10 φυτά εσωτερικού χώρου που διατηρούνται σε νερό

10 φυτά εσωτερικού χώρου που διατηρούνται σε νερό
11 Μαΐου 22:32 2020 Print This Article

Είναι καιρός να δοκιμάσουμε κάτι πρωτότυπο και εντυπωσιακό, φυτά που βγάζουν ρίζες και μεγαλώνουν μέσα σε νερό! Βάζουμε φυτά εσωτερικού χώρου σε νερό και δίνουμε νέα πνοή στο σπίτι και στο γραφείο μας. Φυτά που όχι μόνο διατηρούνται στο νερό, αλλά ριζώνουν και αναπτύσσονται. Εκτός από πολύ όμορφο, είναι και εξαιρετικά εύκολο, καθώς τα συγκεκριμένα φυτά χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα και είναι πολύ πιθανό κάποια από αυτά να τα έχουμε ήδη στο σπίτι μας. Αρκεί να κόψουμε βλαστούς μήκους 30-50 εκατοστών από τα κατάλληλα φυτά και να τους τοποθετήσουμε σε βάζο με νερό. Εναλλακτικά, μπορούμε να τοποθετήσουμε μέρος του φυτού που διαθέτει ήδη ριζικό σύστημα, αφού κόψουμε τις άκρες στις ρίζες του φυτού για να ανανεωθούν και τις ξεπλύνουμε για να φύγει το χώμα πριν το τοποθετήσουμε στο βάζο. Είναι απαραίτητο να απομακρύνουμε τα φύλλα από τη βάση του βλαστού γιατί μέσα στο νερό θα σαπίσουν, δημιουργώντας πρόβλημα στο φυτό μας. Το νερό, ανάλογα το σχήμα του δοχείου, πρέπει να έχει ύψος 10-20 εκατοστών, ενώ το αποτέλεσμα γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό αν τοποθετήσουμε το φυτό μας σε διάφανο βάζο για να φαίνεται σταδιακά η ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Σχετικά με την περιποίηση των φυτών εσωτερικού χώρου που μεγαλώνουν σε νερό, είναι σημαντικό αρχικά να τα τοποθετούμε σε φωτεινά σημεία που δεν τα χτυπά απευθείας το ηλιακό φως για να αποφύγουμε τη δημιουργία εγκαυμάτων στο φύλλωμα τους. Επίσης, είναι σημαντικό να αλλάζουμε το νερό μέσα στο βάζο κάθε 2-3 μέρες για να έχουμε καλύτερη απορρόφηση από τα φυτά και να αποφύγουμε μόλυνση του νερού που θα προκαλέσει σαπίσματα στις ρίζες. Κι αν δούμε ότι οι ρίζες τους έχουν γεμίσει το βάζο ασφυκτικά, τα τοποθετούμε σε μεγαλύτερο βάζο, τσιμπώντας και κόβοντας μέρος του ριζικού συστήματος για να το ανανεώσουμε. Πρέπει να γνωρίζουμε πως κάθε φυτό παρουσιάζει διαφορετική ανάπτυξη, κάποια φυτά έχουν γρηγορότερη ανάπτυξη στο νερό και κάποια άλλα αναπτύσσονται πιο αργά. Για να τα βοηθήσουμε να έχουν καλύτερη ανάπτυξη, βάζουμε υγρό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου κάθε δύο εβδομάδες μέσα στο νερό και μετά από 2 μέρες το αντικαθιστούμε με καθαρό νερό. Ας δούμε, λοιπόν, ποια φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούμε να καλλιεργήσουμε σε νερό μέσα στο σπίτι μας κι ας επιλέξουμε τα πιο όμορφα για να στολίσουμε το σαλόνι και το γραφείο μας. 

Φυτά εσωτερικού χώρου που ριζώνουν και αναπτύσσονται σε βάζο με νερό


 

Πόθος


 Ξεκινάμε τη λίστα μας με τα φυτά που ριζώνουν στο νερό με ένα από τα πιο εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά εσωτερικού χώρου, τον πόθο. Ο πόθος αποτελεί εξαιρετική επιλογή για ψηλά βάζα και ανοδοχεία καθώς χρησιμοποιείται και για κρεμαστά καλάθια, όπου είναι εντυπωσιακός όταν αφήσουμε το φύλλωμα του να πέσει προς τα κάτω. Ο πόθος είναι από τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα από βλαβερούς ρύπους και μυρωδιές και βοηθά να εξασφαλίσουμε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα σε εσωτερικό χώρο. Αναπτύσσεται ακομη και μέσα σε βάζο με νερό, με την προϋπόθεση ότι τα φύλλα του βγαίνουν έξω από το νερο. 

Πόθος, κρεμαστό φυτό εσωτερικού χώρου
Πόθος, κρεμαστό φυτό εσωτερικού χώρου


 

Χλωρόφυτο


 Άλλη μία εντυπωσιακή επιλογή για να διατηρήσουμε σε βάζο με νερό είναι το χλωρόφυτο, το «φυτό αράχνη», το χαρακτηριστικό φυτό εσωτερικού χώρου με στενόμακρα δίχρωμα φύλλα, χρώματος πράσινου και μπεζ. Ιδανικό για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια, το χλωρόφυτο έχει γρήγορη ανάπτυξη και εμφανίζε μικρά άνθη μπροστά στο φύλλωμα του φυτού. Το χλωρόφυτο μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλο για το υπνοδωμάτιο μας καθώς έχει την ιδιότητα να «φιλτράρει» τον αέρα του δωματίου στο οποίο το τοποθετούμε, να καθαρίζει δηλαδή από ρύπους και επιβλαβείς ουσίες την ατμόσφαιρα του χώρου μας. Το χλωρόφυτο αγαπάει τα φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι, σε περιβάλλον υγρασίας όπου και ευδοκιμεί καλύτερα. 

Χλωρόφυτο, φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα
Χλωρόφυτο, φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα


 

Ντιφενμπάχια


 Δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε στη λίστα μας με τα φυτά που αναπτύσσονται σε νερό την εξωτική ντιφενμπάχια, ένα φυτό έχουμε θαυμάσει σε κάποιο σπίτι ή γραφείο. Με κεντρικό βλαστό που μοιάζει με καλάμι και φτάνει σε ύψος και το ένα μέτρο, η ντιφενμπάχια διαθέτει εντυπωσιακά γυαλιστερά δερματώδη στρογγυλά ή πιο μακρόστενα φύλλα σε λευκοκίτρινο χρώμα και μπορεί να τοποθετηεί σε μεγάλο στρογγυλό βάζο. Με καταγωγή από τη Βραζιλία, η ντιφενμπάχια ανήκει στην κατηγορία των φυτών εσωτερικού χώρου που χρειάζονται ελάχιστη περιποίηση και φροντίδα, αρκεί να εξασφαλίσουμε φωτεινό σημείο που δεν το κτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου.. 

Ντιφενμπάχια, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Ντιφενμπάχια, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου


 

Αγλαόνημα


 Άλλο ένα ενδιαφέρον φυτό εσωτερικού χώρου που μπορούμε να έχουμε στο σαλόνι μας σε ένα ξεχωριστό ανθοδοχείο που θα γεμίσουμε με νερό είναι το αγλαόνημα. Το αγλαόνημα έχει καταγωγή από τις τροπικές περιοχές της νοτιανατολικής Ασίας και ξεχωρίζει για τα γυαλιστερά στρογγυλωπά φύλλα του σε διάφορες αποχρώσεις και διαβαθμίσεις από το πράσινο μέχρι το ασημί. Κάποια είδη αγλαόνημα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά, καθώς περιέχουν στο φύλλωμα τους ροζ ή κόκκινες κηλίδες. Ανθεκτικό φυτό με ελάχιστες απαιτήσεις σε φροντίδα που μπορεί να ευδοκιμήσει σε όλα τα επίπεδα φωτισμού, από τα πιο φωτεινά σημεία μέχρι αυτά που διαθέτουν λιγότερο φως. 

Αγλαόνημα, ένα ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Αγλαόνημα, ένα ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου


 

Κρότωνας


 Συνεχίζουμε τον κατάλογο μας με τα φυτά που αναπτύσσεται σε νερό με τον κρότωνα που τον έχουμε θαυμάσει σε κάποιο σαλόνι σπιτιού ή επαγγελματικού χώρου. Φυτό εσωτερικού χώρου που ξεχωρίζει με τα σκληρά γυαλιστερά δερματώδη φύλλα σε εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς του κίτρινου, του πράσινου του κόκκινου και του πορτοκαλί. Κατάγεται από την Ινδονησία, αναπτύσσεται σε θαμνώδη μορφή όταν φυτεύεται σε γλάστρα και θέλει σχετικά ζεστό περιβάλλον. Ο κρότωνας αγαπάει το φως και προτιμά τα φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι καθώς αν τον τοποθετήσουμε σε ημισκιερή θέση τα φύλλα του θα αποκτήσουν θαμπό χρώμα. 

Κρότωνας, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά χρώματα
Κρότωνας, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά χρώματα


 

Κισσός


 Θα ήταν απαραίτητο να διαθέσουμε και ένα βάζο μας για να βάλουμε βλαστούς κισσού στο νερό, το αναρριχώμενo φυτό με το πρασινωπό ή πρασινοκίτρινο γυαλιστερό φύλλωμα που αποτελείται από τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα. Ακόμα και στο νερό ο κισσός καταφέρνει και αναρριχάται χρησιμοποιώντας μικρές εναέριες ρίζες που συγκρατούν το φυτό πάνω στους τοίχους. Εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες και τις καταστάσεις ο κισσός ευδοκιμεί ακόμα και σε σκιερούς ή ημισκιερούς χώρους. 

Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό
Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό


 

Λάκι μπαμπού


 Ένα από τα κλασικά φυτά που μεγαλώνουν σε νερό είναι το λάκι μπαμπού με το χαρακτηριστικο καλάμι που μπορεί να φτάσει σε ύψος σχεδόν ενός μέτρου. Το λάκι μπαμπού, στην πραγματικότητα, είναι ένα είδος δράκαινας (Δράκαινα σαντεριάνα) και, όπως όλες οι δράκαινες, αποτελεί ένα υπέροχο φυτό εσωτερικού χώρου με εξωτική ομορφιά. Κατάγεται από τη Νοτιανατολική Ασία, όπου είναι πασίγνωστο από την τέχνη του Φενγκ Σούι εδώ και χιλιάδες χρόνια και θεωρείται ότι φέρνει γούρι, τύχη, πλούτο, υγεία και μακροζωία.  

Λάκυ μπαμπού, ένα τυχερό φυτό
Λάκυ μπαμπού, ένα τυχερό φυτό


 

Δράκαινα


 Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε από τη λίστα φυτών για να διατηρήσουμε σε νερό, τη δράκαινα ένα ξεχωριστό φυτό εσωτερικού χώρου που σεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Εντυπωσιακό δενδροειδές φυτό με σχετικά αργή ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 1-2 μέτρα, η δράκαινα ξεχωρίζει για τον κορμό της και τα μυτερά λογχοειδή φύλλα της.Ιδανική για σαλόνι ή υπνοδωμάτιο, η δράκαινα καθαρίζει τον αέρα απορροφώνατας τοξικές ουσίες και δημιουργώντας ένα πιο υγιές περιβάλλον για να αναπνέουμε. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η δράκαινα καθώς έχει την δυνατότητα να επιβιώνει ακόμα και σε σημεία με λίγο φως. 

Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου


 

Βιγόνια


 Συνεχίζουμε την ενδιαφέρουσα λίστα μας με τη μπιγκόνια ή βιγκόνια, είναι αγαπημένο καλλωπιστικό φυτό που μπορούμε να τοποθετήσουμε σε νερό και να τη στολίσουμε σε φωτεινό χώρο στο σαλόνι μας. Η βιγκόνια χρησιμοποιείται πολύ συχνά για να φτιάξουμε εντυπωσιακά κρεμαστά καλάθια. Λουλούδι χαμηλής ανάπτυξης, που φτάνει σε ύψος συνήθως 40-50 εκατοστών, η βιγόνια χαρακτηρίζεται από έντονο πράσινο, γυαλιστερό φύλλωμα και πολλά μικρά ρόδινα ή λευκά άνθη. Επιλέγουμε ημισκιερές θέσεις φύτευσης για την βιγόνια, σε σημείο που δεν χτυπάει απευθείας ηλιακό φως, προκειμένου να αποφύγουμε τη δημιουργία εγκαυμάτων στο φύλλωμα και τα λουλούδια τ. 

Συμβουλές για τη φροντίδα της βιγόνιας
Συμβουλές για τη φροντίδα της βιγόνιας


 

Ωραίο φύλλο


 Και για το τέλος της λίστα μας με τα φυτά που αναπτύσσονται σε νερό, το ωραίο φύλλο, γνωστό και ως κολεός. Αν και δεν θεωρείται κλασικό φυτό εσωτερικού χώρου, μπορούμε να βάλουμε τους βλαστούς του σε νερό στο βάζο ή το ανθοδοχείο μας και να στολίσουμε το σαλόνι ή το γραφείο μας. Το ωραίο φύλλο διαθέτει εντυπωσιακά χρώματα και σχηματίζει μοναδικούς συνδυασμούς αποχρώσεων στα φύλλα του που αποτελούν και χαρακτηριστικό της ονομασίας που έχει επικρατήσει ως ωραίο φύλλο. Χαμηλής ανάπτυξης θαμνώδες φυτό που το ύψος του δεν ξεπερνάει τα 40 εκατοστά, ο κολεός εμφανίζει μικρά λουλούδια που επισκιάζονται από τη ζωντάνια και τα χρώματα των φύλλων του. 

Κολεός, το ωραίο φύλλο του κήπου
Κολεός, το ωραίο φύλλο του κήπου


 

Print Friendly, PDF & Email
  Article "tagged" as:
  Categories:
view more articles

About Article Author

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment