Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Breaking News

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Ποια υλικά βάζουμε στο κόμποστ και στον κομποστοποιητή

Τι μπαίνει και τι δεν μπαίνει στο κόμποστ και στον κομποστοποιητή;

Όσοι έχουμε ασχοληθεί με το κόμποστ γνωρίζουμε από την εμπειρία μας ότι το κόμποστ είναι καλό για εμάς τους ίδιους (μας προσφέρει προσωπική – ηθική ικανοποίηση), τον κήπο μας και τον πλανήτη μας.

Μπορούμε να συνδράμουμε στην βελτίωση του πλανήτη μας, μειώνοντας το οικολογικό μας αποτύπωμα, χωρίς να παιδευτούμε σχεδόν καθόλου.

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής μας συναρπάζει. Χρησιμοποιούμε το αφράτο σκούρο καφέ κόμποστ που είναι πλούσιο σε οργανική ουσία απευθείας στα φυτά εξωτερικού ή εσωτερικού χώρου.

Το κόμποστ είναι ένα πλήρες και φυσικό υλικό κατάλληλο για τη θρέψη των φυτών μας και την βελτίωση της ποιότητας του εδάφους.

Η κομποστοποίηση ολοκληρώνει τον κύκλο των οργανικών ουσιών στη φύση!

Όταν χρησιμοποιούμε κόμποστ στο λαχανόκηπο στις ντομάτες, τις μελιτζάνες ή τις πιπεριές μας στην ζαρντινιέρα ή στο έδαφος, το κόμποστ αυτό τρέφει τα λαχανικά μας που με τη σειρά του μας τρέφουν. Έτσι ο κύκλος των στοιχείων στη φυση δεν σταματά και τα συστατικά ανακυκλωνονται προς όφελος του οικολογικού συστήματος.

Με τη σειρά τους τα φυτικά υπολείμματα από την κατανάλωση των τροφών ρίχνονται ξανά στον κάδος για κόμποστ με σκοπό να δώσουν νέο, αφράτο, πλούσιο σε οργανικά στοιχεία λίπασμα. Στην διαδικασία για την παραγωγή κόμποστ τίποτα δεν μένει αναξιοποίητο.

Ξεκινώντας μέσα από την οικογένεια η διαδικασία της παραγωγής κόμποστ (κομποστοποίησης) γίνεται συνήθεια και περνάει σαν μια αξιόλογη και θετική οικιακή δραστηριότητα από τους γονείς στα παιδιά.

Τι ρίχνουμε στο κόμποστ; Ποιά τρόφιμα (οργανικά) μπαίνουν στο κόμποστ και στον κομποστοποιητή.

Η ερώτηση που μας έρχεται απευθείας στο νου όταν ξεκινάμε την παραγωγή κόμποστ είναι ποια υπολείμματα τροφών ρίχνουμε στο κόμποστ. Τα οργανικά προϊόντα – υλικά από την κουζίνα μας –  που ρίχνουμε στο κόμποστ συνοψίζονται στην παρακάτω λίστα.

  • Όλα τα τμήματα λαχανικών και φρούτων (ακόμα και πολτοποιημένα)
  • Δημητριακά
  • Όσπρια και ρύζι (ωμά ή μαγειρεμένα)
  • Κατακάθια και φίλτρα καφέ
  • φακελάκια τσαγιού
  • Τρόφιμα και μπαχαρικά που έχουν λήξει
  • Τσόφλια αυγών και ξηρών καρπών
  • Χαρτί κουζίνας
  • Υπολείμματα κοπής χλοοταπήτων
  • Φύλλα
  • Κλαδιά και φλοιοί θάμνων και δέντρων
  • Ρίζες
  • Μαραμένα άνθη
  • Πριονίδια
  • Κοπριά φυτοφάγων ζώων

Παραγωγή κόμποστ από γαιοσκώληκα. Εάν κάνουμε παραγωγή κόμποστ από γαιοσκώληκα δεν ρίχνουμε στον κάδο τροφές από εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια) καθώς και τροφές από κρεμμύδι.

Τι δεν βάζουμε στο κόμποστ; Ποιά τρόφιμα (οργανικά) ΔΕΝ μπαίνουν στο κόμποστ και στον κομποστοποιητή.

Αντίστοιχα, υπάρχουν ομάδες τροφίμων ή οργανικών απορριμμάτων (υπολειμμάτων) που δεν πρέπει να μπαίνουν στο κόμποστ και στον κομποστοποιητή.

  • Κρέας ή υπολείμματα από κρέας όπως λίπος, κόκαλα και πέτσες
  • Ψάρια
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γιαούρτι, βούτυρο, κρέμες)
  • Λάδι και λίπος (και μαγειρεμένα φαγητά με λάδι)
  • Αυγά (εκτός από τα τσόφλια)
  • Χημικά προϊόντα καθαρισμού
  • Υλικά ανακύκλωσης (πλαστικά, μεταλλικά, αλουμινόχαρτο, γυαλιά)
  • Ιλουστρασιόν και χρωματιστά χαρτιά
  • Υφάσματα
  • Βρεφικές πάνες και είδη ατομικής υγιεινής
  • Στάχτη
  • Επεξεργασμένη ξυλεία
  • Προσβεβλημένα φυτά
  • Κοπριά σαρκοφάγων ζώων

Ποια οργανικά προϊόντα θεωρούνται καφέ και ποια πράσινα υλικά στο κόμποστ;

«καφέ» και «Πράσινα» υλικά

Τα υλικά που κομποστοποιούνται χωρίζονται σε «καφέ» ή ξερά και σε «πράσινα» ή φρέσκα. Ο διαχωρισμός αυτός γίνεται βάση της περιεκτικότητας των υλικών σε άνθρακα (C) και άζωτο (Ν). Η σωστή αναλογία C/N, ή «καφέ» προς «πράσινων» υλικών εξασφαλίζει τη σωστή ανάπτυξη και δράση των μικροοργανισμών.

Όταν αυτοί οι οργανισμοί αναπτύσσονται σωστά η διαδικασία της κομποστοποίησης παραμένει άοσμη. Τα «καφέ» υλικά έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε άνθρακα και αργούν να αποδομηθούν. Τα «πράσινα» υλικά είναι πλούσια σε άζωτο και αποδομούνται γρήγορα.

Όταν η κομποστοποίηση γίνεται σε κάδους, η αναλογία «καφέ»/ «πράσινων» υλικών ορίζεται από τον κατασκευαστή. Στους αυτοσχέδιους σωρούς ή στους κάδους που ο κατασκευαστής δεν αναφέρει την κατάλληλη αναλογία, προτείνεται να τοποθετούνται 2-3,5 μέρη «καφέ» υλικών για κάθε μέρος «πράσινων».

«Καφέ» ή ξερά υλικά: ξερά φύλλα, άχυρα, πριονίδι, κλαδιά, ρίζες, ξερό γρασίδι, τσόφλια αυγών και ξηρών καρπών, φακελάκια τσαγιού

«Πράσινα» ή φρέσκα υλικά: απορρίμματα κουζίνας, πράσινα φύλλα, βλαστοί, φρεσκοκομμένο γρασίδι, λαχανικά και φρούτα, κατακάθι καφέ, κοπριά

Το μυστικό της κομποστοποίησης βρίσκεται στη σωστή αναλογία «καφέ» και «πράσινων» υλικών και στις σωστές συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας και αερισμού. Τα «καφέ» υλικά έχουν λιγότερη υγρασία από τα «πράσινα».

Υγρασία – Πόσο σημαντικός παράγοντας είναι για το κόμποστ;

Η υγρασία τόσο στους κάδους όσο και στο εσωτερικό των σωρών πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 40-60%. Η μέτρηση της υγρασίας μπορεί να γίνει εύκολα με ένα υγρασιόμετρο ή πιο πρακτικά, σφίγγοντας λίγο από το μείγμα στη χούφτα του χεριού. Αν βγουν λίγες σταγόνες υγρού, το μείγμα έχει την ιδανική υγρασία.

Αν χρειάζεται επιπλέον υγρασία καταβρέχεται ο σωρός και ανακατεύεται καλά. Στους κάδους καταβρέχονται τα «πράσινα» υλικά πριν προστεθούν στον κάδο. Αν το μείγμα έχει πολύ υγρασία προστίθενται περισσότερα ξερά υλικά, ενώ τα φρέσκα «πράσινα» πριν προστεθούν στο σωρό ή τον κάδο, αφήνονται να ξεραθούν ώστε να χάσουν μέρος της υγρασίας τους.

Επίπεδο υγρασίας ορισμένων υλικών κομποστοποίησης:

  • Υπολείμματα φρούτων (φλούδες και κουκούτσια): Μέτρια έως υψηλή υγρασία
  • Υπολείμματα λαχανικών: Πολύ υψηλή υγρασία
  • Κατακάθι καφέ: Μέτρια υγρασία
  • Απορρίμματα κουζίνας: Πολύ υψηλή υγρασία
  • Απορρίμματα κήπου: Μέτρια έως καλή υγρασία
  • Φλοιοί δέντρων: Πολύ χαμηλή υγρασία
  • Υπολείμματα κοπής χλοοταπήτων: Πολύ υψηλή υγρασία
  • Φύλλα: Μέτρια έως πολύ χαμηλή υγρασία
  • Κλαδέματα: Πολύ χαμηλή υγρασία
  • Πριονίδι: Μέτρια έως πολύ χαμηλή υγρασία

About admin

Check Also

Καολίνης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και τις καλλιέργειες

Ο καολίνης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα οικολογικά υλικά που χρησιμοποιείται στη συμβατική και …

Γιατί κολλάνε τα φύλλα των φυτών

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται κάτι σαν κόλλα πάνω στα φύλλα ενός φυτού και κατά πόσο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.