Προστασία φυτών από κρύο, χιόνι, παγετό (+video)

Προστασία φυτών από κρύο, χιόνι, παγετό (+video)
11 Μαΐου 22:43 2020 Print This Article

H περίοδος του χειμώνα είναι πολύ δύσκολη για τα φυτά, καθώς το κρύο, ο παγετός, το χιόνι και το χαλάζι μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικές ζημιές στα φύλλα, στους βλαστούς και στο ριζικό σύστημα των φυτών. Πιο μεγάλο κίνδυνο κατά την διάρκεια της παγωνιάς αντιμετωπίζουν τα λαχανικά, τα μικρά καλλωπιστικά φυτά και τα νεαρά δενδρύλλια καρποφόρων δέντρων. Βέβαια, θα συναντήσουμε και αρκετάανθεκτικά φυτά στο κρύο και ειδικά τα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα που ρίχνουν τα φύλλα τους το χειμώνα καθώς μπαίνουν σε λήθαργο. Ας δούμε όμως τα σημαντικότερα βήματα για να προστατεύσουμε προληπτικά τα φυτά στο μπαλκόνι και στον κήπο μας, και να περιορίσουμε τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει η κακοκαιρία του χειμώνα. 


 Πώς προφυλάσσουμε τα ευαίσθητα φυτά από το κρύο και το χιόνι στο μπαλκόνι μας; Αρχικά για τα φυτά που έχουμε φυτέψει σε γλάστρες, προληπτικά ενόψει κακοκαιρίας, τα μεταφέρουμε σε απάνεμα και προφυλαγμένα μέρη στο μπαλκόνι για να τα προστατεύσουμε από το κρύο. Επίσης, μπορούμε να σκεπάσουμε τα καλλωπιστικά φυτά ή νεαρά καρποφόρα δέντρα που είναι φυτεμένα σε γλάστρα με ειδικά αντιανεμικά δίχτυα ή αντιπαγετικά υφάσματα, που προμηθευόμαστε από εξειδικευμένα γεωπονικά καταστήματα. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε προστασία από τον επικείμενο παγετό, το χιόνι και το χαλάζι. Τέλος, ορισμένα πιο ευαίσθητα φυτά (όπως για παράδειγμα η γαρδένια και η αζαλέα), τα μεταφέρουμε για λίγες μέρες ή μόνο για τη διάρκεια της νύχτας, αν χρειάζεται, στο εσωτερικό του σπιτιού. Σε αυτή την περίπτωση, φροντίζουμε να τα τοποθετήσουμε σε φωτεινό μέρος, μακριά από θερμαντικά σώματα, όπως καλοριφέρ και τζάκι γιατί μπορεί να δημιουργηθούν κιτρινίσματα και ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων. Και φυσικά βγάζουμε ξανά τα φυτά έξω μόλις περάσει το κύμα της κακοκαιρίας. Πώς προστατεύουμε τα φυτά του κήπου μας από το κρύο και τον παγετό; Φροντίζουμε από το φθινόπωρο τα λαχανικά, τα καλλωπιστικά φυτά και τα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας έτσι ώστε να είναι σε καλή θρεπτική κατάσταση για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις δυσμενείς συνθήκες του χειμώνα. Ενσωματώνουμε έγκαιρα κοπριά γύρω από τις ρίζες των φυτών εν όψει του παγετού για να αυξήσουμε τη θερμοκρασία του εδάφους. Έτσι τα φυτά μας θα συνεχίσουν να απορροφούν νερό και θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και δεν θα μαραθούν. Επίσης, είναι πολύ καλό να ποτίζουμε και ψεκάζουμε τα φυτά με οικολογικό εκχύλισμα φυκιών ή με οικολογικό μίγμα ιχνοστοιχείων και αμινοξέων πριν από την κακοκαιρία για να τα τονώσουμε πριν πέσει η παγωνιά, το χιόνι και το χαλάζι. Τα φύκια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και αμινοξέα, μειώνουν τις βλάβες στα φυτά, τα τονώνουν και τα επαναφέρουν στην αρχική καλή κατάσταση. 


Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση του παγετού στα καλλωπιστικά φυτά Αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα στα καλλωπιστικά φυτά του κήπου μας, να τα κλαδεύουμε και να αφαιρούμε τα λουλούδια τους πριν τον παγετό για να μην ενθαρρύνουμε την έναρξη νέας βλάστησης. Συγκεκριμένα, λόγω των δυσμενών συνθηκών, η τρυφερή νέα βλάστηση των φυτών θα καταστραφεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες, το χιόνι και το χαλάζι και το φυτό μας θα καθηλωθεί ενόψει της άνοιξης. Περισσότερα χρήσιμα άρθρα για τον κήπο 
• Ανθεκτικά φυτά στην παγωνιά για κήπο και μπαλκόνι
• Φυτά ανθεκτικά σε άγονα και ξερά εδάφη
• Τα ομορφότερα λουλούδια του χειμώνα
• Φυτά που θέλουν λίγο νερό
• Φυτά εξωτερικού χώρου που ομορφαίνουν τον κήπο μας
• Φυτά για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια
• Καλλωπιστικά φυτά που αντέχουν σε σκιά
• Φυτά ανθεκτικά στον ήλιο και τη ζέστη
• Φυτά που αντέχουν σε παραθαλάσσιες περιοχές
• Πώς προστατεύουμε τα φυτά από ζέστη και καύσωνα
• Φυτά ανθεκτικά στη φωτιά και τις πυρκαγιές
• Φυτά για πόλεις, ανθεκτικά στη ρύπανση 

Print Friendly, PDF & Email
  Article "tagged" as:
  Categories:
view more articles

About Article Author

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment