5 μυστικά για φροντίδα ιβίσκου

5 μυστικά για φροντίδα ιβίσκου
11 Μαΐου 22:35 2020 Print This Article

Ο ιβίσκος είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο αγαπημένα λουλούδια του κήπου. Αειθαλής θάμνος ή μικρό καλλωπιστικό δέντρο, ο ιβίσκος εντυπωσιάζει με τα υπέροχα μεγάλα άνθη, λευκού, μωβ, κόκκινου, πορτοκαλί και ροζ χρώματος που ξεπροβάλλουν ανάμεσα από τα χαρακτηριστικά τριγωνικά οδοντωτά φύλλα του. Το πιο γνωστό είδος ιβίσκου είναι ο συριακός που ανθίζει το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και τα πολυάριθμα λουλούδια του διατηρούνται μόνο για 1-2 μέρες. Αγαπημένο φυτό για τους κηποτέχνες, ο ιβίσκος χρησιμοποιείται για φυτεύσεις στον κήπο λόγω της πλούσιας ανθοφορίας του ενώ μπορεί να φυτευτεί και σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Πάντως, υπάρχουν πολλά είδη ιβίσκου που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χαρτιού καθώς και για την δημιουργία τονωτικών αφεψημάτων από τα άνθη του. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται καλύτερα ο ιβίσκος; Ο ιβίσκος αγαπά τα ηλιόλουστα μέρη και ευδοκιμεί σε θέσεις προφυλαγμένες από ρεύματα αέρα, ειδικά από βοριάδες. Σε ηλιοφανείς θέσεις, ο ιβίσκος έχει πλουσιότερη ανθοφορία ενώ σε ημισκιερές θέσεις, η εμφάνιση λουλουδιών είναι περιορισμένη. Ο ιβίσκος είναι αρκετά ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς χάνει το φύλλωμα του και παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία στο μηδέν. Αν προσπαθήσουμε να έχουμε για πολλές μέρες τον ιβίσκο σε εσωτερικό χώρο, θα χάσει το έντονο πράσινο του φυλλλώματος ενώ παράλληλα θα έχουμε και πτώση τω φύλλων του. O ιβίσκος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος φύτευσης, αρκεί να μην είναι πολύ αμμώδες. Αν φυτευτεί σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, ο ιβίσκος παρουσιάζει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία χρησιμοποιώντας φυτόχωμα γενικής χρήσης εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά. 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει ο ιβίσκος; Ο ιβίσκος χρειάζεται συχνό πότισμα, ιδιαίτερα κατά την θερμή περίοδο του καλοκαιριού. Αν είναι φυτεμένος σε γλάστρα, θα χρειαστεί καθημερινό πότισμα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, εφόσον εξασφαλίζεται καλή αποστράγγιση. Σε περίπτωση που το πότισμα του ιβίσκου είναι ανεπαρκές, θα κιτρινίσουν τα φύλλα του ή θα αρχίζουν να πέφτουν. Για να εξασφαλίσουμε ζωηρή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία του ιβίσκου, χρησιμοποιούμε πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα, μια φορά το μήνα, από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο αν τον έχουμε φυτέψει στον κήπο και 2 φορές το μήνα αν τον έχουμε φυτέψει σε γλάστρα. Πώς κλαδεύεται ο ιβίσκος και πώς πολλαπλασιάζεται; Ο ιβίσκος χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο, νωρίς την άνοιξη για να διαμορφώσουμε το σχήμα του. Ο ιβίσκος μπορεί να διατηρηθεί σε σχήμα θάμνου, συντέμνοντας τους βλαστούς που αναπτύσσονται στο μισό μήκος. Βέβαια, μπορούμε να διαμορφώσουμε τον ιβίσκο και σε σχήμα μικρού δέντρου, αν αφαιρέσουμε τους χαμηλούς βλαστούς, κρατήσουμε έναν κεντρικό κορμό και τέσσερις βραχίονες που θα τους συντμήσουμε ομοιόμορφα στην κορυφή. Ο ιβίσκος μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο, κυρίως όμως ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με μοσχεύματα. Επιλέγουμε μοσχεύματα σκληρού ξύλου από την κορυφή των βλαστών στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές της άνοιξης για να δημιουργήσουμε τα κοινούρια φυτά ιβίσκου. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν τον ιβίσκο και πώς τις αντιμετωπίζουμε; Ο ιβίσκος προσβάλλεται κυρίως από έντομα όπως η μελίγκρα (αφίδες) που δημιουργεί μελιτώματα στα φύλλα και τον ψευδόκοκκο. Επίσης, ο ιβίσκος προσβάλλεται και από τον τετράνυχο που εμφανίζεται τις ζεστές μέρες το καλοκαιριού. Για την αντιμετώπιση τους, ψεκάζουμε μια φορά το μήνα, το φύλλωμα του ιβίσκου με θερινό πολτό και σάπωνες άλατων καλίου ή επιλέγουμε κάποια αυτοσχέδια συνταγή με φυσικά υλικά για προστασία των φυτών όπως έχουμε δείξει αναλυτικά και σε βίντεο. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ανάμεσα από τα προβλήματα που παρουσιάζει ο ιβίσκος, η πτώση των μπουμπουκιών του ιβίσκου μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα, σε έλλειψη θρεπτικών στοιχείων καθώς και σε ελλιπή ηλιοφάνεια. 


 Κι ένα τελευταίο μυστικό για τον ιβίσκο Η μπάμια, το γνωστό ανοιξιάτικο λαχανικό που καλλιεργούμε για τους νόστιμους καρπούς του, είναι ένα είδος ιβίσκου. Αν παρατηρήσουμε τα φυτά της μπάμιας διαθέτουν υπέροχα κίτρινα άνθη που μοιάζουν πολύ με τα άνθη του ιβίσκου. Ένα κηπευτικό λοιπόν, με μεγάλη καλλωπιστική αξία, κρύβεται μέσα στο λαχανόκηπο μας. 
 Περισσότερα χρήσιμα άρθρα για τα λουλούδια

Print Friendly, PDF & Email
  Article "tagged" as:
  Categories:
view more articles

About Article Author

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment