Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Breaking News

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Φρέζια, φύτευση σε κήπο και σε γλάστρα

Οι φρέζιες είναι από τα παραδοσιακά και αγαπημένα με υπέροχα χρώματα και μοναδικό άρωμα.

Θα τις ακούσουμε επίσης ως φρέζες ή φρέζα. Όπως κι αν την πούμε, η φρέζια (Freesia sp.) διαθέτει λεπτό ανθοφόρο βλαστό, ο οποίος φτάνει σε ύψος 40 εκατοστών, με χαρακτηριστικά στενόμακρα φύλλα που πάνω του ξεπροβάλλουν εντυπωσιακά λουλούδια σε σχήμα χωνιού.

Πρόκειται για ένα ποώδες φυτό που σχηματίζει ένα χαρακτηριστικό είδος υπόγειων βολβών που ονομάζεται κορμός.

Με καταγωγή από τη νότια Αφρική, η φρέζια ανήκει στους . Ως φθινοπωρινός βολβός, ανθίζει στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, όπως επίσης τα , οι και οι .

Οι φρέζιες φυτεύονται συνήθως σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες για να στολίσουν με την έντονη ανθοφορία τους την αυλή, τη βεράντα και το μπαλκόνι μας.

Αν έχουμε περισσότερο χώρο, μπορούμε να φυτέψουμε διαφορετικές ποικιλίες φρέζιας ομαδικά σε παρτέρι για να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό συνδυασμό χρωμάτων.

Ας δούμε αναλυτικά πώς φυτεύουμε τους βολβούς τις φρέζιες και τι φροντίδα χρειάζονται για να απολαμβάνουμε πλούσια ανθοφορία και υπέροχο άρωμα στον κήπο, στην αυλή και στο μπαλκόνι μας.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες φρέζιες με διαφορετικά σχήματα σε έντονα χρώματα όπως κόκκινο, μωβ, ροζ, κίτρινο, φούξια και λευκό.

Ξεχωρίζουν οι δίχρωμες ποικιλίες φρέζιας που διαθέτουν μοναδικούς χρωματικούς συνδυασμούς και υπέροχες διαβαθμίσεις χρωμάτων.

Οι ποικιλίες φρέζιας χωρίζονται σε φρέζιες με μονό ή διπλό άνθος. Οι φρέζιες με μονό άνθος αν και λιγότερο εντυπωσιακές, έχουν πιο δυνατό άρωμα και ειδικότερα η λευκές ποικιλίες.

Η φρέζια φυτεύεται την εποχή του φθινοπώρου και σχηματίζει τα υπέροχα λουλούδια της στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης.

Ο βολβός της φρέζιας φυτεύεται σε βάθος τουλάχιστον 5 εκατοστών μέσα στο χώμα με την “μυτούλα” του βολβού προς τα πάνω. Φυτεύουμε τους βολβούς σε αποστάσεις 5-10 εκατοστών μεταξύ κάθε βολβού φρέζιας.

Η φρέζια αγαπά τον ήλιο, γι’ αυτό διαλέγουμε ηλιοφανές σημείο για να την φυτέψουμε και να μας χαρίσει την πλούσια και ευωδιαστή ανθοφορία της.

Για να φυτέψουμε φρέζιες στην αυλή ή το μπαλκόνι μας, , πλαστική ή πήλινη, με διάμετρο και ύψος τουλάχιστον 20 εκατοστών.

Μέσα στη γλάστρα φυτεύουμε 3-4 βολβούς σε αποστάσεις 5-10 εκατοστών ώστε να έχουμε μία πλούσια μονόχρωμη ή πολύχρωμη ανθοφορία.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλατιές ζαρντινιέρες για να φυτέψουμε περισσότερους βολβούς.

Γεμίζουμε τις γλάστρες ή τις ζαρντινιέρες με για που περιέχει , ώστε να απομακρύνεται εύκολα το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα. Συμπληρωματικά, τοποθετούμε λίγα χαλίκια στη βάση της γλάστρας για να βοηθήσουμε την αποστράγγιση.

Τοποθετούμε τη γλάστρα με τις φρέζιες σε αυλή ή μπαλκόνι με νότιο προσανατολισμό, σε σημείο που να δέχεται πολύ φως και προφυλαγμένο από τους δυνατούς ανέμους για να μην σπάσουν οι λεπτοί βλαστοί της.

Επειδή το πλήθος των λουλουδιών που σχηματίζει η φρέζια έχει αρκετό βάρος που κάνει το φυτό να γέρνει ειδικά σε μέρη που επικρατούν δυνατοί άνεμο, θα χρειαστεί στήριξη.

Χρησιμοποιούμε ξύλινα ή πλαστικά καλαμάκια για να στηρίξουμε τα φυτά, δένοντας πάνω τους τους ανθοφόρους βλαστούς της φρέζιας,

Η φρέζια χρειάζεται τακτικό πότισμα, αρχικά 1-2 φορές τη βδομάδα μέχρι να φυτρώσει ο βολβός και στη συνέχεια 2-3 φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο ανάπτυξης και ανθοφορίας της.

Όταν ολοκληρωθεί η ανθοφορία της φρέζιας, μέσα στην άνοιξη, διακόπτουμε το πότισμα για να ξεραθούν τα φύλλα και ο βολβός της.

Για να ενισχύσουμε την ανθοφορία της φρέζιας και να μας δώσει περισσότερα λουλούδια, μόλις αρχίσουν να σχηματίζονται τα άνθη της προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας και να κάνουμε μία επανάληψη μετά από 2 βδομάδες.

Η φρέζια είναι αρκετά ανθεκτική σε προσβολές από ασθένειες και έντομα και δεν παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα.

Αν παρατηρήσουμε της, θα χρειαστεί να την ψεκάσουμε με που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Σε περίπτωση προσβολής από , ψεκάζουμε με ή φτιάχνουμε σπιτική συνταγή διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό.

Αν δούμε της φρέζιας στον κήπο μας, η πιθανότερη αιτία είναι τα σαλιγκάρια που έχουν επισκεφθεί τα φυτά μας. Ένας οικολογικός τρόπος για την είναι να ρίξουμε γύρω από τη ρίζα των φυτών της φρέζιας.

Οι φρέζιες έχουν χαμηλή τιμή στα φυτώρια και μπορούμε εύκολα και οικονομικά να τις προμηθευτούμε νέους βολβούς φρέζιας σε διάφορα χρώματα για να φυτέψουμε.

Αν έχουμε ήδη φρέζιες, αξίζει να διατηρήσουμε τις αγαπημένες μας ποικιλίες φρέζιας φυτεύοντας βολβούς ή σπόρους.

O πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού της φρέζιας είναι με τους βολβούς και τα βολβίδια που αναπτύσσονται σταδιακά γύρω από το μητρικό βολβό της φρέζιας.

Ο σπόρος της φρέζιας καθυστερεί μέχρι και 6 μήνες για να βλαστήσει, ενώ για να μας χαρίσει το φυτό την ανθοφορία του μπορεί να περάσουν 2 χρόνια.

Αρκετοί που φυτεύουν φρέζιες, προτιμούν να αφήνουν τους ξεραμένους ανθοφόρους βλαστούς της φρέζιας στο χώμα ή στη γλάστρα χωρίς να ποτίζουν μέχρι το επόμενο φθινόπωρο.

Την περίοδο του φθινοπώρου ποτίζουν ξανά για να φυτρώσουν και πάλι οι βολβοί της φρέζιας. Με αυτό τον τρόπο διακινδυνεύουμε να σαπίσουν οι βολβοί λόγω υπερβολικής υγρασίας και ζέστης την περίοδο του καλοκαιριού.

Για καλύτερο αποτέλεσμα, μόλις ξεραθεί το ανθικό στέλεχος κόβουμε το κοτσάνι της φρέζιας από τη βάση και απομακρύνουμε τους βολβούς από το χώμα. Τους καθαρίζουμε και τους αφήνουμε να στεγνώσουν καλά.

Στη συνέχεια, αποθηκεύουμε τους βολβούς σε χάρτινα κουτιά και ανοίγουμε μικρές τρύπες για καλύτερο αερισμό. Τοποθετούμε το κουτί σε μέρος χωρίς υγρασία και περιμένουμε μέχρι το επόμενο φθινόπωρο να τους φυτέψουμε ξανά.

Οι φρέζιες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς ως στο σπίτι, στο σαλόνι και στο γραφείο, καθώς εκτός από τα όμορφα χρώματα και το άρωμα, έχουν την ικανότητα να αντέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε βάζο με νερό.

About admin

Check Also

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς; Το αποτελεί μία από τις πιο …

Τι-είναι-τα-ιονοφόρα-και-γιατί-είναι-σημαντικά-για-την-υγεία-μας

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.