Κυριακή , 14 Ιουλίου 2024
Breaking News

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της ορτανσίας

Όσοι έχουμε ορτανσίες, κατά καιρούς έχουμε παρατηρήσει ορισμένα φύλλα να χάνουν το πράσινο χρώμα τους και να κιτρινίζουν.Αρχικά, πρέπει να...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της ορτανσίας

Ορχιδέα δενδρόβιουμ: Μια εντυπωσιακή ορχιδέα εσωτερικού χώρου

Οι ανήκουν σε μία μεγάλη οικογένεια φυτών (Orchidaceae) με χιλιάδες γένη και είδη που ξεχωρίζουν για τα εντυπωσιακά σχήματα και...
Περισσότερα
Ορχιδέα δενδρόβιουμ: Μια εντυπωσιακή ορχιδέα εσωτερικού χώρου

Alzheimer και βότανα

Alzheimer Το Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που πλήττει σχεδόν αποκλειστικά την τρίτη ηλικία, αλλά παρόλο που πολλοί το πιστεύουν,...
Περισσότερα
Alzheimer και βότανα

6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Τα έντομα στον λαχανόκηπο αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς δημιουργούν σοβαρές ζημιές στο φύλλωμα των κηπευτικών, στην ανθοφορία και στην...
Περισσότερα
6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Ξεράθηκε η τριανταφυλλιά; Γιατί εμφανίζουν κίτρινα φύλλα οι τριανταφυλλιές;Αν η μας εμφανίζει σημάδια στα φύλλα, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα! Και ναι, τα...
Περισσότερα
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  ὅτῳ δὲ τρόπῳ καὶ ἐξ...
Περισσότερα
…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea millefolium. Αν παρατηρήσουμε ή ερευνήσουμε...
Περισσότερα
Αχιλλέα

Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της “εντροπίας” Είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός...
Περισσότερα
Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι, που εδώ περπατώ με...
Περισσότερα
Περιπατητικός διαλογισμός

Φρέζια, φύτευση σε κήπο και σε γλάστρα

Οι φρέζιες είναι από τα παραδοσιακά και αγαπημένα με υπέροχα χρώματα και μοναδικό άρωμα.

Θα τις ακούσουμε επίσης ως φρέζες ή φρέζα. Όπως κι αν την πούμε, η φρέζια (Freesia sp.) διαθέτει λεπτό ανθοφόρο βλαστό, ο οποίος φτάνει σε ύψος 40 εκατοστών, με χαρακτηριστικά στενόμακρα φύλλα που πάνω του ξεπροβάλλουν εντυπωσιακά λουλούδια σε σχήμα χωνιού.

Πρόκειται για ένα ποώδες φυτό που σχηματίζει ένα χαρακτηριστικό είδος υπόγειων βολβών που ονομάζεται κορμός.

Με καταγωγή από τη νότια Αφρική, η φρέζια ανήκει στους . Ως φθινοπωρινός βολβός, ανθίζει στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, όπως επίσης τα , οι και οι .

Οι φρέζιες φυτεύονται συνήθως σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες για να στολίσουν με την έντονη ανθοφορία τους την αυλή, τη βεράντα και το μπαλκόνι μας.

Αν έχουμε περισσότερο χώρο, μπορούμε να φυτέψουμε διαφορετικές ποικιλίες φρέζιας ομαδικά σε παρτέρι για να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό συνδυασμό χρωμάτων.

Ας δούμε αναλυτικά πώς φυτεύουμε τους βολβούς τις φρέζιες και τι φροντίδα χρειάζονται για να απολαμβάνουμε πλούσια ανθοφορία και υπέροχο άρωμα στον κήπο, στην αυλή και στο μπαλκόνι μας.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες φρέζιες με διαφορετικά σχήματα σε έντονα χρώματα όπως κόκκινο, μωβ, ροζ, κίτρινο, φούξια και λευκό.

Ξεχωρίζουν οι δίχρωμες ποικιλίες φρέζιας που διαθέτουν μοναδικούς χρωματικούς συνδυασμούς και υπέροχες διαβαθμίσεις χρωμάτων.

Οι ποικιλίες φρέζιας χωρίζονται σε φρέζιες με μονό ή διπλό άνθος. Οι φρέζιες με μονό άνθος αν και λιγότερο εντυπωσιακές, έχουν πιο δυνατό άρωμα και ειδικότερα η λευκές ποικιλίες.

Η φρέζια φυτεύεται την εποχή του φθινοπώρου και σχηματίζει τα υπέροχα λουλούδια της στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης.

Ο βολβός της φρέζιας φυτεύεται σε βάθος τουλάχιστον 5 εκατοστών μέσα στο χώμα με την “μυτούλα” του βολβού προς τα πάνω. Φυτεύουμε τους βολβούς σε αποστάσεις 5-10 εκατοστών μεταξύ κάθε βολβού φρέζιας.

Η φρέζια αγαπά τον ήλιο, γι’ αυτό διαλέγουμε ηλιοφανές σημείο για να την φυτέψουμε και να μας χαρίσει την πλούσια και ευωδιαστή ανθοφορία της.

Για να φυτέψουμε φρέζιες στην αυλή ή το μπαλκόνι μας, , πλαστική ή πήλινη, με διάμετρο και ύψος τουλάχιστον 20 εκατοστών.

Μέσα στη γλάστρα φυτεύουμε 3-4 βολβούς σε αποστάσεις 5-10 εκατοστών ώστε να έχουμε μία πλούσια μονόχρωμη ή πολύχρωμη ανθοφορία.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλατιές ζαρντινιέρες για να φυτέψουμε περισσότερους βολβούς.

Γεμίζουμε τις γλάστρες ή τις ζαρντινιέρες με για που περιέχει , ώστε να απομακρύνεται εύκολα το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα. Συμπληρωματικά, τοποθετούμε λίγα χαλίκια στη βάση της γλάστρας για να βοηθήσουμε την αποστράγγιση.

Τοποθετούμε τη γλάστρα με τις φρέζιες σε αυλή ή μπαλκόνι με νότιο προσανατολισμό, σε σημείο που να δέχεται πολύ φως και προφυλαγμένο από τους δυνατούς ανέμους για να μην σπάσουν οι λεπτοί βλαστοί της.

Επειδή το πλήθος των λουλουδιών που σχηματίζει η φρέζια έχει αρκετό βάρος που κάνει το φυτό να γέρνει ειδικά σε μέρη που επικρατούν δυνατοί άνεμο, θα χρειαστεί στήριξη.

Χρησιμοποιούμε ξύλινα ή πλαστικά καλαμάκια για να στηρίξουμε τα φυτά, δένοντας πάνω τους τους ανθοφόρους βλαστούς της φρέζιας,

Η φρέζια χρειάζεται τακτικό πότισμα, αρχικά 1-2 φορές τη βδομάδα μέχρι να φυτρώσει ο βολβός και στη συνέχεια 2-3 φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο ανάπτυξης και ανθοφορίας της.

Όταν ολοκληρωθεί η ανθοφορία της φρέζιας, μέσα στην άνοιξη, διακόπτουμε το πότισμα για να ξεραθούν τα φύλλα και ο βολβός της.

Για να ενισχύσουμε την ανθοφορία της φρέζιας και να μας δώσει περισσότερα λουλούδια, μόλις αρχίσουν να σχηματίζονται τα άνθη της προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας και να κάνουμε μία επανάληψη μετά από 2 βδομάδες.

Η φρέζια είναι αρκετά ανθεκτική σε προσβολές από ασθένειες και έντομα και δεν παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα.

Αν παρατηρήσουμε της, θα χρειαστεί να την ψεκάσουμε με που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Σε περίπτωση προσβολής από , ψεκάζουμε με ή φτιάχνουμε σπιτική συνταγή διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό.

Αν δούμε της φρέζιας στον κήπο μας, η πιθανότερη αιτία είναι τα σαλιγκάρια που έχουν επισκεφθεί τα φυτά μας. Ένας οικολογικός τρόπος για την είναι να ρίξουμε γύρω από τη ρίζα των φυτών της φρέζιας.

Οι φρέζιες έχουν χαμηλή τιμή στα φυτώρια και μπορούμε εύκολα και οικονομικά να τις προμηθευτούμε νέους βολβούς φρέζιας σε διάφορα χρώματα για να φυτέψουμε.

Αν έχουμε ήδη φρέζιες, αξίζει να διατηρήσουμε τις αγαπημένες μας ποικιλίες φρέζιας φυτεύοντας βολβούς ή σπόρους.

O πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού της φρέζιας είναι με τους βολβούς και τα βολβίδια που αναπτύσσονται σταδιακά γύρω από το μητρικό βολβό της φρέζιας.

Ο σπόρος της φρέζιας καθυστερεί μέχρι και 6 μήνες για να βλαστήσει, ενώ για να μας χαρίσει το φυτό την ανθοφορία του μπορεί να περάσουν 2 χρόνια.

Αρκετοί που φυτεύουν φρέζιες, προτιμούν να αφήνουν τους ξεραμένους ανθοφόρους βλαστούς της φρέζιας στο χώμα ή στη γλάστρα χωρίς να ποτίζουν μέχρι το επόμενο φθινόπωρο.

Την περίοδο του φθινοπώρου ποτίζουν ξανά για να φυτρώσουν και πάλι οι βολβοί της φρέζιας. Με αυτό τον τρόπο διακινδυνεύουμε να σαπίσουν οι βολβοί λόγω υπερβολικής υγρασίας και ζέστης την περίοδο του καλοκαιριού.

Για καλύτερο αποτέλεσμα, μόλις ξεραθεί το ανθικό στέλεχος κόβουμε το κοτσάνι της φρέζιας από τη βάση και απομακρύνουμε τους βολβούς από το χώμα. Τους καθαρίζουμε και τους αφήνουμε να στεγνώσουν καλά.

Στη συνέχεια, αποθηκεύουμε τους βολβούς σε χάρτινα κουτιά και ανοίγουμε μικρές τρύπες για καλύτερο αερισμό. Τοποθετούμε το κουτί σε μέρος χωρίς υγρασία και περιμένουμε μέχρι το επόμενο φθινόπωρο να τους φυτέψουμε ξανά.

Οι φρέζιες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς ως στο σπίτι, στο σαλόνι και στο γραφείο, καθώς εκτός από τα όμορφα χρώματα και το άρωμα, έχουν την ικανότητα να αντέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε βάζο με νερό.

About admin

Check Also

…αλλά-γαρ-αίτιος-ο-εγκέφαλος-τούτου-του-πάθεος,-ώσπερ-και-των-άλλων-νοσημάτων-των-μεγίστων.

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  …

Αχιλλέα

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.