Τετάρτη , 16 Ιουλίου 2025
Breaking News

Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Η ευγνωμοσύνη είναι πολύ περισσότερα από ένα ζεστό συναίσθημα που ζεσταίνει την καρδιά μας! Είναι μια πρακτική που αλλάζει τον...
Περισσότερα
Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Όταν από την δική μας διάσταση, από τη δική μας πραγματικότητα, “αντιλαμβανόμαστε” τι συμβαίνει σε άλλες διαστάσεις, βιώνουμε ισχυρές ενεργειακές “αναταράξεις” και ανάταση...
Περισσότερα
Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Στους ήσυχους, συχνά παραγνωρισμένους χώρους του σώματός μας ζει ένα σύστημα τόσο βαθύ, τόσο περίπλοκα σχεδιασμένο, που όταν λειτουργεί άριστα,...
Περισσότερα
Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Καύσωνας είναι θα περάσει – ποτέ στα χρονικά δεν έμεινε μόνιμα εδώ! Εμείς όμως τι κάνουμε σε τέτοιες περιόδους; 1....
Περισσότερα
Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς...
Περισσότερα
Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

8 μυστικά για την καλλιέργεια του παντζαριού

Το παντζάρι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φθινοπωρινά λαχανικά που ξεχωρίζει με το έντονο κόκκινο χρώμα του. Γνωστό και ως κοκκινογούλι, το παντζάρι καλλιεργείται κυρίως για την τραγανή σαρκώδη ρίζα του που αναπτύσσεται μέσα στο χώμα, αλλά και για τα φύλλα του που είναι εξίσου νόστιμα και υγιεινά. Το παντζάρι είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και αποτελεί τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για χυμό, ώστε να απολαύσουμε όλα τα θρεπτικά του συστατικά που χάνονται με το μαγείρεμα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες πατζαριού για να καλλιεργήσουμε, άλλες με παχιά στρογγυλή ρίζα και άλλες με πιο πεπλατυσμένη ρίζα, όπως η ποικιλία του αιγυπτιακού παντζαριού. Κι αν δεν έχουμε κήπο, μπορούμε εύκολα να φυτέψουμε παντζάρι σε γλάστρα στο μπαλκόνι με εξαιρετικά αποτελέσματα. Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια του παντζαριού; Η καλλιέργεια του παντζαριού θέλει γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση, ώστε να απομακρύνεται το νερό. Για να μπορέσει να αναπτυχθεί η σαρκώδης ρίζα χρειαζόμαστε αφράτο χώμα, χωρίς πέτρες, που να είναι σχετικά βαθύ. Για το λόγο αυτό, πριν τη φύτευση, οργώνουμε καλά το χώμα ή το σκάβουμε με τα χέρια μας και ενσωματώνουμε κομπόστ, καλοχωνεμένη κοπριά και πλήρες βιολογικό λίπασμα. Όλες οι ποικιλίες του παντζαριού αναπτύσσονται σε δροσερό περιβάλλον και μακριά από ακραίες θερμοκρασίες, με ιδανικές θερμοκρασίες από τους 15°C μέχρι τους 25°C. Σε πολύ παγωνιά ή σε πολύ ζέστη, οι ρίζες του παντζαριού δεν αναπτύσσονται σωστά και έχουμε υποβαθμισμένη παραγωγή. Το παντζάρι μπορεί να γίνει συγκαλλιέργεια μαζί με άλλα λαχανικά, όπως το λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, κρεμμυδάκι, σκόρδο και μαρούλι και να μας δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα. 


Ποιες είναι οι αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια του παντζαριού; Φυτεύουμε σπόρο ή προμηθευόμαστε έτοιμα φυτά από φυτώριο; Αρχικά ας πούμε για τη σπορά. Τρίβουμε τον σπόρο του παντζαριού με τα χέρια για να σπάσει το σκληρό περίβλημα και να έχουν καλύτερη φυτρωτικότητα οι σπόροι. Φυτεύουμε τους σπόρους παντζαριού σε βάθος 3-5 εκατοστών, ρίχνοντας 4-5 σπόρους, σε αποστάσεις 10 εκατοστών μεταξύ τους και σε αποστάσεις 50 εκατοστών μεταξύ των γραμμών. Όταν μεγαλώσουν λίγο τα παντζαράκια, τα αραιώνουμε και αφήνουμε 1 πατζάρι ανά δέκα εκατοστά. Μπορεί το ξερίζωμα να είναι λίγο δύσκολο συναισθηματικά, αλλά είναι απαραίτητο για να μπορέσουν να αναπτυχθούν τα φυτά μας. Αναλυτικές πληροφορίες για τη δημιουργία σπορείου, υπάρχουν στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. Όταν προμηθευόμαστε έτοιμα φυτά παντζαριού, προτιμάμε ποικιλία παντζαριού τύπου Detroit, που μας δίνει μεγάλα στρογγυλά παντζάρια με γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα και κατακόκκινο χρώμα σάρκας, τα οποία φυτεύουμε σε αποστάσεις φύτευσης ανά 15-20 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 40-50 εκατοστά μεταξύ των γραμμών. 

Αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια λαχανικών
Αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια λαχανικών


 Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχουν τα παντζάρια; Το ριζικό σύστημα των ποικιλιών του παντζαριού είναι σχετικά βαθύ και δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, αρκεί να έχει σταθερό πότισμα όταν στεγνώνει το χώμα. Επιπλέον, ως φθινοπωρινή καλλιέργεια, υπάρχουν και οι βροχές που μας διευκολύνουν. Σχετικά με τη λίπανση του παντζαριού, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία κάθε 20-30 μέρες για την καλή ανάπτυξη του φυλλώματος και την παραγωγή της σαρκώδους ρίζας. Το βόριο ως ιχνοστοιχείο, είναι απαραίτητο για το παντζάρι, για να έχουμε καλή παραγωγή χωρίς κηλίδες και εξογκώματα. Πώς καλλιεργείται το παντζάρι σε γλάστρα; Η καλλιέργεια του παντζαριού σε γλάστρα δεν είναι τόσο συνηθισμένη, μπορεί ωστόσο να γίνει πολυ εύκολα. Η φύτευση και η καλλιέργεια του παντζαριού δεν απαιτεί πολύ βαθιές γλάστρες, καθώς 20-25 εκατοστά βάθους είναι αρκετά για να μας δώσουν ποιοτική παραγωγή. Χρησιμοποιούμε αφράτο γόνιμο φυτόχωμα, ειδικό για κηπευτικά που να εξασφαλίζει παράλληλα καλή αποστράγγιση. Μπορούμε να φτιάξουμε και μια συνταγή δικού μας αφράτου φυτοχώματος για καλλιέργεια παντζαριού σε γλάστρα, αναμιγνύοντας 60% χώμα ή τύρφη, 20% κομπόστ ή καλοχωνεμένη κοπριά, 10% περλίτη και 10% άμμο. Επιλέγουμε μια ηλιόλουστη θέση σε νότιο μπαλκόνι για τη γλάστρα με τα παντζάρια κατά την φθινοπωρινή περίοδο, και περισσότερο ημισκιερή σε δυτικό ή ανατολικό μπαλκόνι όταν φυτεύουμε νωρίς την άνοιξη. 

Καλλιεργούμε παντζάρι σε γλάστρα
Καλλιεργούμε παντζάρι σε γλάστρα


 Τι προβλήματα αντιμετωπίζουμε στην καλλιέργεια του παντζαριού; Το παντζάρι θέλει συχνό ξεβοτάνισμα από τα ζιζάνια, δηλαδή απομάκρυνση των ανεπιθύμητων αγριόχορτων ειδικά την περίοδο που αναπτύσσονται τα νεαρά φυτά παντζαριού. Επίσης, αφαιρούμε τα ξερά και μαραμένα φύλλα, συνήθως αυτά που βρίσκονται πιο χαμηλά, για να βοηθήσουμε το φυτό να αναπτυχθεί καλύτερα. Κι όσο για τα έντομα που δημιουργούν προβλήματα στο παντζάρι όπως οι κάμπιες, η μελίγκρα, η λιριόμυζα και διάφορες μυκητολογικές ασθένειες, ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού και αλάτων λιπαρών οξέων που βρίσκουμε σε γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε επιλέγοντας οικολογικές συνταγές προστασίας φυτών με φυσικά υλικά που προτείνουμε στο σχετικό μας άρθρο. Ποια είναι η εποχή συγκομιδής του παντζαριού; Τα παντζάρια είναι έτοιμα για συγκομιδή συνήθως 2-3 μήνες μετά την σπορά και πρέπει να το έχουμε σημειώσει στο ημερολόγιο κηπουρικής μας για να μας διευκολύνει στο πότε τα βγάζουμε από το χώμα. Για κάθε ενδεχόμενο, πριν τα ξεριζώσουμε, σκάβουμε ελαφρά γύρω από τα φυτά για να διαπιστώνουμε ότι η ρίζα του πατζαριού έχει φτάσει σε καλό μέγεθος με διάμετρο περίπου 5 εκατοστών. Μπορούμε να αποθηκεύσουμε τα παντζάρια για λίγους μήνες, αρκεί να κόψουμε τα φύλλα μερικά εκατοστά πάνω από τους βλαστούς χωρίς να τα πλύνουμε και να τα διατηρήσουμε μέσα σε άχυρο ή άμμο σε θερμοκρασία συντήρησης ψυγείου. 


 Κι ένα τελευταίο μυστικό για τις ποικιλίες του παντζαριού Το σέσκουλο, το αγαπημένο λαχανικό που τρώμε για τα φύλλα του, είναι μια φυλλώδης ποικιλία παντζαριού, όπως και το ζαχαρότευτλο, που μας δίνει τη ζάχαρη, αποτελεί μία ποικιλία παντζαριού με ρίζα που έχει υψηλή συγκέντρωση σε σάκχαρα. 
 

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.