Σάββατο , 25 Ιουνίου 2022
Breaking News

Γιατί στρίβουν τα φύλλα των φυτών και πώς το αντιμετωπίζουμε

Τι προκαλεί το στρίψιμο στα φύλλα και τι σημαίνει για την υγεία των φυτών μας;Όταν τα φύλλα των φυτών συστρέφονται,...
Περισσότερα
Γιατί στρίβουν τα φύλλα των φυτών και πώς το αντιμετωπίζουμε

Διατροφική ποικιλομορφία για μακροζωία και ευζωία

Υγιεινή διατροφή* και θρέψη* – Τα περισσότερα προβλήματα που οφείλονται σε ασθένειες θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν γνωρίζαμε τα βασικά...
Περισσότερα
Διατροφική ποικιλομορφία για μακροζωία και ευζωία

Αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα (ανάρσια)

Πώς προστατεύουμε τις βερικοκιές με οικολογικό τρόπο για να απολαμβάνουμε βερίκοκα χωρίς σκουλήκια;Κάθε χρόνο λαχταράμε να γευτούμε τους νόστιμους καρπούς...
Περισσότερα
Αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα (ανάρσια)

Παιώνια, συμβουλές φροντίδας σε γλάστρα και στον κήπο

Παιώνια, ένα εντυπωσιακό βολβώδες καλλωπιστικό φυτό με που ανθίζουν από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο χαρίζοντάς μας έντονα χρώματα και...
Περισσότερα
Παιώνια, συμβουλές φροντίδας σε γλάστρα και στον κήπο

12 μυστικά για την καλλιέργεια της ντομάτας (+video)

, ο βασιλιάς του λαχανόκηπου! Η ντομάτα είναι η πιο δημοφιλής καλλιέργεια και αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Οι...
Περισσότερα
12 μυστικά για την καλλιέργεια της ντομάτας (+video)

Πότε σπέρνουμε κάθε λαχανικό.

Κατάλληλη εποχή σποράς των λαχανικών, απευθείας στο χώμα ή σε σπορείο. Για τη σπορά των λαχανικών χρησιμοποιούνται δύο τεχνικές. Η...
Περισσότερα
Πότε σπέρνουμε κάθε λαχανικό.

Ιουνιος- Λαχανοκομικός Οδηγός Σποράς – Φύτευσης

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ - ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ   Gustave Caillebotte - The Gardeners, 1875 - 1877     Σπορές...
Περισσότερα
Ιουνιος- Λαχανοκομικός Οδηγός Σποράς – Φύτευσης

11 μυστικά για την καλλιέργεια του κολοκυθιού (+video)

Κολοκύθι, ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο νόστιμα που φυτεύουμε την ανοιξιάτικη περίοδο και συγκομίζουμε μέσα στο καλοκαίρι. Τα κολοκύθια...
Περισσότερα
11 μυστικά για την καλλιέργεια του κολοκυθιού (+video)

Τι τρώει τα φύλλα των φυτών και φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Αν παρατηρήσουμε φαγώματα στα φύλλα των φυτών, τότε υπάρχει κάτι στον κήπο, στην αύλη ή στο μπαλκόνι μας που τρέφεται...
Περισσότερα
Τι τρώει τα φύλλα των φυτών και φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Το συκώτι δεν εξαρτάτε από την ηλικία μας και παραμένει πάντα τριών ετών

Το συκώτι μας έχει μια μοναδική ικανότητα να αναγεννάται μετά από βλάβη. Ωστόσο, ήταν άγνωστο εάν αυτή η ικανότητα μειώνεται...
Περισσότερα
Το συκώτι δεν εξαρτάτε από την ηλικία μας και παραμένει πάντα τριών ετών

7 λάθη που κάνουμε στον κήπο και πώς να τα αποφύγουμε

Αν τα φυτά μας συχνά δε δείχνουν σε πολύ καλή κατάσταση, ίσως κάνουμε κάποια λάθη στη φροντίδα τους που τα εμποδίζουν να αναπτυχθούν όπως περιμένουμε.

Μπορεί να πέφτουν τα φύλλα, το φυτό μας να μην ανθίζει ή να δείχνει καχεκτικό. Ό,τι κι αν συμβαίνει, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα προβλήματα που εμφανίζονται στα φυτά μας είναι από λάθη που μπορούμε εύκολα να διορθώσουμε.

Από την , μέχρι τη μείωση του ποτίσματος και την προσθήκη λιπάσματος, μικρές αλλαγές στη φροντίδα των φυτών μας μπορούν να φέρουν θεαματικά αποτελέσματα.

Είναι σημαντικό να εντοπίζουμε άμεσα και να προλαβαίνουμε τα λάθη που κάνουμε τόσο κατά την επιλογή και τη φύτευση των φυτών, όσο και στην περιποίηση τους.

Ας δούμε, λοιπόν, τα συχνότερα λάθη που κάνουμε στον κήπο και πώς να τα αποφύγουμε για να εξασφαλίσουμε υγιή καταπράσινα φυτά με πλούσια ανθοφορία και πολλούς καρπούς.

Τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στον κήπο αφορούν το πότισμα, τη φύτευση στη σωστή θέση και την κατάλληλη εποχή, την προετοιμασία του εδάφους για να δεχθεί τα φυτά, την προσθήκη θρεπτικών στοιχείων και την προστασία των φυτών.

Το υπερβολικό πότισμα, η έλλειψη νερού, τα ακανόνιστα ποτίσματα και η διαβροχή των φύλλων αποτελούν τις κυριότερες αιτίες προβλημάτων για τα φυτά μας στον κήπο και στο μπαλκόνι.

Για το λαμβάνουμε υπόψη τα εξής:

Πολλά προβλήματα δημιουργούνται στον κήπο μας λόγω φύτευσης σε λανθασμένη θέση, καθώς κάθε φυτό έχει διαφορετικές ανάγκες σε ηλιοφάνεια, θερμοκρασία και αντοχή.

Για τη φύτευση των φυτών στις κατάλληλες θέσεις:

H φύτευση σε ακατάλληλη εποχή είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που δημιουργούν πρόβλημα στα φυτά. Κάποιες φορές μπορεί να φυτεύουμε αρκετά νωρίς, με ρίσκο να παγώσουν τα φυτά ή πιο αργά με αποτέλεσμα τα φυτά να έχουν προβλήματα.

Οι περισσότερες φυτεύσεις γίνονται την εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου και λιγότερο τον χειμώνα ή το καλοκαίρι.

Σχετικά με την εποχή φύτευσης, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι:

Αν φυτέψουμε σε σκληρό χώμα στον κήπο δε θα αναπτυχθεί ομαλά το ριζικό σύστημα με αποτέλεσμα τα φυτά να έχουν προβλήματα στη βλάστηση με μειωμένη ανθοφορία και παραγωγή καρπών.

Πριν φυτέψουμε, λοιπόν, είναι απαραίτητο να προετοιμάσουμε το έδαφος για να υποδεχθεί τα φυτά μας.

Ένα από τα πιο σοβαρά λάθη κατά την φύτευση φυτών, λαχανικών, καλλωπιστικών και καρποφόρων δέντρων είναι η πυκνή σπορά και φύτευση. Όταν δεν επιλέγουμε τις , τα φυτά αναπτύσσονται πολύ πυκνά καθώς μεγαλώνουν δεν έχουν καλό αερισμό και φωτισμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο ευαίσθητα σε προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες, έντομα και τον

Όταν κάνουμε σπορά σε λαχανικά ή σε καλλωπιστικά, πρέπει να αποφεύγουμε την πυκνή σπορά, γιατί τα φυτά όταν μεγαλώσουν θα έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Επίσης, στην περίπτωση της σποράς, όταν τα νέα φυτά φυτρώνουν πολύ πυκνά, είναι πολύ δύσκολο να απομακρύνουμε τα που αναπτύσσονται.

H έλλειψη θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος όπως το , ο , το , αλλά και ιχνοστοιχείων όπως ο και ο προκαλεί προβλήματα στη βλαστική ανάπτυξη και στην ανθοφορία των καλλωπιστικών φυτών, καθώς και στην παραγωγή καρπών των λαχανικών και των καρποφόρων δέντρων.

Αντίστοιχα, η υπερβολική ποσότητα προσθήκη λιπάσματος, μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και τοξικότητες στα φυτά. Ειδικά η υπερβολική προσθήκη αμμωνιακών λιπασμάτων δημιουργεί καψίματα στην κορυφαία βλάστηση και ευαισθησία σε μυκητολογικές ασθένειες.

Χρησιμοποιούμε κάθε με βάση τις ανάγκες του φυτού και εφαρμόζουμε τη λίπανση στο κατάλληλο στάδιο ανάπτυξης του φυτού και στη σωστή ποσότητα.

Σε όλα τα φυτά κάποια στιγμή μπορεί να εμφανιστούν έντομα ή κάποια ασθένεια. Η έγκαιρη αντιμετώπιση τους είναι πολύ σημαντική για την υγεία των φυτών.

Είναι σημαντικό να παρατηρούμε συχνά τα φυτά μας για τυχόν προβλήματα, προκειμένου να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε νωρίς και να τα διατηρήσουμε υγιή.

Η κηπουρική απαιτεί χρόνο και εμπειρία για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον υπέροχο κόσμο των φυτών. Ακόμα και ο πιο έμπειρος καλλιεργητής, κάποια στιγμή κάνει λάθη. Φροντίζουμε, λοιπόν, να μαθαίνουμε από τα λάθη που κάνουμε, ώστε την επόμενη φορά να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.

About admin

Check Also

Μηνιαίος Λαχανοκομικός Οδηγός Σποράς & Φύτευσης

Ιουνιος- Λαχανοκομικός Οδηγός Σποράς – Φύτευσης

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ - ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ   Gustave Caillebotte - The Gardeners, 1875 - 1877     Σπορές & Φυτεύσεις Λαχανοκομικών τον Ιούνιο για Υπαίθριες Καλλιέργειες   Στο ημερολόγιο σποράς λαχανοκομικών του Ιουνίου παρουσιάζονται λαχανικά και κηπευτικά που φυτεύονται αυτήν την εποχή για υπαίθρια καλλιέργεια. Συγκεκριμένα, παρέχονται σύντομες πληροφορίες για τις συνθήκες σποράς όπως…

11 μυστικά για την καλλιέργεια του κολοκυθιού (+video)

Κολοκύθι, ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο νόστιμα που φυτεύουμε την ανοιξιάτικη περίοδο και συγκομίζουμε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.