Παρασκευή , 3 Ιανουαρίου 2025
Breaking News

Σχίνος: Ένας ανθεκτικός θάμνος για φράχτη

Ο σχίνος (ή σκίνος) είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς και ανθεκτικούς θάμνους με σημαντική καλλωπιστική αξία που συναντάμε στις...
Περισσότερα
Σχίνος: Ένας ανθεκτικός θάμνος για φράχτη

Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Η μπρουνέρα είναι ένα πανέμορφο που ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό φύλλωμα σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ανθοφορία του.Στο εξωτερικό, η...
Περισσότερα
Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως φάρμακου για τη γρίπη χρονολογείται από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή. Συνήθως,...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Αμύγδαλα, αμυγδαλέλαιο, αμυγδαλόγαλα – τα πολύτιμα

Τα αμύγδαλα, εκτός του ότι είναι ένα από τα πιο νόστιμα είδη ξηρών καρπών, είναι και μιά πηγή σπουδαίων φυτοθρεπτικών συστατικών απαραίτητων στον οργανισμό μας, εξαιρετικά για τη γενική μας υγεία. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προστατεύουν την καρδιάς μας, μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη, ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία, εξισορροπούν τη χοληστερίνη, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα, συμβάλλουν στην υγεία των οστών και των δοντιών μας, διατηρούν λαμπερή την επιδερμίδα μας, συμβάλλουν στην υγεία των μαλλιών μας, βοηθούν να χάσουμε βάρος, αν χρειάζεται, ως μέρος μιας υγιεινής, καλά ισορροπημένης διατροφής. Είναι ασφαλές να τρώγονται με ουρική αρθρίτιδα και μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου επαναλαμβανόμενων κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας. Απλά πρέπει να προσέχουμε πως τα τρώμε! Ο διαβήτης τύπου 2, είναι και αποτέλεσμα του τρόπου ζωής μας με τη διατροφή να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Μία από τις ομάδες τροφίμων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ευζωία μας είναι και οι ξηροί καρποί. Οι ξηροί καρποί, είναι γνωστό, μας χαρίζουν πάμπολλα οφέλη. Κάποιοι από αυτούς  είναι αποτελεσματικότεροι από τους άλλους για τα άτομα με διαβήτη. -1. Για τον καλύτερο έλεγχο του διαβήτη ναι στα αμύγδαλα, όχι στους υδατάνθρακες Ένα από αυτά τα συστατικά των ξηρών καρπών είναι και το μαγνήσιο. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας, την κατασκευή και τη διατήρηση του μυϊκού ιστού και για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Από τους ξηρούς καρπούς τα αμύγδαλα είναι ο πιο αγαπημένος. Τα αμύγδαλα βοηθούν τον οργανισμό μας να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και αυτό διότι δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού προστατεύοντάς μας από την ξαφνική και έντονη ανάγκη για φαγητό κάτι που οδηγεί στην ανεξέλεγκτη λήψη τροφής και κατ΄επέκταση στην αύξηση του σωματικού βάρους. Εκείνο όμως που κάνει τα αμύγδαλα αναγκαία είναι η ικανότητά τους να «μπλοκάρουν» κατά κάποιον τρόπο τις θερμίδες. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η σύνθεση τους τα καθιστά τον πλέον άπαχο ξηρό καρπό και η κατανάλωση μίας χούφτας την ημέρα μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς να ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου και τη χοληστερόλη τους. Σε συγκεκριμένες μελέτες εθελοντές που έπασχαν από διαβήτη 2  αντικατέστησαν τις υδατανθρακούχες τροφές που κατανάλωναν καθημερινά με μισό φλιτζάνι ανάμεικτους ξηρούς καρπούς. Τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα επίπεδα του σακχάρου τους και της “κακής” χοληστερόλης άρχισαν σταδιακά να μειώνονται μέσα σε ένα τρίμηνο. Βέβαια -επισημαίνουν οι ερευνητές – τα συμπεράσματα αυτά δεν καθιστούν τους ξηρούς καρπούς το “κλειδί” για τον έλεγχο του διαβήτη, συμβάλουν όμως σε μία υγιεινή διατροφή, η οποία είναι καθοριστική για τη γενική μας υγεία. Οι ξηροί καρποί μπορεί να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη, αλλά-επισημαίνουν οι ερευνητές- τα συγκεκριμένα λίπη είναι υγιεινά και συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων, με τη μείωση της “κακής” χοληστερίνης και με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία μας. Δεν είναι σαφές γιατί μειώθηκαν η χοληστερίνη και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αλλά υποψιάζονται ότι σπουδαίο ρόλο έπαιξαν τα μονοακόρεστα λίπη των ξηρών καρπών, οι πρωτεΐνες και οι πολυφαινόλες τους. Και επισημαίνουν: “η διατροφή είναι πολύ σημαντική, ακόμα και για όσους παίρνουν φάρμακα και για τους ανθρώπους που δεν ξετρελαίνονται για ξηρούς καρπούς, υπάρχουν και άλλες πηγές μονοακόρεστων λιπαρών όπως: – το ελαιόλαδο, – το αβοκάντο και άλλα”      Εμείς ας μην ξεχνάμε να συμπεριλαμβάνουμε στην καθημερινή μας διατροφή τα αμύγδαλα και τα καρύδια, τα οποία εκτός από νόστιμα είναι και απαραίτητα για την ισορροπία του οργανισμού μας. -2. Τα αμύγδαλα είναι από τις πλουσιότερες πηγές μαγνησίου, καλίου και βιταμίνης Ε Κάλιο το μαγνήσιο και η βιταμίνη Ε – Τα αμύγδαλα είναι από τις πλουσιότερες πηγές μαγνησίου και καλίου στη διατροφή μας. Δυο χούφτες αμύγδαλα την ημέρα είναι αρκετά για να προστατέψουν τον οργανισμό μας από την έλλειψη – καλίου – μαγνησίου και – βιταμίνης Ε Το κάλιο και το μαγνήσιο είναι δύο πολύ σημαντικά στοιχεία για την σωστή λειτουργία των κυττάρων μας! Κάλιο – ρυθμιστής της κυτταρικής λειτουργίας. Μαγνήσιο – πάνω από τριακόσια (300 ) ένζυμα απαιτούν την παρουσία του για τις αντιδράσεις τους! Βιταμίνη Ε – ελαττώνει τον ρυθμό και την ένταση της γήρανσης των κυττάρων μας! Τα βασικότερα θρεπτικά συστατικά των αμυγδάλων – με τη φλούδα – ανά 100gr είναι: 687 mg κάλιο – 20% της ημερήσιας πρόσληψης 275 mg μαγνήσιο – 69%  της ημερήσιας πρόσληψης 24 mg βιταμίνη Ε – 124%  Ας μην ξεχνάμε λοιπόν μέσα στα πλαίσια της διατροφή μας να εντάσσουμε αυτόν τον πολύτιμο ξηρό καρπό – τα αμύγδαλα! Οι ποσότητες καλίου και μαγνησίου που χρειαζόμαστε την ημέρα είναι: Κάλιο -άνδρες όσο και οι γυναίκες 4700 milligrams την ημέρα. Μαγνήσιο -420 milligrams οι άντρες και 320 οι γυναίκες. -3. Μια χούφτα αμύγδαλα και μια χούφτα σταφίδες για την μνήμη μας Η μνήμη μας, τα αμύγδαλα και οι σταφίδες      … έτσι κυλούσε η μνήμη μου βαθειά μες στην ψυχή μου… και συνεχίζει ο μεγάλος ποιητής* λίγο πάρα κάτω:      Και ήταν ως να συνέβαιναν τα πάντα πάλι τώρα      Διότι όπως κι η αίσθησις και η μνήμη είναι ποτάμι      Είναι μεγάλος ποταμός… Πολλά έχουν γραφτεί για τη μνήμη, πολλοί ερευνητές, πολλές έρευνες, πολλές πληροφορίες… Γνωρίζουμε ότι η μνήμη μας κωδικοποιεί και αποθηκεύει:    – πλήθος πληροφοριών    – πλήθος τεκμηριωμένων γνώσεων    – πλήθος συμβάντων Και πολύ απλά – μπορούμε να καταλάβουμε -νομίζω-τι μπορεί να επιφέρει στη ζωή μας η εξασθένιση της μνήμης μας και όλοι, λίγο πολύ, σήμερα γνωρίζουμε, ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε βαθμιαία εξασθένηση τη μνήμη μας, ένας εξ αυτών, που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν αλλά και παραβλέπουν, είναι η λανθασμένη διατροφή. Η λανθασμένη διατροφή συμβάλλει και πολλές φορές μπορεί να είναι η αιτία απώλειας ή μείωσης της μνήμης μας, αφού έχουμε στερήσει από τον οργανισμό μας άκρως απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με τον εγκέφαλο μας και τις γνωστικές μας λειτουργίες. Δύο τροφές που είναι ιδανικές για την ενίσχυσή της μνήμης μας είναι τα αμύγδαλα και οι σταφίδες. Μία χούφτα αμύγδαλα και μια χούφτα σταφίδες κάθε πρωί είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ενίσχυσης της μνήμης μας ενώ παράλληλα θα παρατηρήσουμε να βελτιώνονται η ενέργεια και η ενεργητικότητά σας! Και βέβαια τα αμύγδαλα εκτός του ότι ενισχύουν τη μνήμη μας,μας χαρίζουν και πολύτιμα ιχνοστοιχεία και μέταλλα,πολύτιμα για τον οργανισμό μας και μάλιστα σε υψηλές ποσότητες. Τα αμύγδαλα  είναι ξηροί καρποί με σχεδόν μηδενική χοληστερόλη και νάτριο, άριστη πηγή ριβοφλαβίνης, μαγνησίου και μαγγανίου, και μια πολύ…

The post Αμύγδαλα, αμυγδαλέλαιο, αμυγδαλόγαλα – τα πολύτιμα appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

Μαϊντανός-και-πως-ετοιμάζω-ένα-γρήγορο-και-αναζωογονητικό-φυσικό-ρόφημα

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του …

Επίφυση-ή-τρίτο-μάτι,-η “έδρα-της-ψυχής”-σύμφωνα-με-τον-rene-descartes.

Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Η επίφυση ή κωνάριο, είναι ενδοκρινής αδένας του σώματός μας. Η επίφυση έχει περίπου το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.