8 μυστικά για καλλιέργεια φρέσκου φασολιού
Αγαπημένα φρέσκα φασολάκια, ολοδρόσερα, για να καλλιεργήσουμε την άνοιξη και να τα φάμε μέσα στο καλοκαίρι μαγειρεμένα με διάφορες συνταγές. Ιδιαίτερα λατρεύω τις ποικιλίες φρέσκου φασολιού που δεν έχουν ίνες. Ανάμεσα από πολλες δημοφιλείς ντόπιες και παραδοσιακές ποικιλίες, χαμηλές ή αναρριχώμενες επιλέγουμε το τσαουλί, το τερλί, το αμπελοφάσουλο (μαυρομάτικο), το φασόλι του μέτρου (φιδοφάσουλο), τα μπαρμπούνια (χάντρες), τα καναρίνια (κίτρινα φασόλια), τη βουλγάρα (πρώιμη μπαρμπούνα), το αναρριχώμενο μπαρμπούνι ενώ κατά περιοχές θα συναντήσουμε και άλλες ενδιαφέρουσες τοπικές ποικιλίες. Για όσους δεν έχουν διαθέσιμο κήπο, προτείνουμε τα φυτέψουν φασόλια σε γλάστρες στο μπαλκόνι. Πάντως, οι αναρριχόμενες ποικιλίες φασολιού είναι πολύ πιο παραγωγικές από τις χαμηλές ποικιλίες ενώ παράλληλα επίσης έχουν μεγαλύτερη διάρκεια παραγωγής. Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για την φύτευση των φασολιών; Τα φασόλια θέλουν γόνιμο έδαφος, πλούσιο σε οργανική ουσία και με καλή αποστράγγιση για να έχουν καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Οργώνουμε αρχικά το χωράφι για να γίνει το χώμα αρκετά αφράτο για την καλλιέργεια. Στη συνέχεια, πριν τη φύτευση του φασολιού, ενσωματώνουμε αρκετό κομπόστ, καλά χωνεμένη κοπριά και βιολογικό λίπασμα για να εμπλουτίσουμε το έδαφος με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά. Πριν την σπορά, βάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε ένα βρεγμένο πανί για να ενυδατωθούν και να φυτρώσουν γρηγορότερα. Φυτεύουμε τα φασόλια απευθείας στο χώμα, σε βάθος 4-5 εκατοστών, 2-3 σπόρους σε αποστάσεις 20-40 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 50-80 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Δεν επιλέγουμε να φτιάξουμε σπορείο για τα φασόλια, καθώς αν η φασολιά δεν ριζώσει απευθείας στο χώμα θα «στρεσαριστεί» κατά την μεταφύτευσης.
Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η φασολιά; Η φασολιά είναι σχετικά απαιτητική στο νερό και χρειάζεται πότισμα με σταγόνες κάθε δυο-τρεις μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε 1-2 την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε το χώμα να διατηρείται σχετικά υγρό. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης της φασολιάς, απαιτείται επάρκεια νερού και όχι περίσσεια, καθώς το υπερβολικό πότισμα ίσως προκαλέσει πτώση των ανθέων και αποτυχία στην καρπόδεση. Δεν αφήνουμε όμως σε καμία περίπτωση, τα φυτά του φασολιού εντελώς απότιστα «για να δέσουν οι καρποί», όπως υποστηρίζουν παλιοί καλλιεργητές, γιατί θα ξεραθεί το άνθος και θα πέσει. Η καλλιέργεια του φασολιού έχει σημαντικές ανάγκες σε λίπανση για να πετύχει. Πέραν της βασικής λίπανσης, προσθέτουμε κάθε τρεις βδομάδες βιολογικό λίπασμα, ενισχυμένο σε κάλιο και μαγνήσιο για να ενισχύσουμε την βλαστική ανάπτυξη των φυτών, την ανθοφορία και την καλή παραγωγή των καρπών. Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται η καλλιέργεια του φασολιού; Για την οικολογική φυτοπροστασία του φασολιού, σκονίζουμε με θειάφι τα φύλλα και γύρω από τη ρίζα, για αντιμετώπιση του τετράνυχου που προσβάλλει τις φασολιές όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Ψεκάζουμε ακόμα προληπτικά τα φυτά της φασολιάς κάθε δέκα μέρες διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινο τριμμένο σαπούνι και μια κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό. Με αυτόν τον τρόπο, θα προστατέψουμε προληπτικά τα φασόλια από τις βρωμούσες, την μελίγκρα, τον αλευρώδη και έντομα που προσβάλλουν την φασολιά. Επίσης, μια βασική φροντίδα της καλλιέργειας του φασολιού είναι η στήριξη των φυτών. Ειδικά αν φυτέψουμε αναρριχώμενες ποικιλίες φασολιού, μόλις τα φυτά αναπτυχθούν και μεγαλώσουν λίγο, απαιτείται υποστήλωση χρησιμοποιώντας καφασωτά, καλάμια με τον «ινδιάνικο» τρόπο δεσίματος, ή ειδικό πλαστικό δίχτυ αναρρίχησης φασολιών που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Σε κάθε περίπτωση, θέλει προσεκτικό δέσιμο των φυτών του φασολιού με σπάγκο, καθώς όπως θα αναπτύσσονται και θα καρποφορούν υπάρχει κίνδυνος να πέσουν όταν θα είναι υπερφορτωμένα με καρπό. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του φασολιού Συγκομίζουμε τους καρπούς του φρέσκου φασολιού πριν ωριμάσουν καλά, γιατί καθώς οι λοβοί ωριμάζουν, σκληραίνουν και γεμίζουν με ίνες που τους κάνουν ακατάλληλους στο μαγείρεμα. Συλλέγουμε δροσερούς τους καρπούς του φρέσκου φασολιού τις πρωινές ώρες και να τους διατηρούμε κατευθείαν στην συντήρηση του ψυγείου προκειμένου να τους μαγειρέψουμε χωρίς να χάνουν καθόλου τη φρεσκάδα τους.Καλή μας όρεξη! Περισσότερα άρθρα για καλλιέργεια λαχανικών