Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Breaking News

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Ναντίνα: Το παραδεισένιο μπαμπού με τους κόκκινους καρπούς

H ναντίνα είναι ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το όμορφο φύλλωμα και τους διακοσμητικούς καρπούς του.Αν και είναι...
Περισσότερα
Ναντίνα: Το παραδεισένιο μπαμπού με τους κόκκινους καρπούς

Εισπνοή βαλσαμικών ατμών.

Σε όλες τις ασθένειες της αναπνευστικής οδού, η εισπνοή βαλσαμικών ατμών* είναι μια πραγματική θεραπεία. Θα τις συναντήσουμε μέχρι και...
Περισσότερα
Εισπνοή βαλσαμικών ατμών.

Μπαμπού, ένα φυτό που αναπτύσσεται γρήγορα για φράχτη

Τα καλάμια μπαμπού αποτελούν από τα πιο δημοφιλή φυτά που χρησιμοποιούνται στην διαμόρφωση κήπων σε ολόκληρο τον κόσμο για να δώσουν εξωτικό χρώμα και ιδιωτικότητα στον χώρο μας.

Τα μπαμπού (bamboo) είναι που διαθέτουν καταπράσινη πυκνή βλάστηση, εξαπλώνονται γρήγορα και είναι εξαιρετικά ανθεκτικά σε δυσμενείς συνθήκες.

Ανάλογα το είδος και την ποικιλία μπαμπού, το καλάμι και το φύλλωμα αναπτύσσονται συνήθως 0,5-1,5 μέτρο κάθε χρόνο, γι’ αυτό τα συναντάμε συχνά ως σε κήπους και σε πάρκα.

Κι αν θέλουμε , τα καλάμια μπαμπού μπορούν να φυτευτούν σε γλάστρες για να δώσουν μία τροπική νότα στο χώρο μας.

Ας δούμε αναλυτικά τα πιο γνωστά είδη μπαμπού, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια και την φροντίδα των καλαμιών μπαμπού στον κήπο και το μπαλκόνι.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες και είδη μπαμπού για να φυτέψουμε, με διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς την ανάπτυξη τους, καθώς και ως προς την ανθεκτικότητα τους στις κλιματικές συνθήκες.

Για δημιουργία φράχτη, επιλέγουμε ψηλές ποικιλίες μπαμπού που μπορεί να φτάσουν και 20 μέτρα ύψος με διάμετρο καλαμιού που φτάνει τα 30 εκατοστά, ενώ υπάρχουν και νάνες ποικιλίες με λεπτό καλάμι κατάλληλες για γλάστρα.

Κάποιες ποικιλίες φυτών μπαμπού ευδοκιμούν καλύτερα σε τροπικά κλίματα και κάποιες άλλες ποικιλίες προσαρμόζονται καλύτερα σε εύκρατες συνθήκες.

Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές ποικιλίες μπαμπού και τα βασικά χαρακτηριστικά τους για να φυτέψουμε στον κήπο τους:

Τα φυτά μπαμπού προσαρμόζονται στους περισσότερους τύπους εδαφών, αρκεί να τους εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση για να μην υπάρχει υπερβολική υγρασία.

Σε αφράτα γόνιμα εδάφη, τα φυτά μπαμπού εξαπλώνονται γρηγορότερα, καθώς τα ριζώματα τους αναπτύσσονται περισσότερο και σε ταχύτερο βαθμό.

Το μπαμπού προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις για να έχει καταπράσινο φύλλωμα και να πάρει περισσότερο ύψος. Μπορεί ωστόσο να φυτευτεί και σε ημισκιερά σημεία, όπου θα έχει μικρότερη ανάπτυξη.

Αποφεύγουμε να φυτεύουμε τα καλάμια μπαμπού σε σημεία που έχουμε δυνατούς ανέμους και σε σημεία που ταλαιπωρούνται από έντονο παγετό.

Τα μπαμπού χρειάζονται αρκετή εδαφική υγρασία και απαιτούν τακτικό πότισμα για να έχουν ικανοποιητική ανάπτυξη και να αποκτήσουν ικανοποιητικό ύψος.

Ειδικά για τα νεαρά μπαμπού που έχουν μόλις μεταφυτευτεί στον κήπο μας, χρειάζεται συχνό πότισμα κάθε 2 μέρες, καθώς διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να ξεραθεί το φύλλωμα τους.

Σε μπαμπού μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν ριζώσει ικανοποιητικά, ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα την περίοδο του φθινοπώρου και την άνοιξης και 2-3 φορές την εβδομάδα την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Κατάλληλο σύστημα για να ποτίσουμε τα φυτά μπαμπού είναι το σύστημα ποτίσματος με σταγόνες, αποφεύγοντας σε κάθε περίπτωση το που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο ριζικό σύστημα του μπαμπού.

Τα φυτά μπαμπού χρειάζονται λίπασμα κάθε χρόνο για να έχουν πλούσια και ζωηρή ανάπτυξη και να δημιουργήσουν γρήγορα πυκνό φράχτη στον κήπο μας.

Κατά την φύτευση στον κήπο, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας πλήρες κοκκώδες λίπασμα στα φυτά μπαμπού στον λάκκο φύτευσης.

Σε μεγαλύτερα φυτά μπαμπού στον κήπο, βάζουμε αμμωνιακό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο, στις αρχές της άνοιξης και πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές του φθινοπώρου.

Σε φυτά μπαμπού που έχουμε σε γλάστρα, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, μία φορά το μήνα, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινόπωρου.

Τα καλάμια μπαμπού χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, ανάλογα την ανάπτυξη και την εμφάνιση που διαθέτουν.

Για το κλάδεμα των φυτών μπαμπού, θα χρειαστούμε τα κατάλληλα εργαλεία κλαδέματος, ένα ψαλίδι κλαδέματος και ένα μικρό πριόνι.

Κατά το κλάδεμα φυτών μπαμπού που έχουν πυκνώσει πολύ, απομακρύνουμε κάποια καλάμια από την βάση τους ενώ παράλληλα αφαιρούμε κιτρινισμένα και ξερά φύλλα.

Σε αρκετές περιπτώσεις, κορφολογούμε την κορυφή των φυτών μπαμπού, για να περιορίσουμε την ανάπτυξη τους και να ενισχύσουμε την δημιουργία νέου και καταπράσινου φυλλώματος.

Το κορφολόγημα των φυτών μπαμπού γίνεται και για να απομακρύνουμε την ανθοφορία των καλαμιών που μπορεί να εξαντλήσει τα φυτά και να προκαλέσει πτώση φύλλων.

Αν τα φυτά μπαμπού δείχνουν ταλαιπωρημένα με πολλά κιτρινισμένα φύλλα, μπορούμε να κάνουμε κλάδεμα ανανέωσης και να κόψουμε τους βλαστούς από χαμηλά.

Αν και τα καλάμια μπαμπού είναι ανθεκτικά σε προσβολές από ασθένειες και έντομα, σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να κάνουμε επεμβάσεις ψεκασμού με κατάλληλα σκευάσματα.

Για να αντιμετωπίσουμε την σκωρίαση που προκαλεί πορτοκαλί κηλίδες στο φύλλωμα των φυτών μπαμπού, ψεκάζουμε με βιολογικό και .

Αν παρατηρήσουμε προβολή από στα φύλλα των καλαμιών μπαμπού, ψεκάζουμε με όπως ο και το .

Το κιτρίνισμα στα φύλλα των καλαμιών μπαμπού αρκετές φορές οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα, το οποίο παράλληλα μπορεί να προκαλέσει σάπισμα των ριζών των φυτών.

Αν έχουμε αφήσει πολλές μέρες απότιστα τα φυτά μπαμπού, σε συνθήκες ξηρασίας, και σε αυτή την περίπτωση θα παρατηρήσουμε αρκετά κίτρινα και ξερά φύλλα.

Τέλος, συνθήκες έντονου παγετού αλλά και υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών μπορούν να αποτελέσουν βασικές αιτίες κιτρινίσματος του φυλλώματος των φυτών μπαμπού.

Αν και τα φυτά μπαμπού μπορούν να πολλαπλασιαστούν με σπόρο, ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά μπαμπού είναι ο .

Από τα τέλη του φθινοπώρου, μέχρι τις αρχές της άνοιξης, μπορούμε να βγάλουμε ριζώματα μαζί με μπάλα χώματος χρησιμοποιώντας μία τσάπα για να σκάψουμε.

Διαχωρίζουμε τα ριζώματα των φυτών μπαμπού με ένα μικρό πριόνι ή ένα μαχαίρι και τα φυτεύουμε απευθείας στο χώμα ή σε καινούριες γλάστρες προσθέτοντας φυτόχωμα γενικής χρήσης

Μετά τη διαίρεση των φυτών σε γλάστρες. ποτίζουμε καλά και τα διατηρούμε για λίγες μέρες σε σκιερό περιβάλλον για να προσαρμοστούν και να ριζώσουν.

Επειδή τα φυτά μπαμπού πολλαπλασιάζονται με γρήγορο ρυθμό λόγω των ριζωμάτων, σε αρκετές περιπτώσεις σταδιακά καταλαμβάνουν μεγαλύτερο χώρο στον κήπο μας δημιουργώντας πρόβλημα.

Για να αποφύγουμε την ανεπιθύμητη εξάπλωση των φυτών μπαμπού στον κήπο μας, φροντίζουμε να απομακρύνουμε επιμελώς κάθε χρόνο τα ριζώματα γύρω από τα φυτά.

Εναλλακτικά, μπορούμε να σκάψουμε ένα βαθύ αυλάκι βάθους 30 εκατοστών και πλάτος 20 εκατοστών γύρω από τα φυτά μπαμπού και να ρίξουμε τσιμέντο ώστε να μην εξαπλωθούν τα ριζώματα.

Για να φυτέψουμε το καλάμι μπαμπού σε γλάστρα στο μπαλκόνι, στην αυλή και στη βεράντα , προτιμούμε ηλιόλουστη θέση με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό, προφυλαγμένο από δυνατούς ανέμους.

Κατάλληλη εποχή για τη  των φυτών μπαμπού σε γλάστρα στο μπαλκόνι, είναι μέσα στην άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου.

 πλαστική ή πήλινη, με τρύπες, μεγάλου μεγέθους, σε κάθε περίπτωση διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 40 εκατοστών.

Γεμίζουμε τις γλάστρες με γενικής χρήσης που διαθέτει , ενώ φροντίζουμε να προσθέτουμε μία στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα.

Εκτός από την καλλωπιστική του χρήση, το καλάμι μπαμπού αξιοποιείται ως δομικό υλικό στις κατασκευές, ως βιοκαύσιμο, ως πρώτη ύλη στην επιπλοποιία και στην παραγωγή χαρτιού, ενώ κάποιες ποικιλίες τρώγονται.

About admin

Check Also

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα …

Γείωση-–-5-βήματα-για-να-σταματήσουμε-άμεσα-αγχωτικές-και-καταθλιπτικές-σκέψεις

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.