Πώς θα φυτέψω αβοκάντο;

Πώς θα φυτέψω αβοκάντο;
17 Ιουνίου 21:11 2020 Print This Article

Ένα κουκούτσι χρειάζεσαι μόνο για να απολαμβάνεις φρέσκα, ζουμερά αβοκάντο δικής σου παραγωγής.

Το αβοκάντο είναι αείθαλές τροπικό δέντρο γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο. Ανήκει στο γένος Περσέα (PERSEA) και ανακαλύφτηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού όπου το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς αφού ο καρπός του ήταν βασικό συστατικό της διατροφής τους. Το ύψος του δέντρου φτάνει έως τα 15 μέτρα, τα φύλλα του είναι ελλειπτικά ως ωοειδή, χρώματος κοκκινοπού όταν είναι αναπτυσσόμενα και μικρά. Γίνονται πράσινου χρώματος στην πάνω επιφάνεια και θαμπού πράσινου στην κάτω, όταν μεγαλώσουν. Τα άνθη του είναι λευκά ή κιτρινωπά μαζεμένα στις κορυφές των βλαστών. Σε κάθε βλαστό σχηματίζονται πάνω από 1000 άνθη αλλά τελικά εμφανίζονται μόνο 1 έως 2 καρποί.
Ευδοκιμεί, εκτός από τις τροπικές περιοχές, και σε αυτές που ευδοκιμούν και τα εσπεριδοειδή και κυρίως οι λεμονιές (ήπιες και ζεστές). Προτιμά τα γόνιμα και βαθιά εδάφη με καλή στράγγιση γιατί δεν αντέχει την υπερβολική υγρασία. Ο καρπός του δέντρου- το αβοκάντο- έχει γεύση βουτυρώδη και δεν τρώγεται αμέσως μετά την συγκομιδή, αλλά αφού περάσει λίγος χρόνος και ωριμάσει (μαλακώσει). Το σχήμα του είναι ωοειδές με μακρύ κωνικό λαιμό και ο φλοιός του χρώματος πράσινου. Η σάρκα του παχιά, ελαφρώς κίτρινη ως κιτρινοπράσινη. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες και τρώγεται και ως ορεκτικό με λεμόνι και αλάτι.
Στην Ελλάδα η καλλιέργεια του αβοκάντο αναπτύχθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια και καλλιεργείται σε περιοχές της Κρήτης. Η μέση ετήσια παραγωγή μιας εντατικής καλλιέργειας είναι περίπου 1 τόνος το στρέμμα. Η παραγωγική ζωή των δέντρων διαρκεί περίπου30-35 χρόνια.
Η μία ποικιλία είναι η FOUERTE με μεγάλο καρπό πράσινο και λεία επιφάνεια, και η HASS με σκούρο πρασινο καρπό και περίοδο ωριμανσης γύρω στον Αύγουστο.

Καλλιεργήστε μόνοι σας ένα δέντρο αβοκάντο

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων σε αυτόν τον πλανήτη. Όσοι λατρεύουν το αβοκάντο, και όσοι το μισούν. Προφανώς, από τον τίτλο και μόνο ξέρεις σε τι κείμενο έκανες κλικ, και ξέρεις σε ποια κατηγορία ανήκεις. Το ήξερες, όμως, ότι μπορείς να φυτέψεις δικό σου δεντράκι αβοκάντο σε γλάστρα;

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα κουκούτσι και αρκετή υπομονή. Και να ρίξεις μια ματιά στους παρακάτω οδηγούς.

Εδώ, βλέπουμε ένα βίντεο με την πιο απλή τεχνική.


Έπειτα, λίγο περισσότερη λεπτομέρεια.


Και μια επίσκεψη στο φυτούλι μας, τέσσερις μήνες μετά.


Και εδώ βλέπουμε πώς το μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα για τον χειμώνα.


Σε αυτό το βίντεο βλέπουμε δέκα μυστικά για την φύτευση και την καλλιέργειά του.Και, τέλος, σε αυτό το βίντεο μπορούμε να δούμε σε timelapse πώς μεγαλώνει το φυτό μας τις πρώτες 43 μέρες.


Εδώ πρέπει να πούμε ότι, σε γενικές γραμμές, το δεντράκι μας δεν πρόκειται να αρχίσει να καρποφορεί αμέσως. Για την ακρίβεια, μέχρι να φας φρέσκα αβοκάντο παραγωγής σου, θα πρέπει να περιμένεις 3-4 χρόνια – ή και περισσότερο, πολλές φορές, μιας και όλα έχουν να κάνουν με το πόσο θα φροντίζεις το φυτό σου.

Print Friendly, PDF & Email
view more articles

About Article Author

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment