Ποιο είναι το κατάλληλο ph για κάθε καλλιέργεια ; Ποια pH είναι κατάλληλα ανά είδος;
Το pH είναι η συγκέντρωση των υδρογόνων στο εδαφικό διάλυμα. Το pH είναι μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους, που καθορίζει την καταλληλότητα του εδάφους για τις καλλιέργειες.
Τα περισσότερα φυτά ευδοκιμούν σε εδάφη που έχουν pH κοντά στο 7 (ουδέτερα). Έτσι σε πολλές περιπτώσεις, όπου το pH του εδάφους δεν είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη ορισμένου είδους φυτού, προστίθενται στο έδαφος κατάλληλα παρασκευάσματα που αποσκοπούν στη διόρθωση (ή αλλιώς ρύθμιση) της τιμής του pH.
Εκτός όμως από τις καλλιέργειες που ευδοκιμούν σε pH κοντά στο 7, υπάρχουν και φυτά που καλλιεργούνται σε χώμα με όξινο pH όπως των δασικών εδαφών (καστανόχωμα, μαυρόχωμα κ.τ.λ.).
Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι ενδεικτικές τιμές pH, που αναπτύσσονται κάποια από τα σημαντικότερα καλλιεργούμενα είδη.
Μονοετείς Καλλιέργειες | ||
Πατάτα | 4,5-6,0 | |
Γλυκοπατάτα | 5,4 | |
Αγγούρια | 5,5 | |
Δεντρολίβανο | 5,0-6,0 | |
Μάραθο | 5,0-6,0 | |
Ραδίκι | 5,0-6,5 | |
Μαϊντανός | 5,0-7,0 | |
Φράουλα | 5,0-7,5 | |
Μπανάνα | 5,5 – 6,5 | |
Κιχώρι | 5,5-5,9 | |
Ρεπάνι | 5,5-5,9 | |
Ηλίανθος | 5,5-5,9 | |
Βασιλικός | 5,5-6,5 | |
Καρπούζι | 5,5-6,5 | |
Πεπόνι | 5,5-6,5 | |
Φασκόμηλο | 5,5-6,5 | |
Θυμάρι | 5,5-7,0 | |
Κολοκυθάκι | 5,5-7,0 | |
Πιπεριά | 5,5-7,0 | |
Φακή | 5,5-7,0 | |
Δυόσμος | 5,5-7,5 | |
Καλαμπόκι | 5,5-7,5 | |
Καρότο | 5,5-7,5 | |
κουνουπίδι | 5,5-7,5 | |
Σκόρδο | 5,5-7,5 | |
Ντομάτα | 6,0 – 6,5 | |
Άνηθος | 6,0 – 6,9 | |
Μπάμιες | 6,0 – 6,9 | |
Κρεμμύδι | 6,0-7,0 | |
Λεμονιά | 6,0-7,0 | |
Μαρούλι | 6,0-7,0 | |
Ραπανάκι | 6,0-7,0 | |
Σέλινο | 6,0-7,0 | |
Λάχανο | 6,0-7,5 | |
Μέντα | 6,0-7,5 | |
Μπιζέλι | 6,0-7,5 | |
Μπρόκολο | 6,0-7,5 | |
Παντζάρι | 6,0-7,5 | |
Σπανάκι | 6,0-7,5 | |
Φασόλια | 6,0-7,5 | |
Μαντζουράνα | 6,0-8,0 | |
Πράσο | 6,0-8,0 | |
Σπαράγγια | 6,0-8,0 | |
Αγκινάρα | 6,5-7,5 | |
Δενδρώδεις Καλλιέργειες | ||
Μύρτιλο | 3,8-4,2 | |
Μηλιά | 5,0-6,5 | |
Αρώνια | 5,5-5,9 | |
Ελιά | 5,5-6,5 | |
Πορτοκαλιά | 5,5-7,5 | |
Φραγκοστάφυλλο | 6,0 – 6,9 | |
Αμπέλι | 6,0-7,0 | |
Βερικοκιά | 6,0-7,0 | |
Αχλαδιά | 6,0-7,5 | |
Δαμασκηνιά | 6,0-7,5 | |
Κερασιά | 6,0-7,5 | |
Κυδωνιά | 6,0-7,5 | |
Νεκταρινιά | 6,0-7,5 | |
Ροδακινιά | 6,0-7,5 | |
Φουντούκι | 6,0-7,5 | |
Γκότζι Μπέρι | 7,1 – 8 | |
Ροδιά | 7,1 – 8 | |
Σμέουρο | 5,4 |