Σάββατο , 19 Απριλίου 2025
Breaking News

μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

Σε πάρα πολλά παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα, εδώ και αιώνες, το μέλι συστήνεται ως φυσικό ίαμα/φάρμακο πολλών ασθενειών, με εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες! Στην...
Περισσότερα
μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

5 μυστικά για τη φροντίδα της γαρυφαλλιάς

Η γαρυφαλλιά (ή δίανθος, γαριφαλιά) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πολυετή λουλούδια που συναντάμε στις περισσότερες αυλές και μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών, φυτεμένη σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Ξεχωρίζει για την πλούσια βλάστηση με στενόμακρα λογχοειδή φύλλα και τα άφθονα και εντυπωσιακά άνθη σε διάφορες αποχρώσεις: λευκά, ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα, ακόμη και δίχρωμα. Η γαρυφαλλιά ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο και τα λουλούδια της διατηρούνται σε βάζο για αρκετό χρονικό διάστημα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γαρυφαλλιάς, άλλες αρωματικές και άλλες όχι, ψηλές και χαμηλές, άλλες έρπουσες και άλλες ορθόκλαδες ιδανικές για κομμένο λουλούδι. Πιο γνωστές ποικιλίες είναι η κοινή γαρυφαλλιά, το κινέζικο γαρύφαλλο καθώς και το γαρύφαλλο των ποιητών. Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει η γαρυφαλλιά για να αναπτυχθεί; H γαρυφαλλιά χρειάζεται πλούσιο, γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση του νερού, καθώς είναι ευαίσθητη στην υπερβολική υγρασία και μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες της. Για καλύτερη ανάπτυξη και πλουσιότερη ανθοφορία, οι γαρυφαλλιά προτιμάει φωτεινά και ηλιόλουστα μέρη. Δεν φοβάται το χειμώνα και είναι ανθεκτική στο ψύχος, ακόμα και σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Αντίθετα τα πολύ ζεστά και ξηρά καλοκαίρια την ταλαιπωρούν. Θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς μπορεί να εξασθενήσουν το φυτό και να ξεραθεί. Όταν η γαρυφαλλιά είναι φυτεμένη σε γλάστρα, φροντίζουμε να της εξασφαλίζουμε κατάλληλο φυτόχωμα με περλίτη για να αναπτυχθεί, καθώς και ικανοποιητική αποστράγγιση. 


Τι πότισμα και τι λίπανση χρειάζεται η γαρυφαλλιά; Οι γαρυφαλλιά έχει μέτριες ανάγκες σε πότισμα. Κατά την περίοδο της άνοιξης αρκεί να την ποτίζουμε δυο φορές την εβδομάδα. Βέβαια, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά όταν βρίσκεται σε μικρές γλάστρες, η γαρυφαλλιά χρειάζεται συχνότερο πότισμα, τουλάχιστον κάθε δύο μέρες, για να ανταπεξέλθει στα πολύ υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας. Η γαρυφαλλιά χρειάζονται λίπασμα ανά τακτά διαστήματα, από την περίοδο της άνοιξης μέχρι το τέλος φθινοπώρου. Κάθε μήνα προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας πλήρες κοκκώδες λίπασμα για πλούσια ανάπτυξη και παρατεταμένη ανθοφορία. Για γαρυφαλλιές που είναι φυτεμένες σε γλάστρα, προσθέτουμε κάθε 2 βδομάδες υγρό λίπασμα ανθοφορίας ή υδατοδιαλυτό λιπασμα τύπου 20-20-20. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η γαρυφαλλιά; Το κλάδεμα της γαρυφαλλιάς πραγματοποιείται στις αρχές της άνοιξης ώστε να αναπτυχθούν οι νέοι βλαστοί και να δώσουν την υπέροχη ανθοφορία τους. Παράλληλα, σε τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να γίνεται κορφολόγημα της γαρυφαλλιάς, ώστε να αφαιρούνται επιμελώς τα μαραμένα λουλούδια και τα ξερά κλαδάκια της. Με αυτό τον τρόπο, καταφέρνουμε να ενισχυθεί και να επιμηκυνθεί η ανθοφορία της γαρυφαλλιάς μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Ο πολλαπλασιασμός της γαρυφαλλιάς γίνεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα, με παραφυάδες, αλλά και με σπόρους. Κατάλληλη εποχή για να πάρουμε μοσχεύματα είναι μέσα στο καλοκαίρι από τρυφερούς κορυφαίους βλαστούς μήκους 10 εκατοστών που δεν έχουν λουλούδια. Προτιμάμε να κόβουμε τα μοσχεύματα της γαρυφαλιάς νωρίς το πρωί και να τα φυτεύουμε σε γλάστρα (με φυτόχωμα γενικής χρήσης) που θα διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσει το μόσχευμα της γαρυφαλλιάς. Τι ασθένειες και έντομα προσβάλλουν τη γαρυφαλλιά; Οι γαρυφαλλιές, όπως και οι τριανταφυλλιές, είναι ευαίσθητες σε μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο και η σκωρίαση. Για την προληπτική αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών, προσέχουμε να μην βρέχουμε τα φύλλα και τα λουλούδια της γαρυφαλλιάς κατά το πότισμα, ενώ παράλληλα αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις, καθώς σε συνθήκες κακού αερισμού, οι ασθένειες εξαπλώνονται πολύ γρηγορότερα. Συμπληρωματικά, ψεκάζουμε με διάλυμα βρέξιμου (υδατοδιαλυτού) θειαφιού. Οι γαρυφαλλιές προσβάλλονται, επίσης, από τα έντομα της μελίγκρας, του θρίπα καθώς και από τον κόκκινο τετράνυχο. Για την οικολογική αντιμετώπιση τους ψεκάζουμε με διάλυμα θερινού πολτού ή αλάτων λιπαρών οξέων που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Κι ένα μυστικό για την γαρυφαλλιά Tα πέταλα της γαρυφαλλιάς τρώγονται και μπορούν να μπουν σε διάφορες σαλάτες και μαγειρικές συνταγές σαν ντεκόρ για να δώσουν ξεχωριστό χρώμα, γεύση και άρωμα. Αποφεύγουμε να βάζουμε ολόκληρο το άνθος στα φαγητά μας, γιατί έχουν ιδιαίτερα πικρή γεύση. Περισσότερα λουλούδια

About admin

Check Also

Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με μικρούς καρπούς

Πυράκανθος, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους που ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με …

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.