5 μυστικά φροντίδας για το γεράνι

5 μυστικά φροντίδας για το γεράνι
11 Μαΐου 22:34 2020 Print This Article

Διαχρονικό, πολύχρωμο, ανθεκτικό! Το γεράνι αποτελεί δικαίως ένα από τα δημοφιλή λουλούδια που έχουμε συνδιάσει με εικόνες από το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει παραδοσιακή αυλή και βεράντα που να μην διαθέτει γλάστρες με πολύχρωμα γεράνια. Η σημαντική καλλωπιστική αξία του γερανιού οφείλεται στην παρατεταμένη ανθοφορία, στα μεγάλα λουλούδια καθώς και στην ποικιλία χρωμάτων του. Με καταγωγή από τη νότια Αφρική, το γεράνι ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου και μας χαρίζει λουλούδια που σχηματίζουν χαρακτηριστικές σφαιρικές ταξιανθίες σε λευκό, ρόδινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μοβ και κίτρινο χρώμα. Στην οικογένεια ανήκει επίσης το πελαργόνι που έχει μεγαλύτερα λουλούδια και το μαστιχάκι που είναι ιδανικό για κρεμαστά καλάθια. Τι συνθήκες θέλει το γεράνι για να μας δώσει πολλά λουλούδια; Τα γεράνια ευδοκιμούν σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους, ακόμα και σε βαριά αργιλώδη εδάφη, αρκεί το χώμα να έχει καλή αποστράγγιση. Για να το φυτέψουμε σε γλάστρα, προτιμούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά. Το γεράνι προτιμά ηλιόλουστα σημεία, με νότιο προσανατολισμό για να μας χαρίσει πλουσιότερη ανθοφορία και μπορεί να αναπτυχθεί επίσης σε σκιερές και ημισκιέρες θέσεις. Τα γεράνια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία, ακόμη κι αν μείνουν απότιστα για μέρες. Είναι κατάλληλα και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις, καθώς είναι ανθεκτικά στην αλατότητα του εδάφους, απαιτούν ωστόσο προστασία από τους δυνατούς παγετούς. 


Τι πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα θέλουν τα γεράνια; Το γεράνι χρειάζεται τακτικό πότισμα για να μας δώσει συνεχή ανθοφορία, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για τα γεράνια που έχουμε φυτέψει σε γλάστρες, φροντίζουμε να αφήνουμε το χώμα να ξεραίνεται πριν ποτίσουμε, καθώς και να αδειάζουμε το νερό που περισσεύει στο πιάτο της γλάστρας. Για να ενισχύσουμε την ανθοφορία του γερανιού, χρησιμοποιούμε λίπασμα για ανθοφόρα φυτά, υγρό ή κοκκώδες κάθε 20-30 ημέρες από τις αρχές της άνοιξης μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. Είναι σημαντικό να αφαιρούμε συχνά τα ξεραμένα λουλούδια του γερανιού, για όλη τη διάρκεια της ανθοφορίας του, προκειμένου να βοηθήσουμε το γεράνι να παράγει καινούργια άνθη. Πώς κλαδεύουμε το γεράνι και πώς το πολλαπλασιάζουμε; Το γεράνι χρειάζεται αυστηρό κλάδεμα κάθε χρόνο στην αρχή της άνοιξης για να ανανεωθεί. Αφαιρούμε μερικούς βλαστούς για καλύτερο αερισμό του φυτού και κλαδεύουμε τους υπόλοιπους στο 1/3 του ύψους τους για να ενισχύσουμε τη δημιουργία νέας βλάστησης. Καλό είναι επίσης, να κλαδεύουμε το γεράνι όταν έρθει ο καιρός για μεταφύτευση, πριν το μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα. Ο τρόπος πολλαπλασιασμού του γερανιού είναι σχετικά απλός και γίνεται αρκετά γρήγορα με μοσχεύματα. Κόβουμε μοσχεύματα μήκους περίπου 10 εκατοστών, από τις κορυφές των βλαστών του γερανιού, την περίοδο της άνοιξης ή του καλοκαιριού. Αφαιρούμε τα περισσότερα φύλλα και φυσικά το άνθος του γερανιού, αν υπάρχει, και τα φυτεύουμε σε μικρές γλάστρες με μίγμα χώματος που περιέχει κοπριά, κομπόστ και περλίτη. Όταν τα μοσχεύματα του γερανιού ριζοβολήσουν και φθάσουν σε ύψος περίπου 15 εκατοστών, κορφολογούνται για να αναπτύξουν πλάγιους βλαστούς. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο πολλαπλασιασμός του γερανιού με μοσχεύματα είναι σχετικά εύκολος και δεν είναι απαραίτητη η χρήση ορμόνης ριζοβολίας. 

Πελαργόνι, το μεγάλο ξαδερφάκι του γερανιού
Συμβουλές φροντίδας για το πελαργόνι


 Κι ένα τελευταίο μυστικό για το γεράνι Το γεράνι είναι γενικότερα ανθεκτικό σε μυκητολογικές ασθένειες και έντομα που μπορεί να προσβάλλουν το φύλλωμα και τα λουλούδια του. Για την προστασία του γερανιού από τον μύκητα της σκωρίασης, τον τετράνυχο και από το έντομο της βαμβακάδας που ίσως το προσβάλλουν, ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα βρέξιμου θειαφιού και θερινου πολτού. 

Print Friendly, PDF & Email
  Article "tagged" as:
  Categories:
view more articles

About Article Author

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment