Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Breaking News

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Ποιο είναι το κατάλληλο ph για κάθε καλλιέργεια ; Ποια pH είναι κατάλληλα ανά είδος;

cf84ceb9cebcceadcf82-ph

Το pH είναι η συγκέντρωση των υδρογόνων στο εδαφικό διάλυμα. Το pH είναι μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους, που καθορίζει την καταλληλότητα του εδάφους για τις καλλιέργειες.

Τα περισσότερα φυτά ευδοκιμούν σε εδάφη που έχουν pH κοντά στο 7 (ουδέτερα). Έτσι σε πολλές περιπτώσεις, όπου το pH του εδάφους δεν είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη ορισμένου είδους φυτού, προστίθενται στο έδαφος κατάλληλα παρασκευάσματα που αποσκοπούν στη διόρθωση (ή αλλιώς ρύθμιση) της τιμής του pH.

Εκτός όμως από τις καλλιέργειες που ευδοκιμούν σε pH κοντά στο 7, υπάρχουν και φυτά που καλλιεργούνται σε χώμα με όξινο pH όπως των δασικών εδαφών (καστανόχωμα, μαυρόχωμα κ.τ.λ.).

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι ενδεικτικές τιμές pH, που αναπτύσσονται κάποια από τα σημαντικότερα καλλιεργούμενα είδη.

Μονοετείς Καλλιέργειες
Πατάτα 4,5-6,0
Γλυκοπατάτα 5,4
Αγγούρια 5,5
Δεντρολίβανο 5,0-6,0
Μάραθο 5,0-6,0
Ραδίκι 5,0-6,5
Μαϊντανός 5,0-7,0
Φράουλα 5,0-7,5
Μπανάνα 5,5 – 6,5
Κιχώρι 5,5-5,9
Ρεπάνι 5,5-5,9
Ηλίανθος 5,5-5,9
Βασιλικός 5,5-6,5
Καρπούζι 5,5-6,5
Πεπόνι 5,5-6,5
Φασκόμηλο 5,5-6,5
Θυμάρι 5,5-7,0
Κολοκυθάκι 5,5-7,0
Πιπεριά 5,5-7,0
Φακή 5,5-7,0
Δυόσμος 5,5-7,5
Καλαμπόκι 5,5-7,5
Καρότο 5,5-7,5
κουνουπίδι 5,5-7,5
Σκόρδο 5,5-7,5
Ντομάτα 6,0 – 6,5
Άνηθος 6,0 – 6,9
Μπάμιες 6,0 – 6,9
Κρεμμύδι 6,0-7,0
Λεμονιά 6,0-7,0
Μαρούλι 6,0-7,0
Ραπανάκι 6,0-7,0
Σέλινο 6,0-7,0
Λάχανο 6,0-7,5
Μέντα 6,0-7,5
Μπιζέλι 6,0-7,5
Μπρόκολο 6,0-7,5
Παντζάρι 6,0-7,5
Σπανάκι 6,0-7,5
Φασόλια 6,0-7,5
Μαντζουράνα 6,0-8,0
Πράσο 6,0-8,0
Σπαράγγια 6,0-8,0
Αγκινάρα 6,5-7,5
Δενδρώδεις Καλλιέργειες
Μύρτιλο 3,8-4,2
Μηλιά 5,0-6,5
Αρώνια 5,5-5,9
Ελιά 5,5-6,5
Πορτοκαλιά 5,5-7,5
Φραγκοστάφυλλο 6,0 – 6,9
Αμπέλι 6,0-7,0
Βερικοκιά 6,0-7,0
Αχλαδιά 6,0-7,5
Δαμασκηνιά 6,0-7,5
Κερασιά 6,0-7,5
Κυδωνιά 6,0-7,5
Νεκταρινιά 6,0-7,5
Ροδακινιά 6,0-7,5
Φουντούκι 6,0-7,5
Γκότζι Μπέρι 7,1 – 8
Ροδιά 7,1 – 8
Σμέουρο 5,4

About admin

Check Also

Καολίνης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και τις καλλιέργειες

Ο καολίνης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα οικολογικά υλικά που χρησιμοποιείται στη συμβατική και …

Γιατί κολλάνε τα φύλλα των φυτών

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται κάτι σαν κόλλα πάνω στα φύλλα ενός φυτού και κατά πόσο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.