Παρασκευή , 14 Νοεμβρίου 2025
Breaking News

Πώς να Φτιάξετε Φυσικό Αντιβιοτικό με Σκόρδο, Μέλι και Λεμόνι

Αναλυτικός Οδηγός Γνωρίζατε ότι το σκόρδο μέλι λεμόνι αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς συνδυασμούς της φύσης; Έρευνες έχουν δείξει...
Περισσότερα
Πώς να Φτιάξετε Φυσικό Αντιβιοτικό με Σκόρδο, Μέλι και Λεμόνι

Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο εγκέφαλός μας έχει τη δύναμη να μας κάνει σωματικά πιο δυνατούς!

…κάθε αναπαράσταση μιας κίνησης αφυπνίζει σε κάποιο βαθμό, την πραγματική κίνηση… Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο...
Περισσότερα
Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο εγκέφαλός μας έχει τη δύναμη να μας κάνει σωματικά πιο δυνατούς!

ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Το φυτό/βότανο της αναγέννησης και της ανάστασης, το σύμβολο της αντοχής και της αναγέννησης της φύσης. Στις πιο σκληρές ερήμους,...
Περισσότερα
ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Όλοι οι ξηροί καρποί υποστηρίζουν μια διατροφή που προάγει την υγεία μας, αλλά διαφέρουν ως προς τα θρεπτικά συστατικά και...
Περισσότερα
Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

βοτανολογία και βιοκεντρισμός; …και ίσως με ρωτήσετε – αξίζει τον κόπο (χρειάζεται;) να γνωρίζουμε τι είναι και τι πρεσβεύει ο βιοκεντρισμός;...
Περισσότερα
Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Μαγνήσιο “Η προηγούμενη μελέτη μας έδειξε ότι η συμπλήρωση μαγνησίου  βελτιστοποιεί την κατάσταση της βιταμίνης D, αυξάνοντας την σε άτομα...
Περισσότερα
Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Μῦθος A’    Ἀλώπηξ  -. Ἀλώπηξ εἰσελθοῦσα εἰς πλάστου ἐργαστήριον και ἕκαστον τῶν ἐνόντων διερευνῶσα, ὡς περιέτυχε τραγῳδοῦ προσωπείῳ, τοῦτο...
Περισσότερα
Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Και είναι πια γνωστές σε, σχεδόν, όλους μας οι συστάσεις για μια υγιεινή ή συνετή διατροφή, οι οποίες περιλαμβάνουν έναν...
Περισσότερα
Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Ναι, η υγιής πέψη θέτει τον τόνο για την ημέρα μας, επηρεάζοντας την ενέργεια, τη διάθεση και την εστίαση μέσω...
Περισσότερα
Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Πράσα, σπανάκι και αυγά- ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!

     Η επιστήμη κάθε μέρα αποδεικνύει ότι η μακροζωία δεν είναι μόνο στα γονίδιά μας, είναι και στο πιάτο...
Περισσότερα
Πράσα, σπανάκι και αυγά- ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!

6 μυστικά για την καλλιέργεια του βατόμουρου

Τι θα λέγατε να καλλιεργήσουμε άγρια φρούτα στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας; Η βατομουριά, γνωστή και ως βάτος ή βατσινιά, είναι ένας πολυετής καρποφόρος θάμνος που παράγει τα διάσημα βατόμουρα ή βάτσινα, τους νόστιμους καρπούς με την εξαιρετική διατροφική αξία. Το βατόμουρο ανήκει στα superfood, όπως αποκαλούνται τα τελευταία χρόνια, καθώς περιέχει πολλές βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία με πλούσια αντιοξιδωτική δράση. Πέρα από φρέσκο, μπορούμε να απολαύσουμε το βατόμουρο σε χυμό μαζί με άλλα φρούτα, να το κάνουμε μαρμελάδα ή ακόμα και να παρασκευάσουμε μοναδικά λικέρ. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες βατόμουρου, άλλες που έχουν ορθόκλαδη ανάπτυξη και κάποιες που έχουν περισσότερο έρπουσα ανάπτυξη. Τι συνθήκες επιλέγουμε για την καλλιέργεια του βατόμουρου; Η καλλιέργεια του βατόμουρου ευδοκιμεί καλύτερα σε δροσερά κλίματα και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό άλλωστε μπορεί να φυτευτεί ακόμα και σε ορεινές περιοχές. Το βατόμουρο αν και προσαρμόζεται σε όλους τους τύπους εδαφών με καλή αποστράγγιση χωρίς να έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, ευδοκιμεί καλύτερα σε βαθιά γόνιμα εδάφη. Επιλέγουμε ηλιοφανή, αλλά και ημισκιερά σημεία για την φύτευση του βατόμουρου, αν και σε νότιες περιοχές φυτεύεται ακόμη και σε σκιερές θέσεις για να μην δυσκολευτεί από τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο. Για να φυτέψουμε βατομουριά στον κήπο, προτιμούμε απόστάσεις 2-2,5 μέτρων μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 3-3,5 μέτρων μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Όταν καλλιεργούμε βατόμουρα σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε σχετικά μεγάλη γλάστρα με διάμετρο και ύψoς τουλάχιστον 30 εκατοστα που γεμίζουμε με φυτόχωμα γενικής χρήσης εμπολουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά. Φροντίζουμε η γλάστρα να διαθέτει τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το περιττό νερό. 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια του βατόμουρου; Το βατόμουρο έχει σημαντικές απαιτήσεις σε εδαφική υγρασία και θα χρειαστεί τακτικά ποτίσματα, ειδικά στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του φυτού μετά την φύτευση. Η καλλιέργεια του βατόμουρου απαιτεί τακτικό πόστισμα, ειδικά κατά τη ζεστή καλοκαιρνή περίοδο που χρειάζεται νερό τουλάχιστον 2 φορές τη βδομάδα σε νότιες περιοχές. Αν η βατομουριά μας δεν ποτίζεται αρκετά, θα μας δώσει μικρότερη παραγωγή και μικρότερους καρπούς, τόσο για τη φετινή χρονιά καθώς πιθανότατα και για την επόμενη. Σχετικά με τη λίπανση, το βατόμουρο έχει αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία, γι’ αυτό καλό είναι πριν τη φύτευση να ενσωματώνουμε κοπριά, κομπόστ και βιολογικό λίπασμα. Η καλλιέργεια του βατόμουρου κάθε χρόνο χρειάζεται προσθήκη πλήρους βιολογικού λιπάσματος στα τέλη του χειμώνα και τουλάχιστον μια συμπληρωματική στα τέλη της άνοιξης, για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική βλάστηση και πλούσια παραγωγή. Προσέχουμε πάντως να μην κάνουμε υπερβολική λίπανση σε θρεπτικά στοιχεία αζώτου, γιατί με αυτό τον τρόπο το φυτό θα εμφανίσει βλαστομανία και μικρότερη παραγωγή. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η βατομουριά; Τα βατόμουρα παράγουν φρούτα σε βλαστούς της προηγούμενης χρονιάς και γι’ αυτό κατά το κλάδεμα αφαιρούμε τους διετείς βλαστούς που έχουν δώσει την παραγωγή τους. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της βατομουριάς είναι μέσα στο χειμώνα, την περίοδο του ληθάργου του φυτού. Αφαιρούμε αδύναμους και προσβεβλημένους βλαστούς, αφήνοντας περίπου δέκα νέους βλαστούς σε κάθε φυτό οι οποίοι θα δώσουν καρποφορία την επόμενη χρονιά. Αυτούς τους βλαστούς τους κλαδεύουμε ελαφρά ή περισσότερο έντονα στην άκρη ανάλογα σε ποιο σημείο του βλαστού καρποφορεί η κάθε ποικιλία βατόμουρου. Για τις ορθόκλαδες ποικιλίες βατόμουρου μπορεί να γίνει κορφολόγημα των βλαστών την περίοδο του καλοκαιριού που θα ενισχύσει την καρποφορία και την ωρίμανση των καρπών. Ο πολλαπλασιασμός της βατομουριάς γίνεται με φυλλώδη μοσχεύματα που λαμβάνονται μέσα στην άνοιξη από την κορυφή των βλαστών. Το βατόμουρο μπορεί επίσης να πολλαπλασιαστεί με παραφυάδες και με καταβολάδες. Με τη μέθοδο των καταβολάδων, βαζουμε μέσα στο έδαφος, την κορυφή του βλαστού και αφού ριζώσει, την άνοιξη της επόμενης χρονιάς, αποκόπτουμε το νεό φυτό από το μητρικό φυτό βατόμουρου. Πoιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν τα βατόμουρα και πώς τα αντιμετωπίζουμε; Η βατομουριά όταν βρίσκεται σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας προσβάλλεται από μυκητολογικές ασθένειες όπως η ανθράκωση, η σκωρίαση, ο βοτρύτης και το ωίδιο, καθώς και από βακτηριακές ασθένειες όπως βερτισιλλίωση. Για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών που προσβάλλουν τα βατόμουρα ψεκάζουμε με διαλύματα χαλκού και θειαφιού. Επιπλέον, καλό είναι να ψεκάζουμε και με διάλυμα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων καλίου για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά την μελίγκρα (αφίδες) που προσβάλλει την τρυφερή βλάστηση καθώς και τον τετράνυχο. Τέλος, σημαντικό πρόβλημα μπορούν να προκαλέσουν στον κήπο μας τα πουλιά που τρώνε τους καρπούς του βατόμουρου, όταν αυτοί ωριμάσουν την περίοδο του καλοκαιριού. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε ειδικό δίχτυ με το οποίο καλύπτουμε το φυτό μας για προστασία από τα πουλιά.  


 Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια του βατόμουρου Το βατόμουρο μπαίνει σε καρποφορία από τον δεύτερο χρόνο του και η παραγωγική του ζωή διαρκεί τουλάχιστον 10 χρόνια. Οι καρποί του βατόμουρου ωριμάζουν σταδιακά μέσα στο καλοκαίρι συνήθως από τις αρχές Ιουλίου ως στα τέλη Σεπτέμβη μέχρι να αρχίσουν τα πρώτα κρύα, ενώ όταν συγκομίζονται διατηρούνται για 1-2 μέρες εκτός ψυγείου. Αν τοποθετηθούν άμεσα σε ψυγείο, θα μπορέσουν να συντηρηθούν τουλάχιστον 5-6 μέρες. Περισσότερα χρήσιμα άρθρα 

About admin

Check Also

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου. ~ Επιστροφή στη φύση

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου.

Με το όνομά της έχουν “βαφτισθεί”, ως φόρος τιμής και εκτίμησης, δεκάδες ελληνικά χωριά, ενώ …

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Κλάδεμα της αχλαδιάς Ένα από τα μυστικά για επιτυχία στην καλλιέργεια της αχλαδιάς βρίσκεται στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.