Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε
Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα λεμόνια.
Όταν σκάνε τα λεμόνια υποβαθμίζεται η ποιότητα τους, δεν ωριμάζουν κανονικά και σε αρκετές περιπτώσεις δε βρίσκουμε να συγκομίσουμε καρπούς.
Η είναι πιθανότατα το πιο δημοφιλές που καλλιεργείται στον κήπο των ελληνικών σπιτιών όμως αρκετές φορές παρουσιάζει προβλήματα.
Υπάρχουν ασθένειες και έντομα που πρέπει να γνωρίζουμε όπως για την , η οποία ρίχνει τα φύλλα και ξεραίνει τα κλαδιά και την που εμφανίζει μία λευκή κολλώδη ουσία στο κάτω μέρος των φύλλων.
Σε άλλες περιπτώσεις μας απασχολεί η ακαρπία του δέντρου και αναρωτιόμαστε .
Το σκάσιμο στα λεμόνια είναι μία διαφορετική περίπτωση, η οποία σχετίζεται περισσότερες με τις συνθήκες καλλιέργειας και τις απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι βασικές αιτίες για το σκάσιμο των λεμονιών και πως το αντιμετωπίζουμε για να απολαμβάνουμε νόστιμα και ζουμερά λεμόνια από τον κήπο μας.
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που σκάνε τα λεμόνια με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται ποιοτικά και να μην μπορούμε να τα καταναλώσουμε.
Οι συγκεκριμένοι παράγοντες που αναφέρουμε αναλυτικά παρακάτω σχετίζονται τόσο με τις καλλιεργητικές πρακτικές αλλά και με τις κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες:
Η πιο συχνή αιτία για το σκάσιμο των λεμονιών είναι οι απότομες μεταβολές στην παροχή νερού που εμφανίζονται μετά από βροχοπτώσεις ή μετά από υπερβολικά ποτίσματα.
Αν το δέντρο της λεμονιάς περνάει περιόδους ξηρασίας, ειδικά μέσα στο καλοκαίρι, και μετά ποτιστεί ξαφνικά πολύ έντονα, τα λεμόνια απορροφούν γρήγορα μεγάλη ποσότητα νερού.
Η απότομη απορρόφηση μεγάλης ποσότητας νερού προκαλεί την απότομη αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του καρπού, με αποτέλεσμα ο φλοιός να σκίζεται και τα λεμόνια να σκάνε.
Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, ειδικά αν είναι μεγάλες, μπορούν να προκαλέσουν σκασίματα στους καρπούς, κάτι που συμβαίνει πολύ έντονα την περίοδο του φθινοπώρου.
Όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές ή όταν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές μεταξύ ημέρας και νύχτας, ο φλοιός του λεμονιού μπορεί να σπάσει λόγω διαστολής και συστολής και τα λεμόνια να σκάσουν.
Η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως το και το , μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του φλοιού των καρπών της λεμονιάς και να τον κάνει πιο ευάλωτο σε σκασίματα.
Η προσθήκη λιπάσματος ασβεστίου βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας του φλοιού των λεμονιών ενώ η προσθήκη λιπάσματος καλίου είναι σημαντική για την ισορροπία των χυμών του καρπού.
Η υπερβολική χρήση λιπασμάτων αζώτου στην καλλιέργεια της λεμονιάς μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα γρήγορη ανάπτυξη των καρπών της λεμονιάς.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η απότομη μεγέθυνση των καρπών έχει σαν αποτέλεσμα ο φλοιός να μην προλαβαίνει να αναπτυχθεί αναλόγως, να σκίζεται κι έτσι να σκάνε τα λεμόνια.
Ορισμένες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στον φλοιό των λεμονιών, καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα στο σκάσιμο των καρπών από τους παράγοντες που αναφέραμε.
Για παράδειγμα, η εμφάνιση κομμίωσης στις λεμονιές, από ασθένειες όπως η , μπορεί να επηρεάσει την υγεία του φλοιού και να προκαλέσει σκασίματα στους καρπούς.
Για να μπορέσουμε να απολαμβάνουμε υγιείς καρπούς από τις λεμονιές μας και να μην σκάνε τα λεμόνια του κήπου μας, θα πρέπει να υιοθετήσουμε κάποιες βασικές καλλιεργητικές πρακτικές όπως αναλυτικά περιγράφουμε παρακάτω:
Ποτίζουμε τακτικά τις λεμονιές χωρίς υπερβολές, ώστε να εξασφαλίζουμε ικανοποιητική υγρασία στο χώμα, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν ξηροθερμικές συνθήκες.
Προστατεύουμε τα δέντρα από τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο και τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, αν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιώντας δίχτυα για την προστασία από τον ήλιο.
Χρησιμοποιούμε λιπάσματα με ισορροπημένες ποσότητες θρεπτικών συστατικών που περιέχουν κάλιο και ασβέστιο, αποφεύγοντας υπερβολική αζωτούχα λίπανση κατά την περίοδο της καρποφορίας.
Ελέγχουμε τακτικά τις λεμονιές για προσβολή από ασθένειες και ψεκάζουμε προληπτικά το φύλλωμα κ τους καρπούς με βιολογικά και ασβεστίου.
Το σκάσιμο των λεμονιών είναι πιο συχνό στις λεπτόφλουδες ποικιλίες παρά στις σκληρόφλουδες καθώς έχουν λεπτότερο φλοιό, ο οποίος είναι πιο ευαίσθητος σε απότομες μεταβολές της υγρασίας και της θερμοκρασίας.