Σάββατο , 23 Νοεμβρίου 2024
Breaking News

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Η επίφυση ή κωνάριο, είναι ενδοκρινής αδένας του σώματός μας. Η επίφυση έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, ή...
Περισσότερα
Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

“Ένα βότανο είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων” έλεγε τους χρόνους εκείνους ο Charlemagne Και ναι, ο...
Περισσότερα
Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

Φτιάχνω αλλαντικά

ΛουκάνικαΠαίρνετε ωμό ψαχνό χοιρινό κρέας με λίγο πάχος, το κόβετε όχι πολύ λεπτό όπως τον κιμά, το αλατίζετε καλώς και προσθέτετε: πιπέρι, γαρύφαλλα, κανέλλα, κύμινο κοπανισμένα, λίγο φλοιό πορτοκαλιού ψιλοκομμένο και λίγο ξύδι.
Ζυμώνετε καλώς το περίκομμα και γεμίζετε με αυτό χοιρινά έντερα καταλλήλως παρασκευασμένα, των οποίων δένεται τα 2 άκρα και μεταξύ τους. Κατόπιν τα περνάτε από μία ράβδο και τα κρεμάτε εντός της καπνοδόχου πάνω από λίγη φωτιά, δηλαδή να καπνίζει λίγο. Μένουν έτσι για δύο ή τρεις ημέρες και ακολούθως φυλάσσονται οπουδήποτε.
Όμοια αλλαντικά (σουτζούκια) κατασκευάζουν και στην Ανατολή από βοδινό κρέας λεπτοκομένο με πολλά αρώματα.Χοιρομήρια (ζαμπόνια)Για έξη χοιρομήρια έχετε μία οκά και 100 δράμ. κοινού αλατιού. Προσθέστε σε αυτό 40 δρ νίτρου. Βάλτε τα χοιρομήρια να μουσκευτούν επί μία νύχτα ολόκληρο εντός διαλύσεως άλατος για να εξαχθεί το πηγμένο αίμα και άλλοι γλοιώδεις χυμοί, τους οποίους ενδέχεται να περιέχουν, έπειτα δε τα τρίβεται με αλάτι και νίτρο.
Τα θέτετε ακολούθως εντός δοχείου ομού με το αλάτι για να εισδύσει καλώς προς τα έσω.
Επαναλαμβάνεται αυτή τη διαδικασία κάθε ημέρα για μία εβδομάδα. Αναδίδουν τότε άλμη (σαλαμούρα) αρκετή ώστε να τα σκεπάζει κατά το μισό. Αναμιγνύεται με την άλμη εκείνη. 12 δραμ. αμμωνιακού αλατιού (νισαντήρι) σε λεπτότατη σκόνη και 40 δράμια ωραίου σακχάρου κασσονάτας κοπανισμένο καλά επί τινά λεπτά για να αναμιχτεί με την άλμη.
Επιχύνετε δε αυτή την άλμη επί των χοιρομηρίων και τα στρέφεται 7 ή 8 φορές, κάθε 2 ημέρες. Μετά το χρονικό αυτό διάστημα, τα εκβάλετε, τα πλένετε, τα κρεμάτε σε ξηρότατο μέρος και τα αφήνεται επί μία εβδομάδα να στεγνώσουν χωρίς καπνό.Έπειτα ανάβετε φωτιά με ξύλα δρυός (βελανιδιάς) τα οποία σκεπάζεται κατά τα ¾ με πριονίσματα δρυοξύλου αναμεμιγμένα με φύλλα αρκεύθου, τα οποία ραντίζονται ευθέος με νερό. Εκτίθεται δε τα χοιρομήρια στον καπνό αυτό για μερικές ημέρες.
Επειδή τα χοιρομήρια, τα οποία κρεμάστηκαν. Επί ολίγες μόνο ημέρες, δεν είναι αρκούντος στεγνά, πρέπει ακόμη να εκτεθούν σε μέτρια θερμοκρασία και σε ρεύμα αέρος. Όταν δε στεγνώσουν εντελώς, τα συσκευάζουν εντός κυτίων ή κιβωτίων κατά τον εξής τρόπο:Θέτουν μία στοιβάδα χοιρομηρίου και μία στοιβάδα αλατιού 4 δακτύλων πάχους και ούτο καθεξής, έπειτα δε τα αφήνουν απείραχτα. Η πράξης αυτή τα προφυλάσσει από τις μύγες, κατά τους καύσωνες του καλοκαιριού και παράγει μέσα σε διάστημα 6 βδομάδων, ζύμωση που θερμαίνει τόσο τα χοιρομήρια ώστε το λίπος τείνει να γίνει διαφανές.
Άμα παρατηρηθεί αυτό, εξάγονται από τα δοχεία, εμβάλλονται εντός σάκων και κρεμώνται.
Η ζύμωσης εκείνη απολύει το περιττό αλάτι, από το οποίο διαποτίστηκαν, καθιστά το κρέας τρυφερότερο και του δίδει το άρωμα εκείνο, το οποίο επιζητούν οι γαστρονόμοι.Παστά κρέαταΌταν θέλετε να αλατίσετε κρέατα, αφαιρείτε όσο είναι δυνατό, τις φλέβες και τις αρτηρίες, οι οποίες διέρχονται δι’ αυτών, τα κυλίεται εντός άλατος, τα ζυμώνεται με τα χέρια, ώστε αυτά να συσσωματωθούν με όσο το δυνατό περισσότερο αλάτι. Έπειτα τα τοποθετείτε εντός δοχείου, φροντίζοντας να μη μένει κενό διάστημα μεταξύ των κρεάτων, το οποίο να μην είναι γεμάτο με αλάτι.
Τα αφήνεται κατ’ αυτό τον τρόπο επί οχτώ ή δέκα ημέρες στο παστωτήριο και μέσα σε αυτό το διάστημα το αλάτι έχει εισδύσει στο κρέας, και αυτό που περισσεύει γίνεται άλμη (σαλαμούρα).
Ο τρόπος αυτός του αλατίσματος είναι κατάλληλο δια παν είδος κρέατος και δια ψάρι ακόμη.
Για να αλατιστεί ένα τεμάχιο βοδινού κρέατος 5 οκάδων απαιτούνται 350 δράμ. μαγειρικού αλατιού, 6 δρ. νίτρου λεπτού και 50 δρ. σακχάρου λειοτριμένου.
Η προσθήκη του σακχάρου έχει σκοπό να διατηρήσει το ωραίο κόκκινο χρώμα του κρέατος.ΠαστουρμάςΜπέικονΣτα 3 κιλά κοιλιά, θα χρησιμοποιήσεις 1 κιλό αλάτι και 1 κιλό ζάχαρη.
Αν φοβηθείς την ποσότητα της ζάχαρης κανε την 700 γρ.
Πάστωσε την κοιλιά με το 1/2 μείγμα σε πλαστικό δοχείο.
Μετά από 2 ημέρες, άδειασε τα υγρά, αναποδογύρισε την κοιλιά και ξαναπάστωσε την.
Μετά από 3 ημέρες ξέπλυνε την κοιλιά, στέγνωσε την, πασπάλισε την ξανά με αλάτι και τρίψε την με δενδρολίβανο και άφησε την να στεγνώσει σε δροσερό, αεριζόμενο χώρο για 2 ημέρες.
Κάπνισε την με ψυχρό (20 με 25 βαθμούς) καπνό για 48 ώρες.
Μπορείς μετά το κάπνισμα να την αφήσεις στο ψυγείο μέχρι ένα μήνα για ωρίμανση.

  • Μετά την κάπνιση μπορείς να κόψεις κομμάτια και να τα τηγανίζεις.
  • Όταν λέμε κάπνισμα για 48 ώρες, μην αγχωθείς για να έχεις συνεχώς αναμμένο καπνό και το βράδυ. Η κάπνιση μπορεί να γίνει και διακοπτόμενα.
  • Σε ότι αφορά το λαιμό, δε θα σου δώσω συνταγή. Μπορείς να αυτοσχεδιάσεις. Μπορώ να προτείνω όμως να φτιάξεις μια τζιωτικη λούτζα.
    Πάστωσε ή βάλε στην άλμη κατά τα γνωστά το κρέας (χωρίς ζάχαρη όμως) άσε το 4 ημέρες. Αφού το στεγνώσεις, πασπάλισε το με ρίγανη ή θρούμπι ή ματζουράνα (εγώ θα δοκίμαζα να το τρίψω και με σκόρδο, όχι πολύ όμως) και μετά κάπνισε το σε θερμό καπνό (90 με 100 βαθμοί περίπου) μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 70 βαθμούς
  • About admin

    Check Also

    Φτιάχνω σπιτική μορταδέλα

    Πως φτιάχνω σπιτική μορταδέλα: συνταγή Παίρνεις 3 οκάδες ψαχνό από μπούτι χοιρινό, το ξεκοκκαλίζεις, βγάζεις …

    Παρασκευή φύτρων

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.