Τρίτη , 22 Οκτωβρίου 2024
Breaking News

Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική – μια πρώτη γνωριμία

Οι βελόνες tvn κωνοφόρων είναι ένα συμπύκνωμα πολύτιμων βιολογικά ενεργών ουσιών.  Είναι πλούσιες σε χλωροφύλλη, αιθέρια έλαια, φυτοστερόλες, βιταμίνες – περιέχουν πέντε φορές...
Περισσότερα
Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική – μια πρώτη γνωριμία

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο -2

Ο μύθος λέει ότι όταν ο Θεός έριξε τα λουλούδια στη γη τους είπε “διαλέξετε το χρώμα που θέλετε να...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο -2

Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

Το αντένιουμ, γνωστό και ως “ρόδο της ερήμου”, είναι ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό που προέρχεται από τις ξηρές περιοχές της ανατολικής...
Περισσότερα
Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

Παχυπόδιο: Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης

Ένα που ξεχωρίζει με την ιδιαίτερη εμφάνιση του είναι το παχυπόδιο. Μοιάζει με ένα πάντρεμα φοίνικα και κάκτου, γι’ αυτό...
Περισσότερα
Παχυπόδιο: Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης

τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε -John Muir

“αυτό το μικρούλι μωβ λουλουδάκι, που το φρόντιζε ο Δημιουργός του, έκλεισε τα πέταλά του, έσκυψε χαμηλά στη χαραμάδα του...
Περισσότερα
τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε -John Muir

όταν με ρώτησαν “τι είναι κρυμμένο στο μπουκαλάκι, ntina?

…είπα πως μέσα στο μπουκαλάκι μου είναι ένα υπέροχο και μεθυστικό βάμμα φασκόμηλου! Το βάμμα ενός βοτάνου δεν είναι απλά...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν “τι είναι κρυμμένο στο μπουκαλάκι, ntina?

όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

…πως είναι όλα τα βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων για να είναι το φαγητό του...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Η πεπερόμια είναι από τα πιο δημοφιλή με μεγάλη ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων στα φύλλα της.Τα περισσότερα είδη πεπερόμιας (Peperomia...
Περισσότερα
Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Leonhart Fuchs και De historia stirpium commentarii insignes/Αξιοσημείωτα σχόλια για την ιστορία των βοτάνων

Οφηλία: Υπάρχει δεντρολίβανο, αυτό είναι για ανάμνηση.  Προσευχήσου αγάπη μου, να θυμάσαι. Και υπάρχουν πανσέδες, αυτό είναι για σκέψεις… Το...
Περισσότερα
Leonhart Fuchs και De historia stirpium commentarii insignes/Αξιοσημείωτα σχόλια για την ιστορία των βοτάνων

αποφθέγματα υγείας

…αποφθέγματα ονομάζουμε σύντομες προτάσεις ή φράσεις, οι οποίες περιέχουν συμβουλές ή κρίσεις από πρόσωπα αδιαμφισβήτητου κύρους και θεωρούνται αιώνιες αλήθειες!...
Περισσότερα
αποφθέγματα υγείας

6 μυστικά για την καλλιέργεια της αγκινάρας

Η αγκινάρα είναι ένα πολυετές λαχανικό με ιδιαίτερη γεύση που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με πολλούς τρόπους στην κουζίνα μας. Τι κι αν έχει αγκάθια, τι κι αν έχει δυσκολία το καθάρισμα της! Η αγκινάρα είναι εξαιρετικά νόστιμη ωμή με λεμόνι, αποτελεί μάλιστα εκλεκτό μεζέ για να συνοδεύσουμε το ούζο και την ρακί, καθώς επίσης μαγειρευτή αλά πολίτα και σε πολλές ακόμα σπιτικές συνταγές. Αυτό που τρώμε ως «καρπό» της αγκινάρας είναι ουσιαστικά η ανθοκεφαλή, εκεί απ’ όπου προκύπτει το λουλούδι του φυτού δηλαδή, και την οποία συγκομίζουμε πολύ πριν ωριμάσει, στα τέλη της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού. Πολυετές λαχανικό που αναπτύσσεται σε σχήμα θάμνου, η αγκινάρα μπορεί να καλλιεργηθεί σε κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Το φυτό της αγκινάρας φτάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο, ενώ το καλοκαίρι ξεραίνεται ο βλαστός της και πέφτει σε λήθαργο μέχρι τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου, όπου αναβλαστάνει και δίνει νέες παραφυάδες. 

Το εντυπωσιακό λουλούδι της αγκινάρας
Το εντυπωσιακό λουλούδι της αγκινάρας


 Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της αγκινάρας; Οι αγκινάρες αναπτύσσονται σε αμμοπηλώδη, γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση και σε μέρη με ήπιο χειμώνα. Χρειάζονται μέτριες θερμοκρασίες 15-20°C για να αναπτύξουν τρυφερές ανθοκεφαλές. Η αγκινάρα δεν είναι καθόλου ανθεκτική στον παγετό και πρέπει να φυτεύεται σε θέσεις προφυλαγμένες από το δυνατό ψύχος. Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες οι ανθοκεφαλές της αγκινάρας παγώνουν και μαυρίζουν, ενώ σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες σκληραίνουν απότομα και είναι ακατάλληλες για κατανάλωση. Για να φυτέψουμε τις αγκινάρες σε γλάστρα, επιλέγουμε μπαλκόνι με νότια ή δυτική έκθεση και προμηθευόμαστε μεγάλες γλάστρες, με ύψος και διαμέτρο 30 εκατοστών, για να φυτέψουμε τα μικρά φυτά αγκινάρας. Τι προσέχουμε κατά τη φύτευση της αγκινάρας; Η αγκινάρα φυτεύεται το φθινόπωρο, είτε με παραφυάδες που προκύπτουν από βλαστοφόρους οφθαλμούς της αγκινάρας με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου, είτε από έτοιμα φυτά που προμηθευόμαστε από φυτώρια. Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για την αγκινάρα είναι 1 μέτρο μεταξύ των φυτών και 1,5 μέτρο μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Κατά τη φύτευση στο λάκκο, είναι πολύ σημαντική η προσθήκη οργανικής ουσίας με την ενσωμάτωση καλά χωνεμένης κοπριάς, κομπόστ και πλήρους βιολογικού λιπάσματος. Αμέσως μετά τη φύτευση ένα καλό πότισμα είναι απαραίτητο για την ομαλότερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. 

Πολλαπλασιασμός αγκινάρας
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της αγκινάρας με παραφυάδες


 Κάθε πότε ποτίζουμε τις αγκινάρες και τι λίπασμα θέλουν; Η αγκινάρα έχει μέτριες ανάγκες σε πότισμα για να δώσει καλή ανάπτυξη και παραγωγή. Την περίοδο της άνοιξης ποτίζουμε 2-3 φορές την βδομάδα, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού διακόπτουμε το πότισμα. Πάντως, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε το υπερβολικά συχνό πότισμα για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών στον βλαστό και στο φύλλωμα της αγκινάρας. Για τη λίπανση της αγκινάρας, στις αρχές της άνοιξης, θα χρειαστεί προσθήκη κοπριάς μαζί με πλήρες βιολογικό λίπασμα για να εξασφαλίσουμε πλούσια βλάστηση και καρποφορία. 


Τι ασθένειες και έντομα προσβάλλουν τις αγκινάρες; H αγκινάρα προσβάλλεται από αρκετές ασθένειες και έντομα. Για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, όπως η σκωρίαση και η ανθράκωση, μέσα στην άνοιξη, καθαρίζουμε τα κάτω φύλλα της αγκινάρας για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό του φυτού και λιγότερη υγρασία. Επιπλέον, καλό είναι να ρίχνουμε θειάφι γύρω από τη ρίζα και να ψεκάζουμε με διάλυμα μαγειρικής σόδας στα φύλλα. Για να προστατέψουμε οικολογικά τις αγκινάρες μας από τη μελίγκρα καθώς και από κάμπιες, ψεκάζουμε προληπτικά με σάπωνες αλάτων καλίου και βάκιλο Θουριγγίας που προηθευτόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάλυμα πράσινου σαπουνιού που φτιάχνουμε διαλύοντας 20 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι και 5ml οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό. 

Καλλιέργεια αγκινάρας
Η παραγωγικότητα των φυτών αγκινάρας μειώνεται μετά τον τέταρτο χρόνο


 Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της αγκινάρας Οι αγκινάρες έχουν ικανοποιητική παραγωγή από τον δεύτερο χρόνο μέχρι τον τέταρτο χρόνο της ζωής τους, όταν η συγκομιδή της φτάνει στον αριθμό των δέκα περίπου ανθοκεφαλών ανά φυτό, ενώ τα επόμενα χρόνια μειώνεται σημαντικά η παραγωγή τους. 

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.