Τρίτη , 5 Δεκεμβρίου 2023
Breaking News

Έκζεμα και συναισθηματική ευεξία

Από την κόκκινη εμφάνισή του που μοιάζει με εξάνθημα, μέχρι την αδυσώπητη φαγούρα και τις άγρυπνες νύχτες, το να ζούμε με έκζεμα μπορεί να είναι εντελώς...
Περισσότερα
Έκζεμα και συναισθηματική ευεξία

Κουρκουμίνη: νέα μελέτη αποκαλύπτει ένα νέο σημαντικό όφελος της κουρκουμίνης στα ήδη υπάρχοντα…

Μπορεί να γνωρίζετε το χρυσοκίτρινο μπαχαρικό που χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο, αλλά να μην ξέρετε τις θεραπευτικές ιδιότητες σε παθήσεις...
Περισσότερα
Κουρκουμίνη: νέα μελέτη αποκαλύπτει ένα νέο σημαντικό όφελος της κουρκουμίνης στα ήδη υπάρχοντα…

Πρόπολη-το ισχυρότερο αντιβιοτικό της φύσης και ποιο είναι το εξαιρετικά ανθεκτικό βακτήριο klebsiella pneumoniae σε ελληνικά νοσοκομεία.

Εδώ και αιώνες, η πρόπολη χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών λόγω των βιολογικών και φαρμακολογικών δραστηριοτήτων...
Περισσότερα
Πρόπολη-το ισχυρότερο αντιβιοτικό της φύσης και ποιο είναι το εξαιρετικά ανθεκτικό βακτήριο klebsiella pneumoniae σε ελληνικά νοσοκομεία.

Εγκυκλοπαίδεια Υγείας – Ένας οδηγός για κοινά φαρμακευτικά βότανα

Στην ενότητα των άρθρων μου αυτών, θα έχω σύντομες αναφορές για κοινά φαρμακευτικά βότανα. Για τα περισσότερα από αυτά τα...
Περισσότερα
Εγκυκλοπαίδεια Υγείας – Ένας οδηγός για κοινά φαρμακευτικά βότανα

Ας αγγίξουμε την έμφυτη νοημοσύνη της Καρδιάς μας

“Αν ο 20ός αιώνας ήταν ο αιώνας του εγκεφάλου,τότε ο 21ος αιώνας θα πρέπει να είναι ο αιώνας της καρδιάς”...
Περισσότερα
Ας αγγίξουμε την έμφυτη νοημοσύνη της Καρδιάς μας

Πώς ενεργοποιούμε τις γονιδιακές μας εκφράσεις, όχι ως θύματα των γονιδίων μας αλλά ως κυρίαρχοι της μοίρας μας

Ο εγκέφαλος μας είναι ένα όργανο μετατροπής – διαβάζει τα περιβαλλοντικά σήματα,  ερμηνεύει τα σήματα αυτά και στη συνέχεια ρυθμίζει τη...
Περισσότερα
Πώς ενεργοποιούμε τις γονιδιακές μας εκφράσεις, όχι ως θύματα των γονιδίων μας αλλά ως κυρίαρχοι της μοίρας μας

Τι μπορούμε να μάθουμε σήμερα από την αρχαιότερη επιστήμη του κόσμου – την Ayurveda

Η αρχαία επιστήμη της Ayurveda Η Ayurveda είναι η παλαιότερη συνεχιζόμενη επιστήμη υγείας στον κόσμο. Η κεντρική αρχή της επιστήμης της Ayurveda μας λέει πως...
Περισσότερα
Τι μπορούμε να μάθουμε σήμερα από την αρχαιότερη επιστήμη του κόσμου – την Ayurveda

Βότανα ιδανικά για τα προβλήματα του εμμηνορροϊκού κύκλου

Από την ανακούφιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS) έως τη μείωση της βαριάς αιμορραγίας και τη ρύθμιση των μηνιαίων...
Περισσότερα
Βότανα ιδανικά για τα προβλήματα του εμμηνορροϊκού κύκλου

Καλόκεδρος: Ένα ψηλό δέντρο για φράχτη

Ο καλόκεδρος (Calocedrus decurrens) είναι ένα πανέμορφο με εντυπωσιακή ανάπτυξη που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην αρχιτεκτονική τοπίου.Γνωστός και με την...
Περισσότερα
Καλόκεδρος: Ένα ψηλό δέντρο για φράχτη

Η επιστήμη από μόνη της δεν μπορεί να θεραπεύσει ή να βοηθήσει τους ανθρώπους – dr. Shigeaki Hinohara

Ο dr. Shigeaki Hinohara ήταν ένας από τους μακροβιότερους γιατρούς και εκπαιδευτικούς στον κόσμο.  Πέθανε σε ηλικία 105 ετών στις 18...
Περισσότερα
Η επιστήμη από μόνη της δεν μπορεί να θεραπεύσει ή να βοηθήσει τους ανθρώπους – dr. Shigeaki Hinohara

Ποια υλικά βάζουμε στο κόμποστ και στον κομποστοποιητή

Τι μπαίνει και τι δεν μπαίνει στο κόμποστ και στον κομποστοποιητή;

Όσοι έχουμε ασχοληθεί με το κόμποστ γνωρίζουμε από την εμπειρία μας ότι το κόμποστ είναι καλό για εμάς τους ίδιους (μας προσφέρει προσωπική – ηθική ικανοποίηση), τον κήπο μας και τον πλανήτη μας.

Μπορούμε να συνδράμουμε στην βελτίωση του πλανήτη μας, μειώνοντας το οικολογικό μας αποτύπωμα, χωρίς να παιδευτούμε σχεδόν καθόλου.

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής μας συναρπάζει. Χρησιμοποιούμε το αφράτο σκούρο καφέ κόμποστ που είναι πλούσιο σε οργανική ουσία απευθείας στα φυτά εξωτερικού ή εσωτερικού χώρου.

Το κόμποστ είναι ένα πλήρες και φυσικό υλικό κατάλληλο για τη θρέψη των φυτών μας και την βελτίωση της ποιότητας του εδάφους.

Η κομποστοποίηση ολοκληρώνει τον κύκλο των οργανικών ουσιών στη φύση!

Όταν χρησιμοποιούμε κόμποστ στο λαχανόκηπο στις ντομάτες, τις μελιτζάνες ή τις πιπεριές μας στην ζαρντινιέρα ή στο έδαφος, το κόμποστ αυτό τρέφει τα λαχανικά μας που με τη σειρά του μας τρέφουν. Έτσι ο κύκλος των στοιχείων στη φυση δεν σταματά και τα συστατικά ανακυκλωνονται προς όφελος του οικολογικού συστήματος.

Με τη σειρά τους τα φυτικά υπολείμματα από την κατανάλωση των τροφών ρίχνονται ξανά στον κάδος για κόμποστ με σκοπό να δώσουν νέο, αφράτο, πλούσιο σε οργανικά στοιχεία λίπασμα. Στην διαδικασία για την παραγωγή κόμποστ τίποτα δεν μένει αναξιοποίητο.

Ξεκινώντας μέσα από την οικογένεια η διαδικασία της παραγωγής κόμποστ (κομποστοποίησης) γίνεται συνήθεια και περνάει σαν μια αξιόλογη και θετική οικιακή δραστηριότητα από τους γονείς στα παιδιά.

Τι ρίχνουμε στο κόμποστ; Ποιά τρόφιμα (οργανικά) μπαίνουν στο κόμποστ και στον κομποστοποιητή.

Η ερώτηση που μας έρχεται απευθείας στο νου όταν ξεκινάμε την παραγωγή κόμποστ είναι ποια υπολείμματα τροφών ρίχνουμε στο κόμποστ. Τα οργανικά προϊόντα – υλικά από την κουζίνα μας –  που ρίχνουμε στο κόμποστ συνοψίζονται στην παρακάτω λίστα.

  • Όλα τα τμήματα λαχανικών και φρούτων (ακόμα και πολτοποιημένα)
  • Δημητριακά
  • Όσπρια και ρύζι (ωμά ή μαγειρεμένα)
  • Κατακάθια και φίλτρα καφέ
  • φακελάκια τσαγιού
  • Τρόφιμα και μπαχαρικά που έχουν λήξει
  • Τσόφλια αυγών και ξηρών καρπών
  • Χαρτί κουζίνας
  • Υπολείμματα κοπής χλοοταπήτων
  • Φύλλα
  • Κλαδιά και φλοιοί θάμνων και δέντρων
  • Ρίζες
  • Μαραμένα άνθη
  • Πριονίδια
  • Κοπριά φυτοφάγων ζώων

Παραγωγή κόμποστ από γαιοσκώληκα. Εάν κάνουμε παραγωγή κόμποστ από γαιοσκώληκα δεν ρίχνουμε στον κάδο τροφές από εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια) καθώς και τροφές από κρεμμύδι.

Τι δεν βάζουμε στο κόμποστ; Ποιά τρόφιμα (οργανικά) ΔΕΝ μπαίνουν στο κόμποστ και στον κομποστοποιητή.

Αντίστοιχα, υπάρχουν ομάδες τροφίμων ή οργανικών απορριμμάτων (υπολειμμάτων) που δεν πρέπει να μπαίνουν στο κόμποστ και στον κομποστοποιητή.

  • Κρέας ή υπολείμματα από κρέας όπως λίπος, κόκαλα και πέτσες
  • Ψάρια
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γιαούρτι, βούτυρο, κρέμες)
  • Λάδι και λίπος (και μαγειρεμένα φαγητά με λάδι)
  • Αυγά (εκτός από τα τσόφλια)
  • Χημικά προϊόντα καθαρισμού
  • Υλικά ανακύκλωσης (πλαστικά, μεταλλικά, αλουμινόχαρτο, γυαλιά)
  • Ιλουστρασιόν και χρωματιστά χαρτιά
  • Υφάσματα
  • Βρεφικές πάνες και είδη ατομικής υγιεινής
  • Στάχτη
  • Επεξεργασμένη ξυλεία
  • Προσβεβλημένα φυτά
  • Κοπριά σαρκοφάγων ζώων

Ποια οργανικά προϊόντα θεωρούνται καφέ και ποια πράσινα υλικά στο κόμποστ;

«καφέ» και «Πράσινα» υλικά

Τα υλικά που κομποστοποιούνται χωρίζονται σε «καφέ» ή ξερά και σε «πράσινα» ή φρέσκα. Ο διαχωρισμός αυτός γίνεται βάση της περιεκτικότητας των υλικών σε άνθρακα (C) και άζωτο (Ν). Η σωστή αναλογία C/N, ή «καφέ» προς «πράσινων» υλικών εξασφαλίζει τη σωστή ανάπτυξη και δράση των μικροοργανισμών.

Όταν αυτοί οι οργανισμοί αναπτύσσονται σωστά η διαδικασία της κομποστοποίησης παραμένει άοσμη. Τα «καφέ» υλικά έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε άνθρακα και αργούν να αποδομηθούν. Τα «πράσινα» υλικά είναι πλούσια σε άζωτο και αποδομούνται γρήγορα.

Όταν η κομποστοποίηση γίνεται σε κάδους, η αναλογία «καφέ»/ «πράσινων» υλικών ορίζεται από τον κατασκευαστή. Στους αυτοσχέδιους σωρούς ή στους κάδους που ο κατασκευαστής δεν αναφέρει την κατάλληλη αναλογία, προτείνεται να τοποθετούνται 2-3,5 μέρη «καφέ» υλικών για κάθε μέρος «πράσινων».

«Καφέ» ή ξερά υλικά: ξερά φύλλα, άχυρα, πριονίδι, κλαδιά, ρίζες, ξερό γρασίδι, τσόφλια αυγών και ξηρών καρπών, φακελάκια τσαγιού

«Πράσινα» ή φρέσκα υλικά: απορρίμματα κουζίνας, πράσινα φύλλα, βλαστοί, φρεσκοκομμένο γρασίδι, λαχανικά και φρούτα, κατακάθι καφέ, κοπριά

Το μυστικό της κομποστοποίησης βρίσκεται στη σωστή αναλογία «καφέ» και «πράσινων» υλικών και στις σωστές συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας και αερισμού. Τα «καφέ» υλικά έχουν λιγότερη υγρασία από τα «πράσινα».

Υγρασία – Πόσο σημαντικός παράγοντας είναι για το κόμποστ;

Η υγρασία τόσο στους κάδους όσο και στο εσωτερικό των σωρών πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 40-60%. Η μέτρηση της υγρασίας μπορεί να γίνει εύκολα με ένα υγρασιόμετρο ή πιο πρακτικά, σφίγγοντας λίγο από το μείγμα στη χούφτα του χεριού. Αν βγουν λίγες σταγόνες υγρού, το μείγμα έχει την ιδανική υγρασία.

Αν χρειάζεται επιπλέον υγρασία καταβρέχεται ο σωρός και ανακατεύεται καλά. Στους κάδους καταβρέχονται τα «πράσινα» υλικά πριν προστεθούν στον κάδο. Αν το μείγμα έχει πολύ υγρασία προστίθενται περισσότερα ξερά υλικά, ενώ τα φρέσκα «πράσινα» πριν προστεθούν στο σωρό ή τον κάδο, αφήνονται να ξεραθούν ώστε να χάσουν μέρος της υγρασίας τους.

Επίπεδο υγρασίας ορισμένων υλικών κομποστοποίησης:

  • Υπολείμματα φρούτων (φλούδες και κουκούτσια): Μέτρια έως υψηλή υγρασία
  • Υπολείμματα λαχανικών: Πολύ υψηλή υγρασία
  • Κατακάθι καφέ: Μέτρια υγρασία
  • Απορρίμματα κουζίνας: Πολύ υψηλή υγρασία
  • Απορρίμματα κήπου: Μέτρια έως καλή υγρασία
  • Φλοιοί δέντρων: Πολύ χαμηλή υγρασία
  • Υπολείμματα κοπής χλοοταπήτων: Πολύ υψηλή υγρασία
  • Φύλλα: Μέτρια έως πολύ χαμηλή υγρασία
  • Κλαδέματα: Πολύ χαμηλή υγρασία
  • Πριονίδι: Μέτρια έως πολύ χαμηλή υγρασία

About admin

Check Also

Καολίνης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και τις καλλιέργειες

Ο καολίνης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα οικολογικά υλικά που χρησιμοποιείται στη συμβατική και …

Γιατί κολλάνε τα φύλλα των φυτών

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται κάτι σαν κόλλα πάνω στα φύλλα ενός φυτού και κατά πόσο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.