Δευτέρα , 14 Ιουλίου 2025
Breaking News

Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Η ευγνωμοσύνη είναι πολύ περισσότερα από ένα ζεστό συναίσθημα που ζεσταίνει την καρδιά μας! Είναι μια πρακτική που αλλάζει τον...
Περισσότερα
Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Όταν από την δική μας διάσταση, από τη δική μας πραγματικότητα, “αντιλαμβανόμαστε” τι συμβαίνει σε άλλες διαστάσεις, βιώνουμε ισχυρές ενεργειακές “αναταράξεις” και ανάταση...
Περισσότερα
Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Στους ήσυχους, συχνά παραγνωρισμένους χώρους του σώματός μας ζει ένα σύστημα τόσο βαθύ, τόσο περίπλοκα σχεδιασμένο, που όταν λειτουργεί άριστα,...
Περισσότερα
Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Καύσωνας είναι θα περάσει – ποτέ στα χρονικά δεν έμεινε μόνιμα εδώ! Εμείς όμως τι κάνουμε σε τέτοιες περιόδους; 1....
Περισσότερα
Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς...
Περισσότερα
Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Καλλιεργούμε παντζάρι σε γλάστρα

Το παντζάρι είναι από τα χαρακτηριστικά φθινοπωρινά λαχανικά που καλλιεργούμε, κυρίως, για την εδώδιμη σαρκώδη ρίζα (γουλί), αλλά και για τα τρυφερά φύλλα του. Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι ποικιλίες παντζαριού που δίνουν κόκκινες ρίζες και γι’ αυτό λέγεται και κοκκινογούλι. Ακολουθείστε τις συμβουλές μας για καλλιέργεια παντζαριού σε γλάστρα, για να φτιάξετε την δημοφιλή παντζαροσαλάτα καθώς και πολλά άλλα φαγητά. Επιλέγουμε κατάλληλη γλάστρα και αφράτο φυτόχωμα για το παντζάρι Η καλλιέργεια του παντζαριού δεν απαιτεί πολύ βαθιές γλάστρες, καθώς 20-25 εκατοστά βάθος είναι αρκετά για να μας δώσουν ποιοτική παραγωγή. Θα χρειαστούμε αφράτο γόνιμο φυτόχωμα, ειδικό για κηπευτικά που να εξασφαλίζει παράλληλα καλή αποστράγγιση. Βέβαια, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε και μια συνταγή δικού μας φυτοχώματος, ιδανική για καλλιέργεια παντζαριού σε γλάστρα αναμιγνύοντας 60% χώμα ή τύρφη, 20% κομπόστ ή καλοχωνεμένη κοπριά, 10% περλίτη και 10% άμμο. 


Εξασφαλίζουμε θέση με ήλιο για τη γλάστρα με τα παντζάρια Επιλέγουμε μια ηλιόλουστη θέση για τη γλάστρα που θα φυτέψουμε τα παντζάρια την φθινοπωρινή περίοδο και περισσότερο ημισκιερή αν τα φυτέψουμε νωρίς την άνοιξη. Το παντζάρι ευδοκιμεί σε ένα εύρος θερμοκρασιών 14-25°C για να έχει καλή ανάπτυξη του φυλλώματος και σχηματισμό της σαρκώδους ρίζας του. Αντίθετα, πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν υποβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητα της παραγωγής. Φυτεύουμε σπόρο ή μεταφυτεύουμε έτοιμα φυτά παντζαριού Οι σπόροι παντζαριού που προμηθευόμαστε είναι συγκάρπια που περιέχουν 3-4 μεμονωμένους σπόρους το καθένα. Πριν τη σπορά ή κατά τη σπορά στις γλάστρες μας, καλό είναι να τρίψουμε τα συγκάρπια για να απελευθερωθούν οι σπόροι του παντζαριού και να φυτρώσουν πιο εύκολα. Όταν φυτρώσουν τα παντζάρια τα αραιώνουμε σε αποστάσεις 10-15 εκατοστών. Αν προμηθευτούμε έτοιμα φυτά παντζαριού, τα φυτεύουμε στη γλάστρα σε αποστάσεις 15-20 εκατοστών μεταξύ τους. Εξασφαλίζουμε άφθονο πότισμα και βιολογική λίπανση για το παντζάρι σε γλάστρα Το παντζάρι έχει σχετικά μικρές απαιτήσεις σε πότισμα, επειδή διαθέτει βαθύ ριζικό σύστημα. Πραγματοποιούμε ελαφριά ποτίσματα ανάλογα με το πότε στεγνώνει το επιφανειακό χώμα της γλάστρας. Σχετικά με τη λίπανση, καλό είναι να προστεθεί στη λίπανση του παντζαριού, βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο και ιχνοστοιχεία βορίου, μια φορά το μήνα. 

8 μυστικά για καλλιέργεια παντζαριού
8 μυστικά για καλλιέργεια παντζαριού


 Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια πατζαριού σε γλάστρα 

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.