Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Breaking News

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Κοτόσουπα για το βράδυ της Ανάστασης!!!

Σε πολλούς από εμάς, μια από τις αγαπημένες μας πασχαλινές αναμνήσεις είναι η κοτόσουπα με αυγολέμονο!!! Κοτόσουπα για το βράδυ της ανάστασης, ένα έθιμο σε πολλά χωριά του τόπου μας. Πολλές οικογένειες εκείνου του καιρού, δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να εκτρέψουν αρνί ή κατσίκι για το Πάσχα, ενώ κότες είχαν σχεδόν τα περισσότερα σπίτια!!! Έτσι η κοτόσουπα ήταν το Αναστάσιμο γεύμα το βράδυ του Σαββάτου μετά το “Δεύτε λάβετε φως” για πάρα πολλές οικογένειες. Τις περισσότερες φορές τα υλικά της κοτόσουπας ήταν -. η κότα -. το ρύζι. -. το λάδι -. το αυγό και -. ο χυμός του λεμονιού Εγώ θα σας δώσω τη συνταγή της Αναστάσιμης κοτόσουπας των μετέπειτα χρόνων, όταν πια πολύ περισσότερα τρόφιμα γέμιζαν το ράφια και τα ντουλάπια της κουζίνας πολλών πια ελληνικών οικογενειών και προσαρμοσμένη στα δικά μου γαστρονομικά γούστα – είναι ένα πιάτο εύκολα προσαρμόσιμο στις γευστικές ιδιαιτερότητες!!! Και τώρα στην συνταγή μου: Θα χρειαστώ: -. 3lit νερό – πάντα περίπου -. 200gr  ρύζι – πάντα περίπου- -. ένα κοτόπουλο ή κότα, αν είναι δυνατόν ελευθέρας βοσκής, -. τρία μεγάλα καρότα, -. δύο μεγάλα κρεμμύδια, -. 2 μεγάλα παστινάκια-parsnips, γνωστά και ως άσπρα καρότα και τα βρίσκουμε σε πολλές λαϊκές, αν δεν βρούμε δεν πειράζει, -. τρία πράσα, -. τρεις με τέσσερις μικρές πατάτες, -. ένα ματσάκι σέλινο -. δύο μικρές σελινόριζες, -. δύο μικρά γογγύλια -. θαλασσινό αλάτι όσο χρειάζεται, -. μισό κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, -. μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι, -. μισό κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ, -. ένα με δύο φύλλα δάφνης, -. ένα με δύο λεμόνια, -. ανάλογο λάδι, -. δύο αυγά. Και- -. πλένω πολύ καλά το κοτόπουλό και το βάζω σε μία μεγάλη κατσαρόλα* -. ρίχνω το νερό μέχρι να σκεπαστεί το κοτόπουλο, -. το βάζω στο μάτι της κουζίνας και περιμένω μέχρι λίγο πριν το βρασμό, οπότε και ξαφρίζω, δεν χρειάζεται πολύ, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. -. μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνω τη θερμοκρασία, σκεπάζω την κατσαρόλα και ενώ το κοτόπουλό σιγοβράζει αρχίζω να καθαρίζω τα λαχανικά μου. -. καθαρίζω και πλένω πολύ καλά όλα μου τα λαχανικά****. -. όλα μου τα λαχανικά τα αφήνω ως έχουν -. ανοίγω την κατσαρόλα και προσθέτω τα λαχανικά μου στο κοτόπουλο, εκτός από το σέλινο και ξανα-σκεπάζω την κατσαρόλα μου! -. ελέγχω τη θερμοκρασία ώστε να σιγοβράζει το φαγητό μου, δεν πρέπει να σταματήσει ο βρασμός, σιγανός μεν αλλά να είναι συνεχόμενος. -. σε 20 περίπου λεπτά από την αρχή του βρασμού, προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά μου – το σέλινο, το αλάτι και όλα τα μπαχάρια εκτός από το πιπέρι. -. συνεχίζω το βρασμό του φαγητού μου για 15** το πολύ, λεπτά και το κοτόπουλό μου και τα λαχανικά μου είναι έτοιμα. Στη συνέχεια: -. με μία μεγάλη λαβίδα και τη βοήθεια μιάς τρυπητής κουτάλας, βγάζω το κοτόπουλο από τη κατσαρόλα μου και με προσοχή, το τοποθετώ σε μια μεγάλη πιατέλα και το αφήνω να με περιμένει, -. με την τρυπητή κουτάλα βγάζω όλα μου τα λαχανικά και τα τοποθετώ σε μια πιατέλα και -. σουρώνω το ζωμό μου σε μιά άλλη κατσαρόλα – δεν θέλω να έχω το παραμικρό κοκαλάκι από το κοτόπουλο στο ζωμό μου και -. τοποθετώ την κατσαρόλα μου στο μάτι της κουζίνας -. μόλις αρχίσει ο βρασμός προσθέτω το ρύζι, ανακατεύω, χαμηλώνω το μάτι στο ελάχιστο, σκεπάζω την κατσαρόλα μου και -. σιγοβράζω για 20 λεπτά. Περιμένοντας να βράσει το ρύζι μου:  -. ρίχνω σε ένα μπολ δύο ποτήρια του κρασιού ελαιόλαδο, -. το χυμό ενός λεμονιού, -. μισό κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, -. μισό κουταλάκι φρεσκοτριμμένο τζίντζερ και τα χτυπάω να ενσωματωθούν πολύ καλά, -. με το μείγμα του λαδιού μου περιχύνω τα λαχανικά μου που έχω ήδη στην πιατέλα μου και τα τοποθετώ στο γιορτινό τραπέζι, -. συνεχίζω με το κοτόπουλο, το οποίο “ξεκοκαλίζω”, το κόβω σε μέτρια κομμάτια και -. το τακτοποιώ σε μία αναλόγου μεγέθους πιατέλα, -. το “περιχύνω” και αυτό με το μείγμα του ελαιόλαδου και το τοποθετώ στο γιορτινό τραπέζι – σε λίγα λεπτά θα είναι έτοιμη και η σούπα!!! Τα είκοσι λεπτά έχουν περάσει: -. το ρύζι μου είναι έτοιμο, οπότε και ξεκινάω να αυγοκόψω τη σούπα μου -. παίρνω την κατσαρόλα πάνω από το μάτι της κουζίνας -. σε μία γαβάθα βγάζω λίγο ζωμό από την κατσαρόλα και -. προσθέτω το χυμό λεμονιού και αφού ανακατέψω πολύ καλά το αφήνω να με περιμένει, -. σε μία άλλη γαβάθα χτυπάω σε μαρέγκα τα ασπράδια και όταν είναι έτοιμη προσθέτω τους κρόκους, -. χτυπάω το μείγμα μου ελαφριά, ώστε να ενσωματωθούν τα υλικά μου, -. μόλις οι κρόκοι των αυγών ενσωματωθούν με την μαρέγκα, αρχίζω σιγά σιγά να προσθέτω λίγο-λίγο από το ζωμό που έχω στην γαβάθα, ο οποίος βέβαια έχει κρυώσει αρκετά, χωρίς να σταματήσω το χτύπημα του μείγματος – εδώ χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, διότι δεν πρέπει να ρίξω απότομα στο μείγμα του αυγολέμονου καυτό ζωμό, διότι θα “κόψει” το αυγό μου -. συνεχίζω να προσθέτω στα αυγά το ζωμό που έχω στη γαβάθα, χωρίς να σταματήσω να “χτυπάω” συνέχεια το μείγμα μου -. μόλις τελειώσει ο ζωμός που έχω στη γαβάθα, με μία κουτάλα παίρνω μικρές ποσότητες από την σούπα μου που έχω στην κατσαρόλα και το προσθέτω στα αυγά μου συνεχίζοντας να ανακατεύω – με τον τρόπο αυτό έχω ισορροπήσει τη θερμοκρασία και των δύο, οπότε μπορώ κάλλιστα να προσθέσω το μείγμα μου στην κατσαρόλα μου με την σούπα και -. με το που ρίχνω το μείγμα των αυγών μου στην κατσαρόλα, γρήγορα, αλλά απαλά-απαλά με την κουτάλα μου ανακατεύω για λίγο τη σούπα μου, στη συνέχεια -. πιάνω την κατσαρόλα μου από τις λαβές της και την φέρνω ένα δύο γύρους με τον γνωστό τρόπο που γνωρίζουμε όλοι όσοι μαγειρεύουμε, ώστε να γίνει η ενσωμάτωση των υλικών, -. πασπαλίζω με μαύρο πιπέρι και αφήνω για δύο τρία λεπτά σκεπασμένη την κατσαρόλα μου να ηρεμήσει το φαγητό μου – η όλη διαδικασία του αυγοκόματος της σούπας μου, μαζί με τον χρόνο που χρειάζονται τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα, δεν διαρκεί πάνω από 3 το πολύ 5 λεπτά!!!      Σερβίρω σε…

The post Κοτόσουπα για το βράδυ της Ανάστασης!!! appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

Γείωση-–-5-βήματα-για-να-σταματήσουμε-άμεσα-αγχωτικές-και-καταθλιπτικές-σκέψεις

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται …

Εισπνοή-βαλσαμικών-ατμών.

Εισπνοή βαλσαμικών ατμών.

Σε όλες τις ασθένειες της αναπνευστικής οδού, η εισπνοή βαλσαμικών ατμών* είναι μια πραγματική θεραπεία. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.