5 μυστικά για καλλιέργεια αχλαδιάς

5 μυστικά για καλλιέργεια αχλαδιάς
11 Μαΐου 22:39 2020 Print This Article

Kοντούλες, κρυστάλλια, καλοκαιρινές αλλά και φθινοπωρινές ποικιλίες αχλαδιάς για να φυτέψουμε στον κήπο μας. Φυλλοβόλο καρποφόρο δέντρο η αχλαδιά, δίνει υπέροχους αρωματικούς και γευστικούς καρπούς για να τους φάμε νωπούς σε φρυτοσαλάτες, σε κομπόστες, σε χυμούς, καθώς και σε διάφορες συνταγές μαγειρικής. Κι όσο για την τεχνική καλλιέργειάς της, δεν είναι και τόσο δύσκολη. Ακολουθείστε τις συμβουλές μας και θα ανταμειφθείτε! Τι συνθήκες απαιτεί η καλλιέργεια της αχλαδιάς; Για να δούμε λοιπόν που θα φυτέψουμε την αχλαδιά μας! Η αχλαδιά ευδοκιμεί σε περιοχές με ζεστά ξηρά καλοκαίρια και ειδικά σε περιοχές με νότια ή νοτιοδυτική έκθεση, με σχετικά αρκετό χειμερινό ψύχος, αλλά χωρίς όψιμους παγετούς στην ανθοφορία της. Πολλές βροχοπτώσεις δεν θέλουμε ειδικά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Να πούμε όμως και κάτι για το χώμα. Θα πρέπει να αποφεύγουμε τη φύτευσή της σε ξερά ασβεστούχα εδάφη, καθώς το ριζικό σύστημα της αχλαδιάς χρειάζεται έδαφος με καλό αερισμό και σχετικά καλή αποστράγγιση. Τι ανάγκες σε πότισμα έχει η αχλαδιά; Αν αγαπάτε την αχλαδιά σας, μην την αφήσετε να πει το νερό, «νεράκι». Η αχλαδιά έχει σημαντικές ανάγκες σε πότισμα, τους μήνες Μάιο – Ιούνιο για να μας δώσει ικανοποητική βλάστηση και αύξηση της παραγωγής, καθώς και κατά τον Ιούλιο – Αύγούστο για να αυξηθεί το μέγεθος των καρπών. Επίσης, στην περίοδο της άνθισης και της καρπόδεσης η αχλαδιά χρειάζεται να έχει σημαντική επάρκεια εδαφικής υγρασίας. Σε εδάφη που δεν συγκρατουν το νερό, χρειάζονται συχνά μικρά ποτίσματα. Όσο για το σύστημα ποτίσματος, προτιμούμε το σύστημα άρδευσης με σταγόνες για καλύτερα αποτελέσματα και εξοικονόμηση νερού. 


Τι απαιτήσεις σε λίπανση έχει αχλαδιά; Η αχλαδιά χρειάζεται αρκετή λίπανση για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία. Για το λόγο αυτό, ενσωματώνουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο ή καλοχωνεμένη κοπριά στις αρχές τη άνοιξης, καθώς και πλήρες βιολογικό λίπασμα αζώτου, φωσφόρου και καλίου στις αρχές του καλοκαιριού. Συμπληρωματικά ψεκάζουμε τις αχλαδιές στο φύλλωμα με μίγμα ιχνοστοιχείων σιδήρου, ψευδαργύρου, μαγγανίου και βορίου για να έχει καλύτερη θρέψη των δέντρων, ευρωστία και καλή παραγωγή. Πότε και πώς κλαδεύεται η αχλαδιά; Να ξεχωρίσουμε πρώτα τα κλαδέματα. Υπάρχει το κλάδεμα διαμόρφωσης, που αφορά το σχήμα που δίνουμε σε νεαρά δέντρα της αχλαδιάς, και το κλάδεμα καρποφορίας που γίνεται κάθε χρόνο στα μεγάλα δένδρα. Το κλάδεμα γίνεται στα τέλη του χειμώνα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο πριν ξεκινήσει η νέα βλάστηση. Συνήθως στους ερασιτεχνικούς κήπους, η αχλαδιά διαμορφώνεται κατά το κλάδεμα, κυρίως, σε κυπελλοειδές σχήμα και λιγότερο σε παλμέτα που είναι το παραδοσιακό γραμμικό σύστημα φύτευσης. Με το κλάδεμα καρποφορίας, μειώνουμε τη βλαστική ανάπτυξη για να επιτύχουμε καλή καρποφορία. Περισσότερες πληροφορίες για το κλάδεμα της αχλαδιάς, υπάρχουν στο αναλυτικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
 Πως πολλαπλασιάζεται η αχλαδιά; Αν θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε την αχλαδιά, γίνεται εμβολιασμός πάνω σε υποκείμενα αγριαχλαδιάς ή κυδωνιάς.Ο εμβολιασμός της αχλαδιάς γίνεται την περίοδο του Ιουλίου, με κοιμώμενο μάτι(οφθαλμός). Αν η αχλαδιά εμβολιαστεί πάνω σε κυδωνιά, έχει πιο περιορισμένη βλάστηση, μπαίνει νωρίτερα σε καρποφορία αλλά έχει μικρότερη παραγωγική ζωή. Αντίθετα, όταν η αχλαδιά εμβολιαστεί σε αγριαχλαδιά, είναι πιο ανθεκτική σε δυσμενείς συνθήκες και αναπτύσσεται καλά ακόμη και σε ξηρά και ασβεστώδη εδάφη. 

Αχλαδόμηλο, ένα αχλάδι σε σχήμα μήλου
Αχλαδόμηλο, ένα ασιατικό αχλάδι σε σχήμα μήλου


 Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της αχλαδιάς Μην ξεχάσουμε την προστασία από έντομα που ταλαιπωρούν την αχλαδιά. Η οπλοκάμπη και η καρπόκαψα που σκουληκιάζουν τα αχλάδια, η ψύλλα, η ψώρα, και ο τίγρης. Για την αντιμετώπιση τους χρησιμοποιούμε οικολογικά σκευάσματα φυσικής πυρεθρίνης,βάκιλου Θουριγγίας, Θερινού πολτού. Από τους μύκητες, το φουζικλάδιο της αχλαδιάς είναι πολύ διαδεδομένη ασθένεια που μαυρίζει φύλλα και καρπούς και αντιμετωπίζεται προληπτικά με ψεκασμό με διάλυμα χαλκού. 

Print Friendly, PDF & Email
  Article "tagged" as:
  Categories:
view more articles

About Article Author

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment