Κυριακή , 21 Ιουλίου 2024
Breaking News

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της ορτανσίας

Όσοι έχουμε ορτανσίες, κατά καιρούς έχουμε παρατηρήσει ορισμένα φύλλα να χάνουν το πράσινο χρώμα τους και να κιτρινίζουν.Αρχικά, πρέπει να...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της ορτανσίας

Ορχιδέα δενδρόβιουμ: Μια εντυπωσιακή ορχιδέα εσωτερικού χώρου

Οι ανήκουν σε μία μεγάλη οικογένεια φυτών (Orchidaceae) με χιλιάδες γένη και είδη που ξεχωρίζουν για τα εντυπωσιακά σχήματα και...
Περισσότερα
Ορχιδέα δενδρόβιουμ: Μια εντυπωσιακή ορχιδέα εσωτερικού χώρου

Alzheimer και βότανα

Alzheimer Το Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που πλήττει σχεδόν αποκλειστικά την τρίτη ηλικία, αλλά παρόλο που πολλοί το πιστεύουν,...
Περισσότερα
Alzheimer και βότανα

6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Τα έντομα στον λαχανόκηπο αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς δημιουργούν σοβαρές ζημιές στο φύλλωμα των κηπευτικών, στην ανθοφορία και στην...
Περισσότερα
6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Ξεράθηκε η τριανταφυλλιά; Γιατί εμφανίζουν κίτρινα φύλλα οι τριανταφυλλιές;Αν η μας εμφανίζει σημάδια στα φύλλα, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα! Και ναι, τα...
Περισσότερα
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  ὅτῳ δὲ τρόπῳ καὶ ἐξ...
Περισσότερα
…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea millefolium. Αν παρατηρήσουμε ή ερευνήσουμε...
Περισσότερα
Αχιλλέα

Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της “εντροπίας” Είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός...
Περισσότερα
Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι, που εδώ περπατώ με...
Περισσότερα
Περιπατητικός διαλογισμός

Πιλέα, ένα μοντέρνο φυτό εσωτερικού χώρου

Η πιλέα είναι ένα από τα δημοφιλή και νεανικά που διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που το κάνουν… ινσταγκραμικό.

Το πιο διαδεδομένο είδος πιλέας που συναντάμε σε φυτώρια και ανθοπωλεία είναι η πιλέα πεπερομιοδές (Pilea peperomioides), ένα εντυπωσιακό φυτό με στρογγυλά, λεία και δερματώδη φύλλα που αναπτύσσονται σε λεπτούς μακριούς μίσχους.

Το συγκεκριμένο είδος πιλέας που κατάγεται από τη νότια Κίνα και είναι γνωστό με την ονομασία “κινέζικο φυτό των χρημάτων”, καθώς σύμφωνα με το φενγκ-σούι συμβολίζει την καλή τύχη, τον πλούτο, τα χρήματα και την ευημερία.

Υπάρχουν πολλά ακόμα είδη πιλέας με εντυπωσιακό φύλλωμα σε διάφορες αποχρώσεις και σχέδια για να διακοσμήσουμε το σπίτι και το γραφείο μας.

Ας δούμε λοιπόν τα πιο ξεχωριστά είδη πιλέας για να επιλέξουμε, μαζί με χρήσιμες συμβουλές φροντίδας για να απολαμβάνουμε τη μοναδική ομορφιά τους και να κάνουμε πιο όμορφη την καθημερινότητα μας.

Εκτός από την Pilea peperomioides, υπάρχουν και άλλα είδη και ποικιλίες πιλέας με τεράστια ποικιλομορφία στο φύλλωμα τους και παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Παρακάτω, περιγράφουμε τα βασικά χαρακτηριστικά των 10 πιο δημοφιλών και εντυπωσιακών ειδών και ποικιλιών πιλέας που μπορούμε να διατηρήσουμε σε γλάστρα ή σε κρεμαστά καλάθια.

Η πιλέα προτιμά εσωτερικούς χώρους και θέλει φωτεινά σημεία που δε χτυπά άμεσα το απευθείας ηλιακό φως. Μπορεί να επιβιώσει και σε πιο σκιερές θέσεις μέσα στο σπίτι που διαθέτουν μειωμένο φωτισμό.

Ο έντονος μεσημεριανός ήλιος, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα της πιλέας και να εμφανιστούν χαρακτηριστικά μαυρίσματα και καφετιάσματα.

Κατάλληλo εύρος θερμοκρασιών για την ανάπτυξη της πιλέας είναι μεταξύ 13-30°C καθώς είναι αρκετά ευαίσθητη σε πιο χαμηλές ή πιο ψηλές θερμοκρασίες.

Απαιτεί περιβάλλον με σχετικά υψηλή υγρασία, μακριά από ζεστά και ψυχρά ρεύματα του αέρα.

Για τη μεταφύτευση της πιλέας, επιλέγουμε σχετικά μικρή γλάστρα, με ύψος και πλάτος περίπου 20 εκατοστών ή γλάστρα ένα με δύο νούμερα μεγαλύτερη από τη γλάστρα φυτωρίου που την αγοράσαμε.

Γεμίζουμε τη γλάστρα της πιλέας με εμπλουτισμένο , ειδικό για φυτά εσωτερικού χώρου, που περιέχει αρκετό και . Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε καλύτερο αερισμό της ρίζας και αποστράγγιση του νερού.

Λόγω του περιορισμένου ύψους που αναπτύσσεται, η πιλέα δεν χρειάζεται συχνή μεταφύτευση.

Σε αρκετές περιπτώσεις, μπορούμε να διατηρήσουμε το φυτό στο γλαστράκι φυτωρίου και να το τοποθετούμε απλά σε ένα πήλινο ή πλαστικό κασπώ που ταιριάζει με τη διακόσμηση του χώρου μας.

Η πιλέα θέλει μέτριο πότισμα, καθώς είναι ευαίσθητη σε συνθήκες έντονης υγρασίας.

Το μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στη ρίζα και στου βλαστούς, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ή να παρατηρήσουμε τα φύλλα να πέφτουν.

Ένας πρακτικός τρόπος για το πότισμα της πιλέας είναι να τοποθετήσουμε το γλαστράκι μέσα σε μία λεκάνη για μισή ώρα, ώστε να απορροφήσει το νερό που χρειάζεται.

Ποτίζουμε την πιλέα συνήθως μία φορά την εβδομάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε να επαναλάβουμε το πότισμα μόνο αφού έχει στεγνώσει καλά το χώμα στη γλάστρα.

Αν παρατηρήσουμε τα φύλλα της πιλέας να λυγίζουν και να πέφτουν προς τα κάτω, σημαίνει ότι χρειάζεται άμεσα πότισμα ώστε να επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση.

Βασική φροντίδα για να εξασφαλίσουμε ζωηρή ανάπτυξη στην πιλέα με υγιές καταπράσινο φύλλωμα, είναι ένα υγρό λίπασμα, κατάλληλο για πράσινα φυτά.

Προσθέτουμε το υγρό λίπασμα με το πότισμα κάθε δύο εβδομάδες την περίοδο της άνοιξης και μία φορά το μήνα την περίοδο του καλοκαιριού, του φθινοπώρου και του χειμώνα.

H πιλέα μπορεί να προσβληθεί από διάφορα έντομα που συναντάμε σε εσωτερικούς χώρους όπως η , τα , ο , καθώς και από τον .

Για την προληπτική αντιμετώπιση προστασία της πιλέας από έντομα, μπορούμε να ψεκάζουμε το φύλλωμα με σπιτικό σαπουνόνερο, μία φορά το μήνα, διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό.

Σε περίπτωση έντονης προσβολής από έντομα, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα όπως ο , τα και η που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Για την καταπολέμηση μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών που προσβάλλουν το φύλλωμα της πιλέας όπως το ωίδιο και ο βοτρύτης, ψεκάζουμε με και .

Τα φύλλα της πιλέας συνήθως κιτρινίζουν λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή κακής αποστράγγισης του νερού στη γλάστρα ή στο κασπό που έχει φυτευτεί.

Κιτρίνισμα στα φύλλα μπορεί να παρατηρηθεί και σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού, καθώς και λόγω προσβολής από βακτηριακή ασθένεια που προκαλεί κίτρινες κηλίδες στο φύλλωμα.

Τα φύλλα της πιλέας μπορεί να μαυρίσουν λόγω έκθεσης σε άμεσο και έντονο ηλιακό φως ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και λόγω υπερβολικής υγρασίας στο χώμα.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά πιλέας, πολύ εύκολα και οικονομικά, με δύο τρόπους, κάνοντας ή .

Η μέθοδος πολλαπλασιασμού με παραφυάδες είναι η πιο διαδεδομένη, καθώς αφαιρούμε τους βλαστούς που αναπτύσσονται γύρω από τη ρίζα του φυτού, μέσα στην άνοιξη και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου περιμένοντας λίγες εβδομάδες να ριζώσουν.

Ακολουθώντας μία παραλλαγή της μεθόδου πολλαπλασιασμού των μοσχευμάτων, μπορούμε να πάρουμε ένα φύλλο πιλέας μαζί με το μίσχο, να το βάλουμε σε νερό για να βγάλει ρίζες και στη συνέχεια να το φυτέψουμε σε γλάστρα.

Αρκετά συχνά, η πιλέα πεπερομιοδές (Pilea peperomioides) συγχέεται με το φυτό πεπερόμια (Peperomia sp.), καθώς εκτός από την ονομασία, μοιάζουν και τα φύλλα τους. Πρόκειται ωστόσο για διαφορετικά φυτά. Η βασική διαφορά είναι ότι η πιλέα έχει μακρύτερους μίσχους σε σχέση με την πεπερόμια, η οποία διαθέτει πιο συμπαγή μορφή.

About admin

Check Also

…αλλά-γαρ-αίτιος-ο-εγκέφαλος-τούτου-του-πάθεος,-ώσπερ-και-των-άλλων-νοσημάτων-των-μεγίστων.

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  …

Αχιλλέα

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.