Τρίτη , 9 Σεπτεμβρίου 2025
Breaking News

Πολύτιμα βότανα για την φλεβίτιδα

Η φλεβίτιδα (ή φλεβική ανεπάρκεια/κιρσοί) είναι μια πάθηση που σχετίζεται με τις φλέβες, κυρίως στα κάτω άκρα, και μπορεί να...
Περισσότερα
Πολύτιμα βότανα για την φλεβίτιδα

όταν με ρώτησαν – και με την πείνα μας τι γίνεται ντίνα; αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

…την πρώτη μέρα ήταν μία περίεργη κατάσταση… ….στις δύο επόμενες φορές, είδα, πολύ καθαρά, ότι οι μέρες μας κινούνται γύρω...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν – και με την πείνα μας τι γίνεται ντίνα; αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Μήπως οι σκέψεις μας τροφοδοτούνται από την κβαντική φυσική;

Ο Stuart Hameroff έχει αντιμετωπίσει τρεις δεκαετίες κριτικής για τη θεωρία του σχετικά με την κβαντική συνείδηση, αλλά νέες μελέτες...
Περισσότερα
Μήπως οι σκέψεις μας τροφοδοτούνται από την κβαντική φυσική;

Η έλλειψη βιταμινών Β στο έντερο συνδέεται με τη νόσο Parkinson

-. η δυσβίωση της εντερικής μικροχλωρίδας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου του Parkinson. -. η εντερική μικροχλωρίδα θα μπορούσε να χρησιμεύσει...
Περισσότερα
Η έλλειψη βιταμινών Β στο έντερο συνδέεται με τη νόσο Parkinson

σαν ποίημα, σαν μύθος – σε μια διαδρομή μου, στους κατάφορτους αγρούς, άκουσα μια κολλιτσίδα να λέει, απευθυνόμενη στους ανθρώπους!

Γεια σας, νομίζω πως με γνωρίζετε, αλλά ίσως δεν γνωρίζετε το όνομά μου. Οι βοτανολόγοι (και κάποιο αρχαίοι βοσκοί) με...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος – σε μια διαδρομή μου, στους κατάφορτους αγρούς, άκουσα μια κολλιτσίδα να λέει, απευθυνόμενη στους ανθρώπους!

…όχι, η καρδιά μας δεν είναι απλώς μια αντλία…

Η ανακάλυψη των καρδιακών νατριουρητικών ορμονών/Natriuretic Hormones απαίτησε μια βαθιά αναθεώρηση της έννοιας της καρδιακής λειτουργίας.  Η καρδιά δεν θα πρέπει...
Περισσότερα
…όχι, η καρδιά μας δεν είναι απλώς μια αντλία…

Εναλλασσόμενη αναπνοή από τα ρουθούνια

Η βασική αρχή της αναπνευστικής αυτής τεχνικής είναι η εισπνοή και η εκπνοή από το αριστερό και το δεξί ρουθούνι...
Περισσότερα
Εναλλασσόμενη αναπνοή από τα ρουθούνια

όταν με ρώτησαν – και τι κάνουμε ντίνα όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

…να θυμόμαστε πως δεν υπάρχει τίποτα λάθος η μεμπτό όταν δεν αισθανόμαστε καλά κάποιες φορές! Στην πραγματικότητα, το μόνο λάθος...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν – και τι κάνουμε ντίνα όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

ένα τυρόψωμο για όλες τις ώρες

Μια χορταστική και απολαυστική τυρόπιτα ή τυρόψωμο, πανεύκολο και γρήγορο στην εκτέλεση! Το κάνω συχνά για να έχουμε κάτι για όποιον πεινάσει...
Περισσότερα
ένα τυρόψωμο για όλες τις ώρες

όταν με ρώτησαν ποια η σχέση των σκέψεών μας με την πραγματικότητά μας, θυμήθηκα τι μας έχει πει ο Bruce Lipton…

-. μας το έχει πει πολλές φορές, πώς οι σκέψεις δημιουργούν την πραγματικότητα. -. μας έχει πει πως η κβαντική...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν ποια η σχέση των σκέψεών μας με την πραγματικότητά μας, θυμήθηκα τι μας έχει πει ο Bruce Lipton…

6 μυστικά για την καλλιέργεια του βατόμουρου

Τι θα λέγατε να καλλιεργήσουμε άγρια φρούτα στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας; Η βατομουριά, γνωστή και ως βάτος ή βατσινιά, είναι ένας πολυετής καρποφόρος θάμνος που παράγει τα διάσημα βατόμουρα ή βάτσινα, τους νόστιμους καρπούς με την εξαιρετική διατροφική αξία. Το βατόμουρο ανήκει στα superfood, όπως αποκαλούνται τα τελευταία χρόνια, καθώς περιέχει πολλές βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία με πλούσια αντιοξιδωτική δράση. Πέρα από φρέσκο, μπορούμε να απολαύσουμε το βατόμουρο σε χυμό μαζί με άλλα φρούτα, να το κάνουμε μαρμελάδα ή ακόμα και να παρασκευάσουμε μοναδικά λικέρ. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες βατόμουρου, άλλες που έχουν ορθόκλαδη ανάπτυξη και κάποιες που έχουν περισσότερο έρπουσα ανάπτυξη. Τι συνθήκες επιλέγουμε για την καλλιέργεια του βατόμουρου; Η καλλιέργεια του βατόμουρου ευδοκιμεί καλύτερα σε δροσερά κλίματα και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό άλλωστε μπορεί να φυτευτεί ακόμα και σε ορεινές περιοχές. Το βατόμουρο αν και προσαρμόζεται σε όλους τους τύπους εδαφών με καλή αποστράγγιση χωρίς να έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, ευδοκιμεί καλύτερα σε βαθιά γόνιμα εδάφη. Επιλέγουμε ηλιοφανή, αλλά και ημισκιερά σημεία για την φύτευση του βατόμουρου, αν και σε νότιες περιοχές φυτεύεται ακόμη και σε σκιερές θέσεις για να μην δυσκολευτεί από τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο. Για να φυτέψουμε βατομουριά στον κήπο, προτιμούμε απόστάσεις 2-2,5 μέτρων μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 3-3,5 μέτρων μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Όταν καλλιεργούμε βατόμουρα σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε σχετικά μεγάλη γλάστρα με διάμετρο και ύψoς τουλάχιστον 30 εκατοστα που γεμίζουμε με φυτόχωμα γενικής χρήσης εμπολουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά. Φροντίζουμε η γλάστρα να διαθέτει τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το περιττό νερό. 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια του βατόμουρου; Το βατόμουρο έχει σημαντικές απαιτήσεις σε εδαφική υγρασία και θα χρειαστεί τακτικά ποτίσματα, ειδικά στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του φυτού μετά την φύτευση. Η καλλιέργεια του βατόμουρου απαιτεί τακτικό πόστισμα, ειδικά κατά τη ζεστή καλοκαιρνή περίοδο που χρειάζεται νερό τουλάχιστον 2 φορές τη βδομάδα σε νότιες περιοχές. Αν η βατομουριά μας δεν ποτίζεται αρκετά, θα μας δώσει μικρότερη παραγωγή και μικρότερους καρπούς, τόσο για τη φετινή χρονιά καθώς πιθανότατα και για την επόμενη. Σχετικά με τη λίπανση, το βατόμουρο έχει αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία, γι’ αυτό καλό είναι πριν τη φύτευση να ενσωματώνουμε κοπριά, κομπόστ και βιολογικό λίπασμα. Η καλλιέργεια του βατόμουρου κάθε χρόνο χρειάζεται προσθήκη πλήρους βιολογικού λιπάσματος στα τέλη του χειμώνα και τουλάχιστον μια συμπληρωματική στα τέλη της άνοιξης, για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική βλάστηση και πλούσια παραγωγή. Προσέχουμε πάντως να μην κάνουμε υπερβολική λίπανση σε θρεπτικά στοιχεία αζώτου, γιατί με αυτό τον τρόπο το φυτό θα εμφανίσει βλαστομανία και μικρότερη παραγωγή. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η βατομουριά; Τα βατόμουρα παράγουν φρούτα σε βλαστούς της προηγούμενης χρονιάς και γι’ αυτό κατά το κλάδεμα αφαιρούμε τους διετείς βλαστούς που έχουν δώσει την παραγωγή τους. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της βατομουριάς είναι μέσα στο χειμώνα, την περίοδο του ληθάργου του φυτού. Αφαιρούμε αδύναμους και προσβεβλημένους βλαστούς, αφήνοντας περίπου δέκα νέους βλαστούς σε κάθε φυτό οι οποίοι θα δώσουν καρποφορία την επόμενη χρονιά. Αυτούς τους βλαστούς τους κλαδεύουμε ελαφρά ή περισσότερο έντονα στην άκρη ανάλογα σε ποιο σημείο του βλαστού καρποφορεί η κάθε ποικιλία βατόμουρου. Για τις ορθόκλαδες ποικιλίες βατόμουρου μπορεί να γίνει κορφολόγημα των βλαστών την περίοδο του καλοκαιριού που θα ενισχύσει την καρποφορία και την ωρίμανση των καρπών. Ο πολλαπλασιασμός της βατομουριάς γίνεται με φυλλώδη μοσχεύματα που λαμβάνονται μέσα στην άνοιξη από την κορυφή των βλαστών. Το βατόμουρο μπορεί επίσης να πολλαπλασιαστεί με παραφυάδες και με καταβολάδες. Με τη μέθοδο των καταβολάδων, βαζουμε μέσα στο έδαφος, την κορυφή του βλαστού και αφού ριζώσει, την άνοιξη της επόμενης χρονιάς, αποκόπτουμε το νεό φυτό από το μητρικό φυτό βατόμουρου. Πoιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν τα βατόμουρα και πώς τα αντιμετωπίζουμε; Η βατομουριά όταν βρίσκεται σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας προσβάλλεται από μυκητολογικές ασθένειες όπως η ανθράκωση, η σκωρίαση, ο βοτρύτης και το ωίδιο, καθώς και από βακτηριακές ασθένειες όπως βερτισιλλίωση. Για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών που προσβάλλουν τα βατόμουρα ψεκάζουμε με διαλύματα χαλκού και θειαφιού. Επιπλέον, καλό είναι να ψεκάζουμε και με διάλυμα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων καλίου για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά την μελίγκρα (αφίδες) που προσβάλλει την τρυφερή βλάστηση καθώς και τον τετράνυχο. Τέλος, σημαντικό πρόβλημα μπορούν να προκαλέσουν στον κήπο μας τα πουλιά που τρώνε τους καρπούς του βατόμουρου, όταν αυτοί ωριμάσουν την περίοδο του καλοκαιριού. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε ειδικό δίχτυ με το οποίο καλύπτουμε το φυτό μας για προστασία από τα πουλιά.  


 Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια του βατόμουρου Το βατόμουρο μπαίνει σε καρποφορία από τον δεύτερο χρόνο του και η παραγωγική του ζωή διαρκεί τουλάχιστον 10 χρόνια. Οι καρποί του βατόμουρου ωριμάζουν σταδιακά μέσα στο καλοκαίρι συνήθως από τις αρχές Ιουλίου ως στα τέλη Σεπτέμβη μέχρι να αρχίσουν τα πρώτα κρύα, ενώ όταν συγκομίζονται διατηρούνται για 1-2 μέρες εκτός ψυγείου. Αν τοποθετηθούν άμεσα σε ψυγείο, θα μπορέσουν να συντηρηθούν τουλάχιστον 5-6 μέρες. Περισσότερα χρήσιμα άρθρα 

About admin

Check Also

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου. ~ Επιστροφή στη φύση

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου.

Με το όνομά της έχουν “βαφτισθεί”, ως φόρος τιμής και εκτίμησης, δεκάδες ελληνικά χωριά, ενώ …

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Κλάδεμα της αχλαδιάς Ένα από τα μυστικά για επιτυχία στην καλλιέργεια της αχλαδιάς βρίσκεται στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.