Αντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο

Αντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο
11 Μαΐου 22:44 2020 Print This Article

Αν δούμε δεκάδες μικρά λευκά κουνούπια ή μυγάκια να πετάγονται από τα λαχανικά, χρειάζεται προσοχή καθώς ίσως πρόκειται για το έντομο του αλευρώδη. Η παρουσία του αλευρώδη δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή. Συνήθως βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, απομυζεί τους χυμούς των φυτών και τα αποδυναμώνει. Ο αλευρώδης δημιουργεί κολλώδες έκκριμα στα φύλλα του φυτού, πάνω στα οποία αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς, ενώ διάφορα είδη του αλευρώδη είναι επίσης φορείς ιώσεων των φυτών. Να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν δύο είδη αλευρώδη που προσβάλλουν τα εσπεριδοειδή για τα οποία έχουμε αναφερθεί στο άρθρο για την αντιμετώπιση του αλευρώδη σε λεμονιά, πορτοκαλιά, μανταρινιά.
 

Αντιμετώπιση του αλευρώδη σε λεμονιά, πορτοκαλιά και μανταρινιά
Αντιμετώπιση του αλευρώδη στα εσπεριδοειδή


 Ποια φυτά του λαχανόκηπου προσβάλλει ο αλευρώδης; Ο αλευρώδης προκαλεί σημαντική ζημιά σε πολλά φυτά του καλοκαιρινού λαχανόκηπου, υποβαθμίζοντας την ποιότητα και την ποσότητα παραγωγής. Ενδιεκτικά αναφέρουμε αγγουριά, ντοματιά, κολοκυθιά, πεπονιά, καρπουζιά, μελιτζάνα, βλίτο και πατάτα. Επίσης, ο αλευρώδης αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και για την καλλιέργεια αρκετών φθινοπωρινών λαχανικών όπως το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι καθως και σε μαρούλι, σπανάκι, μαιντανό και άνηθο. 


Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά το έντομο του αλευρώδη; Η καταπολέμηση του αλευρώδη με οικολογικό τρόπο είναι σχετικά εύκολη, ψεκάζοντας το φύλλωμα των φυτών με οικολογικό σκεύασμα σαπώνων αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτοσχέδια συνταγή διαλύοντας 2 κουταλιές της σούπας πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό. Το βράδυ πριν τον ψεκασμό κάνουμε ένα ξέπλυμα των φυτών με νερό που βοηθά στην μείωση της προσβολής και ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών μία φορά τη βδομάδα. Επίσης, η συνταγή διαλύματος με το σκόρδο και το κρεμμύδι που προτείνουμε στο άρθρο μας για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά έχει καλά αποτελέσματα και για τον αλευρώδη. Υπάρχουν αρκετά ωφέλιμα έντομα που χρησιμοποιούνται στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες για την αντιμετώπιση του αλευρώδη και αποτελούν φυσικούς εχθρούς του. Η καταπολέμηση του αλευρώδη με χημικά σκευάσματα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς προκαλούν ζημιά στα ωφέλιμα έντομα που περιορίζουν την ανάπτυξη των πληθυσμών του αλευρώδη. 

Οικολογικοί τρόποι για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά
Οικολογικοί τρόποι για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά


 Κι ένα μυστικό για το έντομο του αλευρώδη Ο αλευρώδης προσβάλλει τόσο το φύλλωμα όσο και τα λουλούδια αρκετών καλλωπιστικών φυτών όπως η τριανταφυλλιά, η γαρυφαλλιά, ο ιβίσκος, η πετούνια, η σερφίνια, η καλιμπραχόη, η βερβένα, η ποϊνσέτια και η γαρδένια. 

Print Friendly, PDF & Email
  Article "tagged" as:
  Categories:
view more articles

About Article Author

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment