Κυριακή , 5 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News

Angelica archangelica, το “θείο” βότανο, το βότανο των αρχαγγέλων

Angelica archangelica και το πολύτιμο αιθέριο έλαιο των σπόρων της μας βοηθά και μας δείχνει τον τρόπο πως… -. να αγκαλιάσουμε...
Περισσότερα
Angelica archangelica, το “θείο” βότανο, το βότανο των αρχαγγέλων

Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου μπαχαρικά, ειδικά την περίοδο του χειμώνα! Για τη σπουδαιότητά της σας...
Περισσότερα
Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Οστεοπόρωση και βότανα Η παραδοσιακή και η βοτανική ιατρική, όπως και κάποιοι κλινικοί γιατροί, οι οποίοι είναι της άποψης ότι...
Περισσότερα
Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σαρκοφάγα φυτά είναι το νηπενθές, γνωστό και ως “φυτό κανάτα” (pitcher plant) από τα χαρακτηριστικά...
Περισσότερα
Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Για τα αναλγητικά βότανα σας έχω μιλήσει, μέσα από τα άρθρα μου, πολλές φορές – θα σας θυμίσω κάποια από...
Περισσότερα
Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Η αφίδα είναι το πιο διαδεδομένο έντομο που εμφανίζεται στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας. Αρκετοί αναφέρονται σε...
Περισσότερα
Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Γλυκό κυδώνι με το μοναδικό άρωμα, ένας υπέροχος καρπός με έντονο χρυσό χρώμα σε σχήμα που θυμίζει αχλάδι.Η καλλιέργεια της...
Περισσότερα
Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινάδα από τον κήπο μας και μοναδικά γλυκά με υπέροχα βύσσινα.Η βυσσινιά είναι ένα καρποφόρο δέντρο που μοιάζει πολύ με...
Περισσότερα
Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Το ραπανάκι είναι ο ταξιδευτής του χρόνου και του τόπου. Θα το συναντήσουμε εκεί στο 2500 π.χ  στην Κίνα, θα...
Περισσότερα
Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Τι θέλει να μας πει ένα φυτό όταν οι άκρες των φύλλων του γίνονται καφέ και χάνουν το πράσινο χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Ποια υλικά βάζουμε στο κόμποστ και στον κομποστοποιητή

Τι μπαίνει και τι δεν μπαίνει στο κόμποστ και στον κομποστοποιητή;

Όσοι έχουμε ασχοληθεί με το κόμποστ γνωρίζουμε από την εμπειρία μας ότι το κόμποστ είναι καλό για εμάς τους ίδιους (μας προσφέρει προσωπική – ηθική ικανοποίηση), τον κήπο μας και τον πλανήτη μας.

Μπορούμε να συνδράμουμε στην βελτίωση του πλανήτη μας, μειώνοντας το οικολογικό μας αποτύπωμα, χωρίς να παιδευτούμε σχεδόν καθόλου.

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής μας συναρπάζει. Χρησιμοποιούμε το αφράτο σκούρο καφέ κόμποστ που είναι πλούσιο σε οργανική ουσία απευθείας στα φυτά εξωτερικού ή εσωτερικού χώρου.

Το κόμποστ είναι ένα πλήρες και φυσικό υλικό κατάλληλο για τη θρέψη των φυτών μας και την βελτίωση της ποιότητας του εδάφους.

Η κομποστοποίηση ολοκληρώνει τον κύκλο των οργανικών ουσιών στη φύση!

Όταν χρησιμοποιούμε κόμποστ στο λαχανόκηπο στις ντομάτες, τις μελιτζάνες ή τις πιπεριές μας στην ζαρντινιέρα ή στο έδαφος, το κόμποστ αυτό τρέφει τα λαχανικά μας που με τη σειρά του μας τρέφουν. Έτσι ο κύκλος των στοιχείων στη φυση δεν σταματά και τα συστατικά ανακυκλωνονται προς όφελος του οικολογικού συστήματος.

Με τη σειρά τους τα φυτικά υπολείμματα από την κατανάλωση των τροφών ρίχνονται ξανά στον κάδος για κόμποστ με σκοπό να δώσουν νέο, αφράτο, πλούσιο σε οργανικά στοιχεία λίπασμα. Στην διαδικασία για την παραγωγή κόμποστ τίποτα δεν μένει αναξιοποίητο.

Ξεκινώντας μέσα από την οικογένεια η διαδικασία της παραγωγής κόμποστ (κομποστοποίησης) γίνεται συνήθεια και περνάει σαν μια αξιόλογη και θετική οικιακή δραστηριότητα από τους γονείς στα παιδιά.

Τι ρίχνουμε στο κόμποστ; Ποιά τρόφιμα (οργανικά) μπαίνουν στο κόμποστ και στον κομποστοποιητή.

Η ερώτηση που μας έρχεται απευθείας στο νου όταν ξεκινάμε την παραγωγή κόμποστ είναι ποια υπολείμματα τροφών ρίχνουμε στο κόμποστ. Τα οργανικά προϊόντα – υλικά από την κουζίνα μας –  που ρίχνουμε στο κόμποστ συνοψίζονται στην παρακάτω λίστα.

  • Όλα τα τμήματα λαχανικών και φρούτων (ακόμα και πολτοποιημένα)
  • Δημητριακά
  • Όσπρια και ρύζι (ωμά ή μαγειρεμένα)
  • Κατακάθια και φίλτρα καφέ
  • φακελάκια τσαγιού
  • Τρόφιμα και μπαχαρικά που έχουν λήξει
  • Τσόφλια αυγών και ξηρών καρπών
  • Χαρτί κουζίνας
  • Υπολείμματα κοπής χλοοταπήτων
  • Φύλλα
  • Κλαδιά και φλοιοί θάμνων και δέντρων
  • Ρίζες
  • Μαραμένα άνθη
  • Πριονίδια
  • Κοπριά φυτοφάγων ζώων

Παραγωγή κόμποστ από γαιοσκώληκα. Εάν κάνουμε παραγωγή κόμποστ από γαιοσκώληκα δεν ρίχνουμε στον κάδο τροφές από εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια) καθώς και τροφές από κρεμμύδι.

Τι δεν βάζουμε στο κόμποστ; Ποιά τρόφιμα (οργανικά) ΔΕΝ μπαίνουν στο κόμποστ και στον κομποστοποιητή.

Αντίστοιχα, υπάρχουν ομάδες τροφίμων ή οργανικών απορριμμάτων (υπολειμμάτων) που δεν πρέπει να μπαίνουν στο κόμποστ και στον κομποστοποιητή.

  • Κρέας ή υπολείμματα από κρέας όπως λίπος, κόκαλα και πέτσες
  • Ψάρια
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γιαούρτι, βούτυρο, κρέμες)
  • Λάδι και λίπος (και μαγειρεμένα φαγητά με λάδι)
  • Αυγά (εκτός από τα τσόφλια)
  • Χημικά προϊόντα καθαρισμού
  • Υλικά ανακύκλωσης (πλαστικά, μεταλλικά, αλουμινόχαρτο, γυαλιά)
  • Ιλουστρασιόν και χρωματιστά χαρτιά
  • Υφάσματα
  • Βρεφικές πάνες και είδη ατομικής υγιεινής
  • Στάχτη
  • Επεξεργασμένη ξυλεία
  • Προσβεβλημένα φυτά
  • Κοπριά σαρκοφάγων ζώων

Ποια οργανικά προϊόντα θεωρούνται καφέ και ποια πράσινα υλικά στο κόμποστ;

«καφέ» και «Πράσινα» υλικά

Τα υλικά που κομποστοποιούνται χωρίζονται σε «καφέ» ή ξερά και σε «πράσινα» ή φρέσκα. Ο διαχωρισμός αυτός γίνεται βάση της περιεκτικότητας των υλικών σε άνθρακα (C) και άζωτο (Ν). Η σωστή αναλογία C/N, ή «καφέ» προς «πράσινων» υλικών εξασφαλίζει τη σωστή ανάπτυξη και δράση των μικροοργανισμών.

Όταν αυτοί οι οργανισμοί αναπτύσσονται σωστά η διαδικασία της κομποστοποίησης παραμένει άοσμη. Τα «καφέ» υλικά έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε άνθρακα και αργούν να αποδομηθούν. Τα «πράσινα» υλικά είναι πλούσια σε άζωτο και αποδομούνται γρήγορα.

Όταν η κομποστοποίηση γίνεται σε κάδους, η αναλογία «καφέ»/ «πράσινων» υλικών ορίζεται από τον κατασκευαστή. Στους αυτοσχέδιους σωρούς ή στους κάδους που ο κατασκευαστής δεν αναφέρει την κατάλληλη αναλογία, προτείνεται να τοποθετούνται 2-3,5 μέρη «καφέ» υλικών για κάθε μέρος «πράσινων».

«Καφέ» ή ξερά υλικά: ξερά φύλλα, άχυρα, πριονίδι, κλαδιά, ρίζες, ξερό γρασίδι, τσόφλια αυγών και ξηρών καρπών, φακελάκια τσαγιού

«Πράσινα» ή φρέσκα υλικά: απορρίμματα κουζίνας, πράσινα φύλλα, βλαστοί, φρεσκοκομμένο γρασίδι, λαχανικά και φρούτα, κατακάθι καφέ, κοπριά

Το μυστικό της κομποστοποίησης βρίσκεται στη σωστή αναλογία «καφέ» και «πράσινων» υλικών και στις σωστές συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας και αερισμού. Τα «καφέ» υλικά έχουν λιγότερη υγρασία από τα «πράσινα».

Υγρασία – Πόσο σημαντικός παράγοντας είναι για το κόμποστ;

Η υγρασία τόσο στους κάδους όσο και στο εσωτερικό των σωρών πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 40-60%. Η μέτρηση της υγρασίας μπορεί να γίνει εύκολα με ένα υγρασιόμετρο ή πιο πρακτικά, σφίγγοντας λίγο από το μείγμα στη χούφτα του χεριού. Αν βγουν λίγες σταγόνες υγρού, το μείγμα έχει την ιδανική υγρασία.

Αν χρειάζεται επιπλέον υγρασία καταβρέχεται ο σωρός και ανακατεύεται καλά. Στους κάδους καταβρέχονται τα «πράσινα» υλικά πριν προστεθούν στον κάδο. Αν το μείγμα έχει πολύ υγρασία προστίθενται περισσότερα ξερά υλικά, ενώ τα φρέσκα «πράσινα» πριν προστεθούν στο σωρό ή τον κάδο, αφήνονται να ξεραθούν ώστε να χάσουν μέρος της υγρασίας τους.

Επίπεδο υγρασίας ορισμένων υλικών κομποστοποίησης:

  • Υπολείμματα φρούτων (φλούδες και κουκούτσια): Μέτρια έως υψηλή υγρασία
  • Υπολείμματα λαχανικών: Πολύ υψηλή υγρασία
  • Κατακάθι καφέ: Μέτρια υγρασία
  • Απορρίμματα κουζίνας: Πολύ υψηλή υγρασία
  • Απορρίμματα κήπου: Μέτρια έως καλή υγρασία
  • Φλοιοί δέντρων: Πολύ χαμηλή υγρασία
  • Υπολείμματα κοπής χλοοταπήτων: Πολύ υψηλή υγρασία
  • Φύλλα: Μέτρια έως πολύ χαμηλή υγρασία
  • Κλαδέματα: Πολύ χαμηλή υγρασία
  • Πριονίδι: Μέτρια έως πολύ χαμηλή υγρασία

About admin

Check Also

Γιατί κολλάνε τα φύλλα των φυτών

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται κάτι σαν κόλλα πάνω στα φύλλα ενός φυτού και κατά πόσο …

Ο εμβολιασμός των καρποφόρων δένδρων ~ Επιστροφή στη φύση

Ο εμβολιασμός των καρποφόρων δένδρων ~ Επιστροφή στη φύση

Της Αναστασίας Γραμματέα, γεωπόνου Η πρακτική του εμβολιασμού είναι πολύ διαδεδομένη ακριβώς επειδή επιτυγχάνονται με αυτήν πολλά και σημαντικά αποτελέσματα. Ειδικότερα: Διατηρουνται ποικιλίες που δεν αναπαράγονται με σπόρο δηλαδή αναπαραγωγή κλωνων που συνήθως δεν ενδείκνυται γαι πολλαπλασιασμό με άλλες μεθοδους Αντιμετώπιση ασθενειών, η αρχή έγινε με το αμπέλι για την αντιμετώπιση της φυλλοξήρας Προσαρμογή ενός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.