Πέμπτη , 13 Νοεμβρίου 2025
Breaking News

Πώς να Φτιάξετε Φυσικό Αντιβιοτικό με Σκόρδο, Μέλι και Λεμόνι

Αναλυτικός Οδηγός Γνωρίζατε ότι το σκόρδο μέλι λεμόνι αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς συνδυασμούς της φύσης; Έρευνες έχουν δείξει...
Περισσότερα
Πώς να Φτιάξετε Φυσικό Αντιβιοτικό με Σκόρδο, Μέλι και Λεμόνι

Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο εγκέφαλός μας έχει τη δύναμη να μας κάνει σωματικά πιο δυνατούς!

…κάθε αναπαράσταση μιας κίνησης αφυπνίζει σε κάποιο βαθμό, την πραγματική κίνηση… Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο...
Περισσότερα
Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο εγκέφαλός μας έχει τη δύναμη να μας κάνει σωματικά πιο δυνατούς!

ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Το φυτό/βότανο της αναγέννησης και της ανάστασης, το σύμβολο της αντοχής και της αναγέννησης της φύσης. Στις πιο σκληρές ερήμους,...
Περισσότερα
ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Όλοι οι ξηροί καρποί υποστηρίζουν μια διατροφή που προάγει την υγεία μας, αλλά διαφέρουν ως προς τα θρεπτικά συστατικά και...
Περισσότερα
Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

βοτανολογία και βιοκεντρισμός; …και ίσως με ρωτήσετε – αξίζει τον κόπο (χρειάζεται;) να γνωρίζουμε τι είναι και τι πρεσβεύει ο βιοκεντρισμός;...
Περισσότερα
Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Μαγνήσιο “Η προηγούμενη μελέτη μας έδειξε ότι η συμπλήρωση μαγνησίου  βελτιστοποιεί την κατάσταση της βιταμίνης D, αυξάνοντας την σε άτομα...
Περισσότερα
Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Μῦθος A’    Ἀλώπηξ  -. Ἀλώπηξ εἰσελθοῦσα εἰς πλάστου ἐργαστήριον και ἕκαστον τῶν ἐνόντων διερευνῶσα, ὡς περιέτυχε τραγῳδοῦ προσωπείῳ, τοῦτο...
Περισσότερα
Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Και είναι πια γνωστές σε, σχεδόν, όλους μας οι συστάσεις για μια υγιεινή ή συνετή διατροφή, οι οποίες περιλαμβάνουν έναν...
Περισσότερα
Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Ναι, η υγιής πέψη θέτει τον τόνο για την ημέρα μας, επηρεάζοντας την ενέργεια, τη διάθεση και την εστίαση μέσω...
Περισσότερα
Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Πράσα, σπανάκι και αυγά- ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!

     Η επιστήμη κάθε μέρα αποδεικνύει ότι η μακροζωία δεν είναι μόνο στα γονίδιά μας, είναι και στο πιάτο...
Περισσότερα
Πράσα, σπανάκι και αυγά- ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!

8 μυστικά για την καλλιέργεια του παντζαριού

Το παντζάρι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φθινοπωρινά λαχανικά που ξεχωρίζει με το έντονο κόκκινο χρώμα του. Γνωστό και ως κοκκινογούλι, το παντζάρι καλλιεργείται κυρίως για την τραγανή σαρκώδη ρίζα του που αναπτύσσεται μέσα στο χώμα, αλλά και για τα φύλλα του που είναι εξίσου νόστιμα και υγιεινά. Το παντζάρι είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και αποτελεί τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για χυμό, ώστε να απολαύσουμε όλα τα θρεπτικά του συστατικά που χάνονται με το μαγείρεμα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες πατζαριού για να καλλιεργήσουμε, άλλες με παχιά στρογγυλή ρίζα και άλλες με πιο πεπλατυσμένη ρίζα, όπως η ποικιλία του αιγυπτιακού παντζαριού. Κι αν δεν έχουμε κήπο, μπορούμε εύκολα να φυτέψουμε παντζάρι σε γλάστρα στο μπαλκόνι με εξαιρετικά αποτελέσματα. Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια του παντζαριού; Η καλλιέργεια του παντζαριού θέλει γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση, ώστε να απομακρύνεται το νερό. Για να μπορέσει να αναπτυχθεί η σαρκώδης ρίζα χρειαζόμαστε αφράτο χώμα, χωρίς πέτρες, που να είναι σχετικά βαθύ. Για το λόγο αυτό, πριν τη φύτευση, οργώνουμε καλά το χώμα ή το σκάβουμε με τα χέρια μας και ενσωματώνουμε κομπόστ, καλοχωνεμένη κοπριά και πλήρες βιολογικό λίπασμα. Όλες οι ποικιλίες του παντζαριού αναπτύσσονται σε δροσερό περιβάλλον και μακριά από ακραίες θερμοκρασίες, με ιδανικές θερμοκρασίες από τους 15°C μέχρι τους 25°C. Σε πολύ παγωνιά ή σε πολύ ζέστη, οι ρίζες του παντζαριού δεν αναπτύσσονται σωστά και έχουμε υποβαθμισμένη παραγωγή. Το παντζάρι μπορεί να γίνει συγκαλλιέργεια μαζί με άλλα λαχανικά, όπως το λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, κρεμμυδάκι, σκόρδο και μαρούλι και να μας δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα. 


Ποιες είναι οι αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια του παντζαριού; Φυτεύουμε σπόρο ή προμηθευόμαστε έτοιμα φυτά από φυτώριο; Αρχικά ας πούμε για τη σπορά. Τρίβουμε τον σπόρο του παντζαριού με τα χέρια για να σπάσει το σκληρό περίβλημα και να έχουν καλύτερη φυτρωτικότητα οι σπόροι. Φυτεύουμε τους σπόρους παντζαριού σε βάθος 3-5 εκατοστών, ρίχνοντας 4-5 σπόρους, σε αποστάσεις 10 εκατοστών μεταξύ τους και σε αποστάσεις 50 εκατοστών μεταξύ των γραμμών. Όταν μεγαλώσουν λίγο τα παντζαράκια, τα αραιώνουμε και αφήνουμε 1 πατζάρι ανά δέκα εκατοστά. Μπορεί το ξερίζωμα να είναι λίγο δύσκολο συναισθηματικά, αλλά είναι απαραίτητο για να μπορέσουν να αναπτυχθούν τα φυτά μας. Αναλυτικές πληροφορίες για τη δημιουργία σπορείου, υπάρχουν στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. Όταν προμηθευόμαστε έτοιμα φυτά παντζαριού, προτιμάμε ποικιλία παντζαριού τύπου Detroit, που μας δίνει μεγάλα στρογγυλά παντζάρια με γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα και κατακόκκινο χρώμα σάρκας, τα οποία φυτεύουμε σε αποστάσεις φύτευσης ανά 15-20 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 40-50 εκατοστά μεταξύ των γραμμών. 

Αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια λαχανικών
Αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια λαχανικών


 Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχουν τα παντζάρια; Το ριζικό σύστημα των ποικιλιών του παντζαριού είναι σχετικά βαθύ και δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, αρκεί να έχει σταθερό πότισμα όταν στεγνώνει το χώμα. Επιπλέον, ως φθινοπωρινή καλλιέργεια, υπάρχουν και οι βροχές που μας διευκολύνουν. Σχετικά με τη λίπανση του παντζαριού, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία κάθε 20-30 μέρες για την καλή ανάπτυξη του φυλλώματος και την παραγωγή της σαρκώδους ρίζας. Το βόριο ως ιχνοστοιχείο, είναι απαραίτητο για το παντζάρι, για να έχουμε καλή παραγωγή χωρίς κηλίδες και εξογκώματα. Πώς καλλιεργείται το παντζάρι σε γλάστρα; Η καλλιέργεια του παντζαριού σε γλάστρα δεν είναι τόσο συνηθισμένη, μπορεί ωστόσο να γίνει πολυ εύκολα. Η φύτευση και η καλλιέργεια του παντζαριού δεν απαιτεί πολύ βαθιές γλάστρες, καθώς 20-25 εκατοστά βάθους είναι αρκετά για να μας δώσουν ποιοτική παραγωγή. Χρησιμοποιούμε αφράτο γόνιμο φυτόχωμα, ειδικό για κηπευτικά που να εξασφαλίζει παράλληλα καλή αποστράγγιση. Μπορούμε να φτιάξουμε και μια συνταγή δικού μας αφράτου φυτοχώματος για καλλιέργεια παντζαριού σε γλάστρα, αναμιγνύοντας 60% χώμα ή τύρφη, 20% κομπόστ ή καλοχωνεμένη κοπριά, 10% περλίτη και 10% άμμο. Επιλέγουμε μια ηλιόλουστη θέση σε νότιο μπαλκόνι για τη γλάστρα με τα παντζάρια κατά την φθινοπωρινή περίοδο, και περισσότερο ημισκιερή σε δυτικό ή ανατολικό μπαλκόνι όταν φυτεύουμε νωρίς την άνοιξη. 

Καλλιεργούμε παντζάρι σε γλάστρα
Καλλιεργούμε παντζάρι σε γλάστρα


 Τι προβλήματα αντιμετωπίζουμε στην καλλιέργεια του παντζαριού; Το παντζάρι θέλει συχνό ξεβοτάνισμα από τα ζιζάνια, δηλαδή απομάκρυνση των ανεπιθύμητων αγριόχορτων ειδικά την περίοδο που αναπτύσσονται τα νεαρά φυτά παντζαριού. Επίσης, αφαιρούμε τα ξερά και μαραμένα φύλλα, συνήθως αυτά που βρίσκονται πιο χαμηλά, για να βοηθήσουμε το φυτό να αναπτυχθεί καλύτερα. Κι όσο για τα έντομα που δημιουργούν προβλήματα στο παντζάρι όπως οι κάμπιες, η μελίγκρα, η λιριόμυζα και διάφορες μυκητολογικές ασθένειες, ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού και αλάτων λιπαρών οξέων που βρίσκουμε σε γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε επιλέγοντας οικολογικές συνταγές προστασίας φυτών με φυσικά υλικά που προτείνουμε στο σχετικό μας άρθρο. Ποια είναι η εποχή συγκομιδής του παντζαριού; Τα παντζάρια είναι έτοιμα για συγκομιδή συνήθως 2-3 μήνες μετά την σπορά και πρέπει να το έχουμε σημειώσει στο ημερολόγιο κηπουρικής μας για να μας διευκολύνει στο πότε τα βγάζουμε από το χώμα. Για κάθε ενδεχόμενο, πριν τα ξεριζώσουμε, σκάβουμε ελαφρά γύρω από τα φυτά για να διαπιστώνουμε ότι η ρίζα του πατζαριού έχει φτάσει σε καλό μέγεθος με διάμετρο περίπου 5 εκατοστών. Μπορούμε να αποθηκεύσουμε τα παντζάρια για λίγους μήνες, αρκεί να κόψουμε τα φύλλα μερικά εκατοστά πάνω από τους βλαστούς χωρίς να τα πλύνουμε και να τα διατηρήσουμε μέσα σε άχυρο ή άμμο σε θερμοκρασία συντήρησης ψυγείου. 


 Κι ένα τελευταίο μυστικό για τις ποικιλίες του παντζαριού Το σέσκουλο, το αγαπημένο λαχανικό που τρώμε για τα φύλλα του, είναι μια φυλλώδης ποικιλία παντζαριού, όπως και το ζαχαρότευτλο, που μας δίνει τη ζάχαρη, αποτελεί μία ποικιλία παντζαριού με ρίζα που έχει υψηλή συγκέντρωση σε σάκχαρα. 
 

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.