Κυριακή , 5 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News

Angelica archangelica, το “θείο” βότανο, το βότανο των αρχαγγέλων

Angelica archangelica και το πολύτιμο αιθέριο έλαιο των σπόρων της μας βοηθά και μας δείχνει τον τρόπο πως… -. να αγκαλιάσουμε...
Περισσότερα
Angelica archangelica, το “θείο” βότανο, το βότανο των αρχαγγέλων

Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου μπαχαρικά, ειδικά την περίοδο του χειμώνα! Για τη σπουδαιότητά της σας...
Περισσότερα
Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Οστεοπόρωση και βότανα Η παραδοσιακή και η βοτανική ιατρική, όπως και κάποιοι κλινικοί γιατροί, οι οποίοι είναι της άποψης ότι...
Περισσότερα
Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σαρκοφάγα φυτά είναι το νηπενθές, γνωστό και ως “φυτό κανάτα” (pitcher plant) από τα χαρακτηριστικά...
Περισσότερα
Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Για τα αναλγητικά βότανα σας έχω μιλήσει, μέσα από τα άρθρα μου, πολλές φορές – θα σας θυμίσω κάποια από...
Περισσότερα
Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Η αφίδα είναι το πιο διαδεδομένο έντομο που εμφανίζεται στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας. Αρκετοί αναφέρονται σε...
Περισσότερα
Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Γλυκό κυδώνι με το μοναδικό άρωμα, ένας υπέροχος καρπός με έντονο χρυσό χρώμα σε σχήμα που θυμίζει αχλάδι.Η καλλιέργεια της...
Περισσότερα
Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινάδα από τον κήπο μας και μοναδικά γλυκά με υπέροχα βύσσινα.Η βυσσινιά είναι ένα καρποφόρο δέντρο που μοιάζει πολύ με...
Περισσότερα
Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Το ραπανάκι είναι ο ταξιδευτής του χρόνου και του τόπου. Θα το συναντήσουμε εκεί στο 2500 π.χ  στην Κίνα, θα...
Περισσότερα
Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Τι θέλει να μας πει ένα φυτό όταν οι άκρες των φύλλων του γίνονται καφέ και χάνουν το πράσινο χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Πώς αντιμετωπίζουμε τις ακρίδες στον κήπο

Ακρίδα, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που μπορεί να συναντήσουμε στον κήπο μας, ειδικά όταν εμφανίζονται πολλές μαζί. Οι ακρίδες τρώνε τα φυτά, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στον λαχανόκηπο και στα λουλούδια μας.

Υπάρχουν διάφορα είδη ακριδών που το μέγεθος φτάνει μέχρι 15 εκατοστά σε μήκος ενώ το βάρος κυμαίνεται 5-10 γραμμάρια. Αν και υπάρχουν ακρίδες παμφάγες, τα περισσότερα είδη ακρίδας είναι φυτοφάγα και τρέφονται από το φύλλωμα, τους βλαστούς και τα άνθη των φυτών.

Χαρακτηριστικά σύμπτωματα παρουσίας ακρίδων είναι τα φαγώματα και οι . Αρκετές φορές είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τις ακρίδες στον κήπο μας, καθώς μεταφέρονται πολύ γρήγορα από φυτό σε φυτό λόγω των δυνατών πίσω ποδιών και των ισχυρών φτερών που διαθέτουν.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς μία εισβολή ακρίδων στον κήπο μας ή σε μία καλλιέργεια, μέσα σε λίγες ώρες, μπορεί να έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα για τα φυτά.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι ζημιές μπορεί να προκαλέσουν οι ακρίδες στα φυτά, πώς μπορούμε να τις απωθήσουμε και να τις αντιμετωπίσουμε με βιολογικούς τρόπους για την προστασία του κήπου μας.

Οι ακρίδες τρώνε φύλλα, τρυφερούς βλαστούς και λουλούδια φυτών μειώνοντας την βλάστηση, την ανάπτυξη του φυλλώματος και την φωτοσυνθετική τους δραστηριότητα. Παράλληλα, κάνουν ζημιά στην ανθοφορία και στην καρπόδεση, μειώνοντας την παραγωγή καρπών. Ιδιαίτερα, όταν έχουμε επίθεση μεγάλου σμήνους ακρίδων σε γεωργικές περιοχές, η οικονομική ζημιά μπορεί να είναι ανυπολόγιστη για τους αγρότες.

Φυσικά, δεν πρέπει να υποτιμήσουμε και το αισθητικό κομμάτι της προσβολής του από ακρίδες, καθώς δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στα του κήπου. Μισοφαγωμένα φύλλα, συνήθως περιφερειακά, φαγωμένοι τρυφεροί βλαστοί και φαγωμένα άνθη δίνουν μία άσχημη εικόνα των λουλουδιών του κήπου και του μπαλκονιού μας.

Για την καταπολέμηση της ακρίδας και την προστασία των φυτών μας, μπορούμε να εφαρμόσουμε ήπιους οικολογικούς τρόπους ή να χρησιμοποιήσουμε πιο δραστικά βιολογικά μέτρα συνδυάζοντας τις εξής μεθόδους:

Σε αρκετές περιπτώσεις, η εμφάνιση ακρίδων στον κήπο μας είναι περιορισμένη και μπορεί να εντοπίσουμε 1-2 ακρίδες πάνω στα φυτά μας. Αν είμαστε λοιπόν λίγο θαρραλέοι, μπορούμε να συλλάβουμε την ακρίδα με το χέρι μας, να τις βάλουμε σε ένα σακουλάκι με τρύπες και να τις απομακρύνουμε μακριά από τα φυτά μας.

Σε ήπια προσβολή των φυτών μας, μπορούμε να σκονίσουμε το φύλλωμα τους με αλεύρι, καθώς λειτουργεί αποτρεπτικά για τις ακρίδες. Όταν το αλεύρι απομακρυνθεί από τα φύλλα λόγω βροχής ή αέρα, επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή.

Για την απώθηση των ακρίδων, σε περιπτώσεις ήπιας προσβολής μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτοσχέδια σκευάσματα που φτιάχνουμε με υλικά που έχουμε στο σπίτι.

α) Οικολογική συνταγή με και

Ανακατεύουμε 5 κουταλιές σούπας πιπέρι καγιέν σε 500ml νερό και το αφήνουμε για 12 ώρες. Στη συνέχεια σουρώνουμε το διάλυμα και διαλύουμε 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι. Ψεκάζουμε όλο το φύλλωμα του φυτού και επαναλαμβάνουμε μόνο όταν ξαναδούμε ακρίδες στα φυτά μας.

β) Οικολογική συνταγή με εκχύλισμα σκόρδου και τσίλι πιπεριάς

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια 4 τσίλι πιπεριές και 4 σκελίδες σκόρδου, τις βάζουμε μέσα σε ένα λίτρο νερό και τις αφήνουμε για 24 ώρες. Στη συνέχεια, αφού περάσουμε το διάλυμα από σουρωτήρι, ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών του κήπου μας. Το συγκεκριμένο διάλυμα προκαλεί απώθηση των ακρίδων και πρέπει να επαναληφθεί μετά από μία εβδομάδα

Σε συνθήκες έντονης προσβολής από ακρίδες στον κήπο μας, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά μας με συνδυασμό βιολογικών σκευασμάτων θερινού πολτού και που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Η εφαρμογή του ψεκασμού πρέπει να γίνεται κατά το σούρουπο όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη των 30°C και να επαναληφθεί μετά από μία εβδομάδα.

Αν έχουμε επίθεση μεγάλου σμήνος ακρίδων, χρησιμοποιούμε ειδικά πλαστικά δίχτυα που προσφέρουν είτε μεμονωμένη κάλυψη του κάθε φυτού ή μεγαλύτερη κάλυψη σε ολόκληρη τη σειρά καλλιέργειας. Αν και η συγκεκριμένη μέθοδος είναι αρκετά δαπανηρή, μπορεί να αποβεί ωφέλιμη οικονομικά για επαγγελματίες καλλιεργητές για να προστατέψουν την παραγωγή τους.

Η δημιουργία ενός οικολογικού κήπου που επισκέπτονται τα πουλιά, μπορεί να αποτελέσει έναν προληπτικό τρόπο αντιμετώπισης των ακρίδων καθώς αρκετά είδη πουλιών έχουν ως τροφή τους τις ακρίδες. Αφήνουμε λοιπόν νερό σε διάφορα σημεία και διαμορφώνουμε φωλιές με ξερά χόρτα για να προσελκύσουμε πουλιά στον κήπο μας.

About admin

Check Also

Θερινός πολτός, τι είναι και πώς χρησιμοποιείται στα φυτά

Ο θερινός πολτός είναι ένα που χρησιμοποιείται για την προστασία των φυτών από επιβλαβή έντομα. …

Παγίδες εντόμων με κόλλα για προστασία στον κήπο

Τι είναι οι χρωμοπαγίδες που πολλοί καλλιεργητές κρεμάνε ανάμεσα στα φυτά; Πρόκειται για πλαστικές παγίδες, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.