Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Breaking News

όταν με ρώτησαν είπα – “Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να τον γαλουχήσει η γη…”

Είσαι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να σε γαλουχήσει η Γη και να μεγαλώσεις και να θεριέψεις και...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα – “Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να τον γαλουχήσει η γη…”

Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Ένα εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πανέμορφα λουλούδια που φυτεύεται συχνά σε κήπους και μπαλκόνια είναι η...
Περισσότερα
Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

Η αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους πιο όμορφους ανθοφόρους θάμνους με υπέροχα λουλούδια που απολαμβάνουμε κάθε καλοκαίρι.Αγαπημένο μας, η ορτανσία...
Περισσότερα
Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Φτιάχνω σπιτικές κονσέρβες

Α. ΠΩΣ ΑΠΟΞΗΡΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ1. Διάλεγμα-Πλύσιμο-Προετοιμασία
Διαλέγουμε καλά, γερά, ώριμα, σφιχτά φρούτα. Φρέσκα και τρυφερά λαχανικά. Τα πλένουμε με άφθονο νερό. Τα κόβουμε πάνω σε σανίδα με ανοξείδωτο μαχαίρι σε κομμάτια ή φέτες. Ενεργούμε γρήγορα για να μη χάσουν γεύση, βιταμίνες, ποιότητα. Για να προλάβουμε το χάλασμα, τα θειαφίζουμε ή τα ατμίζουμε ή τα βουτάμε σε αλατόξυδο.

  • α) Θειάφισμα: Για τα ανοιχτόχρωμα φρούτα (μήλα, αχλάδια, βερίκοκα, ροδάκινα, κίτρινα κορόμηλα, πετροκέρασα). Απλώνουμε τα φρούτα σε ξύλινα τελάρα έξω από το σπίτι το ένα πάνω στο άλλο σε αποστάσεις 4-6 πόντους. Το χαμηλότερο απέχει από το έδαφος 20-25 πόντους. Για μια οκά φρούτα (1.282 γραμμάρια) χρησιμοποιούμε μια κουταλιά σούπας καθαρό στεγνό θειάφι. Τυλίγουμε το θειάφι σε ένα χαρτί σε σχήμα φακέλου. Το βάζουμε κάτω από τα τελάρα. Σκεπάζουμε τα τελάρα των φρούτων με ένα βαρέλι που να έχει μόνο μια τρύπα στο κάτω μέρος για να καίγεται το θειάφι. Βάζουμε φωτιά στο θειάφι. Η διάρκεια του θειαφίσματος εξαρτάται από το είδος και το μέγεθος των φρούτων.
  • β) Άτμισμα: Όλα τα λαχανικά» φρούτα πρέπει να ατμίζονται. Χρησιμοποιούμε ένα καζάνι που να κλείνει καλά, μέσα στο οποίο βάζουμε τα λαχανικά-φρούτα σε καλάθια ή τούλια χωρίς να ακουμπάνε στον πάτο του καζανιού. Με το βράσιμο του νερού του καζανιού δημιουργείται ατμός, που αχνίζει και ζεσταίνει τα φρούτα-λαχανικά.
  • γ) Βούτηγμα σε διάλυμα ξυδιού και αλατιού: Τα αχλάδια και τα μήλα τα βουτάμε σε διάλυμα αλατόξυδου. 2 κουταλιές της σούπας ξύδι και 2 αλάτι σε 3 οκ. νερό.
  • 2. Αποξήρανση
    Αφού ατμίσουμε ή θειαφίσουμε ή βουτήξουμε σε αλατόξυδο (μια από τις 3 μεθόδους εφαρμόζεται), απλώνουμε τα φρουτα-λαχανικά σε τελάρα από διχτυωτό σύρμα ή πήχες. Το στρώμα δεν είναι παχύτερο από 1,5 πόντο. Βάζουμε στον πάτο του τελάρου ένα τουλουπάνι. Σκεπάζουμε τα τελάρα με παρόμοιο τουλουπάνι για να προφυλάξουμε τα φρούτα-λαχανικά από σκόνες και έντομα. Βγάζουμε τα τελάρα στον ήλιο. Τη νύχτα ή σε περίπτωση βροχής τα παίρνουμε μέσα στο σπίτι. Ανακατώνουμε τα φρούτα-λαχανικά αρκετές φορές την ήμερα για να στεγνώσουν ομοιόμορφα. Όταν δεν κολλάνε ή αφού τα πιέσουμε στα δάχτυλά μας ξαναπαίρνουν το σχήμα τους, είναι έτοιμα. Τα βάζουμε σε ένα βαθύ δοχείο, όπου κάθε μέρα για 8-10 μέρες τ’ ανακατώνουμε. Κατόπιν τα βάζουμε σε λαμαρίνα και τα ζεσταίνουμε σε φούρνο με θερμοκρασία 65-82 (Βαθμούς (μόλις βγει το ψωμί) για 15-30 λεπτά.3. Αποθήκευση
    Μετά το φούρνισμα βάζουμε τα φρούτα-λαχανικά σε στεγνά γυάλινα βάζα ή σε τενεκεδένια κουτιά ή σε πήλινα ή και σε κουτιά από σκληρό χαρτόνι. Τα γεμίζουμε καλά. Τα σκεπάζουμε. Βουτάμε μια λουρίδα πανί σε λιωμένο κερί και αμέσως τυλίγουμε το σκέπασμα και τα χείλια του δοχείου. Τοποθετούμε τα δοχεία σε στεγνό και δροσερό μέρος. Τα γυάλινα σε σκοτεινό. Κάθε 2 μήνες εξετάζουμε τα προϊόντα. Αν έχουν υγρασία, τα ξαναφουρνίζουμε και τα βάζουμε σε άλλα καθαρά στεγνά δοχεία. Διατηρούνται ένα και περισσότερα χρόνια, όταν ξεραθούν και αποθηκευτούν κανονικά.4. Χρησιμοποίηση
    Παίρνουμε όσα μάς χρειάζονται. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό ώστε να σκεπάζονται. Μένουν περί τις 2 ώρες να μουσκέψουν και να φουσκώσουν. Τα λαχανικά βράζονται χωρίς προηγούμενο μούσκεμα, το βράσιμο γίνεται σαν να ήταν φρέσκα.5. Προετοιμασία μερικών φρούτων-λαχανικών
    Να χρησιμοποιείτε καλές ποικιλίες. Κόψτε τα αγουρωπά. Αφήστε τα να ωριμάσουν. Πλύντε τα και χωρίστε τα στη μέση ή στα 4. θειαφίστε 2-4 ώρες ή βουτήχτε τα σε αλατόξυδο για 30′ λεπτά.Βερίκοκα: Διαλέξτε βερίκοκα ώριμα στο δέντρο. Μην τα ξεφλουδίσετε. Πλύσιμο, χώρισμα στη μέση και βγάλσιμο του κουκουτσιού, θειαφίστε για 1.30′-3 ώρες ή ατμίστε για 5-7. Βάλτε τα στα τελάρα σε μονή στρώση, με το κομμένο μέρος επάνω.Κεράσια: Μαζέψτε τα νωρίς το πρωί μόλις θα έχουν ωριμάσει. Πλύντε τα και πετάξτε το κοτσανάκι και τα άγουρα. Βουτήξτε σε διάλυμα καυστικής σόδας 2-3 δράμια σε 1 οκ. νερό για 15 δευτερόλεπτα. Ξεπλύνετε τα. Βγάλτε το κουκούτσι, αν θέλετε, και αφήστε να στραγγίζουν 1 ώρα. Φυλάξτε το χυμό. Απλώστε τα σε μονή στρώση το πετροκέρασο θειαφίστε το.Μήλα: Διαλέξτε ώριμα σκληρά μήλα. Πλύνετε τα, ξεφλουδίστε τα και βγάλτε τους σπόρους. Πετάξτε τα πληγωμένα. Κόψτε τα σε λεπτές φέτες ή σε όγδοα. θειαφίστε για 30 λεπτά ή ατμίστε για 5-7 λεπτά ή βουτήξτε για 20-30 λεπτά σε αλατόξυδο. Απλώστε σε στρώσεις όχι παχύτερες από 2 φέτες.Ροδάκινα: Διαλέξτε ροδάκινα ώριμα στο δέντρο. Πλύνετε, χωρίστε στα 2, βγάλτε το κουκούτσι. τα μεγάλα κόψτε στα 4. θειαφίστε για 2030 λεπτό τα ξεφλουδισμένα και 2-3 ώρες τα αξεφλούδιστα ή ατμίστε για 5-7 λεπτά.Μπάμιες-Φασολάκια: Μαζέψτε τα τρυφερά, τα μισογινωμένα. Καθαρίστε. Πετάξτε τα ξυλιασμένα. Πλύνετε καλά. Ατμίστε τις μπάμιες 4-8 λεπτά, τα φασολάκια 10-15. Απλώστε τα σε τελάρα ή περάστε τα σε ψιλή κλωστή και κρεμάστε τα να ξεραθούν.Ντομάτες: Διαλέξτε κόκκινες, γερές. Ατμίστε για 1 λεπτό και αμέσως βάλτε τις σε νερό κρύο. Ξεφλουδίστε. Κόψτε στα 2. Απλώστε στο τελάρο με το κομμένο μέρος επάνω.Πατάτες: Διαλέξτε γερές στρογγυλές. Ξεφλουδίστε. Κόψτε σε φέτες 3 χιλιοστών. Πλύντε σε κρύο νερό. Ατμίστε για 6 λεπτά Απλώστε σε τελάρα.Μελιτζάνες: Μαζέψτε ώριμες. Πλύνετε, ξεφλουδίστε και κόψτε τις σε φέτες. Ατμίστε για 5-6 λεπτά. Απλώστε σε τελάρα.Πιπεριές: Διαλέξτε καλά ώριμες. Βγάλτε το κοτσάνι με τούς άπορους, πλύντε και κόψτε σε λουρίδες πλατιές η. πόντο. Ατμίστε για 10 λεπτά. Απλώστε σε τελάρα.Β. ΠΩΣ ΚΟΝ ΣΕΡΒΟΠΟΙΟΥΜΕ ΝΤΟΜΑΤΕΣ, ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΧΥΜΟΥΣΠως φτιάχνω κονσέρβες χωρίς αποστείρωση με πίεση

  • Μήλο: Πλένουμε, ξεφλουδίζουμε και βγάζουμε το κοτσάνι και το σκληρό μέρος της καρδιάς, όπου περιέχονται οι περισσότεροι σπόροι. Τα κόβουμε στα 2 ή 4. τα βουτάμε σε αλατόξυδο, να μη μαυρίσουν. Τα πλένουμε με νερό. Κάνουμε αραιό σιρόπι (1 ζάχαρη 3 νερό). Το βράζουμε και μέσα σε αυτό βουτάμε τα μήλα και τα αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά. Βάζουμε τα κομμάτια σε γυάλινα βάζα (σκέπασμα βιδωτό με λάστιχο); Απογεμίζουμε με σιρόπι. Σκεπάζουμε και τα βιδώνουμε καλά και το αποστειρώνουμε 15 λεπτά.
    Η αποστείρωση γίνεται σε μια μεγάλη κατσαρόλα που κλείνει καλά. Μέσα σε αυτή βάζουμε τα βάζα, που πρέπει να ακουμπάνε σε ένα ψευτοπάτο και όχι απ’ ευθείας στον πάτο της κατσαρόλας. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με ζεστό νερό ώστε ν’ ανέβει 5 πόντους πάνω από τα σκεπάσματα των βάζων. Σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα. Βάζουμε φωτιά και βράζουμε 15 λεπτά. τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Ροδάκινα: Βουτάμε τα διαλεγμένα ροδάκινα σε βραστό νερό 1-2 λεπτά και κατόπιν σε κρύο, απ’ όπου τα βγάζουμε αμέσως. Έτσι ξεφλουδίζονται εύκολα. Μετά το ξεφλούδισμα τα κόβουμε στα 2 ή σε φέτες. Τα βουτάμε στο αλατόξυδο. Το ξεφλούδισμα των σκληρών ροδάκινων γίνεται καλύτερα όταν βουτηχτούν σε διάλυση καυστικής σόδας. 35 δράμια σε 6 οκ. νερό. Βράζουμε τη διάλυση και βουτάμε τα ροδάκινα και τα αφήνουμε ώσπου να αρχίσουν να βγαίνουν οι φλούδες (30-60 δευτερόλεπτα). Κατόπιν τα πλένουμε σε τρεχούμενο νερό να φύγουν οι σόδες και οι φλούδες. Ξεπλένουμε και τα βουτάμε 2 λεπτά στο αλατόξυδο. Ξαναπλένουμαι. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με ζάχαρη, για 300 δράμια ροδάκινα πολύ ζουμερά 50-60 δράμια ζάχαρη. Τα ζεσταίνουμε ώσπου να βράσουν. Γεμίζουμε τα βάζα και απογεμίζουμε με το ζουμί τής κατσαρόλας. Τα ροδάκινα, που είναι λιγότερο ζουμερά, τα βουτάμε σε αραιό ή μέτριο σιρόπι (1 ζάχαρη 2 νερό ή 1 προς 1). Τα βράζουμε λίγο μαζί με αυτό. Γεμίζουμε τα βάζα και απογεμίζουμε με σιρόπι. Σκεπάζουμε, βιδώνουμε, αποστειρώνουμε για 20 λεπτά καθώς στα μήλα.
    Επίσης μπορεί να γίνει το κονσερβάρισμα χωρίς προηγούμενο βράσιμο με σιρόπι. Γεμίζουμε καλά τα βάζα με κομμένα ροδάκινα. Προσθέτουμε ζεστό σιρόπι ώσπου να γεμίσουν καλά. Σκεπάζουμε, βιδώνουμε, αποστειρώνουμε για 30 λεπτά.
  • Βερίκοκα: Κονσερβοποιούνται όπως τα ροδάκινα.
  • Κεράσια: Με κουκούτσια ή όχι το ζουμί πού βγαίνει με το βγάλσιμο των κουκουτσιών το χρησιμοποιούμε. Βάζουμε σε κατσαρόλα για 285 δράμια κεράσια και χυμό, 35 δράμια ζάχαρη. Ζεσταίνουμε και βράζουμε για 5 λεπτά. Γεμίζουμε τα βάζα. Απογεμίζουμε με το ζουμί. Σκεπάζουμε, βιδώνουμε και αποστειρώνουμε για 5 λεπτά. Μπορούμε να γεμίσουμε τα βάζα με άβραστα κεράσια. Βάζουμε ζεστό σιρόπι και αποστειρώνουμε για 25 λεπτά.
  • Αχλάδια: Ξεφλουδίζουμε Κόβουμε στα 2. Βγάζουμε τη σκληρή καρδιά με τούς σπόρους. Τα ετοιμάζουμε καθώς τα ροδάκινα που δεν είναι πολύ ζουμερά. Αποστειρώνουμε για 20 λεπτά.
  • Ντομάτες: Διαλέγουμε σφιχτές και γερές. Τις βουτάμε για 1 λεπτό σε ζεστό νερό και αμέσως μετά στο κρύο. Ξεφλουδίζουμε, βγάζουμε το κοτσανάκι και όλο το πιο μέσα πράσινο μέρος. Τις κόβουμε σε 4 κομμάτια. Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τις ζεσταίνουμε ανακατώνοντας ώσπου να βράσουν. Γεμίζουμε αμέσως τα βάζα με τις ζεστές ντομάτες. Προσθέτουμε σε κάθε βάζο του κιλού- 1 κουταλιά του καφέ αλάτι. Απογεμίζουμε με το ζουμί. Σκεπάζουμε βιδώνουμε και αποστειρώνουμε για 5 λεπτά. Μπορούμε να γεμίσουμε τα βάζα με ξεφλουδισμένες άβραστες ντομάτες. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι του τσαγιού αλάτι σε κάθε βάζο του κιλού. Απογεμίζουμε με ζουμί ντομάτας ζεσταμένο σε 93.3 βαθμούς. σκεπάζουμε, βιδώνουμε, αποστειρώνουμε για 45 λεπτά.
  • Ζουμί ντομάτας: Διαλέγουμε ώριμες γερές ντομάτες χωρίς κανένα πράσινο ή χαλασμένο. Τις πλένουμε καλά. Βγάζουμε το κοτσάνι και την καρδιά. Τις κόβουμε κομμάτια. Τις ζεσταίνουμε για να μαλακώσουν, χωρίς όμως να βράσουν. Αμέσως τις στύβουμε σε ένα σουρωτήρι. Παίρνουμε τον καθαρό χυμό. Τον ζεσταίνουμε σε 93.3 βαθμούς και μ αυτόν γεμίζουμε τα βάζα ή τις μπουκάλες αφήνοντας ¾ κενό του πόντου για τα βάζα και ¼ πόντο για τις μπουκάλες. Προσθέτουμε 1 κουταλιά του τσαγιού αλάτι σε κάθε βάζο του κιλού. Σκεπάζουμε, βιδώνουμε ή κλείνουμε τις μπουκάλες με τα μετάλλινα καλύμματα και αποστειρώνουμε 15 λεπτά.
  • Χυμοί φρούτων (κεράσια, κορόμηλα, σταφύλια, μούρα): Βγάζουμε τα κουκούτσια (κεράσια, κορόμηλα), τα στύβουμε και τα ζεσταίνουμε χωρίς να βράσουν. Τα σουρώνουμε. Προσθέτουμε 35-70 δράμια ζάχαρη για 3 οκάδες ζουμί. Ζεσταίνουμε το ζουμί ως 93.3 βαθμούς και αμέσως γεμίζουμε βάζα ή μπουκάλες αφήνοντας κάποιο κενό καθώς στο ζουμί της ντομάτας. Σκεπάζουμε και αποστειρώνουμε για 5 λεπτά.
  • Πορτοκάλια: Στύβουμε το πορτοκάλι προσέχοντας να μη στύψουμε το άσπρο του εσωτερικού τής φλούδας. Ζεσταίνουμε το ζουμί σε 93.3 βαθμούς. Γεμίζουμε βάζα ή μπουκάλες και αποστειρώνουμε για 7 λεπτά.
  • About admin

    Check Also

    Συντήρηση χυμών στην κατάψυξη

    Oι χυμοί μπορούν να μείνουν φρέσκοι στο ψυγείο για λίγες μέρες, αλλά η κατάψυξη επεκτείνει …

    Αποθήκευση φρούτων και λαχανικών σε κελάρια

    Χρησιμοποιήστε αυτές τις βασικές οδηγίες αποθήκευσης, για να κρατήσετε αυτά που παράγει ο κήπο σας …

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.