Σάββατο , 19 Απριλίου 2025
Breaking News

μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

Σε πάρα πολλά παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα, εδώ και αιώνες, το μέλι συστήνεται ως φυσικό ίαμα/φάρμακο πολλών ασθενειών, με εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες! Στην...
Περισσότερα
μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Φτιάχνω λικέρ: Elixir de Garus

Θα μπορούσα να κατατάξω αυτή την συνταγή στην ενότητα με τα άρθρα «φτιάχνω τα δικά μου φάρμακα» γιατί αυτό το αλκοολούχο ποτό δημιουργήθηκε από την αρχή για τέτοιο σκοπό, όπως θα διαβάσετε παρακάτω και η συνταγή και η παρασκευή, είναι παρόμοια με αυτή των βαμμάτων που χρησιμοποιούνται αντίστοιχα στη κατασκευή φαρμάκων από φυτά.

  • Σμύρνα 30 γραμμάρια
  • Αλόη 15 γραμμάρια
  • Μοσχοκάρφι (γαρύφαλλο) 15 γραμμάρια
  • Κανέλα 30 γραμμάρια
  • Εσωτερικό φλοιό μοχσοκάρυδο 30 γραμμάρια
  • Μοσχοκάρυδο 15 γραμμάρια
  • Κρόκος Kοζάνης (Safran de Vafence) 15 γραμμάρια
  • Οινόπνευμα 86 βαθμών 7 ½ λίτρα
  • Υλικά σιροπιού
    Ζάχαρη 5 κιλά
    Νερό 4 λίτραΑφήνουμε να μουσκέψουν (δηλαδή να εμποτιστούν στο αλκοόλ) τουλάχιστον για 15 ημέρες, αποστάζουμε και προσθέτουμε κατόπιν το σιρόπι κρύο.
    Χρωματίζουμε με κροκοβαφία, αφήνουμε να κατασταλάξει και διυλίζουμε.Το ελιξίριο του γιατρού Garrus. Φάρμακο ή ποτό; Αυθεντική φόρμουλα ή απομίμηση;Τα ελιξίρια ζωής ήταν παλαιότερα πολύ χρησιμοποιούμενα φάρμακα ή ποτά.
    Φτιάχνονται με αλκοόλ από απόσταξη και ζάχαρη, συχνά προσφέρονται ως λικέρ, είναι ευχάριστα στην γεύση και περιέχουν φάρμακα ή όχι.
    Πολλά είναι άγνωστα την σημερινή εποχή, αλλά το ελιξίριο του Garrus έχει περάσει μέσα από τους αιώνες. Είναι διεγερτικό του πεπτικού, τονωτικό, γευστικό ποτό, υπακτικό-καθαρτικό.
    Φτιάχνετε με διαβροχή αλόης, σαφράν, μύρου, γαρύφαλλου, κανέλας και μοσχοκάρυδου σε αλκοόλ πριν από την απόσταξη, στη συνέχεια προσθέτετε βανίλια, αδίαντο (κοινός πολυτρίχι), λουλούδια πορτοκαλιάς νερό και ζάχαρη.Φαίνεται ότι είχε ανακαλυφθεί στα τέλη του 17ου αιώνα ή στις αρχές του 18ου αιώνα από τον Joseph Garrus, γιατρού που ζούσε στο Παρίσι. Όταν πέθανε, το 1722, το ελιξίριο ήταν ήδη γνωστό. Κατά τη διάρκεια της Βασιλείας, χορηγήθηκε στη Δούκισσα του Berry και σε κάποια σημαντικά μέλη της βασιλικής αυλής. Κατά τη διάρκεια όλου του 18ο αιώνα, θεωρήθηκε ως πανάκεια με πολλές χρήσιμες ιδιότητες, αναφερόμενο σε ορισμένες φαρμακοποιίες και διαθέσιμο στα φαρμακεία.Ωστόσο, ο Garrus είχε κατηγορηθεί ότι είχε απλώς βελτιώσει την φόρμουλα του «ελιξίριο de propriété» του Παράκλεσου, που ονομάζεται επίσης βάμμα αλόης, μύρου και σαφράν. Λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο αριθμό των φόρμουλων που περιέχουν αυτά τα ίδια φάρμακα από φυτά, είναι δύσκολο σήμερα να διευκρινίσει κανείς την προέλευσή τους και να ανακαλύψει ποιος αντιγράφτηκε από τον άλλο.

    Το ελιξίριο του γιατρού Garrus είναι επίσης γνωστό στη βιβλιογραφία επειδή το όνομά του χρησιμοποιείται στη Μαντάμ Μποβαρύ σαν Tartarin sur les Alpes. Στις αρχές του 21ου αιώνα, μερικοί από μας το θεωρούν ως ένα από τα καλύτερα υπακτικά λικέρ.

    About admin

    Check Also

    Φτιάχνω Ουίσκι

    Υλικά Λαμβάνουμε: Πνεύμα: λίτρα 5 Μοσχοκάρφια: γραμμάρια 10 Μοσχοκάρυδα: γραμμάρια 10 Παρασκευή ουισκιού Αποστάζουμε και …

    Φτιάχνω σπιτικό λικέρ Grande Marnier

    Υλικά 250 ml πρώτης ποιότητας μπράντι ένα μεγάλο βιολογικό πορτοκάλι 2/3 της κούπας ζάχαρη ένα …

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.