Τετάρτη , 27 Σεπτεμβρίου 2023
Breaking News

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο!!! αχιλλέα ή χιλιόφυλλο ή αγριαψιθιά/Achillea millefolium, της ομάδας των πολύτιμων βοτάνων Ο Διοσκουρίδης...
Περισσότερα
Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Φυτά σαν “ζωντανές πέτρες”, πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η φροντίδα τους;Οι λίθοπες είναι χαμηλής ανάπτυξης που όπως υποδηλώνει και...
Περισσότερα
Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Τι συμβαίνει όταν ο βασιλικός εμφανίζει ;Ο βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα που συναντάμε σε κάθε αυλή και μπαλκόνι...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Εσείς τρώτε τα φύλλα της συκιάς;

Αλήθεια – τι γνωρίζετε για τα φύλλα της συκιάς; Τι σας έρχεστε στο νου όταν ακούτε “φύλλο συκιάς”; Μόνο το φύλλο συκής; Και όμως το φύλλο συκής δεν το χρησιμοποίησαν μόνο ο Αδάμ και η Εύα όταν αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον παράδεισο, ούτε οι καλλιτέχνες  τον 15ο αιώνα και αργότερα, σε αγάλματα και σε πίνακες για τους γνωστούς λόγους, αλλά και πολλοί γιατροί και φαρμακολόγοι κατά την αρχαιότητα για θεραπευτικούς σκοπούς και βέβαια θα βρούμε τα φύλλα της συκιάς σε πολλές λαϊκές παραδόσεις να χρησιμοποιούνται  στην κουζίνα, αλλά και στη λαϊκή ιατρική! Και ναι – πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα φύλλα της συκιάς είναι κατάλληλα για την παρασκευή εγχυμάτων, τα οποία εγχύματα είναι πλούσια σε θεραπευτικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας! Στην παραδοσιακή ιατρική, τα φύλλα της συκιάς χρησιμοποιούνται για την ιδιαίτερη ικανότητά τους να ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης και τριγλυκεριδίων στο αίμα Ας παρακολουθήσουμε: Λοιπόν… Τα φύλλα της συκιάς τα χαρακτηρίζει η  μεγάλη ποικιλία χημικών συστατικών που περιέχουν και οι βιολογικές τους δράσεις! Τα φύλλα της συκιάς έχουν  χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, όπως για  γαστρικά προβλήματα, για φλεγμονές και για τη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου. Φυτοχημικές μελέτες στα φύλλα της συκιάς έχουν δείξει ότι είναι πλούσια σε φαινόλες, οργανικά οξέα, πτητικές ενώσεις και την πολύτιμη πολυφαινόλη caffeoylmalic acid/CMA, οποία είναι άφθονη και ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά. Το CMA παρουσίασε υψηλή αντιοξειδωτική δράση παρόμοια με εκείνη της βιταμίνης C ή της κατεχίνης/catechin! Οι αναφορές σχετικά με τις βιολογικές δραστηριότητές τους αφορούν κυρίως τα ακατέργαστα εκχυλίσματά του, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν πολλές βιολογικές δράσεις. Ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες θεραπευτικές ιδιότητες περιλαμβάνουν αντικαρκινικές, αντιφυματικές, αντισπασμωδικές, αντιαιμοπεταλιακές ηπατοπροστατευτικές, υπογλυκαιμικές, υπολιπιδαιμικές, αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιακές kai anti-HSV  HSV/Herpes Simplex Virus/ιός του απλού έρπητα, το υδατικό εκχύλισμα των φύλλων της συκιάς έχει μελετηθεί για την αντι-HSV δράση του και παρατηρήθηκες πως το  υδατικό εκχύλισμα είχε χαμηλή τοξικότητα και άμεση δράση θανάτωσης του HSV. Έτσι, οι μελέτες που σχετίζονται με την ταυτοποίηση των βιοδραστικών ενώσεων και τη συσχέτισή τους με τις βιολογικές τους δράσεις είναι πολύ χρήσιμες για την περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων των φύλλων της συκιάς ως πηγή θεραπευτικών παραγόντων. Εν ολίγοις, τα ροφήματα με φύλλα συκιάς: -. βοηθούν σε προβλήματα δυσκοιλιότητας -. βοηθούν στο αδυνάτισμα -. μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης -. βοηθούν τα άτομα με διαβήτη -. ενισχύουν τα οστά -. αποτρέπουν την απώλεια ασβεστίου από τα ούρα Πως τα χρησιμοποιούμε: -. προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα φύλλα συκιάς σε ένα φλυτζάνι -. προσθέτουμε μόλις βρασμένο νερό -. σκεπάζουμε το φλυτζάνι μας και -. αφήνουμε το έγχυμά μας για 15 λεπτά σκεπασμένο -. σουρώνουμε και γευόμαστε το αρωματικό ρόφημα! Και ίσως ρωτήσετε- τι γεύση έχουν τα φύλλα της συκιάς; Τα φύλλα συκιάς έχουν ήπια, ελαφρώς γλυκιά γεύση με διακριτικές γήινες νότες, που θυμίζουν καρύδα ή πράσινο τσάι. Η γεύση τους μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ωριμότητά τους, τον τρόπο συλλογής, τον τρόπο αποξήρανσης, τον τρόπο παρασκευής τους, το έδαφος στο οποίο φύεται η συκιά μας αλλά συνολικά τα φύλλα της συκιάς προσφέρουν μια ευχάριστη και λεπτή γεύση που συμπληρώνει και μια ποικιλία πιάτων- γιατί; διότι τα τρυφερά φύλλα της συκιάς είναι βρώσιμα! Τα φύλλα της συκιάς τρώγονται και έχουν ήπια, ελαφρώς γλυκιά γεύση. Συνήθως χρησιμοποιούνται ως περιτύλιγμα για το μαγείρεμα κρεάτων, ψαριών ή πιάτων με ρύζι, αλλά μπορούν επίσης να γεμιστούν, να ψηθούν, να βράσουν, να ψηθούν στη σχάρα, να μαγειρευτούν στον ατμό, να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο σπανακιού ή να γίνουν σιρόπι για κοκτέιλ – σε επόμενο άρθρο θα σας δώσω συνταγές! Και να θυμάστε πως ότι ξανα-ανακαλύπτουμε, γιατί τίποτα δεν είναι καινούργιο, απλά είχε ξεχαστεί με το πέρασμα του χρόνου, είναι πάντα διασκεδαστικό, κεντρίζει το ενδιαφέρον μας και μας παρακινεί να εξερευνήσουμε και να “βουτήξουμε” σε όλους τους υπέροχους τρόπους αξιοποίησης των φύλλων συκιάς και όλων των προϊόντων που μας χαρίζει απλόχερα η ΜΑΝΑ ΓΗ! Η συκιά συμβολίζει τη γνώση, τη διαφώτιση, το πάθος και τη γονιμότητα! Στην ελληνική μυθολογία, ο Διόνυσος, ο θεός της γεωργίας, του κρασιού, της γονιμότητας και της δημιουργικής τρέλας, εισήγαγε στην ανθρωπότητα τη συκιά. Το όνομά του μεταφράζεται ως “φίλος της συκιάς” και κατά τη διάρκεια εορτών προς τιμήν του Διονύσου, οι μοναχές φορούσαν γιρλάντες από φύλλα συκιάς στο κεφάλι τους. Εκτός από την ελληνική μυθολογία, οι Έλληνες κατανάλωναν σύκα ως μέρος της καθημερινής τους διατροφής και τόσο ο καρπός όσο και τα φύλλα εμφανίζονται στην τέχνη και την αρχιτεκτονική τους και από τον Ηρόδοτο μαθαίνουμε ότι η συκιά είναι τόσο παλιά όσο και η ανθρωπότητα, σημερινές μελέτες την εντοπίζουν και πριν από 11.400 χρόνια. και πιθανολογούσε πως οι Πέρσες έχασαν στους ελληνοπερσικούς πολέμους επειδή ο περσικός στρατός δεν είχε σύκα στη διατροφή του. Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr Σε επόμενο άρθρο περισσότερες πληροφορίες για τα πολύτιμα φύλλα της συκιάς!

The post Εσείς τρώτε τα φύλλα της συκιάς; appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

Πως-συλλέγω,-πως-αποξηραίνω-και-πως-αποθηκεύω-τα-φύλλα-της-συκιάς

Πως συλλέγω, πως αποξηραίνω και πως αποθηκεύω τα φύλλα της συκιάς

Τη συκιά την γνωρίζουμε όλοι μας – είναι φυλλοβόλο δέντρο, γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους. …

Πως-ετοιμάζω-σιρόπι-με-τζίντζερ,-μέλι-και-λεμόνι!

Πως ετοιμάζω σιρόπι με τζίντζερ, μέλι και λεμόνι!

Σιρόπι τζίντζερ, μελιού και λεμονιού! Ένα σιρόπι πανάκεια για κρυολογήματα, βήχα, βακτηριακές λοιμώξεις, πονόλαιμο. ναυτία… …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.