Παρασκευή , 21 Μαρτίου 2025
Breaking News

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Η σάλβια (Salvia greggii, Salvia microphylla) είναι ένας όμορφος θάμνος με πολλά κόκκινα λουλούδια, ιδανικό φυτό για να φυτέψουμε σε...
Περισσότερα
Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Πώς να ξεκινήσεις μία καλλιέργεια υψηλής απόδοσης

Η οικονομική απόδοση των καλλιεργειών είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς επηρεάζει τόσο τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων όσο και την ευρύτερη...
Περισσότερα
Πώς να ξεκινήσεις μία καλλιέργεια υψηλής απόδοσης

Η θεραπευτική και επουλωτική καλέντουλα

Καλέντουλα ή ηλιολάτρης – Calendula officinalis και Calendula arvensis! Καλέντουλα Μιά από αυτές τις μέρες του χειμώνα βρέθηκα να περπατώ...
Περισσότερα
Η θεραπευτική και επουλωτική καλέντουλα

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για την καλέντουλα, την πανέμορφη ηλιολάτρη!

Καλέντουλα  – η πανέμορφη ηλιολάτρης! Και ναι, είναι η καλέντουλα ένα τρυφερό κυπελάκι που μεταφέρει το ηλιακό φως και τη...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για την καλέντουλα, την πανέμορφη ηλιολάτρη!

Amaranthus caudatus, μία πρώτη γνωριμία

Ένα πολύτιμο βότανο, ένα νοστιμότατο λαχανικό με σπόρους θησαυρό – Amaranthus caudatus             διατροφή και θρέψη Το χωρίς γλουτένη Amaranthus caudatus είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες και απαραίτητα αμινοξέα, όπως η λυσίνη/lysine, τα οποία συνήθως είναι ανεπαρκή στις φυτικές πρωτεΐνες.  Όσον αφορά το θρεπτικό περιεχόμενο, η πρωτεΐνη του Amaranthus caudatus είναι πρακτικά παρόμοια με μία πρωτεΐνη του γάλακτος, την casein και συμπληρώνει τη θρεπτική ποιότητα των τροφίμων που προέρχονται από άλευρα καλαμποκιού,  ρυζιού ή σιταριού, με αποτέλεσμα το Amaranthus caudatus να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για βρέφη, παιδιά,  έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, αλλά και για χορτοφάγους και vegans. Γενικά η πρωτεϊνική σύνθεση των ψευδοδημητριακών* είναι παρόμοια με τις πρωτεΐνες των οσπρίων και των σταυρανθών, ωστόσο, ποιοτικά και ποσοτικά η πρωτεΐνη των σπόρων του Amaranthus caudatus είναι υψηλότερη από τα δημητριακά και τα όσπρια. Επίσης το Amaranthus caudatus είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μέταλλα όπως σίδηρο,  μαγνήσιο και μαγγάνιο.  Η συχνή κατανάλωσή του θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της υπέρτασης και της χοληστερόλης.  Το άμυλο αμάρανθου είναι πολλά υποσχόμενο για χρήση λόγω της υψηλής διαλυτότητας και πεπτικότητας του, σε σύγκριση με το σιτάρι,  το ρύζι και τη βρώμη, οι δε σπόροι του αμάρανθου είναι χωρίς γλουτένη και περιέχουν 30% περισσότερη πρωτεΐνη με όλα τα αμινοξέα. Το Amaranthus caudatus, σύμφωνα με μελέτες, έχει ανθελμινθικές, αναλγητικές, αντιπυρετικές, αντικαρκινικές, αντιαλλεργικές, αντιδιαβητικές, διεγερτικές του ανοσοποιητικού συστήματος, καρδιοπροστατευτικές, ηπατοπροστατευτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες                  Μαγειρική χρήση Υπάρχουν διάφορες χρήσεις του αμάρανθου. Όταν αλέθεται, χρησιμοποιείται ως αλεύρι, αλλά και ως πανάρισμα για γλυκά και κυρίως πιάτα. Οι σπόροι μπορούν να σκάσουν ως popcorn και, όπως η βρώμη, μπορούν να καταναλωθούν με γάλα ως δημητριακά. Σε διάφορες χώρες όπως στο Μεξικό, ο αμάρανθος χρησιμοποιείται σε γλυκά με μέλι. Ως αλεύρι, οι σπόροι του Amaranthus caudatus χρησιμοποιείται για την παρασκευή ζυμαρικών, όπως μακαρόνια, χυλοπίτες… Στις μέρες μας, και λόγω των θρεπτικών του αξιών, ορισμένοι επιστήμονες διερεύνησαν την αντικατάσταση ορισμένων λαχανικών με φύλλα αμάρανθου σε παραδοσιακά πιάτα και διερεύνησαν αν οι βιταμίνες και τα μέταλλα παραμένουν όταν βράζονται για παράδειγμα. Και παρατηρήθηκε πως οι κατακρατήσεις θρεπτικών ουσιών στα διάφορα πιάτα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη ήταν αρκετά υψηλές με τουλάχιστον 85% κατακράτηση μετάλλων και αύξηση έως και 45% σε τρία καροτενοειδή! …. συνεχίζεται! υποσημειώσεις: -. με την ονομασία αμάρανθος ή αμάραντος συναντάμε πολλά φυτά της χώρας μας που ανήκουν σε διαφορετικές όμως οικογένειες και έχουν διαφορετικές ιδιότητες και χρήσεις! Για αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή! -. *με τον όρο ψευδοδημητριακό ή εσφαλμένα ψευτοδημητριακό, αναφερόμαστε σε πλατύφυλλα φυτά τα οποία χρησιμοποιούνται με τρόπο παρόμοιο με τα δημητριακά Οι σπόροι τους μπορούν να γίνουν αλεύρι ή να καταναλωθούν σαν τα δημητριακά.  Τα πιο γνωστά μας είναι το φαγόπυρο, η κινόα, και ο αμάρανθος κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464619306590?via%3Dihub https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/antinociception https://digital.csic.es/handle/10261/202021 https://ccsenet.org/journal/index.php/jfr/article/view/0/45840 Plants described in 1753 International Code of Botanical Nomenclature/ICBN

The post Amaranthus caudatus, μία πρώτη γνωριμία appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

Μαγειρικές-διαδρομές-που-με-βοηθάνε-και-μειώνουν-την-προσπάθειά-μου-στο-μαγείρεμα.

Μαγειρικές διαδρομές που με βοηθάνε και μειώνουν την προσπάθειά μου στο μαγείρεμα.

Μαγειρικές διαδρομές που με βοηθάνε και μειώνουν την προσπάθειά μου στο μαγείρεμα – διαχωρισμός των …

Βότανα-που-προάγουν-την-υγεία-μέσα-από-την-καθημερινή-μας-διατροφή-#5

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #5

Βότανα στο τραπέζι μας και στην καρδιά μας! Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.