Πέμπτη , 21 Σεπτεμβρίου 2023
Breaking News

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Τι συμβαίνει όταν ο βασιλικός εμφανίζει ;Ο βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα που συναντάμε σε κάθε αυλή και μπαλκόνι...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Υπάρχουν που βοηθούν τα φυτά όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και κάποια άλλα που δημιουργούν προβλήματα.Την περίοδο του καλοκαιριού, τα...
Περισσότερα
Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Στύφνος ή Αγριοντοματιά, ένα αγριόχορτο που τρώγεται

Ο στύφνος είναι ένα αγριόχορτο που συναντάμε σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, ανάμεσα στα φυτά του λαχανόκηπου, αλλά και στην ύπαιθρο.Γνωστός επίσης...
Περισσότερα
Στύφνος ή Αγριοντοματιά, ένα αγριόχορτο που τρώγεται

8 μυστικά για καλλιέργεια φρέσκου φασολιού

Αγαπημένα φρέσκα φασολάκια, ολοδρόσερα, για να καλλιεργήσουμε την άνοιξη και να τα φάμε μέσα στο καλοκαίρι μαγειρεμένα με διάφορες συνταγές. Ιδιαίτερα λατρεύω τις ποικιλίες φρέσκου φασολιού που δεν έχουν ίνες. Ανάμεσα από πολλες δημοφιλείς ντόπιες και παραδοσιακές ποικιλίες, χαμηλές ή αναρριχώμενες επιλέγουμε το τσαουλί, το τερλί, το αμπελοφάσουλο (μαυρομάτικο), το φασόλι του μέτρου (φιδοφάσουλο), τα μπαρμπούνια (χάντρες), τα καναρίνια (κίτρινα φασόλια), τη βουλγάρα (πρώιμη μπαρμπούνα), το αναρριχώμενο μπαρμπούνι ενώ κατά περιοχές θα συναντήσουμε και άλλες ενδιαφέρουσες τοπικές ποικιλίες. Για όσους δεν έχουν διαθέσιμο κήπο, προτείνουμε τα φυτέψουν φασόλια σε γλάστρες στο μπαλκόνι. Πάντως, οι αναρριχόμενες ποικιλίες φασολιού είναι πολύ πιο παραγωγικές από τις χαμηλές ποικιλίες ενώ παράλληλα επίσης έχουν μεγαλύτερη διάρκεια παραγωγής. Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για την φύτευση των φασολιών; Τα φασόλια θέλουν γόνιμο έδαφος, πλούσιο σε οργανική ουσία και με καλή αποστράγγιση για να έχουν καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Οργώνουμε αρχικά το χωράφι για να γίνει το χώμα αρκετά αφράτο για την καλλιέργεια. Στη συνέχεια, πριν τη φύτευση του φασολιού, ενσωματώνουμε αρκετό κομπόστ, καλά χωνεμένη κοπριά και βιολογικό λίπασμα για να εμπλουτίσουμε το έδαφος με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά. Πριν την σπορά, βάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε ένα βρεγμένο πανί για να ενυδατωθούν και να φυτρώσουν γρηγορότερα. Φυτεύουμε τα φασόλια απευθείας στο χώμα, σε βάθος 4-5 εκατοστών, 2-3 σπόρους σε αποστάσεις 20-40 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 50-80 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Δεν επιλέγουμε να φτιάξουμε σπορείο για τα φασόλια, καθώς αν η φασολιά δεν ριζώσει απευθείας στο χώμα θα «στρεσαριστεί» κατά την μεταφύτευσης. 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η φασολιά; Η φασολιά είναι σχετικά απαιτητική στο νερό και χρειάζεται πότισμα με σταγόνες κάθε δυο-τρεις μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε 1-2 την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε το χώμα να διατηρείται σχετικά υγρό. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης της φασολιάς, απαιτείται επάρκεια νερού και όχι περίσσεια, καθώς το υπερβολικό πότισμα ίσως προκαλέσει πτώση των ανθέων και αποτυχία στην καρπόδεση. Δεν αφήνουμε όμως σε καμία περίπτωση, τα φυτά του φασολιού εντελώς απότιστα «για να δέσουν οι καρποί», όπως υποστηρίζουν παλιοί καλλιεργητές, γιατί θα ξεραθεί το άνθος και θα πέσει. Η καλλιέργεια του φασολιού έχει σημαντικές ανάγκες σε λίπανση για να πετύχει. Πέραν της βασικής λίπανσης, προσθέτουμε κάθε τρεις βδομάδες βιολογικό λίπασμα, ενισχυμένο σε κάλιο και μαγνήσιο για να ενισχύσουμε την βλαστική ανάπτυξη των φυτών, την ανθοφορία και την καλή παραγωγή των καρπών. Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται η καλλιέργεια του φασολιού; Για την οικολογική φυτοπροστασία του φασολιού, σκονίζουμε με θειάφι τα φύλλα και γύρω από τη ρίζα, για αντιμετώπιση του τετράνυχου που προσβάλλει τις φασολιές όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Ψεκάζουμε ακόμα προληπτικά τα φυτά της φασολιάς κάθε δέκα μέρες διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινο τριμμένο σαπούνι και μια κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό. Με αυτόν τον τρόπο, θα προστατέψουμε προληπτικά τα φασόλια από τις βρωμούσες, την μελίγκρα, τον αλευρώδη και έντομα που προσβάλλουν την φασολιά. Επίσης, μια βασική φροντίδα της καλλιέργειας του φασολιού είναι η στήριξη των φυτών. Ειδικά αν φυτέψουμε αναρριχώμενες ποικιλίες φασολιού, μόλις τα φυτά αναπτυχθούν και μεγαλώσουν λίγο, απαιτείται υποστήλωση χρησιμοποιώντας καφασωτά, καλάμια με τον «ινδιάνικο» τρόπο δεσίματος, ή ειδικό πλαστικό δίχτυ αναρρίχησης φασολιών που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Σε κάθε περίπτωση, θέλει προσεκτικό δέσιμο των φυτών του φασολιού με σπάγκο, καθώς όπως θα αναπτύσσονται και θα καρποφορούν υπάρχει κίνδυνος να πέσουν όταν θα είναι υπερφορτωμένα με καρπό. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του φασολιού Συγκομίζουμε τους καρπούς του φρέσκου φασολιού πριν ωριμάσουν καλά, γιατί καθώς οι λοβοί ωριμάζουν, σκληραίνουν και γεμίζουν με ίνες που τους κάνουν ακατάλληλους στο μαγείρεμα. Συλλέγουμε δροσερούς τους καρπούς του φρέσκου φασολιού τις πρωινές ώρες και να τους διατηρούμε κατευθείαν στην συντήρηση του ψυγείου προκειμένου να τους μαγειρέψουμε χωρίς να χάνουν καθόλου τη φρεσκάδα τους.Καλή μας όρεξη! Περισσότερα άρθρα για καλλιέργεια λαχανικών 

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.