Εσείς τρώτε τα φύλλα της συκιάς;
Αλήθεια – τι γνωρίζετε για τα φύλλα της συκιάς; Τι σας έρχεστε στο νου όταν ακούτε “φύλλο συκιάς”; Μόνο το φύλλο συκής; Και όμως το φύλλο συκής δεν το χρησιμοποίησαν μόνο ο Αδάμ και η Εύα όταν αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον παράδεισο, ούτε οι καλλιτέχνες τον 15ο αιώνα και αργότερα, σε αγάλματα και σε πίνακες για τους γνωστούς λόγους, αλλά και πολλοί γιατροί και φαρμακολόγοι κατά την αρχαιότητα για θεραπευτικούς σκοπούς και βέβαια θα βρούμε τα φύλλα της συκιάς σε πολλές λαϊκές παραδόσεις να χρησιμοποιούνται στην κουζίνα, αλλά και στη λαϊκή ιατρική! Και ναι – πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα φύλλα της συκιάς είναι κατάλληλα για την παρασκευή εγχυμάτων, τα οποία εγχύματα είναι πλούσια σε θεραπευτικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας! Στην παραδοσιακή ιατρική, τα φύλλα της συκιάς χρησιμοποιούνται για την ιδιαίτερη ικανότητά τους να ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης και τριγλυκεριδίων στο αίμα Ας παρακολουθήσουμε: Λοιπόν… Τα φύλλα της συκιάς τα χαρακτηρίζει η μεγάλη ποικιλία χημικών συστατικών που περιέχουν και οι βιολογικές τους δράσεις! Τα φύλλα της συκιάς έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, όπως για γαστρικά προβλήματα, για φλεγμονές και για τη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου. Φυτοχημικές μελέτες στα φύλλα της συκιάς έχουν δείξει ότι είναι πλούσια σε φαινόλες, οργανικά οξέα, πτητικές ενώσεις και την πολύτιμη πολυφαινόλη caffeoylmalic acid/CMA, οποία είναι άφθονη και ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά. Το CMA παρουσίασε υψηλή αντιοξειδωτική δράση παρόμοια με εκείνη της βιταμίνης C ή της κατεχίνης/catechin! Οι αναφορές σχετικά με τις βιολογικές δραστηριότητές τους αφορούν κυρίως τα ακατέργαστα εκχυλίσματά του, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν πολλές βιολογικές δράσεις. Ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες θεραπευτικές ιδιότητες περιλαμβάνουν αντικαρκινικές, αντιφυματικές, αντισπασμωδικές, αντιαιμοπεταλιακές ηπατοπροστατευτικές, υπογλυκαιμικές, υπολιπιδαιμικές, αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιακές kai anti-HSV HSV/Herpes Simplex Virus/ιός του απλού έρπητα, το υδατικό εκχύλισμα των φύλλων της συκιάς έχει μελετηθεί για την αντι-HSV δράση του και παρατηρήθηκες πως το υδατικό εκχύλισμα είχε χαμηλή τοξικότητα και άμεση δράση θανάτωσης του HSV. Έτσι, οι μελέτες που σχετίζονται με την ταυτοποίηση των βιοδραστικών ενώσεων και τη συσχέτισή τους με τις βιολογικές τους δράσεις είναι πολύ χρήσιμες για την περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων των φύλλων της συκιάς ως πηγή θεραπευτικών παραγόντων. Εν ολίγοις, τα ροφήματα με φύλλα συκιάς: -. βοηθούν σε προβλήματα δυσκοιλιότητας -. βοηθούν στο αδυνάτισμα -. μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης -. βοηθούν τα άτομα με διαβήτη -. ενισχύουν τα οστά -. αποτρέπουν την απώλεια ασβεστίου από τα ούρα Πως τα χρησιμοποιούμε: -. προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα φύλλα συκιάς σε ένα φλυτζάνι -. προσθέτουμε μόλις βρασμένο νερό -. σκεπάζουμε το φλυτζάνι μας και -. αφήνουμε το έγχυμά μας για 15 λεπτά σκεπασμένο -. σουρώνουμε και γευόμαστε το αρωματικό ρόφημα! Και ίσως ρωτήσετε- τι γεύση έχουν τα φύλλα της συκιάς; Τα φύλλα συκιάς έχουν ήπια, ελαφρώς γλυκιά γεύση με διακριτικές γήινες νότες, που θυμίζουν καρύδα ή πράσινο τσάι. Η γεύση τους μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ωριμότητά τους, τον τρόπο συλλογής, τον τρόπο αποξήρανσης, τον τρόπο παρασκευής τους, το έδαφος στο οποίο φύεται η συκιά μας αλλά συνολικά τα φύλλα της συκιάς προσφέρουν μια ευχάριστη και λεπτή γεύση που συμπληρώνει και μια ποικιλία πιάτων- γιατί; διότι τα τρυφερά φύλλα της συκιάς είναι βρώσιμα! Τα φύλλα της συκιάς τρώγονται και έχουν ήπια, ελαφρώς γλυκιά γεύση. Συνήθως χρησιμοποιούνται ως περιτύλιγμα για το μαγείρεμα κρεάτων, ψαριών ή πιάτων με ρύζι, αλλά μπορούν επίσης να γεμιστούν, να ψηθούν, να βράσουν, να ψηθούν στη σχάρα, να μαγειρευτούν στον ατμό, να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο σπανακιού ή να γίνουν σιρόπι για κοκτέιλ – σε επόμενο άρθρο θα σας δώσω συνταγές! Και να θυμάστε πως ότι ξανα-ανακαλύπτουμε, γιατί τίποτα δεν είναι καινούργιο, απλά είχε ξεχαστεί με το πέρασμα του χρόνου, είναι πάντα διασκεδαστικό, κεντρίζει το ενδιαφέρον μας και μας παρακινεί να εξερευνήσουμε και να “βουτήξουμε” σε όλους τους υπέροχους τρόπους αξιοποίησης των φύλλων συκιάς και όλων των προϊόντων που μας χαρίζει απλόχερα η ΜΑΝΑ ΓΗ! Η συκιά συμβολίζει τη γνώση, τη διαφώτιση, το πάθος και τη γονιμότητα! Στην ελληνική μυθολογία, ο Διόνυσος, ο θεός της γεωργίας, του κρασιού, της γονιμότητας και της δημιουργικής τρέλας, εισήγαγε στην ανθρωπότητα τη συκιά. Το όνομά του μεταφράζεται ως “φίλος της συκιάς” και κατά τη διάρκεια εορτών προς τιμήν του Διονύσου, οι μοναχές φορούσαν γιρλάντες από φύλλα συκιάς στο κεφάλι τους. Εκτός από την ελληνική μυθολογία, οι Έλληνες κατανάλωναν σύκα ως μέρος της καθημερινής τους διατροφής και τόσο ο καρπός όσο και τα φύλλα εμφανίζονται στην τέχνη και την αρχιτεκτονική τους και από τον Ηρόδοτο μαθαίνουμε ότι η συκιά είναι τόσο παλιά όσο και η ανθρωπότητα, σημερινές μελέτες την εντοπίζουν και πριν από 11.400 χρόνια. και πιθανολογούσε πως οι Πέρσες έχασαν στους ελληνοπερσικούς πολέμους επειδή ο περσικός στρατός δεν είχε σύκα στη διατροφή του. Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr Σε επόμενο άρθρο περισσότερες πληροφορίες για τα πολύτιμα φύλλα της συκιάς!
The post Εσείς τρώτε τα φύλλα της συκιάς; appeared first on Βοτανολογία.