Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Breaking News

όταν με ρώτησαν είπα – “Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να τον γαλουχήσει η γη…”

Είσαι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να σε γαλουχήσει η Γη και να μεγαλώσεις και να θεριέψεις και...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα – “Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να τον γαλουχήσει η γη…”

Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Ένα εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πανέμορφα λουλούδια που φυτεύεται συχνά σε κήπους και μπαλκόνια είναι η...
Περισσότερα
Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

Η αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους πιο όμορφους ανθοφόρους θάμνους με υπέροχα λουλούδια που απολαμβάνουμε κάθε καλοκαίρι.Αγαπημένο μας, η ορτανσία...
Περισσότερα
Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Πώς θα φυτέψω αβοκάντο;

Ένα κουκούτσι χρειάζεσαι μόνο για να απολαμβάνεις φρέσκα, ζουμερά αβοκάντο δικής σου παραγωγής.

Το αβοκάντο είναι αείθαλές τροπικό δέντρο γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο. Ανήκει στο γένος Περσέα (PERSEA) και ανακαλύφτηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού όπου το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς αφού ο καρπός του ήταν βασικό συστατικό της διατροφής τους. Το ύψος του δέντρου φτάνει έως τα 15 μέτρα, τα φύλλα του είναι ελλειπτικά ως ωοειδή, χρώματος κοκκινοπού όταν είναι αναπτυσσόμενα και μικρά. Γίνονται πράσινου χρώματος στην πάνω επιφάνεια και θαμπού πράσινου στην κάτω, όταν μεγαλώσουν. Τα άνθη του είναι λευκά ή κιτρινωπά μαζεμένα στις κορυφές των βλαστών. Σε κάθε βλαστό σχηματίζονται πάνω από 1000 άνθη αλλά τελικά εμφανίζονται μόνο 1 έως 2 καρποί.
Ευδοκιμεί, εκτός από τις τροπικές περιοχές, και σε αυτές που ευδοκιμούν και τα εσπεριδοειδή και κυρίως οι λεμονιές (ήπιες και ζεστές). Προτιμά τα γόνιμα και βαθιά εδάφη με καλή στράγγιση γιατί δεν αντέχει την υπερβολική υγρασία. Ο καρπός του δέντρου- το αβοκάντο- έχει γεύση βουτυρώδη και δεν τρώγεται αμέσως μετά την συγκομιδή, αλλά αφού περάσει λίγος χρόνος και ωριμάσει (μαλακώσει). Το σχήμα του είναι ωοειδές με μακρύ κωνικό λαιμό και ο φλοιός του χρώματος πράσινου. Η σάρκα του παχιά, ελαφρώς κίτρινη ως κιτρινοπράσινη. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες και τρώγεται και ως ορεκτικό με λεμόνι και αλάτι.
Στην Ελλάδα η καλλιέργεια του αβοκάντο αναπτύχθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια και καλλιεργείται σε περιοχές της Κρήτης. Η μέση ετήσια παραγωγή μιας εντατικής καλλιέργειας είναι περίπου 1 τόνος το στρέμμα. Η παραγωγική ζωή των δέντρων διαρκεί περίπου30-35 χρόνια.
Η μία ποικιλία είναι η FOUERTE με μεγάλο καρπό πράσινο και λεία επιφάνεια, και η HASS με σκούρο πρασινο καρπό και περίοδο ωριμανσης γύρω στον Αύγουστο.

Καλλιεργήστε μόνοι σας ένα δέντρο αβοκάντο

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων σε αυτόν τον πλανήτη. Όσοι λατρεύουν το αβοκάντο, και όσοι το μισούν. Προφανώς, από τον τίτλο και μόνο ξέρεις σε τι κείμενο έκανες κλικ, και ξέρεις σε ποια κατηγορία ανήκεις. Το ήξερες, όμως, ότι μπορείς να φυτέψεις δικό σου δεντράκι αβοκάντο σε γλάστρα;

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα κουκούτσι και αρκετή υπομονή. Και να ρίξεις μια ματιά στους παρακάτω οδηγούς.

Εδώ, βλέπουμε ένα βίντεο με την πιο απλή τεχνική.


Έπειτα, λίγο περισσότερη λεπτομέρεια.


Και μια επίσκεψη στο φυτούλι μας, τέσσερις μήνες μετά.


Και εδώ βλέπουμε πώς το μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα για τον χειμώνα.


Σε αυτό το βίντεο βλέπουμε δέκα μυστικά για την φύτευση και την καλλιέργειά του.



Και, τέλος, σε αυτό το βίντεο μπορούμε να δούμε σε timelapse πώς μεγαλώνει το φυτό μας τις πρώτες 43 μέρες.


Εδώ πρέπει να πούμε ότι, σε γενικές γραμμές, το δεντράκι μας δεν πρόκειται να αρχίσει να καρποφορεί αμέσως. Για την ακρίβεια, μέχρι να φας φρέσκα αβοκάντο παραγωγής σου, θα πρέπει να περιμένεις 3-4 χρόνια – ή και περισσότερο, πολλές φορές, μιας και όλα έχουν να κάνουν με το πόσο θα φροντίζεις το φυτό σου.

About admin

Check Also

Λωτός, η «τροφή των θεών»

Λωτός, η «τροφή των θεών»

Γνωστοί και ως "μήλα της Ανατολής", οι λωτοί ανήκουν στην επιστημονική οικογένεια των διόσπυρων. Αν και ήταν αρχικά εγγενείς στην Κίνα, η καλλιέργειά τους εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και τους βρίσκουμε πια σε πολλές χώρες. Στη Γαλλία και στις άλλες μεσογειακές χώρες εμφανίστηκαν τον 19ο αιώνα. Η Λατινική λέξη για τον καρπό αυτό σημαίνει

Καολίνης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και τις καλλιέργειες

Ο καολίνης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα οικολογικά υλικά που χρησιμοποιείται στη συμβατική και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.