Κυριακή , 29 Ιανουαρίου 2023
Breaking News

Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου μπαχαρικά, ειδικά την περίοδο του χειμώνα! Για τη σπουδαιότητά της σας...
Περισσότερα
Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Οστεοπόρωση και βότανα Η παραδοσιακή και η βοτανική ιατρική, όπως και κάποιοι κλινικοί γιατροί, οι οποίοι είναι της άποψης ότι...
Περισσότερα
Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σαρκοφάγα φυτά είναι το νηπενθές, γνωστό και ως “φυτό κανάτα” (pitcher plant) από τα χαρακτηριστικά...
Περισσότερα
Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Για τα αναλγητικά βότανα σας έχω μιλήσει, μέσα από τα άρθρα μου, πολλές φορές – θα σας θυμίσω κάποια από...
Περισσότερα
Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Η αφίδα είναι το πιο διαδεδομένο έντομο που εμφανίζεται στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας. Αρκετοί αναφέρονται σε...
Περισσότερα
Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Γλυκό κυδώνι με το μοναδικό άρωμα, ένας υπέροχος καρπός με έντονο χρυσό χρώμα σε σχήμα που θυμίζει αχλάδι.Η καλλιέργεια της...
Περισσότερα
Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινάδα από τον κήπο μας και μοναδικά γλυκά με υπέροχα βύσσινα.Η βυσσινιά είναι ένα καρποφόρο δέντρο που μοιάζει πολύ με...
Περισσότερα
Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Το ραπανάκι είναι ο ταξιδευτής του χρόνου και του τόπου. Θα το συναντήσουμε εκεί στο 2500 π.χ  στην Κίνα, θα...
Περισσότερα
Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Τι θέλει να μας πει ένα φυτό όταν οι άκρες των φύλλων του γίνονται καφέ και χάνουν το πράσινο χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Νερόμελο, ένα ρόφημα γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας!

Ρόφημα με μέλι, νερό και λεμόνι Ένας, λοιπόν, από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να αποκομίσουμε...
Περισσότερα
Νερόμελο, ένα ρόφημα γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας!

Aυτόματο πότισμα για κήπο και για γλάστρες

Αυτόματο πότισμα, ένας πρακτικός τρόπος για να ποτίζουμε τα φυτά μας έχοντας πλήρη έλεγχο στην συχνότητα και την ποσότητα νερού που δέχονται, ακόμα κι όταν λείπουμε για διακοπές. Το αυτόματο πότισμα είναι ένα σύστημα ποτίσματος που μπορεί να εφαρμοστεί από ένα μικρό μπαλκόνι με λίγες γλάστρες, μέχρι ένα λαχανόκηπο και ένα χωράφι με καρποφόρα δέντρα.

Αρκετοί φίλοι της κηπουρικής προτιμούν να ποτίζουν τα φυτά τους με το λάστιχο ή με το ποτιστήρι. Και μπορεί η παραδοσιακή διαδικασία του ποτίσματος να είναι ιδιαίτερα χαλαρωτική και ευχάριστη, όμως σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργεί προβλήματα. Η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος μας βοηθάει να ποτίζουμε σωστά και με ευκολία τα φυτά μας, καθώς μπορούμε να ποτίζουμε σε χρονικές στιγμές που είναι καλύτερο για τα φυτά, για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και με τη σωστή ποσότητα νερού που επιλέγουμε. Ας δούμε αναλυτικά τα πλεονεκτήματα του αυτόματου ποτίσματος, τι υλικά χρειαζόμαστε και πώς το εγκαθιστούμε για να διασφαλίσουμε το καλύτερο πότισμα των φυτών του κήπου και του μπαλκονιού μας.

Ένα αυτόματο σύστημα ποτίσματος αποτελείται από πλαστικούς σωλήνες, ειδικά εξαρτημάτα και μηχανικές συσκευές που μας βοηθάνε να ποτίζουμε τα φυτά με μεγαλύτερη ακρίβεια και να εξοικονομούμε νερό. Επιπλέον, τα φυτά μας αναπτύσσονται καλύτερα, χωρίς να εμφανίζουν προβλήματα που οφείλονται σε μειωμένο ή υπερβολικό πότισμα.

Με το αυτόματο πότισμα, δεν χρειαζόμαστε να διαθέτουμε το χρόνο μας για να ποτίζουμε τα φυτά μας. Αυτό μας δίνει αρκετό ελεύθερο χρόνο για να το διαθέτουμε σε άλλες εργασίες του κήπου, όπως για το , τη , το καθάρισμα από αγριόχορτα, καθώς και την προστασία από έντομα και ασθένειες. Επίσης, μπορούμε να φεύγουμε άνετα για διακοπές, χωρίς να χρειάζεται να επιστρατεύουμε φίλους και συγγενείς για το πότισμα των φυτών μας.

Όταν ποτίζουμε τα φυτά μας με το λάστιχο, δεν είναι εύκολο να προσδιορίσουμε την απαιτούμενη ποσότητα που χρειάζονται κάθε φορά. Έτσι πολλές φορές τα φυτά μας υποφέρουν είτε λόγω έλλειψης νερού ή λόγω υπερβολικού ποτίσματος. Με την εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος, ποτίζουμε τα φυτά μας με τις ακριβείς ποσότητες που χρειάζονται, με την κατάλληλη συχνότητα ανάλογα την εποχή του χρόνου.

Με το αυτόματο πότισμα, σε αντίθεση με το λάστιχο ποτίσματος, ποτίζουμε τα φυτά σε επιλεγμένα σημεία ώστε να μην ποτίζουμε υπερβολικά κοντά ή πάνω στο φυτό ώστε να αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες. Επίσης, με την αξιοποίηση του συστήματος ποτίσματος με σταγόνες το νερό διαβρέχει περιορισμένη επιφάνεια του εδάφους του κήπου με αποτέλεσμα να προκαλείται αντίστοιχα περιορισμένη ανάπτυξη σε ανεπιθύμητα χόρτα (ζιζάνια).

Με την εφαρμογή αυτόματου ποτίσματος κάνουμε μεγάλη εξοικονόμηση στην ποσότητα νερού. Ποτίζουμε ακριβώς τις απαιτούμενες ποσότητες νερού νωρίς το πρωί που δεν έχουμε απώλειες σε εξάτμιση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό τόσο από περιβαλλοντικής άποψης αλλά και από οικονομικής. Συγκεκριμένα, όσοι χρησιμοποιούν για πότισμα των φυτών από το νερό ύδρευσης, είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν μεγάλους λογαριασμούς νερού ειδικά αν έχουν μεγάλους κήπους και ποτίζουν με τον παραδοσιακό τρόπο.

Ξεκινώντας το σχεδιασμό του δικτύου του αυτόματου ποτίσματος του κήπου μας, διαμορφώνουμε τις γραμμές ποτίσματος δημιουργώντας ομάδες φυτών με παρόμοιες ανάγκες ποτίσματος, ώστε να δέχονται την κατάλληλη ποσότητα νερού. Για παράδειγμα, χρειαζόμαστε διαφορετική γραμμή ποτίσματος για μια σειρά καρποφόρων δέντρων ή καλλωπιστικών θάμνων και διαφορετική σε παρτέρια με ετήσια . Αν έχουμε αρκετά φυτά και πολλές γραμμές ποτίσματος, ενδεχομένως να χρειαστούμε περισσότερους προγραμματιστές ή ένα προγραμματιστή πολλών στάσεων για να ανοίγουν οι γραμμές ποτίσματος σε διαφορετικές ώρες. Κατά το σχεδιασμό του δικτύου αυτόματος ποτίσματος, αποφεύγουμε τα περίπλοκα σχήματα με πολλές γωνίες που μειώνουν την αποτελεσματικότητα και αυξάνουν τις απώλειες του δικτύου.

Το αυτόματο πότισμα είναι ένα σύστημα που αποτελείται συνήθως από μία παροχή νερού (βρύση), έναν προγραμματιστή ποτίσματος, πλαστικούς σωλήνες ποτίσματος και κατάλληλα εξαρτήματα σύνδεσης και εκροής του νερού. Τα απαραίτητα υλικά ποτίσματος που χρειάζομαστε, μπορούμε να τα προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα και από εξειδικευμένα καταστήματα άρδευσης. Aς δούμε συνοπτικά τα βασικά χαρακτηριστικά των εξαρτημάτων που απαιτεί το αυτόματο πότισμα για τα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας.

Ο προγραμματιστής ποτίσματος είναι ένα μηχάνημα που λειτουργεί με μπαταρία ή ηλεκτρικό ρεύμα και αποτελεί το κεντρικό κομμάτι του δικτύου αυτόματου ποτίσματος. Η βασική λειτουργία του προγραμματιστή είναι για να καθορίσουμε τη χρονική στιγμή, τη διάρκεια και τη συχνότητα του ποτίσματος των φυτών. Αρκετοί προγραμματιστές έχουν προκαθορισμένα προγράμματα ποτίσματος με συγκεκριμένη διάρκεια και συχνότητα ποτίσματος, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν την δυνατότητα να καθορίσουμε ελεύθερα κάθε πότε να ποτίζουμε και για πόση ώρα. Επίσης, υπάρχουν προγραμματιστές που διαθέτουν αισθητήρα βροχής και διακόπτουν τη λειτουργία τους για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα λόγω υπερβολικού ποτίσματος.

Οι πλαστικοί σωλήνες ποτίσματος αρχικά διαχωρίζονται σε “τυφλούς” και σε σταλακτηφόρους που φέρουν σταλάκτες ανά διαστήματα και αφήνουν να βγαίνει νερό. Επίσης, οι σωλήνες διαχωρίζονται ανάλογα τη διάμετρο τους. Σε μπαλκόνια και σε μικρούς κήπους χρησιμoποιούνται σωλήνες Φ16 και Φ20 που απαιτείται μικρότερη παροχή νερού, ενώ σε οργανωμένες καλλιέργειες και μεγάλους κήπους χρησιμοποιούνται και σωλήνες μεγαλύτερης διατομής. Οι σωλήνες έχουν συνήθως μαύρο χρώμα, αν και συναντάμε και σωλήνες σε καφέ ή λευκό χρώμα που έχουν σχετικά υψηλότερη τιμή.

Τα εξαρτήματα σύνδεσης είναι πλαστικά κομμάτια που συνδέουν με διαφόρους τρόπους τα κομμάτια των πλαστικών σωλήνων σύμφωνα με το σχέδιο του αυτόματου ποτίσματος. Τα πιο συνηθισμένα εξαρτήματα είναι σύνδεσμοι που συνδέουν ευθύγραμμα τους πλαστικούς σωλήνες, γωνιακοί σύνδεσμοι (“γωνίες”) που συνδέουν κάθετα τους σωλήνες και “διακλαδώσεις” (σύνδεσμοι ταφ) που διαχωρίζουν τη γραμμή ποτίσματος του πλαστικού σωλήνα σε δύο γραμμές. Υπάρχουν, επίσης, τα εξαρτήματα σύνδεσης τύπου “φις” που χρησιμοποιούνται κυρίως σε μικρούς κήπους και μπαλκόνια, καθώς και τα εξαρτήματα σύνδεσης τύπου “λοκ” που εξασφαλίζουν πιο αποτελεσματική σύνδεση των σωλήνων, χωρίς διαρροές σε δίκτυα υψηλών πιέσεων.

Σε μικρούς κήπους ή στο μπαλκόνι μας προτιμούμε σταλάκτες σταθερής ροής που αφήνουν να βγαίνει μικρή ποσότητα νερού σε μορφή σταγόνας. Σε καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων, καθώς και για καλλωπιστικούς θάμνους και δέντρα, επιλέγουμε ρυθμιζόμενους σταλάκτες που αφήνουν μεγαλύτερη ποσότητα νερού. Για πότισμα γκαζόν και γενικότερα για μεγάλες επιφάνειες χρησιμοποιούμε μπεκ ποτίσματος και εκτοξευτές νερού (pop up) που ποτίζουν με μορφή σπρέυ σε μεγάλη απόσταση.

Για την εγκατάσταση του αυτόματου ποτίσματος ακολουθούμε τα εξής βήματα:

Ο τακτικός έλεγχος και συντήρηση του αυτόματου ποτίσματος είναι μία βασική διαδικασία που πρέπει να κάνουμε για το του κήπου μας και του μπαλκονιού μας. Η συντήρηση του αυτόματου ποτίσματος περιλαμβάνει τις εξής εργασίες:

Το κόστος αγοράς ενός συστήματος αυτόματου ποτίσματος για ένα μπαλκόνι με λίγες γλάστρες ή ένα μικρό κήπο είναι αρκετά προσιτό και δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Από κει και πέρα, το κόστος αυξάνεται ανάλογα με το μέγεθος του κήπου, τον αριθμό και το είδος των φυτών που περιλαμβάνει.

About admin

Check Also

Θρεπτικά Στοιχεία που Χρειάζονται τα Φυτά – ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ

Θρεπτικά Στοιχεία που Χρειάζονται τα Φυτά

Μάθετε για τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για να είναι υγιή και δυνατά. Τα φυτά είτε μεγαλώνουν στον κήπο είτε μεγαλώνουν σε γλάστρες, χρησιμοποιούν ανόργανα ορυκτά για τη διατροφή τους. Για τη δημιουργία των ανόργανων ορυκτών στο χώμα συμβάλουν σύνθετες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τη φυσική φθορά των πετρωμάτων, την αποσύνθεση οργανικής ύλης, ζώα…

Συμβουλές για καλλιέργειες στα μπαλκόνια ~ Επιστροφή στη φύση

Συμβουλές για καλλιέργεια στα μπαλκόνια

Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο, οι άνθρωποι της πόλης να προσπαθούν να ανατρέψουν τα δεδομένα και να πλησιάσουν την ζωή στην εξοχή, όπως και το αντίστροφο. Αρκετός κόσμος λοιπόν, προσπαθεί να καλλιεργήσει λαχανικά σε ταράτσες και μπαλκόνια. Ας δούμε τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των φυτών και τους κανόνες που…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.