούς

H ναντίνα είναι ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το όμορφο φύλλωμα και τους διακοσμητικούς καρπούς του.Αν και είναι...
Περισσότερα
Ναντίνα: Το παραδεισένιο μπαμπού με τους κόκκινους καρπούς

Εισπνοή βαλσαμικών ατμών.

Σε όλες τις ασθένειες της αναπνευστικής οδού, η εισπνοή βαλσαμικών ατμών* είναι μια πραγματική θεραπεία. Θα τις συναντήσουμε μέχρι και...
Περισσότερα
Εισπνοή βαλσαμικών ατμών.

Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινάδα από τον κήπο μας και μοναδικά γλυκά με υπέροχα βύσσινα.

Η βυσσινιά είναι ένα καρποφόρο δέντρο που μοιάζει πολύ με την κερασιά. Ανήκουν στην ίδια οικογένεια δέντρων, όπως επίσης η , η και η .

Η καλλιέργεια της βυσσινιάς έχει χαμηλότερη ανάπτυξη από την . Φτάνει σε ύψος 4-5 μέτρων, έχει πιο έντονα βαθυπράσινα οδοντωτά φύλλα και παρόμοια λουλούδια ροζ-λευκού χρώματος.

Τα βύσσινα θυμίζουν μικρά κεράσια, είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και έχουν υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Χρησιμοποιούνται σε χυμούς, ενώ αποτελούν πρώτη ύλη σε σιρόπια, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και λικέρ.

Ας δούμε πότε φυτεύονται οι βυσσινιές και σε τι περιβάλλον αναπτύσσονται, ποιες είναι οι σημαντικότερες ποικιλίες, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για να απολαμβάνουμε πλούσια συγκομιδή βύσσινων από τον κήπο μας.

Ξεκινάμε με τα βασικά. Το βύσσινο είναι ένα είδος κερασιού, είναι μικρότερο σε μέγεθος και έχει στυφή γεύση. Τα κεράσια έχουν πιο γλυκιά γεύση, γι΄αυτό το βύσσινο είναι γνωστό και με την ονομασία ξινό κεράσι.

Τα κεράσια καταναλώνονται συνήθως φρέσκα, ενώ τα βύσσινα τα συναντάμε συχνότερα σε χυμούς, όπως τη γνωστή βυσσινάδα, και σε υπέροχα γλυκά του κουταλιού.

Yπάρχουν αρκετές ελληνικές και ξένες ποικιλίες βυσσινιάς (Prunus cerasus) με διαφορετικά χαρακτηριστικά για να φυτέψουμε στον κήπο μας:

Η καλλιέργεια της βυσσινιάς είναι αρκετά ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, περισσότερο από την κερασιά, ενώ είναι ευαίσθητη στους ανοιξιάτικους παγετούς. Επιπλέον, είναι σχετικά ανθεκτική και στις υψηλότερες θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Ευδοκιμεί καλύτερα σε μεσαίας σύσταση αρδευόμενα εδάφη που διαθέτουν καλή αποστράγγιση και pH που κυμαίνεται από 6-8.

Δε συστήνεται η φύτευση της βυσσινιάς σε ξηρά και σε ασβεστούχα εδάφη.

Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε τις βυσσινιές είναι στα τέλη του χειμώνα, φυτεύοντας που δεν διαθέτουν μπάλα χώματος, τα οποία προμηθευόμαστε από φυτώρια.

Μπορούμε επίσης να προμηθευτούμε δέντρα βυσσινιάς φυτεμένα σε γλάστρα, στα οποία κάνουμε μεταφύτευση στο έδαφος κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Οι κατάλληλες για την καλλιέργεια της βυσσινιάς ποικίλουν, ανάλογα το υποκείμενο της βυσσινιάς και το σύστημα διαμόρφωσης.

Ενδεικτικές αποστάσεις είναι συνήθως στα 5-6 μέτρα μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 5-6 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Η βυσσινιά έχει σημαντικές ανάγκες σε πότισμα και είναι απαραίτητη η εγκατάσταση συστήματος άρδευσης με σταγόνες για να εφοδιάσουμε με τις απαιτούμενες ποσότητες νερού την καλλιέργεια.

Η καλλιέργεια της βυσσινιάς απαιτεί μεγαλύτερες ποσότητες νερού την περίοδο της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού για την ανάπτυξης πλουσιότερης βλάστησης, καθώς και για τη διαδικασία ανάπτυξης των καρπών.

Βέβαια, θα χρειαστεί πότισμα και την περίοδο του φθινοπώρου, μετά τη συγκομιδή των καρπών αποφεύγοντας σε κάθε περίπτωση την υπερβολική εδαφική υγρασία που μπορεί να προκαλέσει ασθένεια στο ριζικό σύστημα του δέντρου της βυσσινιάς.

Η καλλιέργεια της βυσσινιάς είναι σχετικά απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία για να έχουμε καλή ανάπτυξη, πλούσια καρποφορία και ποιοτική παραγωγή.

Προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, ενισχυμένο σε , για να βοηθήσουμε στον σχηματισμό και την ωρίμανση των καρπών της βυσσινιάς.

Η έλλειψη καλίου προκαλεί της βυσσινιάς στην πάνω μεριά και κάψινο στις άκρες των φύλλων, ενώ η υπερβολική ποσότητα καλίου προκαλεί υποβάθμιση της παραγωγής με μαλάκωμα των καρπών.

Οι βυσσινιές είναι ευαίσθητες σε προσβολές από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες που προσβάλλουν και τις κερασιές όπως η μονίλια, η ανθράκωση, το κορύνιο και το βακτηριακό έλκος.

Για την αντιμετώπιση των ασθενειών που προσβάλλουν την βυσσινιά, ψεκάζουμε με βιολογικό σκεύασμα και , μετά το , στο στάδιο του φουσκώματος των ματιών, πριν την άνθιση και μετά την καρπόδεση.

Όσον αφορά την καταπολέμηση των διαφόρων εντόμων που προσβάλλουν τη βυσσινιά, όπως η , τα , η μύγα των κερασιών καθώς και ο , ψεκάζουμε το φύλλωμα και τους καρπούς της βυσσινιάς με όπως ο , τα και η .

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα καρποφορίας της βυσσινιάς είναι στα τέλη του χειμώνα, την περίοδο Ιανουάριου και Φεβρουαρίου, όταν το δέντρο της βυσσινιάς βρίσκεται σε κατάσταση λήθαργου.

α) Κλάδεμα διαμόρφωσης βυσσινιάς: Στα νεαρά δέντρα βυσσινιάς, μέχρι το 4ο έτος, κάνουμε κλάδεμα διαμόρφωσης σε κυπελλοειδές σχήμα ή σε σχήμα οπωροφόρου φράχτη.

Το κλάδεμα διαμόρφωσης σε κυπελλοειδές σχήμα των νεαρών δέντρων βυσσινιάς περιλαμβάνει τη διαμόρφωση ενός κεντρικού κορμού σε ύψος περίπου 60 εκατοστών από τον οποίο αναπτύσσονται 4-5 κεντρικοί βραχίονες σε γωνία 60o με τον κορμό που διαθέτουν δύο κεντρικά κλαδιά.

Στο κλάδεμα διαμόρφωσης σε σχήμα οπωροφόρου φράχτη, αρχικά αφήνουμε ακλάδευτα τα δενδρύλλια βυσσινιάς, φροντίζοντας οι πιο δυνατοί πλάγιοι βλαστοί να έχουν ίδια κατεύθυνση με τη γραμμή φύτευσης των δέντρων. Σταδιακά, δημιουργείται ο κεντρικός οδηγός βλαστός από τον οποίο αναπτύσσονται 4-5 πλάγιοι πλευρικοί βλαστοί σε μορφή φράκτη που φτάνει σε ύψος μέχρι τα 4 μέτρα.

β) Κλάδεμα καρποφορίας βυσσινιάς: Στις βυσσινιές που είναι σε παραγωγική φάση, κάνουμε κάθε χρόνο κλάδεμα καρποφορίας για να αυξήσουμε την παραγωγή και να διατηρήσουμε τα δέντρα υγιή.

Το αρχικό κλάδεμα καρποφορίας της βυσσινιάς, από τον 5ο μέχρι τον 10ο χρόνο, λόγω της ορθόκλαδης βλάστησης του δέντρου, έχει ως βασικό στόχο τη σύντμηση κλάδων για τη δημιουργία πλάγιας βλάστησης την αφαίρεση κλαδιών που μπλέκονται συνωστισμένων κλάδων στο εσωτερικό της κόμης.

Μετά τον 10 χρόνο, κάνουμε ελαφρό κλάδεμα στα δέντρα της βυσσινιάς, αφαιρώντας κλαδιά που μπλέκονται και αραιώνοντας πυκνούς κατακόρυφους ζωηρούς βλαστούς.

Με αυτόν τον τρόπο, πετυχαίνουμε να διατηρήσουμε το σχήμα του δέντρου, να κρατήσουμε την καρποφόρα βλάστηση σε καλή κατάσταση και να εξασφαλίσουμε καλό φωτισμό και αερισμό στο εσωτερικό του δέντρου.

H καρποφορία της βυσσινιάς ξεκινά σε μικρότερη ηλικία σε σχέση με την κερασιά, καθώς μπαίνει σε πλήρη παραγωγή από τον 4ο χρόνο μετά την φύτευση. Η παραγωγική ζωή του δέντρου της βυσσινιάς μπορεί να φτάσει μέχρι και 40 χρόνια.

Ανάλογα την πρωιμότητα ή την οψιμότητα της ποικιλίας της βυσσινιάς και τις κλιματικές συνθήκες που επηρεάζουν την ωρίμανση των καρπών, τα βύσσινα συγκομίζονται μέσα στο καλοκαίρι, Ιούνιο – Ιούλιο συνήθως με το χέρι.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά βυσσινιάς κάνοντας πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, κόβοντας ξυλώδη μοσχεύματα την περίοδο του χειμώνα και φυλλώδη μοσχεύματα μέσα στην άνοιξη, τα οποία φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου και διατηρούμε σε φωτεινό δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσουν και να κάνουμε μεταφύτευση στο έδαφος.

Ο πολλαπλασιασμός της βυσσινιάς γίνεται κυρίως με , κάνοντας εμβολιασμό σε σπορόφυτα αγριοκερασιάς, μαχαλεπίου και άλλων υποκείμενων όπως SL64, Colt και Vladimir. Ο εμβολιασμός της επιλεγμένης ποικιλίας βυσσινιάς γίνεται με ενοφθαλμισμό με όρθιο Τ και μπορεί να γίνει κατά την περίοδο της άνοιξης, στα μέσα του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Οι ποικιλίες της βυσσινιάς είναι αυτογόνιμες και δεν χρειάζεται να φυτέψουμε και άλλη ποικιλία για να εξασφαλίσουμε καλύτερη καρπόδεση και καρποφορία όπως γίνεται σε πολλές π

About admin

Check Also

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα …

Γείωση-–-5-βήματα-για-να-σταματήσουμε-άμεσα-αγχωτικές-και-καταθλιπτικές-σκέψεις

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.