Κυριακή , 14 Ιουλίου 2024
Breaking News

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της ορτανσίας

Όσοι έχουμε ορτανσίες, κατά καιρούς έχουμε παρατηρήσει ορισμένα φύλλα να χάνουν το πράσινο χρώμα τους και να κιτρινίζουν.Αρχικά, πρέπει να...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της ορτανσίας

Ορχιδέα δενδρόβιουμ: Μια εντυπωσιακή ορχιδέα εσωτερικού χώρου

Οι ανήκουν σε μία μεγάλη οικογένεια φυτών (Orchidaceae) με χιλιάδες γένη και είδη που ξεχωρίζουν για τα εντυπωσιακά σχήματα και...
Περισσότερα
Ορχιδέα δενδρόβιουμ: Μια εντυπωσιακή ορχιδέα εσωτερικού χώρου

Alzheimer και βότανα

Alzheimer Το Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που πλήττει σχεδόν αποκλειστικά την τρίτη ηλικία, αλλά παρόλο που πολλοί το πιστεύουν,...
Περισσότερα
Alzheimer και βότανα

6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Τα έντομα στον λαχανόκηπο αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς δημιουργούν σοβαρές ζημιές στο φύλλωμα των κηπευτικών, στην ανθοφορία και στην...
Περισσότερα
6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Ξεράθηκε η τριανταφυλλιά; Γιατί εμφανίζουν κίτρινα φύλλα οι τριανταφυλλιές;Αν η μας εμφανίζει σημάδια στα φύλλα, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα! Και ναι, τα...
Περισσότερα
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  ὅτῳ δὲ τρόπῳ καὶ ἐξ...
Περισσότερα
…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea millefolium. Αν παρατηρήσουμε ή ερευνήσουμε...
Περισσότερα
Αχιλλέα

Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της “εντροπίας” Είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός...
Περισσότερα
Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι, που εδώ περπατώ με...
Περισσότερα
Περιπατητικός διαλογισμός

18 Ιδιαίτερα Δέντρα για να Μεταμορφώσετε Ευχάριστα έναν Μικρό Κήπο & την Αυλή Σας !

Τα δέντρα έχουν την ικανότητα να αναδείξουν ακόμα και το μικρότερο κήπο. Μπορείτε να επιλέξετε την θέση τους με τέτοιο τρόπο ώστε να φτιάξετε εστιακά σημεία, σημεία δηλαδή που θα πέφτει το μάτι καθώς κοιτά τον κήπο ή να τα χρησιμοποιήστε τα για να καλύψετε ανεπιθύμητες εστίες.

Επιλέξτε δέντρα με μικρούς σαρκώδεις καρπούς, αν θέλετε να προσελκύσετε τα πουλιά για να κουρνιάζουν και να φτιάχνουν τη φωλιά τους. Απ’ την άλλη, αν επιθυμείτε να παίρνετε φρούτα για κατανάλωση, φυτέψτε οπωροφόρα δέντρα όπως μηλιάαχλάδια ή κερασιά.

Δέντρα για μικρούς κήπους και αυλές : Μηλιά, Αχλαδιά, Κερασιά

Αν ο χώρος σας είναι εξαιρετικά περιορισμένος ή δεν είστε σίγουροι για το πού θέλετε να τοποθετήσετε το δέντρο σας, οι περισσότερες προτάσεις που κάνουμε σε αυτό το άρθρο μπορούν άνετα να μεγαλώσουν σε ένα μεγάλο δοχείο (γλάστρα) – τα δοχεία έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να μετακινηθούν σε άλλο σημείο, αλλά σίγουρα θα έχουν βάρος. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να τα μετακινήσετε σε προστατευμένο μέρος το χειμώνα.

Αν ψάχνετε για κάτι πολύ μικρό, σκεφτείτε να φυτέψετε κάποιο θαμνώδες φυτό. Με το κατάλληλο κλάδεμα μπορούν να διαμορφωθούν έτσι ώστε να δίνουν την εντύπωση ενός μικρού δέντρου – κάποιοι θάμνοι που έχουν αυτή τη δυνατότητα για να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν το βιβούρνο, την πασχαλιά και τον ελαίαγνος.

Όσον αφορά τη φύτευση, ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό για τα οπωροφόρα δέντρα, που ταιριάζει και για τα καλλωπιστικά.

Δέντρα για μικρούς κήπους και αυλές : Βιβούρνο, Πασχαλιοά, Ελαίαγνος

Δώστε προσοχή στη λίστα που επιλέξαμε για δέντρα που ταιριάζουν στους μικρούς κήπους και επιλέξτε αυτά που σας αρέσουν για τον δικό σας!

Ιαπωνικός σφένδαμος

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες σφενδάμου (Acer palmatum) που έχουν αργή ανάπτυξη, χαμηλή ζωηρότητα και το ύψος τους παραμένει χαμηλό, κατάλληλα χαρακτηριστικά για να μην καλύψουν και κυριαρχήσουν στον κήπο σας μέσα σε λίγα χρόνια.

Το φύλλωμά τους δίνει πινελιές φωτεινών φθινοπωρινών χρωμάτων με τις αποχρώσεις του κίτρινου και του κόκκινου, ενώ το σχήμα του ελάσματος των φύλλων είναι αρκετά ελκυστικό. Τοποθετήστε τα σε ένα προστατευμένο σημείο από τις άμεσες ακτίνες του ηλίου ή φυτέψτε το σε ένα ευρύχωρο δοχείο.

Θάμνοι αρχιτεκτονικής τοπίου

Μπορεί να μην ανήκουν στα δέντρα αλλά οι θάμνοι που χρησιμοποιούν οι αρχιτέκτονες κήπου για να οριοθετήσουν μονοπάτια ή να αναδείξουν σημεία, όπως είναι οι δάφνες, το πυξάρι, ο τάξος και η τούγια ταιριάζουν σε αυτό που θέλετε και μπορείτε να κάνετε αμέτρητους συνδυασμούς μεταξύ τους.

Ανάλογα με τη φαντασία σας, δώστε τους τα παραδοσιακά σχήματα κουρεύοντάς τα σε σχήμα κυλινδρικό, σφαιρικό, πυραμίδας και άλλα πιο μοναδικά σχέδια. Δείτε μερικούς από αυτούς τους θάμνους στο άρθρο για τα φυτά που είναι κατάλληλα για φράχτες.

Ξινομηλιά

Οι ξινομηλιές (αγριομηλιές) μπορούν να μεγαλώσουν σε κάθε περιοχή, ανθίζουν την άνοιξη και παράγουν πολυάριθμους καρπούς που μοιάζουν με μήλα τα οποία προσελκύουν πουλιά για να τραφούν. Μπορείτε να φυτέψετε μια εδώδιμη ποικιλία για να φτιάξετε γλυκό με τα ξινόμηλα ή κάποια που αναπτύσσεται κάθετα για να εξοικονομήσετε χώρο.

Δέντρα για μικρούς κήπους: Ιαπωνικός σφένδαμος, Πυξάρι, Ξινομηλιά

Ψευδοκαμέλια (Stewartia pseudocamellia)

Το φυτό Stewartia pseudocamellia μοιάζει με την καμέλια με τη διαφορά ότι είναι φυλλοβόλο. Στην αρχή του καλοκαιριού ανθίζει δίνοντας λευκά άνθη που προσελκύουν τους επικονιαστές, πεταλούδες και άλλα όμορφα έντομα, ενώ το φθινόπωρο τα φύλλα του παίρνουν μια πορφυρή απόχρωση. Είναι ένα απέριττο δεντράκι, που δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητο στο σημείο που μεγαλώνει.

Αχλαδιά διακοσμητική

Η διακοσμητική αχλαδιά (Pyrus salicifolia) έχει λεπτά αργυρόχρωμα φύλλα και λεπτά κλαδιά που κρέμονται προς τα κάτω. Ανέχεται τους περισσότερους τύπους εδάφους, αρκεί να βρίσκεται σε ηλιόλουστο σημείο. Το χρώμα των ανθέων είναι κρεμ-λευκό, με ένα ευωδιαστό άρωμα όταν ανθίζει την άνοιξη.

Εδώδιμη μηλιά σε παλμέτα

Για να αξιοποιήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα τον χώρο σας, επιλέξτε μια ποικιλία μηλιάς και διαμορφώστε τη σε σχήμα παλμέτας. Μάλιστα μπορείτε με εκκεντρισμό να έχετε πολλούς βραχίονες με τον καθένα να ανήκει σε διαφορετική ποικιλία μηλιάς. Η διαμόρφωση γίνεται με το κατάλληλο κλάδεμα όταν η μηλιά είναι ακόμα μικρή.

Μπορείτε να την εγκαταστήσετε μπροστά από ένα τοίχο που το βλέπει ο ήλιος νοτιοανατολικού προσανατολισμού ή χρησιμοποιήστε πασάλλους με σύρματα για να στηρίζεται καθώς αναπτύσσεται. Από τα δέντρα αυτά θα πάρετε πολλά φρούτα, θα ανθίσουν την άνοιξη ενώ μπορείτε να φυτέψετε στη βάση τους τους ένα αναρριχώμενο καλλωπιστικό για να συνδυάσετε τα χρώματά τους.

Δέντρα για μικρούς κήπους: Ιαπωνικός Ψευδοκαμέλια, διακισμητική αχλαδιά, μηλιά σε σχήμα παλμέτας

Ροδακινιά

Οι ροδακινιές γίνονται υπέροχα μικρά δέντρα ενώ υπάρχουν και ποικιλίες με μικρότερο ύψος. Είναι ανθεκτικά και θα σας δώσουν καρπούς το καλοκαίρι. Για να έχετε παραγωγή, είναι σημαντικό να τα φυτέψετε σε ένα ζεστό, ηλιόλουστο και προστατευμένο σημείο.

Προσέξτε να μην τα εγκαταστήσετε σε σημεία που εκτίθενται σε παγετό την άνοιξη, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο πτώσης των ανθέων. Επίσης, είναι κατάλληλα για να διαμορφωθούν σε σχήμα παλμέτας ή βεντάλιας. Ένα παρόμοιο δέντρο της ίδιας οικογένειας που μπορείτε να εγκαταστήσετε είναι η βερικοκιά.

Μανόλια

Οι μανόλιες είναι σπουδαία καλλωπιστικά δέντρα για ένα κήπο. Υπάρχουν είδη που αναπτύσσονται και παίρνουν μεγάλο ύψος, και αρκετά άλλα κοντύτερα, επιλέξτε ένα που ταιριάζει στον κήπο σας. Δοκιμάστε είδη όπως το Magnolia wilsonii, το Magnolia macrophylla × macrophylla subsp. ashei και Magnolia stellata.

Μουσμουλιά

Είναι ένα αειθαλές δέντρο με υπέροχα γυαλιστερά φύλλα που συχνά το βλέπουμε να δεσπόζει με την παρουσία του σε αστικούς και δημοτικούς κήπους, όπου απολαμβάνει την προστασία που τους προσφέρει το μικροκλίμα μιας πόλης.

Το Eriobotrya japonica, όπως είναι το επιστημονικό όνομα της μουσμουλιάς, το φυτεύουμε για τα ευωδιαστά άνθη του, τους εδώδιμους καρπούς του και το γυαλιστερό φύλλωμα του, ενώ υπάρχει και το είδος Eriobotrya deflexa με τα χαρακτηριστικά χάλκινου χρώματος φύλλα και τα άνθη με το ιδιαίτερο άρωμα.

Δέντρα για μικρούς κήπους: Ροδακινιά, Μανόλια, Μουσμουλιά

Αμελάγχιο

Το Αμελάγχιο (Amelanchier lamarckii) έχει καλαίσθητη άνθηση με λευκά άνθη στις αρχές της άνοιξης και μωβ καρπούς το καλοκαίρι. Το φθινόπωρο, τα φύλλα του μεταχρωματίζονται από σκούρο πράσινο σε χρυσό χρωματισμό. Το αμελάγχιο προτιμά να μεγαλώνει σε ηλιόλουστα ή σκιερά σημεία με υγρασία στο έδαφος και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 6 μέτρα.

Ευκάλυπτος ο νιφόφιλος

Ο ευκάλυπτος αυτός με επιστημονικό όνομα (Eucalyptus niphophila), μας κρατάει το ενδιαφέρον όλο το χρόνο με την ποικιλόχρωμη φλούδα του που αποσπάται από τον κορμό και τους κλάδους με χρωματισμούς γκριζους, πράσινους και κρεμμώδεις αναλόγως της ηλικίας του δέντρου.

Τα φύλλα του, ως δέντρο αειθαλές, παραμένουν όλο το χρόνο και έχουν χρωματισμό γκριζοπράσινο, ενώ το μήκος τους μεγαλώνει και στενεύει περισσότερο με τα χρόνια. Φέρει μικρά, λευκά άνθη το καλοκαίρι. Αντέχει τους περισσότερους τύπους εδάφους και προτιμά ηλιόλουστα σημεία. Όταν οι συνθήκες ανάπτυξης είναι άριστες μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 8 μέτρα.

Κουτσουπιά

Μπορούμε να φυτέψουμε κουτσουπιές στον κήπο για να απολαύσουμε την ανοιξιάτική και καλοκαιρινή τους άνθιση, ανάλογα την ποικιλία. Ορισμένες ποικιλίες έχουν φύλλωμα με πορφυρό, μωβ έως χάλκινο χρωματισμό.

Η κινέζικη κουτσουπιά Cervis chinensis ‘Avondale’ μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα περίπου σε ύψος, ενώ το είδος Cercis canadensis φτάνει και τα 8 μέτρα.

Δέντρα για μικρούς κήπους

Σφένδαμος ο νεφρόχρους

Ο σφένδαμος ο νεφρόχρους με επιστημονικό όνομα (Acer griseum), είναι ένα μικρό δέντρο που αναπτύσσεται αργά με σκουροπράσινα φύλλα, που το φθινόπωρο παίρνουν ένα βαθύ πορφυρό χρώμα.

Μόλις πέσουν τα φύλλα, ο κορμός και τα κλαδιά μας κρατούν το ενδιαφέρον το χειμώνα, καθώς ο καστανο-καφέ φλοιός ξεφλουδίζει για να αποκαλύψει τον νέο, πορτοκαλο-κόκκινο φλοιό από κάτω. Αντέχει τα μερικώς σκιερά σημεία και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 10 μέτρα.

Καλλωπιστική δαμασκηνιά

Οι καλλωπιστικές δαμασκηνιές είναι τέλεια δέντρα για μικρούς κήπους. Η άνθισή τους την άνοιξη είναι εντυπωσιακή και θα προσελκύει τις μέλισσες, καθώς επίσης και τα ροζ άνθη τους μαγεύουν το μάτι και ομορφαίνουν την αυλή.

Συκιά

Οι συκιές είναι εγγενές είδος στην Ελλάδα και σε όλες της χώρες της ανατολικής μεσογείου. Μπορείτε να φυτέψετε στον κήπο σας μια συκιά και κάθε καλοκαίρι θα απολαμβάνετε φρέσκα σύκα κατευθείαν από το δέντρο. Επίσης, αξίζει να εγκαταστήσετε μια συκιά για το εντυπωσιακό φύλλωμα του με λοβούς. Φυτέψτε μια συκιά δίπλα σε ένα τοίχο που το βλέπει ο ήλιος. Ο πολλαπλασιασμός της συκιάς είναι πολύ εύκολος να γίνει με μοσχεύματα.

Δέντρα για μικρούς κήπους: καλλωπιστική δαμασκηνιά, Συκιά

Σημύδα

Κάποιες σημύδες μπορούν να φτάσουν σε ύψος τα 30 μέτρα, έτσι φροντίστε για τους μικρούς σας κήπους να επιλέξετε μια πιο κοντή ποικιλία σημύδα όπως η Betula utilis var. jacquemontii. Ο λευκός κορμός και κλάδοι της θα κάνουν μια εκπληκτική αντίθεση με τα άλλα φυτά του κήπου.

Χαμαίρωπας

Είναι νανοειδές φοινικοειδές δεντράκι που μπορεί να αναπτύσσεται φυσιολογικά στις περιοχές γύρω από τη λεκάνη της μεσογείου. Είναι κατεξοχήν αρχιτεκτονικό φυτό, που ταιριάζει σε διαφορετικά στυλ κηποτεχνίας, από κήπους με χαλίκια μέχρι μεσογειακούς και τροπικούς κήπους.

Σόρβος

Το δέντρο αυτό ευδοκιμεί στην βόρεια Ελλάδα (Sorbus sp.). Έχει όμορφα, σύνθετα πτεροειδή φύλλα, που συνοδεύονται την άνοιξη από τα άνθη και αργότερα από τους εντυπωσιακούς κόκκινους δρυποειδείς καρπούς του φθινοπώρου. Είναι κατάλληλα για να να προσελκύσουν άγρια ζωή και θα βρείτε το ιδανικό για να κοσμήσει τον μικρό σας κήπο.

Δέντρα για μικρούς κήπους: Σημύδα, Χαμαίρωψ, Σόρβο

Τρόποι για να διακοσμήσετε ένα δέντρο στην αυλή σας

  • Κρεμάστε φαναράκια στα κλαδιά
  • Πλέξτε λαμπάκια γύρω και μέσα από τα κλαδιά
  • Κρεμάστε ταΐστρες για τα άγρια πουλιά που έρχονται στην αυλή
  • Χρησιμοποιήστε σποτάκια με φως στο έδαφος για να φωτίζουν από κάτω τα κλαδιά και το φύλλωμα το βράδυ
  • Κρεμάστε διακοσμητικά μεταλλικά κουδουνάκια και μελωδούς που θα βγάζουν όμορφους ήχους όπως θα τα χτυπά ο αέρας
  • Σε ένα μεγάλο δέντρο, τοποθετήστε γύρω από τον κορμό έναν κυκλικό πάγκο ή τραπέζι για να κάθεστε τα καλοκαίρια στη σκιά του.
  • Δέστε πολύχρωμες κορδέλες στα κλαδιά που θα ανεμίζουν με τον αέρα

About admin

Check Also

Θρεπτικά Στοιχεία που Χρειάζονται τα Φυτά – ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ

Θρεπτικά Στοιχεία που Χρειάζονται τα Φυτά

Μάθετε για τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για να είναι υγιή και δυνατά. Τα φυτά είτε μεγαλώνουν στον κήπο είτε μεγαλώνουν σε γλάστρες, χρησιμοποιούν ανόργανα ορυκτά για τη διατροφή τους. Για τη δημιουργία των ανόργανων ορυκτών στο χώμα συμβάλουν σύνθετες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τη φυσική φθορά των πετρωμάτων, την αποσύνθεση οργανικής ύλης, ζώα…

Συμβουλές για καλλιέργειες στα μπαλκόνια ~ Επιστροφή στη φύση

Συμβουλές για καλλιέργεια στα μπαλκόνια

Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο, οι άνθρωποι της πόλης να προσπαθούν να ανατρέψουν τα δεδομένα και να πλησιάσουν την ζωή στην εξοχή, όπως και το αντίστροφο. Αρκετός κόσμος λοιπόν, προσπαθεί να καλλιεργήσει λαχανικά σε ταράτσες και μπαλκόνια. Ας δούμε τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των φυτών και τους κανόνες που…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.