Κυριακή , 29 Ιανουαρίου 2023
Breaking News

Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου μπαχαρικά, ειδικά την περίοδο του χειμώνα! Για τη σπουδαιότητά της σας...
Περισσότερα
Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Οστεοπόρωση και βότανα Η παραδοσιακή και η βοτανική ιατρική, όπως και κάποιοι κλινικοί γιατροί, οι οποίοι είναι της άποψης ότι...
Περισσότερα
Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σαρκοφάγα φυτά είναι το νηπενθές, γνωστό και ως “φυτό κανάτα” (pitcher plant) από τα χαρακτηριστικά...
Περισσότερα
Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Για τα αναλγητικά βότανα σας έχω μιλήσει, μέσα από τα άρθρα μου, πολλές φορές – θα σας θυμίσω κάποια από...
Περισσότερα
Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Η αφίδα είναι το πιο διαδεδομένο έντομο που εμφανίζεται στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας. Αρκετοί αναφέρονται σε...
Περισσότερα
Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Γλυκό κυδώνι με το μοναδικό άρωμα, ένας υπέροχος καρπός με έντονο χρυσό χρώμα σε σχήμα που θυμίζει αχλάδι.Η καλλιέργεια της...
Περισσότερα
Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινάδα από τον κήπο μας και μοναδικά γλυκά με υπέροχα βύσσινα.Η βυσσινιά είναι ένα καρποφόρο δέντρο που μοιάζει πολύ με...
Περισσότερα
Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Το ραπανάκι είναι ο ταξιδευτής του χρόνου και του τόπου. Θα το συναντήσουμε εκεί στο 2500 π.χ  στην Κίνα, θα...
Περισσότερα
Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Τι θέλει να μας πει ένα φυτό όταν οι άκρες των φύλλων του γίνονται καφέ και χάνουν το πράσινο χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Νερόμελο, ένα ρόφημα γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας!

Ρόφημα με μέλι, νερό και λεμόνι Ένας, λοιπόν, από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να αποκομίσουμε...
Περισσότερα
Νερόμελο, ένα ρόφημα γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας!

Ξεκινώ τα δικά μου φυτά από σπόρο

Δεν βιαζόμαστε!
Ξεκινάμε 8 βδομάδες πριν την μεταφύτευση τις πιπεριές και μελιτζάνες, 6 βδομάδες πριν τις ντομάτες και 4 βδομάδες πριν, τα καλοκυθοειδή (κολοκύθια, αγγουράκια κλπ.).
Ο λόγος είναι ότι χρειάζονται διαφορετικό χρόνο για να αναπτυχθούν, δημιουργούν διαφορετικό ριζικό σύστημα και αν δεν μεταφυτευθούν στην κατάλληλη φάση, στρεσάρονται.
Ο χρόνος μεταφύτευσης, ποικίλει ανάλογα με την περιοχή. Αν δεν έχουμε κάποιον που γνωρίζει, ρωτάμε εκεί που θα πάρουμε το χώμα ή τον γεωπόνο της περιοχής. Σε γενικές γραμμές μεταφυτεύουμε αρχές Απρίλη νότια και τέλη στα βόρεια της χώρας.Αν μεταφυτέψουμε νωρίτερα, πιο πιθανό είναι να χάσουμε παρά να κερδίσουμε. Το κάθε φυτό, αξίζει τις ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθεί.

Αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε φυτόχωμα, το οποίο φροντίζουμε μέχρι να το τελειώσουμε να μην χάσει την υγρασία του. Ανοίγουμε τελευταία στιγμή τον σάκο και τον κλείνουμε πάλι αμέσως αφού πάρουμε το χώμα μου χρειαζόμαστε. Δεν χρησιμοποιούμε χώμα από την αυλή, που περιέχει λιγότερα θρεπτικά συστατικά, σπόρους από αγριόχορτα, αυγά από έντομα και πιθανόν μύκητες.

Αν έχουμε κατασκευή –τύπου θερμοκηπίου- πρέπει να την απεντομώσουμε πριν την χρησιμοποιήσουμε. Ψεκάζουμε πολύ καλά με θερινό πολτό ή άλλο βιολογικό εντομοκτόνο για να εξαλείψουμε την πιθανότητα να αναπτυχθούν αφίδες. Ελέγχουμε συνεχώς για την ύπαρξη σαλιγκαριών που ακόμη και ένα μικρό, μπορεί να μας δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα. Επίσης είναι καλό να αποστειρώσουμε τα γλαστράκια σε ένα διάλυμα 20% χλωρίνης, αν τα έχουμε χρησιμοποιήσει ξανά.Δεν έχει σημασία τι θα χρησιμοποιήσουμε για γλαστράκια, όμως πρέπει να έχουν αρκετό χώρο και καλή αποστράγγιση.

Τα γεμίζουμε με χώμα μέχρι τα 2/3, το συμπιέζουμε, τοποθετούμε 2-3 σποράκια μακριά το ένα από το άλλο, συμπληρώνουμε με χώμα και συμπιέζουμε ξανά.
Τα μικρά σποράκια (ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα) τα φυτεύουμε σε βάθος το πολύ ενός εκατοστού και τα μεγάλα λίγο βαθύτερα, ενώ τα πολύ μικρά ίσα που τα σκεπάζουμε ανακινώντας την επιφάνεια του χώματος.
Επειδή το χώμα μας είναι ήδη υγρό, ποτίζουμε ελαφρά με ψεκαστήρι ή από χαμηλό ύψος. Ο λόγος είναι, ότι αν πέσει μεγάλη ποσότητα νερού, ανασηκώνει το χώμα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κενά και ο σπόρος μας να αλλάξει θέση και να χάσει την καλή επαφή του με το χώμα, που είναι απαραίτητη. Τα ποτίζουμε για όλο το διάστημα που είναι στα γλαστράκια, δίχως υπερβολές και δίχως να τα καταβρέχουμε. Χρήσιμες είναι οι συσκευασίες της μουστάρδας, που μας βοηθούν να ελέγχουμε την ροή του νερού και που ακριβώς πέφτει. Το χώμα πρέπει να στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα. Ανάλογα με τις συνθήκες, ποτίζουμε ανά 2-3 μέρες. Μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε αν δεν έχουν αρκετή υγρασία ανασηκώνοντάς τα. Τότε είναι ελαφριά. Επειδή κατά κάνονα είναι σκεπασμένα με νάιλον η υγρασία ανακυκλώνεται, άρα δεν στεγνώνουν εύκολα. Αυτό βέβαια δεν είναι πολύ καλό, οπότε όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, ανοίγουμε για να αεριστούν και να μειώνεται η ατμοσφαιρική υγρασία.Kρατάμε τα γλαστράκια σε μέρος ζεστό και φωτεινό. Όσο μικρότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο μικρότερη και η ανάπτυξη τους, ο δε παγετός είναι καταστροφικός.
Επειδή ο ζεστός αέρας ανεβαίνει ψηλά, πρέπει να τα έχουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε και τα φελιζόλ βοηθάνε πολύ για να μην τα επηρεάζει ο ψυχρός που είναι από κάτω τους.
Όταν έχει καλές μέρες με ήλιο, τα βγάζουμε για μερικές ώρες να τα δει και να τα “πιάσει” το αεράκι και αυτό όσο περνάει ο καιρός το κάνουμε για περισσότερες ώρες. Είναι σημαντικό, γιατί έτσι τα προετοιμάζουμε για το επόμενο στάδιο κι ο αέρας τα δυναμώνει.
Στο στάδιο που έχουν ακόμη δυο φύλλα, είναι εύκολο αν θέλουμε να τα χωρίσουμε και να τα βάλουμε σε διαφορετικά γλαστράκια. Ο μονός τρόπος για να καταστραφούν, είναι να σπάσουμε το στέλεχος. Τρυφερά, γυρίζουμε ανάποδα το γλαστράκι με τα δάχτυλά μας ανάμεσα στα φυτά και τα χτυπάμε ελαφρά από πίσω για να πέσει η μπάλα του χώματος στην χούφτα μας. Έτσι, μπορούμε όπου έχουν φυτρώσει περισσότερα από ένα, να τα αξιοποιήσουμε.Δεν έχουμε τις κολοκυθιές με τις ντοματιές και τα άλλα σολανώδη σε επαφή, αφού τα επηρεάζουν. Καλύτερα δε είναι, κάθε είδος να είναι χωριστά.
Υπάρχουν φυτά όπως οι ηλίανθοι και τα καλαμπόκια, που τα ξεκινάμε κατ ευθείαν στον έδαφος, επειδή το ριζικό τους σύστημα είναι πολύ ευαίσθητο στις μεταφυτεύσεις.
Τα καρτελάκια που γράφουμε τις ποικιλίες για να μην τα μπερδέψουμε, να μην είναι από χαρτί, γιατί με την υγρασία ξεβάφουν..

Καλό είναι να μεταφυτέψουμε τις ντομάτες όταν φτάσουν τους 15 πόντους και τις πιπεριές το συντομότερο δυνατόν, όμως όταν τις μεταφυτέψουμε, πρέπει να τις κρατήσουμε καλυμμένες με πλαστικά μπουκάλια του 1.5 λίτρου για όσο μπορούμε περισσότερο, όπως και τις μελιτζάνες. Η βραδινή ψύχρα, αναστέλλει την ανάπτυξή τους.Διαβάστε ακόμη:Το ξύπνημα των σπόρων

About admin

Check Also

Μυκόρριζα ενεργοποιητής ριζών : η χρησιμότητά τους στην βιολογική καλλιέργεια

Η μυκόρριζα ή τα μυκόρριζα αποτελούν ένα ειδικό συμβιωτικό μόρφωμα (ή όργανο) που προκύπτει από τη συνένωση των ριζών ενός φυτού με μύκητες …

Παρτέρια, ένας έξυπνος τρόπος για να καλλιεργείτε τα λαχανικά σας

Παρτέρια, ένας τρόπος για να καλλιεργείτε τα λαχανικά σας

Ένας από τα τους καλύτερους τρόπους για να καλλιεργήσετε λαχανικά είναι να τα φυτέψετε σε υψωμένα  παρτέρια.  Όταν το χώμα είναι υψωμένο, στεγνώνει πιο γρήγορα, ζεσταίνεται ευκολότερα και παρέχει βαθύτερο έδαφος για να αναπτυχθούν οι ρίζες των φυτών. Με τα παρτέρια αυτά μπορείτε να φυτέψετε νωρίτερα στη σαιζόν και να έχετε συγκομιδή αργότερα το φθινόπωρο.…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.