Κυριακή , 14 Ιουλίου 2024
Breaking News

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της ορτανσίας

Όσοι έχουμε ορτανσίες, κατά καιρούς έχουμε παρατηρήσει ορισμένα φύλλα να χάνουν το πράσινο χρώμα τους και να κιτρινίζουν.Αρχικά, πρέπει να...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της ορτανσίας

Ορχιδέα δενδρόβιουμ: Μια εντυπωσιακή ορχιδέα εσωτερικού χώρου

Οι ανήκουν σε μία μεγάλη οικογένεια φυτών (Orchidaceae) με χιλιάδες γένη και είδη που ξεχωρίζουν για τα εντυπωσιακά σχήματα και...
Περισσότερα
Ορχιδέα δενδρόβιουμ: Μια εντυπωσιακή ορχιδέα εσωτερικού χώρου

Alzheimer και βότανα

Alzheimer Το Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που πλήττει σχεδόν αποκλειστικά την τρίτη ηλικία, αλλά παρόλο που πολλοί το πιστεύουν,...
Περισσότερα
Alzheimer και βότανα

6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Τα έντομα στον λαχανόκηπο αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς δημιουργούν σοβαρές ζημιές στο φύλλωμα των κηπευτικών, στην ανθοφορία και στην...
Περισσότερα
6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Ξεράθηκε η τριανταφυλλιά; Γιατί εμφανίζουν κίτρινα φύλλα οι τριανταφυλλιές;Αν η μας εμφανίζει σημάδια στα φύλλα, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα! Και ναι, τα...
Περισσότερα
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  ὅτῳ δὲ τρόπῳ καὶ ἐξ...
Περισσότερα
…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea millefolium. Αν παρατηρήσουμε ή ερευνήσουμε...
Περισσότερα
Αχιλλέα

Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της “εντροπίας” Είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός...
Περισσότερα
Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι, που εδώ περπατώ με...
Περισσότερα
Περιπατητικός διαλογισμός

Αμύγδαλα, αμυγδαλέλαιο, αμυγδαλόγαλα – τα πολύτιμα

Τα αμύγδαλα, εκτός του ότι είναι ένα από τα πιο νόστιμα είδη ξηρών καρπών, είναι και μιά πηγή σπουδαίων φυτοθρεπτικών συστατικών απαραίτητων στον οργανισμό μας, εξαιρετικά για τη γενική μας υγεία. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προστατεύουν την καρδιάς μας, μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη, ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία, εξισορροπούν τη χοληστερίνη, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα, συμβάλλουν στην υγεία των οστών και των δοντιών μας, διατηρούν λαμπερή την επιδερμίδα μας, συμβάλλουν στην υγεία των μαλλιών μας, βοηθούν να χάσουμε βάρος, αν χρειάζεται, ως μέρος μιας υγιεινής, καλά ισορροπημένης διατροφής. Είναι ασφαλές να τρώγονται με ουρική αρθρίτιδα και μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου επαναλαμβανόμενων κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας. Απλά πρέπει να προσέχουμε πως τα τρώμε! Ο διαβήτης τύπου 2, είναι και αποτέλεσμα του τρόπου ζωής μας με τη διατροφή να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Μία από τις ομάδες τροφίμων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ευζωία μας είναι και οι ξηροί καρποί. Οι ξηροί καρποί, είναι γνωστό, μας χαρίζουν πάμπολλα οφέλη. Κάποιοι από αυτούς  είναι αποτελεσματικότεροι από τους άλλους για τα άτομα με διαβήτη. -1. Για τον καλύτερο έλεγχο του διαβήτη ναι στα αμύγδαλα, όχι στους υδατάνθρακες Ένα από αυτά τα συστατικά των ξηρών καρπών είναι και το μαγνήσιο. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας, την κατασκευή και τη διατήρηση του μυϊκού ιστού και για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Από τους ξηρούς καρπούς τα αμύγδαλα είναι ο πιο αγαπημένος. Τα αμύγδαλα βοηθούν τον οργανισμό μας να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και αυτό διότι δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού προστατεύοντάς μας από την ξαφνική και έντονη ανάγκη για φαγητό κάτι που οδηγεί στην ανεξέλεγκτη λήψη τροφής και κατ΄επέκταση στην αύξηση του σωματικού βάρους. Εκείνο όμως που κάνει τα αμύγδαλα αναγκαία είναι η ικανότητά τους να «μπλοκάρουν» κατά κάποιον τρόπο τις θερμίδες. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η σύνθεση τους τα καθιστά τον πλέον άπαχο ξηρό καρπό και η κατανάλωση μίας χούφτας την ημέρα μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς να ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου και τη χοληστερόλη τους. Σε συγκεκριμένες μελέτες εθελοντές που έπασχαν από διαβήτη 2  αντικατέστησαν τις υδατανθρακούχες τροφές που κατανάλωναν καθημερινά με μισό φλιτζάνι ανάμεικτους ξηρούς καρπούς. Τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα επίπεδα του σακχάρου τους και της “κακής” χοληστερόλης άρχισαν σταδιακά να μειώνονται μέσα σε ένα τρίμηνο. Βέβαια -επισημαίνουν οι ερευνητές – τα συμπεράσματα αυτά δεν καθιστούν τους ξηρούς καρπούς το “κλειδί” για τον έλεγχο του διαβήτη, συμβάλουν όμως σε μία υγιεινή διατροφή, η οποία είναι καθοριστική για τη γενική μας υγεία. Οι ξηροί καρποί μπορεί να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη, αλλά-επισημαίνουν οι ερευνητές- τα συγκεκριμένα λίπη είναι υγιεινά και συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων, με τη μείωση της “κακής” χοληστερίνης και με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία μας. Δεν είναι σαφές γιατί μειώθηκαν η χοληστερίνη και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αλλά υποψιάζονται ότι σπουδαίο ρόλο έπαιξαν τα μονοακόρεστα λίπη των ξηρών καρπών, οι πρωτεΐνες και οι πολυφαινόλες τους. Και επισημαίνουν: “η διατροφή είναι πολύ σημαντική, ακόμα και για όσους παίρνουν φάρμακα και για τους ανθρώπους που δεν ξετρελαίνονται για ξηρούς καρπούς, υπάρχουν και άλλες πηγές μονοακόρεστων λιπαρών όπως: – το ελαιόλαδο, – το αβοκάντο και άλλα”      Εμείς ας μην ξεχνάμε να συμπεριλαμβάνουμε στην καθημερινή μας διατροφή τα αμύγδαλα και τα καρύδια, τα οποία εκτός από νόστιμα είναι και απαραίτητα για την ισορροπία του οργανισμού μας. -2. Τα αμύγδαλα είναι από τις πλουσιότερες πηγές μαγνησίου, καλίου και βιταμίνης Ε Κάλιο το μαγνήσιο και η βιταμίνη Ε – Τα αμύγδαλα είναι από τις πλουσιότερες πηγές μαγνησίου και καλίου στη διατροφή μας. Δυο χούφτες αμύγδαλα την ημέρα είναι αρκετά για να προστατέψουν τον οργανισμό μας από την έλλειψη – καλίου – μαγνησίου και – βιταμίνης Ε Το κάλιο και το μαγνήσιο είναι δύο πολύ σημαντικά στοιχεία για την σωστή λειτουργία των κυττάρων μας! Κάλιο – ρυθμιστής της κυτταρικής λειτουργίας. Μαγνήσιο – πάνω από τριακόσια (300 ) ένζυμα απαιτούν την παρουσία του για τις αντιδράσεις τους! Βιταμίνη Ε – ελαττώνει τον ρυθμό και την ένταση της γήρανσης των κυττάρων μας! Τα βασικότερα θρεπτικά συστατικά των αμυγδάλων – με τη φλούδα – ανά 100gr είναι: 687 mg κάλιο – 20% της ημερήσιας πρόσληψης 275 mg μαγνήσιο – 69%  της ημερήσιας πρόσληψης 24 mg βιταμίνη Ε – 124%  Ας μην ξεχνάμε λοιπόν μέσα στα πλαίσια της διατροφή μας να εντάσσουμε αυτόν τον πολύτιμο ξηρό καρπό – τα αμύγδαλα! Οι ποσότητες καλίου και μαγνησίου που χρειαζόμαστε την ημέρα είναι: Κάλιο -άνδρες όσο και οι γυναίκες 4700 milligrams την ημέρα. Μαγνήσιο -420 milligrams οι άντρες και 320 οι γυναίκες. -3. Μια χούφτα αμύγδαλα και μια χούφτα σταφίδες για την μνήμη μας Η μνήμη μας, τα αμύγδαλα και οι σταφίδες      … έτσι κυλούσε η μνήμη μου βαθειά μες στην ψυχή μου… και συνεχίζει ο μεγάλος ποιητής* λίγο πάρα κάτω:      Και ήταν ως να συνέβαιναν τα πάντα πάλι τώρα      Διότι όπως κι η αίσθησις και η μνήμη είναι ποτάμι      Είναι μεγάλος ποταμός… Πολλά έχουν γραφτεί για τη μνήμη, πολλοί ερευνητές, πολλές έρευνες, πολλές πληροφορίες… Γνωρίζουμε ότι η μνήμη μας κωδικοποιεί και αποθηκεύει:    – πλήθος πληροφοριών    – πλήθος τεκμηριωμένων γνώσεων    – πλήθος συμβάντων Και πολύ απλά – μπορούμε να καταλάβουμε -νομίζω-τι μπορεί να επιφέρει στη ζωή μας η εξασθένιση της μνήμης μας και όλοι, λίγο πολύ, σήμερα γνωρίζουμε, ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε βαθμιαία εξασθένηση τη μνήμη μας, ένας εξ αυτών, που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν αλλά και παραβλέπουν, είναι η λανθασμένη διατροφή. Η λανθασμένη διατροφή συμβάλλει και πολλές φορές μπορεί να είναι η αιτία απώλειας ή μείωσης της μνήμης μας, αφού έχουμε στερήσει από τον οργανισμό μας άκρως απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με τον εγκέφαλο μας και τις γνωστικές μας λειτουργίες. Δύο τροφές που είναι ιδανικές για την ενίσχυσή της μνήμης μας είναι τα αμύγδαλα και οι σταφίδες. Μία χούφτα αμύγδαλα και μια χούφτα σταφίδες κάθε πρωί είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ενίσχυσης της μνήμης μας ενώ παράλληλα θα παρατηρήσουμε να βελτιώνονται η ενέργεια και η ενεργητικότητά σας! Και βέβαια τα αμύγδαλα εκτός του ότι ενισχύουν τη μνήμη μας,μας χαρίζουν και πολύτιμα ιχνοστοιχεία και μέταλλα,πολύτιμα για τον οργανισμό μας και μάλιστα σε υψηλές ποσότητες. Τα αμύγδαλα  είναι ξηροί καρποί με σχεδόν μηδενική χοληστερόλη και νάτριο, άριστη πηγή ριβοφλαβίνης, μαγνησίου και μαγγανίου, και μια πολύ…

The post Αμύγδαλα, αμυγδαλέλαιο, αμυγδαλόγαλα – τα πολύτιμα appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

theophrastus-bombastus-von-hohenheim,-ο-διαπρεπής-γιατρός-και-πρωτοπόρος-της-τοξικολογίας,-γνωστός-ως-Παράκελσος

Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

Όλα όσα χρειάζεται ο άνθρωπος για την υγεία του και για τη θεραπεία του έχουν …

τα-παιδιά-που-βιώνουν επισιτιστική-ανασφάλεια-είναι-πιθανό-να-εμφανίσουν-αρνητικά-αποτελέσματα-στην-υγεία-τους-αργότερα-στη-ζωή-τους.

τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

Το να βάζουν τρία γεύματα την ημέρα στο τραπέζι ήταν ένας αγώνας για εκατομμύρια ανθρώπους …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.