Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Breaking News

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

10 μυστικά για τη φροντίδα του κυκλάμινου (+video)

Κυκλάμινο, ένα από τα πιο όμορφα αγριολούλουδα κι από τα πιο διάσημα τα οποία μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο, στη βεράντα και στο μπαλκόνι μας. Με τις πρώτες βροχές, τα κυκλάμινα κάνουν την εμφάνισή τους στη φύση και δημιουργούν ένα εντυπωσιακό πολύχρωμο χαλί από υπέροχα λουλούδια. που χαρίζουν μία μαγευτική εικόνα.

Πολυετές φυτό με χαμηλή ανάπτυξη, το κυκλάμινο διαθέτει γυαλιστερά σκουροπράσινα φύλλα σε σχήμα καρδιάς που συνδυάζονται αρμονικά με τα πανέμορφα λουλούδια του σε αποχρώσεις του ροζ, μωβ, κόκκινου και λευκού. Ανάλογα το είδος του κυκλάμινου, η ανθοφορία του ξεκινά από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι τα τέλη του χειμώνα, ενώ υπάρχουν και είδη κυκλάμινου που ανθίζουν μέσα στην άνοιξη.

Τα άγρια κυκλάμινα εμφανίζονται στα πιο απόκρημνα μέρη, ανάμεσα σε σχισμές βράχων ή κάτω από μεγάλα δέντρα που τα προστατεύουν από το έντονο φως του ήλιου, καθώς αγαπούν την υγρασία και τη δροσιά. Αν τα φυτέψουμε κάτω από ένα ψηλό δέντρο του κήπου μας, έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για να δημιουργήσουμε μία φυσική πανδαισία χρωμάτων.

Βέβαια, μπορούμε να φυτέψουμε κυκλάμινα και σε γλάστρες για να στολίσουμε τα μπαλκόνια, τις αυλές και τις βεράντες μας. Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζονται τα κυκλάμινα για να μας χαρίζουν πλούσιο φύλλωμα και πολλά λουλούδια και πως θα τα διατηρήσουμε όμορφα και υγιή για πολλά χρόνια στον κήπο μας.

Υπάρχουν πολλά άγρια είδη κυκλάμινου που φυτρώνουν στη χώρα μας. Εκτός από τα αυτοφυή που βρίσκουμε στην εξοχή, υπάρχουν και πολλές καλλιεργούμενες ποικιλίες που προμηθευόμαστε από φυτώρια λουλουδιών και έχουν συνήθως ως προέλευση κάποια άγρια είδη κυκλάμινου.

Τα κυκλάμινα αγαπούν το δροσερό περιβάλλον και αναπτύσσονται σε σκιερές και ημισκιερές θέσεις. Μπορούμε να φυτέψουμε κυκλάμινα στον κήπο μας κάτω από δέντρα, σε σημεία προστατευμένα από τους ανέμους και την έντονη ηλιοφάνεια. Τα κυκλάμινα ευδοκιμούν σε ελαφριά εδάφη που δεν μαζεύουν πολύ νερό για να μην σαπίζουν οι ρίζες τους.

Αν και τα κυκλάμινα είναι αρκετά ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, είναι πολύ ευαίσθητα σε υψηλές θερμοκρασίες. Η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας μέσα στο φθινόπωρο ή την άνοιξη, μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα τα φύλλα του κυκλάμινου ή να αποτελέσει αιτία για να μην ανοίγουν τα μπουμπούκια των λουλουδιών του.

Για να φυτέψουμε κυκλάμινα στο μπαλκόνι, μπορούμε να προμηθευτούμε βολβούς (κόνδυλους) κυκλάμινου ή έτοιμα φυτά κυκλάμινου από φυτώρια. Οι κόνδυλοι του κυκλάμινου φυτεύονται στα τέλη του καλοκαιριού σε βάθος 5-10 εκατοστά και σε αποστάσεις περίπου 20 εκατοστά. Διαφορετικά, προμηθευόμαστε έτοιμα γλαστράκια με ανθισμένα κυκλάμινα από φυτώρια, μέσα στο φθινόπωρο μέχρι και τις αρχές του χειμώνα.

Επιλέγουμε σημεία με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό για την φύτευση του κυκλάμινου στο μπαλκόνι. Έτσι, τα φυτά θα αναπτυχθούν καλύτερα και θα μας χαρίσουν απλόχερα την πλούσια ανθοφορία τους. και ζαρντινιέρες, σχετικά χαμηλές, με βάθος περίπου 20-25 εκατοστά, καθώς τα κυκλάμινα διαθέτει επιφανειακό ριζικό σύστημα,
 
Για την φύτευση του κυκλάμινου, προμηθευόματε γόνιμο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και τοποθετούμε στη βάση της γλάστρας του κυκλάμινου μία λεπτή στρώση χαλικιών που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.

Μπορούμε να διατηρήσουμε το κυκλάμινο μέσα στο σπίτι μας και ως , αρκεί να το τοποθετήσουμε σε καλά φωτισμένο και αεριζόμενο χώρο, μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ. Για εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό στα κυκλάμινα μας, είναι καλό κάποια βράδια να το μεταφέρουμε έξω στο μπαλκόνι για να δεχτούν λίγη φθινοπωρινή δροσιά.

Τα κυκλάμινα χρειάζονται τακτικό πότισμα κατά την περίοδο του φθινοπώρου. Αποφεύγουμε να βρέχουμε τα φύλλα και τους μίσχους, ειδικά τις ζεστές μέρες του φθινοπώρου για να αποφύγουμε την προσβολή από μυκητολογικές ασθένειες. Επίσης, αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες του κυκλάμινου.

Ποτίζουμε συνήθως 2 φορές την εβδομάδα την περίοδο του φθινοπώρου και επαναλαμβάνουμε το πότισμα όταν στεγνώνει το χώμα. Ένας άλλος ασφαλής τρόπος για να ποτίσουμε σωστά το κυκλάμινο είναι βυθίζοντας τη γλάστρα του μέσα σε μια λεκάνη με νερό για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να δούμε το χώμα στην επιφάνεια της γλάστρας να εμφανίζει υγρασία.

Το κυκλάμινο χρειάζεται λίπασμα κατά την περίοδο της ανθοφορίας του για να μας δώσει πολλά λουλούδια με μεγάλη διάρκεια. Για κυκλάμινα που έχουμε φυτέψει σε κήπο, την περίοδο του φθινοπώρου, καλό είναι να προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του χειμώνα.

Για κυκλάμινα που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, προτιμάμε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά. Προσθέτουμε το υγρό λίπασμα με το πότισμα κάθε 2 βδομάδες για όλη την περίοδο του φθινοπώρου και επαναλαμβάνουμε μία φορά το μήνα την περίοδο του χειμώνα.

Το κυκλάμινο “κοιμάται” την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς μόλις τελειώσει η ανθοφορία του, το φυτό εισέρχεται σε λήθαργο. Για να το διατηρήσουμε μέχρι το φθινόπωρο, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να σαπίσει το ρίζωμα του κυκλάμινου, στις αρχές του καλοκαιριού, διακόπτουμε το πότισμα και καθαρίζουμε τα μαραμένα και ξεραμένα φύλλα του.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε τη γλάστρα με το κυκλάμινο σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος για να διατηρηθεί για όλη την περίοδο του καλοκαιριού. Στις αρχές φθινοπώρου, μόλις περάσουν οι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, ξεκινάμε να το ποτίζουμε ξανά, για να αναδυθεί η νέα του βλάστηση που θα μας δώσει καινούρια ανθοφορία.

To κυκλάμινο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε κλάδεμα για να έχει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Αρχικά, την περίοδο του φθινοπώρου, αφαιρούμε τα λουλούδια μόλις ολοκληρωθεί η ανθοφορία τους. Διαφορετικά, τα ανθισμένα λουλούδια του κυκλάμινου βγάζουν σπόρους, το φυτό εξαντλείται και δεν δίνει πλούσια νέα ανθοφορία.

Επίσης, είναι σημαντικό κατά την διάρκεια του φθινοπώρου αλλά και της άνοιξης να απομακρύνουμε άμεσα τα κιτρινισμένων φύλλα του κυκλάμινου από την βάση του φυτού. Αυτή η φροντίδα είναι πολύ σημαντική για να τονώσουμε την βλάστηση του και να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό του ριζικού συστήματος, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος σαπίσματος το φυτού

Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και κακού αερισμού, το κυκλάμινο προσβάλλεται συχνά από τη μυκητολογική ασθένεια του βοτρύτη που προκαλεί σάπισμα και εμφάνιση γκρίζας μούχλας στη βάση των ανθοφόρων βλαστών, στα φύλλα και στα λουλούδια.

Για να το αντιμετωπίσουμε την ασθένεια, ποτίζουμε τα φυτά μας με διάλυμα γαλαζόπετρας () που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Συγκεκριμένα, ανακατεύουμε 1 κουταλιά του γλυκού σε 2 λίτρα νερό για το πότισμα των κυκλάμινων και επαναλαμβάνουμε σε 2 εβδομάδες.

Tο κυκλάμινο μπορεί να προσβληθεί από το έντομο του που προκαλεί μικρά σημάδια στα φύλλα του, καθώς και από τον κόκκινο τετράνυχο που προκαλεί κιτρίνισμα, κατσάρωμα και αποχρωματισμο των φύλλων. Για την και του θρίπα, ψεκάζουμε με διάλυμα θερινού πολτού και που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Εναλλακτικά, μια αυτοσχέδια συνταγή με σπιτικά υλικά για την οικολογική προστασία των κυκλάμινων είναι η εξής: Προσθέτουμε 10 γραμμάρια σκόρδο, 20 γραμμάρια κρεμμύδι, 10 γραμμάρια τριμμένη κόκκινη καυτερή πιπεριά και 100 γραμμάρια νερό σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν. Αραιώνουμε το μίγμα σε ένα λίτρο νερό και το αφήνουμε για 24 ώρες. Αφού το σουρώσoυμε, είναι έτοιμο για να ψεκάσουμε τα φυτά μας.

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά κυκλάμινου, υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι: α) με σπόροι και β) με κόνδυλους, δηλαδή τους υπόγειους βολβούς που αναπτύσσουν τα κυκλάμινα. Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω τους τρόπους με τους οποίους γίνεται ο πολλαπλασιασμός του κυκλάμινου και τα πλεονεκτήματα του κάθε τρόπου.

α) Πoλλαπλασιασμός του κυκλάμινου με σπόρο: Μπορούμε να μαζέψουμε σπόρους μόλις ολοκληρωθεί η ανθοφορία του κυκλάμινου και πέσουν τα πέταλα του άνθους. Οι σπόροι του κυκλάμινου φυτεύονται στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου σε . Πριν φυτέψουμε τους σπόρους του κυκλάμινου, καλό είναι να τους βάλουμε σε νερό για 12-24 ώρες για να αυξηθεί η βλαστικότητα τους. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως τα φυτά που προκύπτουν από σπόρο, συνήθως δεν άνθίζουν την ίδια χρονιά αλλά την επόμενη.

β) Πoλλαπλασιασμός του κυκλάμινου με κόνδυλους: Το κυκλάμινο πολλαπλασιάζεται εύκολα με τους υπόγειους κόνδυλους. Πρόκειται για τους βολβούς του φυτού που μοιάζουν με μικρές “πατάτες” και αποτελούν τροποποιημένους υπόγειους βλαστούς. Οι κόνδυλοι του κυκλάμινου αφαιρούνται την περίοδο του καλοκαιριού από το χώμα, διαχωρίζονται και στη συνέχεια φυτεύονται σε νέα θέση στον κήπο ή σε γλάστρα για να φυτρώσουν ξανά το φθινόπωρο.

Αν παρατηρούμε τα λουλούδια του κυκλάμινου να ανθίζουν κάτω από το φύλλωμα του φυτού και όχι να βγαίνουν φυσιολογικά προς τα πάνω, αυτό οφείλεται σε έλλειψη λίπανσης, σε ακανόνιστα ποτίσματα και σε εμφάνιση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο της ανθοφορίας.

About admin

Check Also

Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με μικρούς καρπούς

Πυράκανθος, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους που ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με …

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.